Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Paloma – Botero’s vreemde vogel op het vliegveld van Florence

Helaas moesten we gisteren na twee weken Italië weer onze koffers pakken. Op het vliegveld van Florence werden we uitgezwaaid door Paloma, een enorme bronzen vogel die Botero in 1990 maakte als onderdeel van een tentoonstelling van 31 beelden die zich op en om het Piazza della Signoria hadden genesteld. Het dier is maar liefst 240 centimeter hoog en weegt 1500 kilo. Wegvliegen zal het dus niet zo gauw…

Botero in Florence
Botero is overigens een Colombiaanse kunstenaar, maar hij heeft een zeer bijzondere band met Toscane. In 1952 kwam hij naar Italië om het werk van Italiaanse kunstenaars te bestuderen. Naar eigen zeggen was hij vooral onder de indruk van het werk van Giotto en Masaccio, die hem ‘het belang van volume’ leerden. Dat Botero daar nog steeds belang aan hecht, blijkt wel uit de enorme omvang van zijn creaties.

In 2000 werd Botero benoemd tot ereburger van Pietrasanta, een stadje in de buurt van Carrara waar Michelangelo al kwam om marmer te halen. Vorig jaar zomer waren in heel Pietrasanta ter ere van Botero’s tachtigste verjaardag heel wat van zijn beelden te zien.

Een paard op Piazza del Duomo, een kat op de trappen van de Sant’Agostino… Botero’s beelden hebben in Pietrasanta inmiddels weer grotendeels plaats moeten maken voor het dagelijks leven, maar in Florence kunnen we gelukkig nog steeds een aandenken aan de kunstenaar zien.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *