Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Lopen over het Lago d’Iseo

De Bulgaarse kunstenaar Christo (die vooral bekend is door het ‘inpakken’ van onder meer de Rijksdag in Berlijn en de Pont Neuf in Parijs) heeft het Lago d’Iseo gekozen voor zijn nieuwste kunstwerk. Komende zomer is het mogelijk om vanaf het vasteland over de zogenaamde Floating Piers naar het eiland Monte Isola te wandelen. Een unieke ervaring!

Peschiera-Sulzano-Christo-Lago-Iseo-meer

Van 18 juni tot 3 juli 2016 strijkt het nieuwe project van Christo neer op het water van het Iseomeer. Het kunstwerk ontsproot al tientallen jaren geleden aan het brein van Christo en zijn (inmiddels helaas overleden) vrouw Jeanne-Claude, maar werd nooit eerder uitgevoerd.

Na enig veldwerk in Japan, op zoek naar de geschikte plek voor zijn Floating Piers, dacht Christo terug aan zijn bezoek aan de Noord-Italiaanse meren in de jaren zestig. Hij besloot dat er geen inspirerender decor voor zijn nieuwe kunstwerk was dan het natuurlijke eiland Monte Isola, prachtig gelegen in het Iseomeer.

Christo-Floating-Piers-Lago-Iseo-meer (2)kunstenaar Christo (tweede van links), bouwdirecteur Rossen Jeliaskov (rechts), filmmaker Antonio Ferrera (links) en Vladimir Yavachev op het Lago d’Iseo (foto: Wolfgang Volz)

The Floating Piers is Christo’s eerste grote project sinds het overlijden van zijn vrouw in 2009. En groot is het: maar liefst tweehonderdduizend glinsterende kubussen, die in totaal een oppervlakte van zeventigduizend vierkante meter beslaan, zullen drijvend een looproute vormen over het meer.

De gele steigers zijn zestien meter breed en zullen zo’n vijftig centimeter boven het water uitsteken. Het drijvende karakter van het kunstwerk zorgt ervoor dat de rustige golven van het meer voelbaar zijn. De schetsen die Christo maakte zien er in elk geval al veelbelovend uit:

Christo-Floating-Piers-Lago-Iseo-meer (1) Christo-Floating-Piers-Lago-Iseo-meer (3) Christo-Floating-Piers-Lago-Iseo-meer (4) Christo-Floating-Piers-Lago-Iseo-meer (6) Christo-Floating-Piers-Lago-Iseo-meer (7) Christo-Floating-Piers-Lago-Iseo-meer (10) Christo-Floating-Piers-Lago-Iseo-meer (11)© Christo | foto’s: André Grossmann 

De totale route van drie kilometer start in het dorpje Sulzano op het vasteland en leidt naar het schilderachtige Peschiera Maraglio op Monte Isola. Vervolgens kun je je route vervolgen naar het Isola di San Paolo, een kleiner eiland waarop een klooster huist.

Of de achternaam van de kunstenaar per toeval voortkomt uit die van Jezus, weten we niet maar dat dit kunstwerk gebaseerd is op het verhaal van Jezus die over water loopt, kan bijna niet anders.

De inwoners van Iseo en andere plaatsen aan en om het meer geven in ieder geval aan dat het een meer dan passend kunstwerk is. Ze kijken er al naar uit dat het deze zomer mogelijk is om in het van kunst en religie dooraderde land op een kunstzinnige manier over water te wandelen…

Christo-Floating-Piers-Lago-Iseo-meer (5)v.r.n.l. Christo, projectleider Germano Celant en Vladimir Yavachev (foto: Wolfgang Volz)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *