Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek Napels & de Amalfikust (met Capri, Ischia, Procida & de Cilento)

Ciao tutti! In onze nieuwe Special nemen we jullie mee naar het stukje Italië dat de Romeinen Campania Felix noemden, ‘Gelukkig Land’ – en daarmee sloegen ze de spijker op zijn kop. Met het bruisende Napels, de vruchtbare grond rondom de Vesuvius, de adembenemende Amalfikust, de schilderachtige eilandjes voor de kust en de overweldigende natuur van de Cilento mag duidelijk zijn hoe treffend de naam van de Romeinen gekozen is…

Ciao-tutti-Special-33-Napels-Amalfikust-Capribekijk alvast een preview van 30 pagina’s via deze link

Ook historisch gezien is Campanië een interessant gebied. Bij de opgravingen in Paestum kun je sporen vinden van de vroege Griekse aanwezigheid in het gebied. Ten tijde van het Romeinse rijk groeide de Baai van Napels uit tot een soort paradijselijk vakantieoord voor de rijken en zelfs voor de keizers.

Stuk voor stuk lieten ze hier luxueuze villa’s bouwen, om wanneer het ze maar uitkwam te kunnen ontsnappen aan het drukke, niet altijd even hygiënische stadsleven in Rome en te genieten van het milde klimaat en de schone lucht van Campanië. Keizer Tiberius regeerde het Romeinse rijk zelfs vanuit zijn villa op Capri!

Capri-Monte-Solaro

Na de oudheid kreeg Napels te maken met een flink aantal verschillende overheersers, met onder meer de dynastieën van Aragón, Anjou, Bourbon en Savoye. Het heeft er uiteindelijk toe geleid dat Napels als stad een gigantisch aanpassingsvermogen ontwikkelde – iets wat nog altijd te voelen is als je door de straten van het centro storico wandelt.

City-Walk-Napels (4)

Een icoon in het landschap is de Vesuvius, de vulkaan die in 79 na Christus de Romeinse stadjes Pompeï en Herculaneum in de as legde. Mede dankzij die vulkaan is de grond in Campanië erg vruchtbaar. De combinatie met het milde klimaat en de zilte zeewind maakt dat er ideale omstandigheden zijn voor het verbouwen van allerlei soorten groenten en fruit en het laten grazen van vee, waarmee de bewoners van het land de heerlijkste streekproducten maken: buffelmozzarella, pasta, limoncello, blozende tomaatjes… Niet voor niets is de keuken van dit stukje Italië wereldberoemd.

limoncello (2)

Verder naar het zuiden schittert de Amalfikust, met pittoreske plaatsen als Amalfi, Positano en Ravello. Voor het ultieme vakantiegevoel laat je het vasteland achter je en hop je naar Capri, Ischia en Procida – pareltjes van eilanden met een unieke mix van historie, paradijselijke stranden en baaitjes en een heerlijke keuken op basis van verse vis.

Amalfi

Voor onze ontdekkingstocht langs de Amalfikust en op Capri werden we mee op pad genomen door collegablogger Gillian (van Gillian’s Lists), van origine Amerikaanse maar inmiddels al jarenlang woonachtig in Rome.

Als geen ander kent ze de beste adresjes aan de Amalfikust en op Capri, van fijne stabilimenti (die soms alleen per boot bereikbaar zijn) tot unieke winkels, van restaurants waar je geen genoeg krijgt van het menu tot de beste terrasjes voor een cocktail. Dankzij Gillian kunnen we deze tips ook met jullie delen, voor een unieke reis langs misschien wel de mooiste kustlijn ter wereld.

Atrani-Amalfi-strand

We reizen nog verder zuidwaarts, want in het uiterste zuiden van Campanië schittert de Cilento. Deze streek is veel minder beroemd dan de Amalfikust, maar minstens zo mooi. Het Parco Nazionale del Cilento e Vallo di Diano, zoals het gebied voluit heet, omvat prachtige natuur, van bossen tot watervallen en afgelegen strandjes. Ook voor cultuurliefhebbers is er volop te zien, met onder meer het Certosa di Padula en Paestum.

Paestum (3)

Klaar voor een (ruim 400 pagina’s tellende) ontdekkingstocht door dit gelukkige land? Andiamo!
Saskia, Gillian & Willemijn

Ciao-tutti-Special-33-Napels-Amalfikust-Capribekijk alvast een preview van 30 pagina’s via deze link

Bestel Napels & de Amalfikust

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, smartphone en/of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

  1. Net een paar maanden geleden geweest. Huisje in Vietri sul Mare vlakbij Salerno, een heel handig vertrekpunt voor tripjes naar alle sights. Prima restaurants ook. Voor Pompeii lees de gelijknamige historische roman van Robert Harris, heel sfeervol.

  2. Dat is inderdaad een prachtig boek! Heb je ook Mary Beards boek over Pompeï gelezen?

  3. Hoe bezoek je het best Ischia?
    Ik zou er vanuit Napoli naartoe willen varen en er een dag spenderen.
    Rudolpho

  4. Ciao Rudy, vanuit de haven van Napels neem je de boot. Er gaan er meerdere op een dag, zowel heen als terug. Zie https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/campanie/ischia-een-rondje-over-het-kleurrijke-groene-eiland/ voor een aantal mooie plaatsen op Ischia. Je kunt bijvoorbeeld een Vespa huren om op één dag meerdere plekken te zien > https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/campanie/een-verrassend-rondje-ischia-op-de-vespa/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *