Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Montemarcello – ‘het dorp van de wind’

Il paese del vento, ‘het dorp van de wind’, zo wordt Montemarcello ook wel genoemd. Dit dorpje, een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië, ligt in de heuvels, op de grens van Ligurië en Toscane, met uitzicht op zee.

De berg van Marcellus

Het dorpje zou zijn vernoemd naar een Romeinse consul. De naam is een verbastering van Mons Marcelli – ‘de berg van Marcellus’. Die berg verwijst natuurlijk naar de hoge ligging van het dorp; Claudius Marcellus was de Romeinse consul die in 155 voor Christus naar dit gebied trok en het veroverde op de plaatselijke stammen.

De schuilplaats van Dante

Montemarcello was ook even het thuis van een van de meest beroemde Italianen uit de geschiedenis: Dante Alighieri. In 1306 zou Dante hier zijn aangekomen, bij het Monastero del Corvo – een Benedictijner klooster. Hij was op de vlucht en kwam hier een schuilplaats en rust zoeken. Men zegt dat Dante bij een van de broeders van dit klooster het manuscript van zijn Inferno achterliet.

Kleurrijk paradijsje

Dantes hel lijkt in de kleurrijke straatjes gelukkig ver weg. Dwaal langs warmrood en zonnig geel geschilderde gevels, uitbundig bloeiende bloemen en heerlijk geurende jasmijn.

Let op de kleine details die de huizen prijsgeven: elegante motieven op de gevels, een geschilderde brievenbus, hoofdjes aan de klemmetjes om de luiken mee vast te zetten…

Strijk even neer bij Il Caffè delle Ragazze (Piazza XIII Dicembre) voor een cappuccino, een verfrissend drankje of een lichte lunch. De ragazze, meisjes, die het café runnen, hebben even verderop ook een winkel vol vers fruit, waar je ook fruitsappen, smoothies en fruitijsjes kunt bestellen.

De grootste lokale trots zijn de binèi – vijgen van uitzonderlijke kwaliteit. Net als olijfolie is het van oudsher een product dat het fundament heeft gevormd van de lokale gastronomische traditie – en van de handel. Omdat het land in de loop der tijd steeds meer is verlaten, beginnen deze producten helaas behoorlijk zeldzaam te worden.

Proeven van il mare

Hoewel Montemarcello in de heuvels ligt, proef je aan tafel vooral il mare, de zee. Bij Punta Corvo wordt veel op octopus gevist, die verwerkt wordt in een lokale specialiteit met aardappelen. Naast octopus zul je hier vaak stokvis op de menukaart tegenkomen.

Een aanrader voor een uitstekend diner met verse vis is Ristorante Pescarino (Via Borea 52, Montemarcello). Proef bijvoorbeeld de tortelli di polpo (pasta gevuld met inktvis) of de ribollita di mare, een zomerse zeevariant van de Toscaanse groenteklassieker.

Een boottocht naar Punta Corvo

Met de zee zo verleidelijk dichtbij, wil je natuurlijk ook graag een boottochtje maken. Je kunt vanuit Fiumaretta met een speciale boot naar Punta Corvo, een van de mooiste baaien aan de Ligurische kust.

De boot vertrekt om 9.00, 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur van Fiumaretta naar Punta Corvo, terug kun je elk uur, tot 18.30 uur. Kijk voor meer details op de website van Servizi Punta Corvo.

Wil je nog meer zien van de Ligurische kust? Bij Servizi Punto Corvo kun je een boot huren (al dan niet met schipper) voor een mooie tocht langs de kustlijn van Ligurië.

Logeren in een oud klooster

Ben je op zoek naar een bijzonder logeeradres in de buurt van Montemarcello en Fiumaretta, kijk dan eens bij het Monastero Santa Croce. Verspreid over het hooggelegen terrein staat een aantal vakantiehuizen, met soms een fantastisch uitzicht over zee.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *