Ga op pad met onze City Walks!

Osteria Il Rovescio – biologisch genieten in Bologna

‘Straat van slaven en hoeren. Van beschermers en kippendieven. Van muizeneters. Ook van katten natuurlijk. Obscure oorsprong. Buitenwijk. Buitenwijk ook na opname in het stadscentrum. Leunend tegen de muren. Geterroriseerd door veranderingen. Bijna platteland en bijna stad. Toevluchtsoord voor kaartspelers, experts van bedrog op z’n Frans. Priesters, geile mannen, alcoholisten, muizenvangers, spionnen en travestieten. Voortdurende honger. Koninkrijk van de onstabiliteit. Luiheid. Door de eeuwen heen.’

Zo beschreef Emidio Clementi de Via del Pratello, in zijn boek La Notte del Pratello. En hoewel de Via del Pratello inmiddels heel wat gezelliger is, is het nog altijd een van de meest bohemien-stukjes van Bologna. Onder de zestig meter lange arcades vind je talloze barretjes, restaurantjes en winkeltjes.

Net om de hoek waan je je even ver weg van deze drukte. Als je over de drempel stapt bij Osteria Il Rovescio, lijkt het alsof je de stad meteen van je afschudt, alsof je een kleine osteria op het platteland betreedt.

De inrichting is eenvoudig maar knus, met veel natuurlijk materialen: muren van ruw steen, houten tafels en stoelen, simpel tafellinnen en op elke tafel een klein vaasje met een roos en wat groen.

Als we binnenkomen, zitten er al heel wat vaste gasten aan tafel, gebogen over het prachtig vormgegeven menu. Ook wij worden – ook al is het ons eerste bezoek – behandeld als vaste gasten. De eigenaren, Stefano Materassi en Pasquale Giordani, komen ons persoonlijk de hand schudden voor ze ons het menu overhandigen, met een korte uitleg over de keuken van Il Rovescio.

Pasquale: ‘We willen hier laten zien dat Bologna zo veel meer is dan tortellini, tagliatelle en lasagne. Alles wat er op de kaart staat, komt uit Bologna en omgeving. Bovendien is alles honderd procent biologisch, van de olijfolie tot de groenten, van de granen waarvan we pasta maken en brood bakken tot de wijn.

We hebben alle (wijn)boeren, kaasmakers en kleine aziende agricole persoonlijk geselecteerd en gaan er geregeld op bezoek om te bespreken wat we allemaal voor lekkers kunnen maken met hun oogst. We stellen ons menu dus samen op basis van hún aanbod, dat wisselt per jaargetijde maar ook binnen elk seizoen veel variatie kent. We maken daarom elke maand een nieuw menu.’

We zien dat dat overigens niet alleen veel werk van de keuken vergt, met verrassende gerechten voor elke gang, maar ook van illustratrice Marina Cremonini, die elk menu voorziet (en ook de wijnkaart) van nieuwe tekeningen.

Op het menu van november prijken drie antipasti: vellutata di cavolfiore (bloemkoolsoep met venkel, geroosterde olijven en gefrituurde stukjes brood), involtini bolognese (met ricotta en spinazie, op een aardappel/saliecrème) en een flan van Parmezaanse kaas, met pancetta en aceto balsamico). Wij kiezen voor de eerste, met een verrassend lekkere topping. Hoe een eenvoudige mix van olijven en brood een soep tot een sterrengerecht kunnen maken…

De drie primi op de kaart klinken alle drie buonissimo, maar de piatto del giorno klinkt te aanlokkelijk: gnocchi di farina di amaranto (glutenvrij amarantmeel) met carciofi, artisjokken, en een crème van topinamboer.

Op de wijnkaart (die elke zes maanden wordt gevuld met nieuwe wijnen) een keur aan biologische, biodynamische en natuurlijke wijnen. De wijnen, die eveneens persoonlijk door Pasquale en Stefano zijn uitgezocht, komen uit de cantina’s van kleine wijnboeren, die heel wat van hun eigen liefde en passie in elke fles wijn hebben gestopt.

Er zijn veel lokale wijnen, van een Pignoletto DOCG Frizzante tot een Cabernet Emilia, maar ook van iets verder weg staan er pareltjes op de kaart, met als hoogtepunt een magische Malvasia van Damijan Podversic, uit Gorizia.

Voor de secondi zijn er zes keuzes: drie vegetarische gerechten en drie hoofdgerechten met (honderd procent biologisch) vlees: van een sformato di zucca (pompoentaart) tot ossobuco, van crespella di castagna (kastanjecrêpe) tot bombette di maiale en van polenta gratinata met gorgonzola tot stinco di cinghiale (wild zwijn). Voor erbij zijn er drie contorni (bijgerechten): patate al forno (aardappeltjes uit de oven), groenten van de markt en carciofo stufato, gevulde artisjok met knoflook en rozemarijn.

Aangezien ons na de lunch nog een flinke wandeling wacht, slaan we de secondi over. In plaats daarvan krijgen we de Carta della Meditazione, met naast de dolci, toetjes, ook een uitgebreide keuze aan likeurtjes.

Aangezien we niet kunnen kiezen – de drie dolci klinken allemaal even lekker – brengt Pasquale ze ons allemaal: een tortino di cioccolato (chocoladetaartje met zabaione van Marsala en mandarijn), een tronchetto (boomstammetje van pompoen, ricotta, rozijntjes en chocolade) en een vegan panna cotta met kastanje en gedroogd fruit.

We sluiten deze ‘meditatie’ af met een glaasje liquore allo zenzero, gemberlikeur, van de erboristeria, kruidenwinkel, even verderop (Via della Pietralata 63), en een sterke caffè, met in plaats van gewone suiker zorgvuldig geserveerde glazen potjes met biologische rietsuiker en kokosbloemsuiker. Zo kunnen we de siësta, die eigenlijk nodig is na zo’n buitengewone Bolognese lunch, overslaan, want la bellezza di Bologna wacht…

Wil je ook aanschuiven bij dit buonissimo biologische restaurant? Osteria Il Rovescio is elke dag geopend voor lunch en diner. Er zijn genoeg opties voor vegetariërs en veganisten, met eveneens altijd een of meer glutenvrije gerechten.

Van maandag tot en met zaterdag kun je er voor de lunch terecht van 12.30 tot 14.30 uur, op zondag van 12.30 tot 15.00 uur. ’s Avonds kun je er van maandag tot en met vrijdag en op zondag aanschuiven van 19.30 tot 22.30 uur, op zaterdag van 19.30 tot 23.00 uur. Een tafel reserveren kan via 0039-051523545 of via info@rovescio.it.

Naast Osteria Il Rovescio vind je Il Rovescio Pizza Bio, waar pizza’s worden gebakken volgens dezelfde principes als bij de osteria: met ingrediënten die allemaal biologisch en vers zijn en uit de buurt komen. Het menu wisselt hier elke drie maanden, maar de bodems zijn altijd van de allerbeste kwaliteit. Het pizzadeeg rijst bijvoorbeeld maar liefst achtenveertig uur, waardoor het goed verteerbaar is. Ideaal voor als je daarna het nachtleven van de Via del Pratello wil verkennen…

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *