Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Italiaanse tradities & gebruiken met Pasen

In Italië gaat Pasen volgens goed gebruik gepaard met verschillende (culinaire) tradities. De bijzonderste zetten we in deze blog voor je op een rijtje.

Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi

Allereerst: volgens de Italianen geldt het gezegde ‘Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi’. Kerstmis vier je met de familie, Pasen met wie je wilt.

Iedereen is welkom en dankzij het mooie weer is een picknick op Pasquetta, Tweede Paasdag, waarbij iedereen aan kan schuiven ideaal.

Een dolce duif om op te eten

Naast paaseieren zul je overal de colomba pasquale tegenkomen. Deze zoete cake is een beetje vergelijkbaar met de panettone die met Kerstmis wordt gegeten.

De paascake is gemaakt in de vorm van een duif en staat symbool voor vrede. Zelf maken is een bewerkelijk project, maar kan met dit recept.

Wil je liever een mooi verpakte colomba pasquale kopen, dan tippen we in dit artikel onze favorieten.

Napolitaanse paastaart

Als je deze colomba pasquale toch een beetje te bewerkelijk vindt, kun je aan de slag met het recept voor een paastaart uit Napels, de pastiera napoletana. Ideaal voor een paaspicknick, net als de tortano napoletano – eveneens uit Napels.

Siciliaans paastoetje

Een heerlijk toetje voor Pasen komt van nog verder zuidwaarts, van Sicilië. De biancomangiare met amandelmelk zal gegarandeerd in de smaak vallen als afsluiting van de paasbrunch.

Ook heel lekker: speciale tiramisù voor Pasen, met vijf verschillende paasvariaties op dit verrukkelijke dessert!

Enorme chocolade paaseieren

Nog beter dan al dat gebak zijn wat ons betreft de enorme chocolade-eieren. Je vindt ze in alle soorten en maten, met speciale knuffels en speeltjes voor kinderen, in alle kleuren van de Italiaanse voetbalteams (met supporterssjaals), gevuld met kleinere eitjes of voorzien van een flesje drank. Het enige nadeel van die grote eieren: de paashaas heeft moeite om ze goed te verstoppen…

Leuk om te lezen: in dit artikel van Vanity Fair ontdek je de meest extravagante paaseieren van dit jaar…

Via Crucis – kruisweg

Voor we Pasen vieren, wordt er in heel Italië eerst nog uitgebreid stilgestaan bij het overlijden van Jezus. Op tal van plaatsen wordt de Via Crucis, de kruistocht, uitgebeeld en soms zelfs gelopen. De paus doet dit normaal gesproken in Rome, van het Colosseum tot op de Palatijn.

De paus draagt tijdens de tocht een groot houten kruis. Bij elke statie, veertien in totaal, houdt hij stil voor een gebed. Bij de laatste statie houdt de Paus een toespraak waarin hij refereert aan allerlei belangrijke gebeurtenissen in het afgelopen jaar – een voor het Vaticaan meer dan memorabel moment dit keer.

Daarnaast is er in Rome nog een prachtige kruisweg te zien, ook op andere dagen. De engelen van Bernini op de Engelenbrug dragen namelijk allemaal een element van Jezus’ lijden.

La Settimana Santa in Trapani

In Italië worden er tijdens La Settimana Santa, de Heilige Week (ook wel Goede of Stille Week genoemd in onze contreien), veel processies gehouden. Vooral in de zuidelijke regio’s zijn deze processies ware spektakelstukken.

De mooiste zijn die van Matera (Basilicata), Taranto (Puglia), Enna (Sicilië), met zo’n tweeduizend monniken, en Chieti (Abruzzen), de oudste kruiswegprocessie van Italië.

In het Siciliaanse Trapani is dit een van de belangrijkste gebeurtenissen van het jaar, waar de hele stad bij betrokken is. Op heel Sicilië herdenkt men tijdens de week voorafgaand aan Pasen de lijdensweg van Christus.

Vaak gaat dit gepaard met een plechtige stoet waarbij het lijdensverhaal wordt uitgebeeld, soms door dorpelingen zelf, soms door levensgrote beelden die door zware mannen door het hele dorp worden getorst. Deze eeuwenoude traditie houdt nog altijd stand, zoals je in dit artikel kunt lezen.

Pasen in Florence

Met Pasen is het oppassen geblazen in Florence! Op Eerste Paasdag wordt voor de Duomo namelijk een versierde ossenkar tot ontploffing gebracht! De traditie van de Scoppio del Carro dateert uit de tijd van de kruistochten, toen men dit gebruik introduceerde om de wederopstanding van Jezus te vieren.

Hoewel het in Florence inmiddels op een heel wat modernere manier gebeurt, is het nog steeds een meer dan indrukwekkend schouwspel. Uiteraard gaat dat gepaard met veel ceremonieel vertoon, zoals je in deze blog kunt lezen.

 BUONA PASQUA!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *