Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Naar de top van Monte Faito

In de schaduw van de majestueuze Vesuvius ligt de schilderachtige havenstad Castellammare di Stabia. De stad kent een rijke en interessante geschiedenis. Zo kun je er een kijkje nemen in verschillende Romeinse villa’s die – net als in PompeÏ en Herculaneum – door de uitbarsting van de Vesuvius van de kaart werden geveegd.

Deze bezienswaardigheden zijn al voldoende reden voor een bezoek aan Castellammare di Stabia, maar als je in (de buurt van) Napels of Sorrento verblijft en nog meer van de omgeving wil zien, heeft Felicia van Salerno Travel een leuke tip: ga naar de top van Monte Faito.

Deze berg maakt deel van de Monti Lattari en biedt vanaf een hoogte van 1130 meter een spectaculair panorama over de Golf van Napels.

Met de kabelbaan de Monte Faito op

Felicia: ‘Maak je geen zorgen, je hoeft niet per se je wandelschoenen aan te trekken om de top van de Monte Faito te bereiken. Vanuit het centrum van Castellammare di Stabia vertrekt namelijk de Funivia del Faito, een kabelbaan die je naar boven brengt.

Je koopt bij het loket een kaartje. Als je niet van plan bent om vanaf de top weer naar beneden te wandelen, is het slim om direct een retourtje te kopen.

De rit omhoog duurt een kleine acht minuten maar is absoluut de moeite waard. Al enkele minuten na vertrek zweef je boven de gebouwen van het stadscentrum en zie je de pracht van de Golf van Napels voor je, met de imposante Vesuvius als herkenningspunt. De cabine stijgt in een rap tempo naar meer dan duizend meter hoogte.

Uitzicht over het Sorrentijns schiereiland en de Golf van Napels

Bij het verlaten van de kabelbaan kom je op het Piazzale Funivia, het startpunt van verschillende wandelroutes. De gemakkelijkste route leidt naar het uitkijkpunt, waar een adembenemend panorama op je wacht.

Recht voor je strekt het Sorrentijns schiereiland zich uit tot aan het uiterste puntje van Punta Campanella, terwijl het eiland Capri daarachter uit zee oprijst. Op heldere dagen kun je ook de andere eilanden van de Golf van Napels – Ischia en Procida – zien liggen.

Rondom het uitkijkpunt zijn er verschillende barretjes en restaurants waar je neer kunt strijken om langer van dit unieke vergezicht te genieten.

Sentiero dell’Angelo

Wil je graag nog wat stappen zetten, volg dan een van de andere wandelroutes. Het Sentiero dell’Angelo (pad van de engel) is het meest populair onder bezoekers, maar het is ook meteen de uitdagendste route.

Het pad voert je vanaf de top van Monte Faito naar het Santuario di San Michele, een kleine kerk gewijd aan de aartsengel Michaël, en vervolgens naar Monte San Michele (1444 meter), het hoogste punt van de Monti Lattari.

Deze berg wordt in de volksmond Monte Molare genoemd vanwege de kenmerkende vorm die doet denken aan een kies.

Het laatste deel van het pad kan moeilijk begaanbaar zijn vanwege aardverschuivingen. Wees daarom extra voorzichtig en raadpleeg de website van CAI Monti Lattari voor de laatste updates over de situatie.

Croce della Conocchia

Je kunt ervoor kiezen het laatste stuk naar de top over te slaan en in plaats daarvan het pad te volgen richting het Croce della Conocchia. Op 1387 meter hoogte geniet je hier van een spectaculair uitzicht dat je soms even sprakeloos maakt.

Aan je linkerzijde strekt de Golf van Salerno zich uit tot aan Punta Licosa, met daarvoor de Amalfikust. Vanaf dit punt kun je ook Agerola zien liggen, veilig omarmd door de groene bergflanken. Enkele honderden meters lager kun je de witte huisjes van Praiano zien, alsof ze tegen de bergwand zijn aangeplakt.

Recht voor je strekt het Sorrentijns schiereiland zich uit als een rode loper onder je voeten, terwijl aan je rechterkant het landschap wordt gedomineerd door de Vesuvius. Hier heb je even het gevoel dat je op de top van de wereld staat.

Vanaf het Piazzale Funivia is het een wandeling van ongeveer anderhalf tot twee uur naar Croce della Conocchia. Na hier een stop te hebben gemaakt, kun je over dezelfde route terugwandelen.

Hoe kom je bij de Monte Faito?

Je kunt eenvoudig vanuit Napels of Sorrento naar Castellammare di Stabia reizen met de Circumvesuviana. Als je vanuit Napels vertrekt, neem dan de trein richting Sorrento. Je stapt uit bij het station Castellammare di Stabia, vanwaar je direct bij de kabelbaan komt.

Een andere halte in de stad is Via Nocera, iets verder van de kabelbaan. Als je hier uitstapt, kun je een mooie wandeling door de stad maken om bij de funivia (kabelbaan) te komen. De actuele tijden en tarieven van de kabelbaan zijn te vinden op deze website.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *