Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Paaspicknick met tortano napoletano uit Napels

Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi, aldus een oud Italiaans spreekwoord. Oftewel: Kerstmis vier je met je familie, Pasen met wie je maar wilt. Vandaar dat de Italianen er op Tweede Paasdag vaak met een grote groep familie, vrienden en buren op uit trekken om uitgebreid te picknicken.

De Napolitaanse mamma’s hebben dan al een hele ochtend in de keuken gestaan om ervoor te zorgen dat het hun gasten aan niets zal ontbreken. Bij een traditionele Napolitaanse paaspicknick hoort in elk geval deze tortano napoletano, een heerlijk, rijk gevuld brood in de vorm van een tulband.

Tortano napoletano

Ingrediënten (voor 8 personen): 500 gram brooddeeg | 100 gram salami | 50 gram Parmaham | 50 gram Parmezaanse kaas | 80 gram provolone | 80 gram pecorino | 3 eieren | extra vergine olijfolie | versgemalen zwarte peper

Haal het brooddeeg 30 minuten voor gebruik uit de koelkast, zodat het deeg op kamertemperatuur kan komen. Verwarm de oven voor op 250 °C.

Kook de eieren twaalf minuten in een ruime hoeveelheid water. Laat ze schrikken, pel ze en snijd ze in stukken.

Snijd de salami, de Parmezaanse kaas, de provolone en de pecorino in kleine blokjes. Snijd de Parmaham in dunne reepjes.

Bestrooi het aanrecht met bloem en rol het deeg hierop uit. Het deeg moet ongeveer een halve centimeter dik zijn. Verdeel de blokjes salami, de blokjes kaas, de stukjes ei en de reepjes ham over het deeg. Bestrooi met versgemalen zwarte peper.

Rol het deeg op en leg het in een ingevette tulbandvorm. Laat het deeg een half uurtje rijzen. Bestrijk de tortano dan met wat olijfolie en bak hem in ongeveer veertig minuten goudbruin.

Laat de tortano afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Het mooiste is om de tortano in zijn geheel mee te nemen en hem pas tijdens de picknick in plakken te snijden. Geef er een groene salade bij. Buon appetito!

Benieuwd naar nog meer paaslekkers in Napels en omstreken? In dit artikel deelt Felicia tien bijzondere paastradities, waarvan een groot deel culinair van aard is.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *