Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De mooiste villa’s en tuinen aan het Comomeer

De meest besproken villa aan het Comomeer is waarschijnlijk Villa Oleandra, het vakantiehuis van de familie Clooney. De pasgeboren tweeling Ella en Alexander zal er waarschijnlijk vele zomers doorbrengen, maar voor ons is de villa verboden terrein.

Gelukkig zijn er prachtige alternatieven voor wie zich voor even thuis aan het Comomeer wil wanen. We tippen in deze blog zes charmante villa’s met prachtige tuinen.

Villa d’Este

Dit superdeluxe hotel ligt in Cernobbio, direct aan de oevers van het Comomeer. De villa werd echter niet gebouwd als hotel, maar als privévilla voor kardinaal Tolomeo Gallio, naar een ontwerp van Pellegrino Tibaldi, in 1568. Eind achttiende eeuw werd het landgoed gekocht door markies Bartolomeo Calderara, voor zijn vrouw Vittoria Peluso. Dat was nog eens een cadeau!

In 1815 werd de villa door Caroline van Brunswijk, echtgenote van de toekomstige koning van Engeland, George IV, onder handen genomen. Zij gaf het landgoed de naam Nuova Villa d’Este.

In 1856 werd er naast deze villa nóg een villa in het park gebouwd, het Hotel de la Reine d’Angleterre (Hotel van de Koningen van Engeland). Dit gebouw was van meet af aan een gastenverblijf. Onder anderen tsarina Maria Fedorowna heeft hier geslapen.

In 1873 werd ook de andere villa, Villa d’Este, opengesteld als hotel – een functie die de villa tot op de dag van vandaag vervult.

In de tuin vind je naast beelden, fonteinen en heel veel groene schatten een prachtig ninfeo, geheel bekleed met mozaïek. Adembenemend mooi!

Ook heerlijk is de Giardino dello Chef (‘Tuin van de Chef’), waar de chef de scepter (of beter gezegd de gieter en de hark) zwaait.

Tussen de Viale dell’Erocole en het Tempietto di Telemaco vind je geurige kruiden en verse groente die de chef gebruikt voor zijn recepten.

Villa d’Este is geopend van half maart tot half november. Meer informatie vind je op de website van Hotel Villa d’Este.

Villa Pizzo

De lange reeks terrastuinen van Villa Pizzo lijkt tot het landgoed van Villa d’Este te behoren. Ze zijn misschien niet zo beroemd als de tuinen van de buren, maar ook deze groene oase mag er zijn. Dwaal langs de barokke fonteinen, de Viale di Cipressi en de Fontana di Alessandro Volta, die is gebouwd tussen authentiek lijkende ruïnes van een klassiek tempeltje.

Villa Pizzo is alleen op afspraak te bezoeken. Op de website van Villa Pizzo vind je meer informatie en alle contactgegevens.

Villa Carlotta

De grote trots van Tremezzo is Villa Carlotta, die aan het eind van de zeventiende eeuw werd gebouwd in opdracht van de vooraanstaande familie Clerici uit Milaan.

De villa dankt haar naam aan Charlotte van Pruisen, die hier in de tweede helft van de negentiende eeuw woonde. Deze Charlotte, oftewel Carlotta, kreeg de villa als huwelijksgeschenk van haar moeder, prinses Marianne der Nederlanden.

De villa is inmiddels omgetoverd tot een museum, zodat je een idee krijgt hoe de adel in die tijd een buitenverblijf inrichtte. Mooier nog dan de villa zelf zijn de botanische tuinen rondom de villa, met in het voorjaar één grote kleurenpracht dankzij de bloeiende azalea’s en rododendrons.

Dankzij de groene vingers en passie voor tuinieren van Charlottes echtgenoot, George II van Saksen-Meiningen, werd de al schitterende tuin nóg mooier. Neem dan ook zeker de tijd om hier heerlijk rond te dwalen en laat je verleiden door bijzonder mooie hoekjes, verliefde zwanen in het groen en het uitzicht over het Comomeer.

Villa Carlotta is geopend van half maart tot eind oktober. Meer informatie vind je op de website van Villa Carlotta.

Villa Olmo

Aan de noordwestkant van Como schittert Villa Olmo, die vernoemd zou zijn naar de twee oude iepen die op het terrein stonden. De villa werd gebouwd tussen 1782 en 1787 door architect Simone Cantoni, in opdracht van Innocenzo Odescalchi, wiens familie in 1664 al een groot deel van het terrein had opgekocht.

De façade kreeg een neoklassiek aanzicht, met vijf grote toegangsbogen en Ionische zuilen die worden afgewisseld met medaillons waarin beroemde filosofen op de bezoekers neerkijken.

In 1824, na de dood van Odescalchi, kwam de villa in bezit van de familie Raimondi, die er beroemdheden als Giuseppe Garibaldi en de Oostenrijkse keizer Ferdinand I uitnodigden.

In 1883 ging de villa over in handen van de familie Visconti, die het gebouw bekroonde met haar familiewapen, dat nog altijd te zien is, ook al is Villa Olmo sinds 1925 in het bezit van de gemeente Como, die er regelmatig tentoonstellingen, congressen en andere evenementen organiseert.

Het park rondom de villa is vrij toegankelijk. Je wandelt er langs goden, die door beeldhouwer Francesco Carabelli zijn vereeuwigd in steen, langs de fontein met een zeemonster en putti van de Milanese kunstenaar Gerolamo Oldofredi, door een Engelse tuin, langs een neoklassiek tempeltje en bijzondere boom-, planten- en bloemensoorten.

Villa Olmo is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Het park is dagelijks geopend, van begin april tot eind september van 7.00 tot 23.00 uur en van 1 oktober tot begin april van 7.00 tot 19.00 uur. De toegang tot zowel de villa als het park is gratis. Meer informatie vind je op de website van Villa Olmo.

Villa Balbianello

Op het uiterste puntje van het schiereiland Lavedo, in Lenno, schittert de tuin van Villa Balbianello. Dankzij de ligging van de tuin, hoog boven het water, heb je er een schitterend uitzicht over het Comomeer. Maar ook de tuin zelf mag er zijn, met statige beelden.

Villa del Balbianello is overigens een echte filmster. De villa schitterde onder meer in de James Bond-film Casino Royale (uit 2006), in een dubbelrol nog wel. Herken je het gebouw als het ziekenhuis én als de plek waar de Zwitserse bankier de code kreeg om zijn geld over te kunnen dragen?

Ook in de film Star Wars: Episode ll – Attack of the Clones (uit 2002) is er een rol weggelegd voor Villa del Balbianello.

En dat voor een dame op leeftijd… Villa del Balbianello werd namelijk al in 1787 gebouwd, op de plek waar eerst een klooster stond, in opdracht van kardinaal Durini.

Na de dood van de kardinaal, in 1796, werd de villa gekocht door Giuseppe Arconati Visconti, die de tuin liet verfraaien. In 1974 kwam de villa in handen van een ontdekkingsreiziger, die zijn eigendom na zijn dood naliet aan de FAI (Fondo per l’Ambiente Italiano), die de villa beheert.

Villa Balbianello is geopend van half maart tot half november. Op dinsdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag kun je de villa en de tuinen bewonderen van 10.00 tot 18.00 uur. Meer informatie vind je op de FAI-website van Villa del Balbianello.

Villa Melzi

Francesco Melzi d’Eril, de hertog van Lodi, vice-president van de allereerste Italiaanse Republiek en persoonlijke vriend van Napoleon, besloot aan het begin van de negentiende eeuw een zomervilla te laten bouwen in Bellagio.

Het landgoed moest minstens zo mooi worden als de Villa Reale di Monza, zo vertelde hij architect Giocondo Albertolli, die met de klus werd belast. Het tuinontwerp werd gemaakt door Luigi Canonica en Luigi Villoresi, die ook verantwoordelijk waren voor het groen rondom deze koninklijke residentie in Monza.

Tussen 1808 en 1810 werd het landgoed stukje bij beetje zoals het nu nog altijd te bewonderen is, op het snijvlak van bergen en water, met naast veel bloemen, planten en bomen een prachtig monument voor de Italiaanse dichter Dante en zijn grote liefde Beatrice.

Dit beeld zou Liszt hebben geïnspireerd tot zijn Dante Sonate. De oude sinaasappelkas biedt tegenwoordig onderdak aan allerlei memorabilia en prenten uit de tijd van de eerste Italiaanse republiek.

Villa Melzi is dagelijks geopend van 25 maart tot en met 31 oktober. Je kunt de tuin bezoeken van 9.30 tot 18.30 uur. Meer informatie vind je op de website van Villa Melzi.

Nog meer mooie tuinen in Italië

De Ciao tutti Special Giardinissimo omvat de mooiste tuinen van heel Italië. Met deze unieke tuinenselectie, die meer dan honderd tuinen en ruim zeshonderd pagina’s beslaat, valt er lekker veel te genieten. Een voorproefje bekijk je via deze link.

Bestel Giardinissimo 

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *