Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Dolceacqua en Apricale – twee juweeltjes in Ligurië

Na Saskia’s bezoek aan Levanto werden we uitgenodigd om als eerste gasten in een recent gerenoveerd vakantiehuisje in Pigna te komen logeren. Daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen.

Paul pakte zijn koffer en reisde samen met zijn vrouw Lianne af naar Ligurië. Maar voordat ze Rachel van Liguria Holiday Homes ontmoetten, ontdekten ze twee prachtige pareltjes in het Ligurische binnenland, die Paul vandaag met ons deelt.

Apricale-Ligurie (1)

Paul: ‘In no time zoeven we vanaf het vliegveld van Nice langs de zonnige Franse Rivièra. We passeren het mondaine Monaco en Menton en voordat we er erg in hebben, zijn we de grens gepasseerd en rijden we langs de Italiaanse Rivièra richting Bordighera.

Hier draaien we landinwaarts de bergen in, op weg naar onze eindbestemming, het bergdorpje Pigna. Het is een heerlijke zomerdag: de lucht is strakblauw, de zon schijnt volop en we besluiten dan ook een mooie omweg te maken langs Dolceacqua en Apricale.

Dolceacqua-Ligurie (1)

De boogbrug van Dolceacqua

Voor ons verschijnt al snel het prachtige Dolceacqua, dat op een klif ligt, helemaal uitgestrekt in de groene omgeving. Begrijpelijk dat Claude Monet hier inspiratie vond voor zijn schilderij Le chateau de Dolceacqua, het is een sfeervol plaatsje, met een levendige sfeer.

We zijn niet de enige bezoekers die Dolceacqua vooral kennen vanwege de prachtige middeleeuwse boogbrug over de rivier de Nervia. De ronde brug is echt een prachtexemplaar, niet helemaal symmetrisch maar een juweel om te zien! De drieëndertig meter lange elegante brug verbindt Borgo, het oude middeleeuwse gedeelte van het dorpje, met het stadsdeel Terra, waar je leuke winkelstraatjes en terrasjes vindt.

Dolceacqua-Ligurie (2) Dolceacqua-Ligurie (3)

Het letterlijke hoogtepunt van Borgo is het imposante Castello dei Doria, dat ooit in het bezit was van de machtige Doria-familie uit Genua. Als een moeder kijkt het kasteel van eenzame hoogte op haar kinderen neer en waakt het over de oude huisjes die in een ronding aan haar voeten liggen.

Om bij het kasteel te komen, dien je je eerst door en langs talloze kleine steegjes, trappetjes en doorgangetjes te wurmen, maar eenmaal boven vergoedt het prachtige uitzicht over de vallei alle inspanning!

Beschut tussen de dichtbegroeide heuvels kun je rondom Dolceacqua mooie wandelingen in de natuur maken. De paden leiden je onder andere langs verlaten plekken en sinaasappel- en citroenboomgaarden. Het milde klimaat zorgt hier voor een perfecte ondergrond. Behalve de citrusvruchten worden er ook rozen en anjers gekweekt. 

Verkoeling bij Rocchetta Nervina

Vanwege de zinderende hitte besluiten we om verkoeling te zoeken in de natuurlijke wateren van Rocchetta Nervina. In dit piepkleine dorpje lopen we vanaf het piazza langs de oevers van de Rocchetta, waar we al vrij snel zicht krijgen op de spectaculaire rotspartijen die in het riviertje liggen.

Rocchetta-Nervina-Ligurie Rocchetta-Nervina-Ligurie-2

Bezoekers nemen een bad in het verkoelende water om zich daarna te koesteren in de zon, liggend of zittend op de enorme stenen die lekker warm zijn. Het is hier echt ongelooflijk mooi!

We moeten even behoorlijk tussen de rotsen door klimmen, maar als we eenmaal een plekje hebben gevonden kan niets de betovering meer verbreken. Zorg wel dat je waterschoenen bij je hebt, want anders is lopen of zwemmen hier dankzij de rotsige ondergrond bijna niet te doen.

Apricale – een zonnig sprookje

Tijdens de voorbereiding van deze reis ontdekte ik al vrij snel dat Apricale een pittoresk en idyllisch dorpje moest zijn. Eenmaal ter plekke worden we niet teleurgesteld. Niet ver van onze route door de glooiende heuvels van het achterland van de Ligurische kust, zien we het dorpje opeens in de verte verschijnen. Wat een plaatje!

Apricale-Ligurie (2) Apricale-Ligurie (3)

We rijden op een stijgende en bochtige tweebaansweg, maar desondanks zetten we onze auto langs de kant van de weg stil om snel wat foto’s te maken. Dit is té mooi om te laten schieten. Apricale betekent letterlijk ‘blootgesteld aan de zon’. Dat kunnen we inderdaad beamen. Het lijkt wel een waterval van huisjes die naar beneden stroomt!

Vol enthousiasme vervolgen we onze rit en ik heb moeite om tijdens het rijden mijn ogen van het dorpje af te houden. Bij het passeren van het gemeentebordje Apricale zien we ook een bordje met uno dei Borghi più belli d’Italia, een van de mooiste dorpjes van Italië. Dat lijkt nu al niets teveel gezegd en met recht gekozen!

Apricale-Ligurie (4) Apricale-Ligurie (5)

Eenmaal gearriveerd lopen en klimmen we via een paar steile straatjes richting de kerktoren, die op het hoogste punt staat. Daarna dwalen we rond; het dorpje is een labyrint van smalle en elegante steegjes met vriendelijke bewoners, die ons allemaal vrolijk buongiorno wensen.

Uiteindelijk komen we op het piepkleine maar erg gezellige piazza van dit middeleeuwse dorpje uit. Op dit centrale pleintje zijn zelfs twee kerken aanwezig, met hoog daarboven uitstekend nog een kasteel. Ook dit behoorde – net als het kasteel van Dolceacqua – toe aan de Doria-familie uit Genua. Het uitzicht over de onderliggende vallei is fenomenaal.

Apricale-Ligurie (6) Apricale-Ligurie (7)

Op het piazza staat een podium opgesteld. Navraag leert ons dat hier elk jaar gedurende de eerste twee weken van augustus zomertheater opgevoerd wordt door Teatro della Tosse uit Genua.

Apricale-Ligurie (8)

De voorstellingen spelen zich niet alleen op het piazza af, maar ook op een twintigtal andere locaties verspreid over het dorpje. De toeschouwers lopen zo als het ware een toneelroute door het intiem verlichte dorpje. Natuurlijk is er elke avond voor alle bewoners en bezoekers un grande buffet vergezeld van heerlijke wijn.

Terwijl we in het ochtendzonnetje genieten van een heerlijke cappuccino, vertelt een bewoonster dat er naast dit toneelfeest vanaf het voorjaar tot en met het einde van de zomer ook allerlei andere festiviteiten plaats vinden. Dit is duidelijk geen ingeslapen bergdorpje!

Intussen is het knusse Apricale ook al ontdekt door een aantal buitenlanders die hier een vakantiehuis hebben. Wellicht dat het kunstzinnige karakter hen aantrekt want Apricale is een borgo van kunstenaars.

Aan de deuren van de oude huisjes hangen grappige, kleurrijke, houten brievenbussen en als we even later binnen wippen bij een leuk snuisterijwinkeltje kunnen we niet kiezen uit de originele keukenspulletjes, onder andere gemaakt van olijfhout, de cosmeticalijn van natuurlijke en regionale ingrediënten of toch de speciale biertjes uit de omliggende streek.

Apricale-Ligurie (9) Apricale-Ligurie (10) Apricale-Ligurie (11) Apricale-Ligurie (12)

Even verderop lopen we langs het atelier van een beeldhouwer, die oude delen van het dorpje prachtig heeft nagemaakt, met zacht gekleurde beelden. Tijdens onze wandeling door het dorp passeren we regelmatig mooie kleurrijke muurschilderingen. Apricale is duidelijk een artistiek dorpje!

Apricale-Ligurie (13) Apricale-Ligurie (14)

Na deze heerlijke tussenstops vervolgen we onze reis naar Pigna, waarover morgen meer!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Paul, weer een prachtig verhaal over een mooi stukje Italië

  2. A.T.van Dongen

    onze dochter woont al jaren in Bordighera, getrouwd met een Italiaan, wij kennen al deze plaatsjes en inderdaad fenomenaal tot voor kort waren wij elk jaar in Bordighera en hebben de hele omgeving verkend!! vooral de bergdorpjes o.a. Rocchetta Nervina met rotspartijen en heel helder schoon maar wel koud water, wat een verademing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *