Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Hoe stel je de perfecte Italiaanse kaasplank samen?

Ben je net zo dol op Italiaanse kaas als wij? Dan zul je smullen van de perfecte Italiaanse kaasplank, of je hem nu serveert bij een glas wijn, als aperitivo, of na het diner. als tegenhanger van een zoet dessert.

We delen in dit artikel een aantal algemene tips voor het samenstellen van een gevarieerde kaasplank, gevolgd door de lekkerste Italiaanse kazen die niet mogen ontbreken op je tagliere di formaggi.

De basis voor een goede kaasplank

Kies allereerst voor allerlei verschillende smaken, structuren en kleuren op je kaasplank. Maak een mooie mix van zachte en harde kazen, jonge en gerijpte formaggi, zonnig gele kazen, roomwitte kaas, blauwschimmelkaas en wellicht een kaas met een mooie gekleurde korst, zoals pecorino die heeft liggen weken in een wijnbad.

Zorg naast de verschillende soorten kaas ook voor ander lekkers voor erbij, zoals jam (sinaasappel- en vijgenjam zijn hier favoriet), (rode)uiencompôte, honing, een drupje stroperige aceto balsamico, dadels, noten (walnoten, pistachenootjes, amandelen), fruit (peer, druiven, partjes verse vijg) en brood (denk aan notenbrood, vijgenbrood, ciabatta of zuurdesem).

Qua hoeveelheid reken je op ca. 75 gram kaas per persoon als je de kaasplank als nagerecht serveert. Bij een kaasplank als aperitivo kun je uitgaan van 100 tot 150 gram per persoon. Als je de kaasplank als aperitivo serveert, kun je er naast kaas natuurlijk ook nog wat vleeswaren, olijven en gegrilde groente bij serveren, als een gran tagliere.

Een mooie presentatie is het halve werk

Presenteer de kazen op een mooie olijfhouten plank. Gebruik één grote plank die je in het midden van de tafel zet of geef iedereen een eigen plankje. Rangschik de kazen van zacht naar hard, van mild naar sterk. Dan proef je de verschillende smaken het beste.

Zorg dat de kazen bij het serveren goed op smaak zijn. Zet ze dus niet zo vanuit de koelkast op tafel, maar laat ze minstens een tot twee uur op temperatuur komen.

Welke kazen kies je voor op je kaasplank?

Italië biedt de meest uiteenlopende soorten kaas. Elke regio heeft weer andere kaasparadepaardjes. Het totaal aantal Italiaanse kazen is te veel om op te sommen, maar we hebben in dit artikel de twintig bekendste kaassoorten voor je op een rijtje gezet.

Wil je een klassieke Italiaanse kaasplank op tafel zetten, kies dan voor een combinatie van pecorino (liefst in verschillende variaties, met bijvoorbeeld pistachenootjes, gerijpt in wijn, hooi of tabaksbladeren…), Parmezaanse kaas (die perfect combineert met een drupje balsamico), fontina, taleggio (heerlijk met plakjes peer) en gorgonzola.

Mozzarella en burrata

Als je kaas als aperitivo serveert, kun je ook voor mozzarella of burrata kiezen. Het beste serveer je ze dan op een apart bordje, met bijvoorbeeld (zongedroogde) tomaatjes, basilicum en een scheutje olijfolie. Als afsluiting van een diner zijn deze kazen niet zo gepast.

Speciale soorten kaas

Wil je iets bijzonders, denk dan eens aan lokale of regionale variaties, zoals de Montasio stravecchio van Festa di Friuli, uit de regio Friuli-Venezia Giulia. Zoals stravecchio al aangeeft, heeft deze kaas lang mogen rijpen; meer dan achttien maanden om precies te zijn. Het is een halfharde kaas met een heerlijke intense smaak.

Wij zijn ook fan van de kazen van Caseificio Cugusi di Silvana & co uit de Val d’Orcia, in het zuiden van Toscane (verkrijgbaar bij Chiara’s Food). Hun Pecorino Gran Riserva won al een aantal jaren op rij de Best World Cheese Award – en zodra je deze schapenkaas proeft, begrijp je waarom. Er zijn ook varianten met bijvoorbeeld olijven, pistachenootjes of truffel.

Waar koop je de lekkerste Italiaanse kazen?

Je kunt je lokale kaaswinkel of -kraam natuurlijk om Italiaanse kazen vragen. Wellicht hebben ze niet alles op voorraad, maar kunnen ze speciale kazen voor je bestellen. Ook online vind je een mooi aanbod aan Italiaanse kazen. We zetten onze favorieten voor je op een rijtje.

Chiara’s Food heeft naast de hierboven genoemde pecorino toscano ook regelmatig caciocavallo, ricotta salata (gezouten ricotta, heerlijk voor over de pasta) en scamorza. Is de kaas van je keuze niet op voorraad, check dan even bij Chiara wanneer er weer een pakket uit Italië wordt verwacht.

Casabase heeft een breed assortiment aan Italiaanse kazen, van pecorino romano tot gorgonzola dolce, van fontina tot taleggio. Met enige regelmaat zijn er ook verse burrata en mozzarella.

Bij De delicatesse meneer bestel je eveneens verschillende kazen uit Italië. Er is ook een kant-en-klaar kaasplateau voor twee of vier personen, met vijf (wisselende) soorten kaas.

foto: De delicatesse meneer 

Oudwijker is een kleine kaasmakerij van familie en vrienden in Lopikerkapel. Ze komen eigenlijk niet uit het kaasvak, maar vroegen zes jaar geleden hulp aan Cesare Ribolzi. Hij nam hen maar wat graag in de leer om zijn passie en vakmanschap te delen.

Weken zwoegden de Oudwijkers in zijn kaasmakerij aan het Lago di Monate. Nu maken ze zes halfzachte kazen, met een natuurlijke korst, die Italië in herinnering brengen. Elke kaas heeft een uniek karakter. Hoewel deze in de Hollandse polder worden bereid, van Nederlandse melk, met Italiaanse technieken, smaken ze op en top Italiaans. Met elke hap waan je je even op dat sfeervolle dorpsplein, op een boerenmarkt, bij Italiaanse vrienden aan tafel…

foto: Oudwijker

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *