Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Salame di cioccolato – chocoladesalami

Een plak chocoladesalami is heerlijk bij de koffie, maar doet het ook perfect als nagerecht, met een bolletje ijs en een geurige espresso. Wij maken hem altijd naar recept van de van oorsprong Napolitaanse Alba Pezone, een simpel maar smakelijk succesrecept dat we in deze blog met jullie delen.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten (voor één salami): 180 gram pure chocolade (liefst minimaal zeventig procent) | 150 gram ongezouten boter | 100 gram fijne kristalsuiker | 30 gram cacaopoeder | 50 milliliter vin santo, marsala of andere dessertwijn (al kan amaretto of nocino ook) | 300 gram koekjes (het lekkerst is een mix van biscuitjes en amaretti) | 45 milliliter volle melk

Bereidingswijze

Breek de pure chocolade in blokjes en laat deze samen met de eveneens in blokjes gesneden boter au bain-marie smelten. Dit doe je door een hittebestendige kom boven een pan met een beetje kokend water te hangen. Zorg ervoor dat de bodem van de kom het kokende water niet raakt. Roer tussendoor regelmatig zodat de chocolade gelijkmatig kan smelten.

Meng de suiker met het cacaopoeder en de vin santo of marsala. Verkruimel de koekjes (er mogen best wat grotere stukken in zitten) en meng deze er ook door. Meng er vervolgens ook de gesmolten chocolade door.

Schenk de melk er beetje bij beetje bij, meng alles goed door elkaar en leg het deeg in het midden van een vel bakpapier. Rol het bakpapier op zodat je van het deeg een mooie rol vormt. Vouw de uiteinden dicht en blijf rollen tot je een mooie salamivorm hebt.

Rol de chocolade salami dan in aluminiumfolie en laat het minimaal vier uur opstijven in de koelkast. Haal de salami voor het serveren tijdig uit de koelkast, bestrooi hem met poedersuiker en snijd hem in plakken van één à twee centimeter.

Variatietip

Vervang de helft van de koekjes door noten: amandelen, hazelnoten, pistachenootjes of een mooie mix naar eigen smaak. Geraspte sinaasappelschil door de chocolade is ook een lekkere toevoeging.

Culinair kerstcadeau

Ook leuk als culinair cadeau voor buren, vrienden of familie. Verpak de salami dan in een mooi papiertje, strik er een touwtje of lintje omheen en hang er een lief kaartje aan (of geef ook het recept cadeau).

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *