Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Colomba pasquale – Italiaanse paasduif naar recept van Pellegrino Artusi

Het oorspronkelijke recept voor de colomba pasquale is door Pellegrino Artusi opgetekend in het kookboek La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (‘De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten’), dat dateert uit 1891. Het is erg bewerkelijk en neemt wel vier dagen in beslag omdat het deeg steeds opnieuw gekneed moet worden.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten (voor drie duiven – als je dan toch bezig bent kun je maar net zo goed meer dan één duif maken, het is immers ook een erg leuk cadeau rond Pasen): 12 eieren | 1800 gram zeer fijne bloem | 600 gram suiker | 12 eetlepels extra vergine olijfolie | 70 gram boter | 30 gram gist | 20 gram venkelzaad | 1,5 deciliter vin santo | 0,5 deciliter marsala | 1 deciliter oranjebloesemwater

dag 1 – ochtend

Was de venkelzaadjes. Schenk de marsala en de Vin Santo in een kom en strooi de anijszaadjes erbij. Laat de anijszaadjes een dag trekken.

dag 1 – avond

Los de gist op in een half glas lauwwarm water, schenk het op de berg bloem en kneed er net zoveel bloem doorheen als nodig is om een consistente deegbal te verkrijgen.

Leg de deegbal in een kom, bovenop de berg bloem. Bestrooi de bal met een laagje bloem, dek de kom af en zet hem tot de volgende ochtend weg op een warme, tochtvrije plek.

dag 2 – ochtend

Leg het deeg de volgende ochtend, wanneer het flink gerezen is, op het werkvlak. Druk het deeg plat en kneed er een ei, een eetlepel olijfolie, een eetlepel suiker en een eetlepel van het wijnmengsel doorheen en zoveel bloem als nodig is om een nieuwe, grotere deegbal te maken.

Zorg ervoor dat de ingrediënten, zonder al te veel te kneden, goed gemengd worden. Leg het deeg opnieuw boven op de bloem, strooi er weer een laagje bloem overheen, dek het af en zet het zes tot zeven uur op een warme, tochtvrije plek.

dag 2 – avond

Voeg na zes tot zeven uur, de tijd die het deeg nodig heeft om te rijzen, drie eieren toe. Voeg ook drie eetlepels olijfolie, drie eetlepels suiker en drie eetlepels van het wijnmengsel toe en verder zoveel bloem als nodig is om een nieuwe deegbal te maken die weer iets groter is dan de vorige.

Laat de deegbal op dezelfde wijze als vanochtend en gisteren rijzen. Het gistingsproces is voltooid wanneer het volume van het deeg ongeveer tot het drievoudige is toegenomen.

dag 3 – ochtend

Voeg vijf eieren, vijf eetlepels van de suiker, de olijfolie en het wijnmengsel en net zoveel bloem als nodig is toe aan het deeg en kneed het tot een nieuwe deegbal. Laat de deegbal opnieuw zes tot zeven uur rijzen. Mocht het deeg nog niet voldoende gerezen zijn, laat het dan rusten tot de volgende ochtend.

dag 3 – avond

Kneed het deeg met de drie resterende eieren, de op het vuur gesmolten boter en alle resterende ingrediënten tot een gladde massa. Mocht het deeg te slap worden, voeg dan nog wat bloem toe. Vorm drie ballen van het deeg en leg elke deegbal in een met bakpapier bekleed bakblik (in de vorm van een duif uiteraard).

Laat het bakpapier ruim boven elk bakblik uitsteken. Het deeg moet nu voor de laatste keer rijzen. Aangezien de duur van het gistingsproces alleen maar toeneemt naarmate er meer ingrediënten aan het deeg zijn toegevoegd, kan het deeg het beste op een warme plek worden gezet – dan rijst het vele malen sneller.

dag 4 – ochtend

Als het goed is zijn de deegballen nu sterk gerezen en lijken ze op springen te staan. Bestrijk ze eerst met oranjebloesemwater en daarna met eigeel. Bak de duiven in een zeer matig verwarmde oven. Wanneer de oven te heet is, bestaat een grote kans dat de broden aan de buitenkant gaar worden en van binnen klef blijven. Dat zou zonde zijn van alle moeite die je gedaan hebt…

Nog meer lekkers uit Artusi’s kookboek

Het kookboek La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (in het Nederlands vertaald als De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten) is lang na Artusi’s dood nog altijd het best gelezen kookboek in heel Italië!

Saskia maakte van de de vijfentwintig lekkerste recepten uit het kookboek van Artusi – van doperwtensoep en risotto met saffraan tot ricciarelli en Bolognese bitterballen – het e-book Aan tafel met Artusi. Je kunt dit e-book voor € 4,99 bestellen via onderstaande button.

Bestel Aan tafel met Artusi

Na bestelling ontvang je een link om het e-book te downloaden in pdf-formaat. Je kunt het vervolgens opslaan op een of meerdere apparaten (je computer, laptop, smartphone en/of tablet) zodat je Artusi’s recepten altijd bij de hand hebt.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *