Bologna heeft meerdere bijnamen, maar tijdens ons laatste bezoek aan de stad hebben we vooral de bijnaam la grassa, oftewel de vette, eer aangedaan. Bologna staat namelijk bekend als ‘de buik van Italië’, het is dé culinaire hoofdstad van Italië.
Een ideale bestemming voor een citytrip dus, of je nu houdt van zoete gebakjes en chocolade of van zelfgemaakte pasta en goedgevulde pastasauzen: in Bologna vind je voor ieder wat lekkers!
Samen met vriendin Astrid, die altijd wel in is voor culinaire uitjes, vloog Saskia naar Bologna. Met allebei een bijna lege koffer, zodat we tijdens ons weekendje weg goed konden inslaan. Meer dan twintig kilo lekkers mocht er worden aangeschaft, zodat we ook de thuisblijvers konden verrassen.
Voordat we aan onze culinaire strooptocht begonnen, dronken we een cappuccino bij Morandi, aan de Via Zamboni. Volgens de Bolognesi maken ze hier de lekkerste koffie. De cappuccino is in elk geval zoals het hoort: vol en romig, met een flinke schuimlaag.
De culinaire vierhoek van Bologna
Van hieruit wandelen we direct naar de zogenaamde culinaire vierhoek van Bologna, Il Quadrilatero, met vooral de Via Drapperie, de Via Caprarie en de Via Pescherie Vecchie als proefparadijs. Je struikelt letterlijk over de uitgestalde lekkernijen.
Eigenlijk zijn alle winkeltjes in deze buurt niet te versmaden, maar Paolo Atti & Figli mag je echt niet missen. De zelfgemaakte tortellini lachen je in de etalage al vrolijk toe. Neem ons mee, neem ons mee, lijken ze te roepen.
Datzelfde geldt ook voor de gebakjes (al doet het bordje erachter ook wonderen: per combattere la depressione, ‘om depressie te bestrijden’). De uitgestalde lekkernijen in etalage en winkel zorgen meteen voor een feestelijk gevoel, maar we besluiten het advies letterlijk te nemen en verorberen samen één taartje (met oog op later lekkers nemen we er maar geen twee).
Voor thuis nemen we een certosino mee, traditioneel gebak uit Bologna. Helaas kunnen we de meterslange soepstengels, schitterende chocoladetaarten en het liefdesbrood in de vorm van een ster niet meenemen – maar als je in Bologna bent moet je ook deze drie delicatessen zeker komen proeven bij Paolo Atti.
Even verderop, bij Tamburini, vind je nog meer verse pasta. Deze delicatessenzaak bestaat al sinds 1932 en biedt een enorme keuze aan versgemaakte tortelloni, ravioli en gnocchi. Daarnaast een keur aan vleessoorten, kazen, olijfolie, balsamicoazijn en wijn. We maken een praatje met de verschillende verkopers en proeven allerlei lekkere vleeswaren en kazen.
We blijven hier zolang rondneuzen dat het voor we het weten lunchtijd is. Gelukkig heeft Tamburini een tavola calda, een klein, mensa-achtig restaurant waar je goed kunt eten. Er zijn bordjes vol met vleeswaren, met kaas, er zijn warme gerechten als lasagne en verschillende pasta’s, salades, bordjes met gegrilde groente, aardappeltjes uit de oven, er is vers brood en wijn en water.
Je schuift met andere mensen aan tafel. Zo lunchten wij samen met een Bolognese familie, van grootvader tot en met kleinzoon, die gezamenlijk de spaghetti naar binnen slurpten. Het blijft leuk om te zien dat ze hier niet doen aan kindermenu’s met friet en kroket; de bambini eten gewoon een bord pasta mee en genieten daar zichtbaar van. Het enige nadeel: we hadden onze handen letterlijk vol aan onze lunch, dus we konden helaas geen foto’s maken.
In plaats van een toetje bij Tamburini staken we over naar La Drogheria Gilberto, waar de Gozzoli-familie al meer dan een eeuw snoepjes, toffees en chocolaatjes in alle soorten en maten verkoopt. Daarna nog even een rondje door de volgepakte straatjes, waarbij de verleidelijk uitgestalde koopwaar je toelacht. Vis, groente, fruit… onze handen jeuken om meteen de keuken in te kunnen duiken, met al dat lekkers dat voor het grijpen ligt.
Na goed ingeslagen te hebben is het tijd om alle aankopen naar onze bed&breakfast te brengen en naar goed Italiaans gebruik een korte siësta te houden. Dat is ook wel nodig, want al dat lekkere eten – en de wijn bij de lunch – maakt slaperig.
Laat je verleiden door de Via Guglielmo Oberdan
Aan het einde van de middag gaan we met nieuwe energie – en lege tassen – opnieuw op pad. Dit keer verkennen we de Via Guglielmo Oberdan en de straatjes eromheen.
Het begint meteen al goed, met een piepklein winkeltje dat bijna helemaal is volgestouwd met kaas. Uiteraard veel ronde Parmezaanse kazen, maar ook verse mozzarella, ricotta salata en tal van andere lekkernijen zijn hier te koop.
De volgende stop is Naam Café, waar we heel on-Italiaans (maar wel lekker) kiezen voor een bijzondere kop thee – met iets lekkers uit de vitrine. Je kunt hier ook terecht voor koffie, sapjes en broodjes, en met de selectie kookboeken die je in mag kijken is het hier aangenaam toeven.
Bij Salumeria Bruno e Franco is de winkel aanzienlijk groter dan ons net ontdekt kaaswinkeltje, maar ook hier is elk stukje gevuld met delicatessen. Zoals de naam salumeria al zegt, vind je hier vooral veel salumi, vleeswaren, maar er is ook pasta, rijst, kaas, olijfolie, aceto balsamico en wijn.
Bovendien is deze salumeria tegelijkertijd een traiteur. We smikkelden dan ook ter plekke van de onovertroffen arancini, gefrituurde risottoballetjes. Buonissimi!!
Passie voor ijs
Hierna hebben we nog steeds wel zin in iets lekkers (overdaad schaadt in dit geval gelukkig niet) en wandelen we naar Gelateria Gianni, aan de voet van een van de hoge torens die de skyline van de stad sieren.
Zoals Gianni het zelf zegt: ‘Io vivo per la passione e la mia passione è il gelato!’ Oftewel: ik leef voor de passie, en mijn passie is ijs. Deze passie proef je in elk van de veertig smaken, van aardbei tot zabaglione. We nemen allebei drie bolletjes en laten al ijs etend het zaterdagse stadsleven aan ons voorbijtrekken.
Na een bezoekje aan de vestiging van Eataly (die de locatie deelt met een boekhandel) is het tijd voor een drankje.
Aperitivo bij Le Stanze
Dat bestellen we bij Le Stanze, dat op een heel bijzondere plek zit: in de oude kamers (stanze) van het palazzo dat ooit toebehoorde aan de familie Bentivoglio, die in de vijftiende en zestiende eeuw over Bologna heersten. De huidige eigenaren hebben de originele fresco’s in ere hersteld, en in combinatie met de bizarre inrichting levert dit misschien wel de bijzonderste culinaire locatie van de stad op.
Na een lekker glas wijn (en wat hapjes) hebben we dan voor het eerst vandaag geen grote trek meer. Niet zo gek natuurlijk, dus we kiezen dan ook voor een uitgebreide aperitivo in plaats van een traditioneel diner.
Aan de Via Oberdan, al weer een beetje op weg naar onze B&B, lacht het uitgestalde aperitivobuffet van een van de vele eetgelegenheden ons van achter de ramen toe, dus we nemen hier plaats op het terras (met sjaal en terrasverwarmers goed te doen) voor een cocktail, een Aperol en een keur aan lekkere hapjes.
We toosten op onze geslaagde culinaire missie in dit Italiaanse Luilekkerland. Met al dat lekkers dat we vandaag hebben ingeslagen, krijgt heimwee naar Italië de eerste weken na thuiskomst geen kans!
Ook een culinaire stedentrip naar Bologna maken? Op WTC.nl zoek je de beste vliegtickets – zodat je nog genoeg budget over hebt voor net zo’n culinaire strooptocht als wij hebben gemaakt.
ik heb genoten tijdens het lezen!