Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De rozengeur van Florence

Florence en rozen is een bijzondere combinatie, zo ontdekte Inge van Beekum tijdens een aantal dagen in Florence.

Inge: ‘Natuurlijk kun je je bij heel veel steden een romantisch rozenbeeld vormen, maar dat is niet specifiek verweven in de stad. Er is iets mysterieus dat ik op onverwachte plekken in Florence tegenkwam en ineens zag ik een extra laagje over de stad, een laagje van rozenblaadjes…

Florence-Inge-van-Beekum (1)

De kleuren van de stad
Bij een eerder bezoek aan Florence maakte iemand ooit de opmerking over mijn lichtroze jurk: ‘Jij draagt de kleur van de stad.’ Ik stond toen op een plek waar ik een prachtig uitzicht over Florence had en werd mij ineens heel bewust van de zachte (rozen)kleuren van de stad met de roze, gele en terracotta muren en tegels. Met die kleuren, de beelden en kunst in veel straten en op pleinen waan je je in Florence al snel in een grote tuin.

Florence-Inge-van-Beekum (2) Florence-Inge-van-Beekum (3) Florence-Inge-van-Beekum (5)

Giardino delle Rose (de rozentuin)
Over rozen en Florence schrijven kan natuurlijk niet zonder de Giardino delle Rose te noemen, een rozentuin die iets hoger, net buiten het centrum van de stad ligt.

Giardino-delle-Rose-Florence-Inge-van-Beekum (1) Giardino-delle-Rose-Florence-Inge-van-Beekum (2)

De tuin bestaat uit verschillende lagen die met paadjes en trappen met elkaar verbonden zijn. Verander je je blik, dan zie je continu rozen met doorkijkjes naar het uitzicht op de stad.

Giardino-delle-Rose-Florence-Inge-van-Beekum (3)

Terwijl ik net een plekje had gevonden vanwaar ik kon fotograferen, werd ik aangesproken door een Italiaanse man. Hij zag mij fotograferen en gaf mij een boekje waarin alle rozensoorten van de tuin staan.

Giardino-delle-Rose-Florence-Inge-van-Beekum (4)

Het uitzicht, de kleuren… wauw… Zelfs vanaf deze afstand tot het centrum van de stad zag ik dat de rozentuin vloeiend over ging in de sfeer en kleuren van de stad.

Giardino-delle-Rose-Florence-Inge-van-Beekum (5)

Rozen ruiken en proeven bij Farmacia di Santa Maria Novella
Een heel bijzondere (rozen)plek is de Farmacia di Santa Maria Novella. Ken je de plek niet, dan loop je er gemakkelijk langs. Het is echt een verborgen plekje, maar zeker de moeite waard. Buiten voor de deuren zie je niets, maar stap je binnen dan word je overspoeld door zachte bloemengeuren, mooie lichtval en een lange hal met nissen en beelden.

Verderop loop je de in 1612 opgerichte apotheek binnen, met gigantische klassieke kasten, plafonddecoraties en prachtige meubels. Ooit werden hier medicijnen gemaakt met kruiden uit de eigen binnentuin. In de kasten staan nog steeds de prachtige flessen die vroeger door de monniken werden gebruikt.

Santa-Maria-Novella-Florence-Inge-van-Beekum (1) Santa-Maria-Novella-Florence-Inge-van-Beekum (2) Santa-Maria-Novella-Florence-Inge-van-Beekum (3) Santa-Maria-Novella-Florence-Inge-van-Beekum (4)

Tegenwoordig is de Farmacia di Santa Maria Novella gericht op het maken van geuren en zeepjes met als basis nog steeds geplukte bloemen uit de omgeving van Florence.

Santa-Maria-Novella-Florence-Inge-van-Beekum (5) Santa-Maria-Novella-Florence-Inge-van-Beekum (6) Santa-Maria-Novella-Florence-Inge-van-Beekum (7)

Er zijn verschillende ruimtes in het oorspronkelijke klooster die je kunt bekijken, allemaal zeer fotowaardig en gevuld met heerlijke geuren en zachte pianoklanken.

Santa-Maria-Novella-Florence-Inge-van-Beekum (8) Santa-Maria-Novella-Florence-Inge-van-Beekum (9) Santa-Maria-Novella-Florence-Inge-van-Beekum (10) Santa-Maria-Novella-Florence-Inge-van-Beekum (11) Santa-Maria-Novella-Florence-Inge-van-Beekum (12)

De Farmacia heeft ook een theehuis, dus ging ik de volgende dag terug voor een geurig kopje rozenthee. Alleen al het dekken van de tafel en de stolpen waaronder bijzondere gebakjes liggen (de amandelcake is een aanrader!) leverden prachtige plaatjes op.

Santa-Maria-Novella-Florence-Inge-van-Beekum (13) Santa-Maria-Novella-Florence-Inge-van-Beekum (14) Santa-Maria-Novella-Florence-Inge-van-Beekum (15)Santa-Maria-Novella-Florence-Inge-van-Beekum (16) Santa-Maria-Novella-Florence-Inge-van-Beekum (18) Santa-Maria-Novella-Florence-Inge-van-Beekum (19)Santa-Maria-Novella-Florence-Inge-van-Beekum (20) Santa-Maria-Novella-Florence-Inge-van-Beekum (21) Santa-Maria-Novella-Florence-Inge-van-Beekum (22)

Terwijl ik helemaal tot rust kwam en genoot van de geuren besloot ik een stukje van de sfeer voor thuis mee te nemen in de vorm van een doosje met twee zeepjes, gevuld met bloemen en met roze lintjes eraan.

Che odore signora?
‘Rosa!

Santa-Maria-Novella-Florence-Inge-van-Beekum (23) Santa-Maria-Novella-Florence-Inge-van-Beekum (24)

Terug op mijn hotelkamer opende ik het doosje en al snel had mijn kamer de geur van een Toscaanse bloementuin. Tevreden stapte ik mijn bed in en sliep….. als een roosje.’

Santa-Maria-Novella-Florence-Inge-van-Beekum (25)

Nieuwsgierig naar nog meer foto’s van Inge? Op haar website vind je prachtige foto’s van onder andere Italië!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *