Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De 10 mooiste Italiaanse dorpjes aan het water

Italië kent tal van dorpjes die op of direct aan het water zijn gebouwd of die een bijzondere band hebben met water, zowel aan de meren als in het binnenland.

Wij tippen in dit artikel tien dorpjes aan het water, die worden gekenmerkt door hun bijzondere ligging aan het water, met een soms sprookjesachtig decor. Sommige zijn heel bekend, van andere heb je wellicht nog nooit gehoord, maar ze zijn allemaal zo mooi dat je ze één keer in je leven gezien zou moeten hebben!

Borghetto sul Mincio

Borghetto sul Mincio ligt op fietsafstand van het plaatsje Peschiera del Garda, niet ver van het Gardameer, aan de rivier de Mincio. Het dorp is eigenlijk niet meer dan een kleine verzameling huisjes en watermolens die grenzen aan het naastgelegen (grotere) dorpje Valeggio.

Ciao tutti’s Paul bezocht het een paar jaar geleden en laat je in deze blog zien dat Borghetto met recht is uitgeroepen tot een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië.

Ooit vormde de brug bij Borghetto een tolstation; nu is het een fotogeniek decor voor het dorpje, dat je vanuit je vakantiehuis Italië zeker een keer op je wensenlijstje moet zetten!

Boven op deze brug wordt jaarlijks op de derde dinsdag van juni het Festa del Nodo d’Amore gevierd waarbij de brug volledig bezet wordt met tafeltjes waarop de tortellini worden gereserveerd. In totaal wel zeshonderdduizend stuks, allemaal met de hand gemaakt!

Nesso

Het prachtige dorpje Nesso ligt aan het Comomeer, op de weg van Como naar Bellagio. De Ponte della Civera is dan ook een van de meest fotogenieke plekken van Nesso. Ook in de televisieserie Lago di Beau was dit bruggetje te zien.

Niet alleen de brug zelf is namelijk prachtig om te zien, maar vanaf de brug heb je ook mooi uitzicht op de Orrido di Nesso, een diepe natuurlijke kloof, en de metershoge waterval in deze kloof.

Dolceacqua

Alleen de naam Dolceacqua is al verbonden met water, met zoet water in dit geval. In dit Ligurische dorpje aan de Nervia-rivier hangt een betoverende sfeer, met dank aan onder meer de bijzondere Ponte Vecchio, de ‘oude brug’.

Deze brug is vereeuwigd op verschillende werken van Monet. Vergeet ook zeker niet het imposante Castello dei Doria te bekijken, hoog boven het water. In dit artikel over Dolceacqua delen we nog veel meer tips.

Loro Ciuffenna

Net als Borghetto sul Mincio is Loro Ciuffenna een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Het is gebouwd op en om een beekje dat het dorp in tweeën deelt. Het water voorziet de oudste molen van Toscane nog steeds van energie.

Tijdens een bezoekje aan Loro Ciuffenna moet je zeker even over de stenen brug over de rivier wandelen en de gekleurde huisjes, gebouwen en smalle straatjes vastleggen. Werp ook een blik op de Pratomagno, de bergketen die je vanuit het dorp goed kunt zien.

Santa Fiora

Ook Santa Fiora, op de helling van de Monte Amiata, behoort tot de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Hier lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Stenen huisjes, smalle kronkelende straatjes en geplaveide steegjes vormen de basis van dit dorpje aan de rivier Fiora.

De Peschiera, het enorme waterbekken, vormt een van de meest fotogenieke plekken van het dorp. Tommaso en Denise ontdekten het tijdens een familieweekend. In deze blog vertellen ze je meer over dit bellissimo waterdorpje.

Bagno Vignoni

Toscane kent nóg een waterrijk dorp: Bagno Vignoni, in de Val d’Orcia, ten zuiden van Siena. Het heeft een uniek dorpsplein. Dit Piazza dei Sorgenti (‘plein van de bronnen’) is namelijk een rechthoekig bad uit de zestiende eeuw van circa vijftig bij dertig meter, met rondom loggia’s die stammen uit de renaissance.

De natuurlijke warmwaterbron in het bad komt voort uit een vulkanische laag onder de grond, op duizend meter diepte, die met haar tweeënvijftig graden al sinds de Romeinse tijden de voeten van vermoeide pelgrims en reizigers verwarmt.

Nu moet je voor een echt bad nét even buiten het dorp zijn, in het Parco dei Mulini, waar je lekker kunt dobberen midden in de natuur.

Rasiglia

Rasiglia is een van de verborgen pareltjes in Umbrië, niet ver van Foligno. Het water stroomt er tussen de huizen door, waardoor het ook wel bekend staat als ‘het Venetië van Umbrië’.

Het is altijd een rijk dorpje geweest, vanwege al dat aanwezige water. De kracht van dat water werd namelijk gebruikt voor het aandrijven van verschillende molens, onder meer om graan te malen of om kostbare stoffen te kleuren. Toen het water als energiebron werd vervangen, trokken veel mensen weg.

In deze blog nemen we je mee naar Rasiglia, voor een virtuele wandeling door dit bijzondere dorpje aan het water.

Fonti del Clitunno

Nog zo’n waterrijke plek in Umbrië vind je even buiten het dorpje Campello sul Clitunno, bij de Fonti del Clitunno.

Als je deze plek bezoekt, begrijp je meteen waarom deze waterbronnen door de eeuwen heen vele beroemde schrijvers en dichters inspireerden. Het is een schitterende, serene plek waar het kristalheldere en smaragdgroene water de hoofdrol speelt.

Isola del Liri

Isola del Liri, een onbekend pareltje in de regio Lazio, staat bekend om zijn watervallen. Het plaatsje is vernoemd naar de Liri-rivier, die voor een adembenemend schouwspel zorgt.

Ter hoogte van het Castello Boncompagni-Viscogliosi splitst de rivier zich namelijk in twee takken, waardoor er twee klaterende watervallen ontstaan die je vanuit het centro storico kunt zien.

Venafro

Venafro ligt aan de San Bartolomeo-rivier in de regio Molise. In het centrum vind je veel Romeinse overblijfselen, waaronder een amfitheater en een aquaduct. Venafro staat bekend als ‘de stad van de drieëndertig kerken’, maar dankt zijn faam ook aan het water.

In deze stad vind je namelijk het WNF-natuurgebied Le Mortine, een oase van honderdvijfentwintig hectare aan ongerepte natuur. Hier kun je heerlijk wandelen langs de oevers van de Volturno-rivier, die door dit bos stroomt. Ook ligt hier een klein, kunstmatig meertje waar veel verschillende soorten eenden leven.

Let wel: in de meeste van deze dorpjes is het water niet om te zwemmen! Wil je een frisse duik nemen, dan moet je wachten tot in je vakantiehuis met zwembad of een plek aan een meer of aan zee waar je naar hartenlust kunt genieten van het verkoelende water.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *