Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Como, streek van de zijde

Het Comomeer staat bekend om de prachtige uitzichten, idyllische vakantiedorpjes en romantische villa’s aan het water. Niet iedereen weet echter dat de provincie Como nog meer te bieden heeft: het schilderachtige landschap is ook de bakermat van de grootste zijdeproductie van Europa.

De rijke traditie van de zijde-industrie begon al in de middeleeuwen. De oude fabrieken, warenhuizen en zijdemusea zijn interessant om tijdens je vakantie aan het meer te bekijken.

Comomeer-zijde

De productie van zijde verspreidde zich al in de vijftiende eeuw over Lombardije, de aan Zwitserland grenzende regio waarin ook Como ligt. Rond 1500, onder de Spaanse overheersing, stonden de velden rond Como en Milaan vol met moerbeibomen, het enige voedsel van de zijderupsen. Het was mode om bijna alles met zijde te versieren: niet alleen kleding, maar ook paarden, interieurs, schilderijen en tassen. Onder het latere Oostenrijkse bewind werd de zijdeproductie opnieuw leven in geblazen.

De zijde-industrie in de regio ontwikkelde zich nog meer tijdens de industriële revolutie. Na de Eerste Wereldoorlog beleefde de productie een grote bloei, die helaas werd onderbroken door de economische depressie en de opkomst van de kunstzijde in de jaren dertig.

Helaas ging het vanaf 1952 bergafwaarts met de zijde-industrie in Como. Veel productie werd verplaatst naar het verre oosten. Maar hoewel China en Japan tegenwoordig nog altijd de meeste zijde produceren, verwerken veel beroemde modehuizen vooral zijde uit Como in hun creaties. De twee grootste fabrikanten, Mantero en Ratti, leveren onder andere aan Chanel, Hermès, Versace, Valentino en Yves Saint Laurent.

Versace-Milaan

Ontdek de zijdehistorie van Como
Wie een indruk wil krijgen van de textielindustrie van nu mag het Museo Didattico della Seta in Como niet missen, Niet voor niets wordt Como ook wel de hoofdstad van de zijde genoemd.

Ook winkelen is in de oud-Romeinse stad een aanrader: in de winkel bij het hoofdkantoor van Mantero in de Via Volta zijn bijvoorbeeld  prachtige stoffen en accessoires te koop. Bij de fabriek in Grandate is bovendien een outlet. Net buiten Como, aan de oever van het meer, ligt het warenhuis van Ratti.

Helaas zijn de producten hier wel behoorlijk prijzig. Daarom kun je in de modieuze winkels van Como beter alleen inspiratie opdoen en de zijden artikelen bij thuiskomst via een webshop als deze bestellen.

In de dorpen rondom Como zijn nog veel oude textielfabrieken te vinden. Vooral de oude zijdemolen in Garlate, ongeveer dertig kilometer van Como, is een bezoek waard. In het industriële archeologische monument aan de oevers van het Comomeer is nu het Abegg Zijde Museum gevestigd.

Museum-zijde-ComoMuseum-zijde-Garlate-Como

De Abegg-familie, een familie van fabrikanten uit Zwitserland, heeft haar collectie historische instrumenten voor de zijde-industrie hier ondergebracht en bezoekers kunnen de belangrijkste stappen van de zijdeproductie volgen. Prachtig om zo’n onbekend stukje historie tot leven te zien komen!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *