Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

5x genieten van zonnige eilanden in de Middellandse Zee

Met gemiddeld driehonderd zonnige dagen per jaar, talloze stranden en baaien en een gevarieerd cultureel landschap hebben de eilanden in de Middellandse Zee veel te bieden.

Met dit nieuwe reisboek van de ANWB reis je nu naar de 48 mooiste eilanden in deze zee, van de wilde schoonheid van de bergachtige natuur van Mallorca tot de sneeuwwitte huizen van Santorini, van de ongerepte natuur van Corsica tot de kilometerslange zandstranden van Sardinië.

In Italië begint de eilandenreis op Elba, gevolgd door het uitgestrekte Sardinië. De reis gaat verder via Capri, Ischia en Ponza (de eerste twee voor de kust van Napels, de derde voor de kust van Lazio, ongeveer halfweg tussen Rome en Napels).

Verder zuidwaarts bezoek je de Eolische eilanden (met onder meer Stromboli en Salina), Ustica, Sicilië en de Pelagische eilanden (met onder meer Lampedusa).

Wij lichten als voorproefje vijf tips op vijf verschillende eilanden voor je uit:

1 Portoferraio – Elba (Toscane)
‘Als tribunes in een stadion, zo zijn de huizen gebouwd rond het havenbekken van Portoferraio. Rode dakpannen en het zachte pastelgeel van de façades – een geliefd fotomotief. De rotsen vormen hier een baai die al door de Etrusken als natuurlijke haven werd benut.

De schoonheid van Portoferraio werd al beschreven door de negentiende-eeuwse Duitse historicus Ferdinand Gregorovius, die de plaats ‘zo gracieus Toscaans, zo lieflijk en zo klein’ noemde dat ze hem het gevoel ‘van de wereld afgezonderd welbehagen’ bezorgde.’

In het boek vind je nog veel meer Elba-tips, van de herinneringen aan Napoleon tot mooie stranden, van fijne restaurants tot de lokale markt in Porto Azzurro, van de gondel naar de top van de Monte Capanne tot een swingend muziekfestival.

2 Maak een grottentocht – Capri (Campanië)
‘In de Grotta dei Santi lijken de stenen op heiligenbeelden. Vandaar de naam ‘Grot van de Heiligen’. Het is een van de vele grotten die je naast de Blauwe Grot langs Capri’s kust kunt vinden en die iets speciaals te bieden hebben.

Het is dus een goed idee om een boot te charteren en daarmee een grottentocht te maken. Als je wat later op de dag gaat, als de dagjesmensen in de ontelbare boten bij de Blauwe Grot zijn vertrokken, kun je er misschien zelfs wel zwemmen.’

3 De natuurlijke warmwaterbaden van Cava Scura – Ischia (Campanië)
‘Vlak bij Spiaggia dei Maronti liggen de warmwaterbaden van Cava Scura. Op deze plek, waar de Romeinen al kwamen om te kuren, bevindt zich een kleine kloof waar uit de rotsen een waterval en een bron met water van negentig graden opwellen.

Hier hebben mensen in de oudheid al bassins in het gesteente uitgehouwen om daarin te kunnen badderen. Zo’n kans om in een natuurlijk warmwaterbad te kunnen kuren moet je je niet laten ontgaan – nog vlak bij het strand en de zee ook!’

4 Ponza’s hoogste berg beklimmen – Ponza (Lazio)
‘Hij is maar 283 meter hoog, maar vanaf de top heb je prachtige uitzichten over de glinsterende zee waarop zeiljachten dobberen en op de rotsen en de andere eilandjes van de archipel. De Monte Guardia is daarmee uitzichtpunt nummer één op Ponza.

De Italiaanse dichter Eugenio Montale (1896-1981) werd geïnspireerd door het uitzicht vanuit de hoogte: ‘Tussen cactusvijgen, bougainville en explosies van brem verlies ik mij in de schoonheid van deze zonsondergangen en vind op aarde mijn paradijs.’ Dus: de beklimming is de moeite waard!’

5 Het onderwaterarcheologiepad – Ustica (Sicilië)
‘Voor de landtong Punta Cavazzi bevindt zich iets unieks: daar nodigt een onderwaterarcheologiepad duikers uit zich in Ustica’s geschiedenis te verdiepen. Het is als het ware een museum op de zeebodem. Een boei markeert de ingang, die je het makkelijkst bereikt vanaf een klein platform. Daarna volg je simpelweg het gespannen touw om je te verbazen.

Borden leggen uit hoe schepen er eeuwen geleden uitzagen. Keramiek en amforen laten zien dat het eiland qua geschiedenis ook onder water veel te bieden heeft. Lang niet alles bevindt zich in een museum.

Het onderwaterarcheologiepad brengt je naar een diepte tussen de negen en vierentwintig meter – perfect voor iedereen die bij het duiken wel eens iets anders wil zien.’

Check alle eilandtips in

Genieten van zonnige eilanden – de 48 mooiste eilanden in de Middellandse Zee | ISBN 9789018045937 | | € 24,95 | uitgeverij ANWB | bestel dit boek bij bol.com of via de ANWB (als ANWB-lid krijg je één euro korting)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

 1. cora van beek

  Waarom komen mijn reacties er toch nooit doorheen ?
  Ik zou graag nog eens willen terugkeren naar Capri en oversteken naar Sorrento om met de circumvesuviano naar Pompeii te reizen.
  En als nieuwe bestemming naar Stromboli ! Ik ben een eilandenmens. Men zegt dat je dan in een vorig leven op verdwenen eiland ATLANTIS hebt gewoond waardoor je altijd blijft terugverlangen naar een eiland.
  Daar kan ik mezelf helemaal in vinden !
  Groet,
  Cora

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *