Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Tuinaanleg bij een tweede huis & een pioenrozentuin bij Viterbo

Na het stukje tuingeschiedenis van vorige keer vertelt Marie-José ons vandaag over het aanleggen van een tuin bij een tweede huis in Italië én geeft ze een prachtige tip voor een pioenrozentuin in de buurt van Viterbo:

pioenrozen-tuin-Viterbo (6)

‘De tuinaanleg bij een tweede huis vraagt om een specifieke benadering, want heel vaak gaat het om een tuin waarin niet dagelijks of zelfs wekelijks gewerkt kan worden. Je wil na een lange reis niet aankomen bij je vakantiewoning en een soort van overwoekerd geheel vinden, maar aan de andere kant wil je ook niet alleen een weiland om je heen. Hoewel – met een mooi weiland is niets mis, zeker niet als je consequent wilde bloemen zaait.

tuin-Italie (2) tuin-Italie

Het is vaak wikken en wegen. Wat is echt belangrijk? Wat wil je en wat kan er? Denk dus in een vroeg stadium al aan het buitenleven, ook technisch. Waar zit je als het wekenlang bloedheet is? Waar kun je uit de wind (een hoofdrolspeler in voor- en najaar!) in de zon zitten?

Alles wat je maakt en aanlegt, moet natuurlijk wel degelijk onderhouden worden. Daar komt bij dat hier in Italië de natuur een ongelofelijke kracht heeft. Vaak weten we op klei (vaak zo hard als beton en gescheurd door de droogte of juist een grote modderhoop) schitterende bloemen te laten bloeien.

irissen-Italië jasmijn-Italie

Het is de moeite waard om voor je begint met het aanleggen van een tuin goed na te denken. Wat wil je zien als je naar buiten kijkt? Wat wil je ruiken? Juist in Italië speelt het leven zich grotendeels buiten af. In Nederland worden vaak kosten noch moeite gespaard om buitenkamers te maken, met een openhaard erbij of zelfs met – prachtig – schemerlampen. Ook buitenkeukens zijn steeds meer in trek, en dat terwijl je je in Nederland regelmatig moet wapenen tegen regen en kou. Maar we gaan toch voor dat buitengevoel!

trap-tweede-huis-Italië

In Italië heb je over het algemeen het grootste gedeelte van het jaar veel minder last van regen en kou. Alles lokt je naar buiten, maar toch is een tuin bij een tweede huis vaak een sluitpost of ‘oeps, vergeten’. Zo zonde! Tuinaanleg is hier best vaak ingewikkeld en zwaar vanwege de hellingen, de waterstromen ( als het regent, regent het vaak overvloedig in korte tijd) en dan zou het extra zonde zijn als je iets doet dat je later weer moet corrigeren (wat dan ook weer extra kosten met zich meebrengt). Veel beter is het om op tijd een deskundige in te schakelen die, liefst vanaf het begin, betrokken is bij het ontwerp. Zo wordt de tuin en het hele buitengebeuren een logisch en veilig geheel.

Italiaanse bouwers bijvoorbeeld hebben een onverklaarbare voorliefde voor putten en die willen ze graag allemaal in het zicht. Want stel dat je er bij wil… Maar hoe vaak ik niet al lavendel- of rozenranden langs terrassen heb willen maken waar dan een wirwar van buizen en putten in de weg ligt…

lavendel-tuin-Italië tuin-tweede-huis-Italië

De keuze aan beplanting in Italië is enorm. Er zijn geweldige mediterrane bloeiers en klimmers waar je werkelijk alle kanten mee op kunt. Het is vaak ook een kwestie van de juiste planten op de juiste plaats, dan heb je er sowieso minder omkijken naar. Werk bijvoorbeeld in duidelijke vakken en groepen, gebruik grind, plaats pergola’s voor schaduw… Allemaal ontwerponderdelen voor een tuin die je het werk op termijn lichter maken.

Laat de specifieke eigenschappen van planten voor je werken. Gebruik diepwortelende heesters op plaatsen waar de helling dat vraagt. Gebruik windbrekers – de originele eigenschap van cipressen die nu zo kenmerkend geworden zijn voor grote delen van Italië. Rozen staan graag in een windje, kruipende rozemarijn kan hele taluds bedekken. Gebruik geurplanten daar waar je ’s avonds graag gaat zitten en dan vooral die met witte bloemen die vooral ‘s avonds zo heerlijk geuren, zoals jasmijn.

Besteed vooral ook aandacht aan het microklimaat. Iedere plek is anders: met meer of juist minder wind, de zon die pas laat op je huis schijnt of juist al vroeg achter de heuveltop verdwijnt, mist die vanuit een dal lang blijft hangen… Al die factoren zijn van wezenlijk belang voor het genot en plezier dat je uiteindelijk van je tuin verlangen mag.’

Mediterrane beauty met gebruiksgemak
Marie-José tipt vandaag een mediterrane beauty met heel veel gebruiksgemak en wintergroen: de Teucrium fruticans. Je kunt eraan knippen zo veel je wil, de plant groeit snel en gestaag door. Hij heeft prachtig grijs blad wat werkelijk perfect kleurt bij het zilvergroen van olijfbomen. Je kunt er hagen van maken, maar ook los is deze plant een vrolijke wirwar van takken, zacht en aaibaar. En dan bloeit hij ook nog erg lang, met hele vrolijke zachtblauw paarse bloemetjes, eindeloos. En dat blauw/paars kleurt dan weer perfect bij lavendel… Zie je het al voor je?’

tuin-teucrium-fruticans

Centro Botanico Moutan Viterbo
Tot slot tipt Marie-José een van haar lievelingstuinen in Italië. Marie-José: ‘Deze tuin is vrij onbekend maar absoluut de moeite waard. Sterker nog, als je in de buurt bent van Vitorchiano, Viterbo (Lazio) bent, zo tussen half april en eind mei, móét je echt een kijkje nemen bij Centro Botanico Moutan. De toegang is gratis en het is spectaculair!

Je ziet velden en velden vol met bloeiende pioenrozen. Een typisch voorbeeld van een uit de hand gelopen hobby, want dit is tegenwoordig de grootste collectie pioenrozen ter wereld. De tuin werd geboren uit fascinatie voor deze schitterende plant, die al in de oudheid wordt genoemd, en uit de wens om alle soorten bij elkaar te brengen op één plek. Nu schitteren er meer dan 200.000 exemplaren op vijftien hectare glooiend landschap, echt een sprookje!’

pioenrozen-tuin-Viterbo (1) pioenrozen-tuin-Viterbo (2) pioenrozen-tuin-Viterbo (3) pioenrozen-tuin-Viterbo (4) pioenrozen-tuin-Viterbo (5)

Over Marie-José en haar groene vingers
Tuinarchitecte Marie-José Reynaerts verhuisde bijna vier jaar geleden samen met haar man Coen Vreeke naar Trevinano (in het noorden van de regio Lazio), naar de boerderij die ze in 2004 al gekocht hadden. Deze ruim driehonderd jaar oude podere hebben ze eigenhandig (letterlijk) helemaal verbouwd, steeds in vakantieperiodes. Maar het werd iedere keer moeilijker om er weer weg te gaan – en dus zijn ze uiteindelijk gebleven en hebben ze er een eigen bedrijf opgezet: Bisconti Case e Giardini. Voor Ciao tutti doen ze eens per maand verslag van het wonen en werken in Italië én van alle mooie tuinen die je in de laars kunt vinden.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *