Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek de mooiste dorpjes van Noord-Italië

Zo’n tweehonderdvijftig dorpjes in Italië mogen zich de trotse dragers van het keurmerk i borghi più belli d’Italia noemen. Het zijn daarmee officieel ‘de mooiste dorpjes van Italië’. Mooi zijn ze inderdaad, met hun sfeervolle straatjes, bijzondere pleinen en musea, fotogenieke doorkijkjes en hun lange, indrukwekkende historie.

Bijzonder zijn ze ook, elk op hun eigen unieke manier. Van Etroubles in Valle d’Aosta tot Vernazza, een van de dorpjes van de Cinque Terre (dat ook op de cover schittert).

Het initiatief van I borghi più belli ontstond in maart 2001. Het was een idee van de ANCI, de Associazione Nazionale dei Comuni Italiani, oftewel de Nationale Vereniging van de Italiaanse Gemeenten.

Het doel van het keurmerk is het beschermen en behouden van de kleine dorpjes, die vaak wat verder van de bekende toeristische routes afliggen, door ze nieuw leven in te blazen en hun bijzondere charme te erkennen en te belonen.

We nemen jullie in deze Special mee naar alle dorpjes in het noorden van Italië (de regio’s Valle d’Aosta, Piemonte, Ligurië, Lombardije, Trentino-Alto Adige, Friuli-Venezia Giulia en Veneto) die dit predicaat mogen dragen.

In Valle d’Aosta is dat Etroubles; in Piemonte dragen Chianale, Garbagna, Garessio, Mombaldone, Neive, Orta San Giulio, Ostana, Ricetto di Candelo, Usseaux, Vogogna en Volpedo het keurmerk i borghi più belli d’Italia. 

De mooiste dorpjes van Ligurië zijn Apricale, Borgio Verezzi, Brugnato, Campo Ligure, Castelvecchio di Rocca Barbena, Cervo, Colletta di Castelbianco, Finalborgo, Framura, Laigueglia, Lingueglietta, Millesimo, Moneglia, Montemarcello, Noli, Seborga, Tellaro, Triora, Varese Ligure, Vernazza en Zuccarello.

In Lombardije schitteren Bienno, Cassinetta di Lugagnano, Castellaro Lagusello, Castelponzone, Cornello dei Tasso, Curtatone Borgo di Grazie, Fortunago, Gradella, Gromo, Lovere, Monte Isola, Morimondo, Pomponesco, Sabbioneta, San Benedetto Po, Soncino, Tremezzo, Tremosine sul Garda en Zavattarello.

Trentino-Alto Adige is trots op Canale di Tenno, Chiusa, Egna, Glorenza, Mezzano, Rango, San Lorenzo Dorsino en Vipiteno. In Friuli-Venezia Giulia parelen Clauiano, Cordovado, Fagagna, Gradisca d’Isonzo, Poffabro, Polcenigo, Sesto al Reghena, Toppo, Valvasone en Venzone.

In de regio Veneto ten slotte vormen Arquà Petrarca, Asolo, Borghetto, Cison di Valmarino, Montagnana, Portobuffolè en San Giorgio de mooiste dorpjes.

Deze Special is zo een unieke handleiding voor een reis langs il fascino dell’Italia nascosta, het fascinerende, verborgen Italië. Ga je met ons mee op ontdekkingstocht langs alle borghi? Andiamo!

Bestel De mooiste dorpjes van Noord-Italië

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, tablet en/of smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. misschien een kaartje waar de dorpen als stipje aangegeven worden?

  2. Helaas zijn we geen cartografen – een kaart maken is namelijk echt een vak apart. Bestaande kaarten als Google Maps mogen we namelijk niet zomaar gebruiken. Maar zelf kun je die uiteraard privé wel gewoon gebruiken om alle dorpjes te markeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *