Home » Reizen door Italië » Florence » Vreemde vogel op het vliegveld
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Vreemde vogel op het vliegveld

Helaas moesten we gisteren na twee weken Italië weer onze koffers pakken. Voor de laatste keer draaiden we de sleutel van ons appartement om. Gelukkig mogen we snel weer richting zuiden. We zullen maar heel even in Nederland zijn, voor het bewerken van alle foto’s voor De duizend tinten van Toscane en Puglia. Reizen door de hak van de Italiaanse laars en voor een afspraak bij Xander Uitgevers om de laatste zaken rondom Ciao tutti Rome te bespreken. Dinsdag vliegen we weer naar Rome, voor de afronding van het boek – en Romeinse foto’s.

Op het vliegveld van Florence werden we uitgezwaaid door Paloma, een enorme bronzen vogel die Botero in 1990 maakte als onderdeel van een tentoonstelling van 31 beelden die zich op en om het Piazza della Signoria hadden genesteld. Het dier is maar liefst 240 centimeter hoog en weegt 1500 kilo. Wegvliegen zal het dus niet zo gauw…

Botero in Florence
Botero is overigens een Colombiaanse kunstenaar, maar hij heeft een zeer bijzondere band met Toscane. In 1952 kwam hij naar Italië om het werk van Italiaanse kunstenaars te bestuderen. Naar eigen zeggen was hij vooral onder de indruk van het werk van Giotto en Masaccio, die hem ‘het belang van volume’ leerden. Dat Botero daar nog steeds belang aan hecht, blijkt wel uit de enorme omvang van zijn creaties.

In 2000 werd Botero benoemd tot ereburger van Pietrasanta, een stadje in de buurt van Carrara waar Michelangelo al kwam om marmer te halen. Vorig jaar zomer waren in heel Pietrasanta ter ere van Botero’s tachtigste verjaardag heel wat van zijn beelden te zien. Een paard op Piazza del Duomo, een kat op de trappen van de Sant’Agostino… Botero’s beelden hebben in Pietrasanta inmiddels weer grotendeels plaats moeten maken voor het dagelijks leven, maar in Florence kunnen we gelukkig nog steeds een aandenken aan de kunstenaar zien.

Botero-Pietrasanta

Botero-Pietrasanta2

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *