Naar hoofdinhoud Naar navigatie
6 mei 2013

De geheime liefde tussen Filippo Lippi en Lucrezia Buti

Aan de Santa Maria del Carmine – de kerk die beroemd is vanwege de schitterende fresco’s van Masaccio in de Cappella Brancacci – is een bijzonder liefdesverhaal verbonden.

Een verhaal dat begint met een jongen zonder ouders, die als wees wordt toegewezen aan het klooster van de karmelieten, naast de Santa Maria del Carmine. Hier kreeg de kleine jongen, Filippo geheten, een opleiding die zich naarmate de jongen veel talent liet zien vooral concentreerde op de schilderkunst.

klooster-Carmine-Florenceklooster Santa Maria del Carmine 

De jongen groeide uit tot een vooraanstaand schilder, die van de kerk vaak de opdracht kreeg een meesterwerk af te leveren. Maar hoe mooi zijn Maria’s, engelen en Jezuskindjes ook waren, de schilder was met zijn hoofd nooit helemaal bij de kunst die hij maakte.

In plaats daarvan keek hij naar voorbij wandelende vrouwen, dagdroomde hij over ronde borsten, ingevlochten haar en tere oorlelletjes. Het schijnt zelfs zo te zijn dat hij soms niet kon schilderen voordat hij een vrouw had weten te verleiden.

Ongehoord, zo vond Cosimo de Oudere. Toen Filippo, inmiddels bekend onder zijn volledige naam, Filippo Lippi, voor hem aan het werk was, sloot hij hem op in zijn palazzo, het huidige Palazzo Medici Riccardi, om te voorkomen dat Filippo ontsnapte en achter de vrouwen aan ging. Filippo was echter niet voor een gat te vangen en maakte een klassiek ontsnappingskoord met het linnengoed in zijn kamer. De vogel was gevlogen, op zoek naar avontuurtjes.

Hij heeft waarschijnlijk veel harten veroverd – en er evenveel gebroken – maar een bijzonder plekje in zijn hart was gereserveerd voor Lucrezia Buti. Een niet geheel probleemloze relatie, aangezien deze dame een non was, in het klooster van Santa Margherita in Prato.

Uiteindelijk was hun liefde echter niet langer geheim te houden. Lucrezia moest kiezen tussen Filippo en het geloof – en ze koos voor de liefde, waarop Filippo haar volgens de overlevering uit het klooster heeft ontvoerd.

Ze trok in bij Filippo, aan het Piazza del Duomo in Florence. Het stel kreeg twee kinderen, Alessandra en Filippino, die het artistieke talent van zijn vader erfde en een deel van de fresco’s in de Cappella Brancacci schilderde.

In het Museo Civico in Prato is nog altijd een afbeelding van haar te zien; ze stond model voor de blonde vrouw met prachtig gekapt haar rechts op het doek Madonna della Cintola:

Madonna-della- Cintola

In de kathedraal van Prato is Lucrezia te zien op Lippi’s fresco over het banket van Herodus, in de rol van Salome:

Lucrezia

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen