Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Cappella Rucellai – een heilig graf in hartje Florence

De Florentijnse koopman Giovanni Rucellai handelde in prachtige stoffen. Hij wilde echter meer dan wol en zijde nalaten aan zijn erfgenamen en gaf architect Leon Battista Alberti daarom de opdracht een kapel te bouwen in de middeleeuwse kerk San Pancrazio, vlak bij de Via de’ Tornabuoni.

De kapel moest dienen als het familiegraf voor de leden van de famiglia Rucellai. Leon Battista Alberti gebruikte voor de Cappella Rucellai precies hetzelfde ontwerp als voor het Heilig Graf in Jeruzalem. Daarom wordt de kapel ook wel Tempietto di Santo Sepolcro genoemd.

Van de replica van het Heilig Graf maakte hij een miniatuurbasiliek in zwart en wit marmer, met prachtig inlegwerk net als bij het Battistero en de San Miniato. Elk detail van deze kleine kapel van marmer is de moeite waard: het ritme van de symbolen, de symbolen zelf, de elegante letters van het opschrift… Je kunt er honderd keer omheen lopen en uren naar kijken!

Op de zijwanden zie je onder meer het wapen van de familie Rucellai:

en dat van Lorenzo il Magnifico (Lorenzo’s zus, Nannina, trouwde met Bernardo Rucellai, Giovanni’s zoon):

Ook zie je het wapen van Cosimo De’ Medici:

en dat van Piero ‘de jichtige’:

De Cappella Rucellai is nu alleen nog maar toegankelijk via het Museo Marino Marini (Piazza di San Pancrazio). Dit museum, dat zeker ook een bezoekje waard is, is gewijd aan Marino Marini (1901-1980), een beeldhouwer die beroemd werd in heel Europa. Hij werd geboren in Pistoia maar werkte gedurende zijn leven ook in Florence, in Milaan en in Parijs, waar hij kunstenaars als Picasso, De Chirico en Kandinsky ontmoette.

Het museum is op woensdag, donderdag en vrijdag geopend van 10.00 tot 13.00 uur. Op zaterdag, zondag en maandag kun je er van 10.00 tot 19.00 uur terecht. Op dinsdag is het museum gesloten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *