Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Cantina Marisa Cuomo – wijn proeven in Furore (aan de Amalfikust)

Een zacht briesje laat de bladeren van de wijnstokken om de druiven dansen, die zich gretig aan de schaduwen van het blad ontworstelen om het vroege zonlicht op te drinken. De dauw is nog maar net verdampt, de ochtend ruikt nog naar een vleugje nacht en de lucht tintelt van frisse beloften.

Marisa Cuomo stapt trefzeker tussen de wijnstokken door, tilt af en toe een blad op, voelt voorzichtig aan de druiven. Hier hangt haar grote trots: een domein vol verschillende druivensoorten, die later omgetoverd zullen worden tot wijnen waarin je de schoonheid van de Amalfikust proeft.

Wijngaard op de rotsen
Het is niet makkelijk, om hier wijn te maken, zo hoog tegen de hellingen van de Amalfikust, bij het prachtige plaatsje Furore, ‘het dorpje dat er niet is’. De druiven groeien hier, op vijfhonderd meter hoogte, onder vrij extreme omstandigheden en het is voor Marisa, haar man Andrea Ferraioli en vinoloog Luigi Moio een uitdaging om de wijngaard in goede conditie te houden.

In totaal strekken de druivenstokken, grotendeels hoog opgebonden (hetgeen pergola wordt genoemd), zich uit over tien hectare. Vaak wortelen de druivenranken in de verticale rotswanden. Echte overlevers zijn het, maar dat zijn de wijnmakers hier ook. Alles gaat namelijk met de hand: het verzorgen van de wijnranken, het plukken van de druiven…

Dankzij de liefde die Marisa, Andrea en Luigi voor dit stukje land voelen, genieten de druiven van de magie die zich afspeelt op de grens van land en zee. De combinatie van warme zonnestralen en de zachtzoute zeewind die de druiven streelt, zorgt voor een unieke smaak.

Maar niet alleen de wijngaard zelf is bijzonder. Ook de cantina, wijnkelder, die is uitgehakt in de rotsen, is een unieke plek die bijdraagt aan de betovering van deze plek. Het is er altijd lekker koel, ook als de zon lange dagen hoog aan de hemel staat.

Zon, zee & een zoute bries
Zon, zee, rotsen, een zoute bries… je proeft het allemaal terug in de Costa d’Amalfi DOC Furore Fiorduva, een Gran Furor Divina Costiera Bianco. Het is een klein meesterwerk, dat Marisa, Andrea en Luigi elk jaar opnieuw hebben geperfectioneerd.

Drink je liever rood? Proef dan de Costa d’Amalfi DOC Furore of een van de twee Riserva DOC-wijnen, die hebben mogen rijpen in Franse eikenhouten vaten in de sfeervolle rotskelder.

Proeven kan ter plekke, na een rondleiding door de cantina en de wijngaarden. Je kunt tussen 1 april en 30 september dagelijks een afspraak maken, van 10.00 tot 18.00 uur. Van 1 oktober tot en met 31 maart kun je er terecht van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Voor een rondleiding met proeverij moet je wel even reserveren, dat kan via deze link.

Proef de wijnen uit Furore thuis!
Smaakt dit verhaal naar meer maar heb je voorlopig geen vakantie aan de Amalfikust in het vooruitzicht? Thuis proeven kan gelukkig ook, want Villa Fattoria importeert een aantal wijnen van Marisa Cuomo.

Zo hebben wij na ons bezoek aan Furore altijd een Furore Bianco koud liggen, die door Gambero Rosso werd bekroond met tre bicchieri, drie glaasjes.

Deze strogele wijn is een blend van 60% Falanghina en 40% Biancolella. In je neus een delicaat fruitaroma (met onder meer abrikoos en exotisch fruit), de onmiskenbare geur van de Middellandse Zee en mineralen van het vulkanische landschap. De smaak is zacht en intens met hints van gedroogde abrikozen, gekonfijt fruit en rozijnen. De Furore Bianco heeft bovendien een krachtige lange, zachte afdronk.

met dank aan Cantina Marisa Cuomo voor de foto’s

Het fjord van Furore
Rijd na je bezoek aan de wijngaarden van Marisa Cuomo naar het Fiordo di Furore, een fjord waar je in alle rust kunt genieten op het verscholen strandje dat prachtig ligt tussen twee rotspartijen. Je vindt het Fiordo di Furore aan de SS163, op de weg tussen Conca dei Marini en Praiano.

Het strand ligt rechts van de grote brug die je passeert. Net na de brug kun je met een beetje geluk even kort parkeren en via de trap afdalen naar beneden. Wil je langer aan het strand blijven, dan is het aan te raden om met de bus te gaan die tussen Positano en Amalfi rijdt.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *