Home » Op vakantie in Italië » Proef de passie van Puglia!
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

Proef de passie van Puglia!

Puglia-zee

Het mag duidelijk zijn na ons laatste bezoek aan Puglia: we zijn nog verliefder op deze regio dan we al waren. Het is een heerlijk stukje Italië. Ingeklemd tussen de Adriatische Zee in het oosten en de Ionische Zee in het westen is het water in Puglia nooit ver weg. Alles wat hier bloeit en groeit, profiteert van de invloed van zon én zee. Dat merk je ook aan de mensen die hier wonen, i Pugliesi zijn zeer gastvrij en hun ontspannen manier van leven straalt meteen op je af als je voet op Pugliese bodem zet.

We zijn niet de enige noorderlingen die ons hart hebben verloren aan deze regio in de hak van de laars. Ook Roland Beerens werd geraakt door de passie en de gastvrijheid van de Pugliesi. We ontmoetten hem en zijn vrouw Miranda tijdens een meer dan gezellige domenica particolare bij Cucina de Luca (waarover binnenkort meer).

Lecce-pranzo-olijfgaard (3)Roland & Miranda in Puglia

Roland vertelde ons over Nostra Passione (‘Onze Passie’), dat hij eind 2013 samen met zijn vrouw startte. Roland: ‘Nostra Passione is een online delicatessenwinkel met producten uit verschillende regio’s uit Italië. We hebben de lekkerste producten uit Puglia, maar ook uit Le Marche, Abruzzo en Sicilië.

Terwijl ik bezig was met de voorbereidingen voor ons bedrijf kwam ik eind 2012 in contact met Ylenia Sambati van Yltour. Zij verzorgt al jarenlang tours door haar geliefde Puglia. Toen ik haar vertelde dat we ons aan het oriënteren waren voor een nieuw bedrijf met eerlijke Italiaanse producten met een mooi verhaal, nodigde zij ons uit om naar Puglia te komen om haar tour te beleven. Wij kregen de GPS-coördinaten door van een masseria net buiten Lecce, waar we die dagen zouden overnachten.

Ze zei dat we in appartement nummer 10 zouden overnachten en dat de sleutel op de deur zat. Wij keken elkaar aan en dachten: die maakt vast een grapje? Maar nee, de GPS navigeerde ons een paar weken later keurig tot voor de poort van een prachtige masseria en de enige bewoners van de die dag bleken de twee keffertjes aan de ingang van het prachtige grote terras te zijn. We zochten naar appartement nummer 10 en inderdaad, de sleutel zat op de deur. Wat een ervaring!

Lecce-masseria-Puglia (4)

Een mooi verbouwd appartement met een slaapkamer op de vide was even helemaal voor ons. Toen we alles hadden uitgepakt, liepen we rond op de masseria. We waren terechtgekomen in een klein paradijs. Ergens stond een deur naar een keuken open en we hoorden een vrouw zingen terwijl ze bezig was met de voorbereidingen voor la cena voor die avond. De dame, Giulia, begroette ons hartelijk en nodigde ons uit voor een glas heerlijk gekoelde rosato op het terras, uiteraard met wat lokale lekkernijen. Achter de oude olijfoliemolen, die nog prachtig intact is en waar je ook in kunt overnachten, lagen de groentetuinen en een geweldig zwembad. We zeiden het al: het paradijs!

Lecce-masseria-Puglia (2) Lecce-masseria-Puglia (3)Lecce-masseria-Puglia (1) Lecce-masseria-Puglia (5)

De dag erop ontmoetten we Ylenia in Lecce, een waanzinnig mooie barokstad met vele piazze, enoteche, musea en uiteraard talrijke heerlijke restaurantjes. Ylenia begroette ons alsof we haar al jaren kenden. Gepassioneerd begon ze te vertellen over haar Puglia en wat ons allemaal voor bijzonders te wachten stond.

Daarna was het meteen tijd voor de eerste unieke ervaring, bij dé patisseriezaak van Lecce. Hier zwaait Luca Capilungo de scepter, of beter gezegd de deegroller. Met hem gingen we de lokale lekkernij pasticciotto maken, een gebakje met limoencustard erin. in het weekend staan de mensen hier in de rij om deze lekkernij te kopen en mee te nemen als ze bij familie op bezoek gaan.

Lecce-pasticiottio-mozzarella

Na de zoetigheid was het tijd voor Gocce di Latte, ‘melkdruppels’, een authentieke mozzarella-makerij waar we het hele proces van het maken van verse mozzarella te zien kregen. Na het kopen van een aantal grote bollen kraakverse mozzarella brachten we een bezoek aan de lokale overdekte markt waar Ylenia kind aan huis is, gezien de vele begroetingen met lokale marktkooplui. De meest mooie pomodori en melanzane lachten je hier toe.

Lecce-markt

Met de auto vol glanzende groente ging het daarna door naar de olijfboomgaard van Donato en Rozario Taurino in Squizano, de olijfoliestreek van Puglia, net ten zuiden van Lecce. Hoe ver je ook kijkt, overal staan grote, eeuwenoude olijfbomen in rijen, sommige al met de eerste aanzet van nieuwe olijven die hier in oktober geoogst worden.

We draaiden het erf van Azienda Agricola Taurino op, waar de familie van Ylenia en Donato en alle medewerkers ons kwamen begroeten, op de Pugliese wijze, vol hartstocht en passie. Mamma Anna verwende ons meteen met lekkere hapjes en uiteraard een glas rosato. Lang hadden we echter niet de tijd om alle details in ons op te nemen. We moesten aan de slag! Handen wassen, schort voor en samen met Mamma Anna de keuken in, voor het maken van de regionale pastasoorten, zoals orecchiette, en zelfgemaakt brood. Dat alles onder de bezielende leiding van la mamma zelf. Dankzij de vele ‘Bravi!’ die ons ten deel vielen, wisten we dat het goed was gegaan (gelukkig!).

Puglia-kookworkshop (1) Puglia-kookworkshop (2)

De zelfgemaakte pasta werd daarna gekookt en het brood gebakken en onder het genot van weer een wijntje praatten we verder met Ylenia over onze toekomstdroom, ons eigen bedrijf. De naam was na deze ontmoetingen duidelijk: Nostra Passione was een feit!

Toen alle gerechten klaar waren, werd alles achter in de auto van Donato geplaatst en verplaatste het gehele gezelschap zich een paar honderd meter verderop, naar de olijfgaard waar een picknicktafel stond opgesteld. Alles werd uitgestald voor een pranzo met de door ons gemaakte pasta en brood, vergezeld door de groenten van de markt, de mozzarella en uiteraard de eigen olijfolie en plaatselijke wijnen. Het werd een middag om nooit meer te vergeten. Een pranzo zoals je die in een film ziet, maar dan – we knepen onszelf even in de arm – helemaal echt.’

Lecce-pranzo-olijfgaard (1) Lecce-pranzo-olijfgaard (2)

Naast de naam vol passie bedacht Roland aan die lange tafel nóg iets voor zijn bedrijf. Waarom alleen lekkere producten importeren als je mensen ook ter plekke kunt laten meegenieten? Hij legde het idee meteen voor aan Ylenia en ook zij was helemaal enthousiast.

Proef de passie van Puglia!
Nu kun je ook zelf koken met Mamma Anna, zee-egels eten met je voeten in zee en lekker slenteren door het mooie Lecce, mee op wijnexcursie naar de nieuwe topwijnen van Italië, zelf pasticciotto en orecchiette maken en aanschuiven aan die lange tafel in de olijfboomgaard.

Heb je daar wel oren naar? Laat je dan verrassen tijdens een vijfdaagse geheel verzorgde culturele en culinaire rondreis door de Salento, in het zuiden van Puglia. Nostra Passione en Yltour, de Puglia Specialist nodigen je uit om mee te gaan en de passie en gastvrijheid van de Pugliesi aan den lijve te ondervinden. Alle details en de mogelijkheid tot boeken vind je op de website van Nostra Passione. Andiamo?!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *