Ga op pad met onze City Walks!

Ciao Italia

Na jaren werkzaam te zijn geweest als succesvol grafisch ontwerper vervulde Guy Mirabella zijn droom en opende hij een klein restaurant in Australië, Shop Ate Café & Store. Sindsdien verdeelt hij zijn tijd tussen het bereiden van heerlijke gerechten voor zijn familie en het runnen van zijn eetcafé met winkel. In Ciao Italia komen zijn twee grote liefdes, eten en ontwerpen, samen. Deze ongebruikelijke combinatie levert een meer dan bijzonder kookboek op dat bol staat van de liefde voor Italië, de cultuur en het eten.

De Italiaanse keuken staat bekend om het gebruik van verse ingrediënten in simpele, maar zalige gerechten. Maar voor Mirabella is dat nog niet genoeg; hij kijkt als grafisch vormgever ook naar kleur en textuur. Bovendien heeft hij, als extra, miniboekjes aan het boek toegevoegd die iets van zijn Italiaanse afkomst laten zien. Zo worden thema’s als vrijgevigheid, passie, liefde en traditie geraffineerd verbonden met de bijzondere maar toch makkelijk te maken recepten, zoals de aardappelgnocchi met geroosterde tomaten op Napolitaanse wijze.

Mirabella: ‘Een paar jaar geleden werkte er een pientere jonge chef-kok bij ons in het eetcafé, Robbie Wright. Ik weet zeker dat hij er geen bezwaar tegen zal hebben als ik zijn recept voor gnocchi met tomatensaus voor dit boek gebruik. Het is niet alleen makkelijk klaar te maken, de combinatie van de heerlijk zoete smaken van de tomaten, knoflook en kruiden met de frisse balsamicoazijn is rustiek en overheerlijk. Uiteraard kun je ook vele andere sauzen serveren bij gnocchi, zoals een saus van gesmolten boter en salie, amandelpesto, ertwensaus of tuinbonensaus.’ Uiteraard zijn deze sauzen allemaal te vinden in Ciao Italia; vandaag voor de lezers van Ciao tutti wel alvast het recept voor de gnocchi met geroosterde tomatensaus.

Aardappelgnocchi met geroosterde tomaten op Napolitaanse wijze
(voor 6 personen)

voor de gnocchi:
1,5 kg kruimige aardappels (zoals Desirée), geschild
1 eetlepel zout
snufje geraspte nootmuskaat
2 eieren
375 g gewone bloem
grana padano

voor de Napolitaanse saus:
2 kg rijpe tomaten
1 bol knoflook
flinke handvol kruiden, zoals oregano, tijm en basilicum
1 takje rozemarijn, blaadjes erafgeplukt
60 ml olijfolie
80 ml balsamicoazijn
zout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 180 °C. Druk om de Napolitaanse saus te maken de tomaten fijn met je hand zodat ze openspringen en leg ze in een ondiepe ovenschaal. Haal de afzonderlijke teentjes knoflook zonder ze te pellen uit de bol en voeg toe aan de tomaten. Voeg de kruiden, olie en azijn toe en breng op smaak met peper en zout. Laat zonder af te dekken circa 1 uur roosteren in de oven, of tot de tomaten uit elkaar vallen en hier en daar zwart zijn en alles lekker ligt te pruttelen in de sappen.

Werk alles door een groentemolen en vang op in een steelpan. Op deze manier verwijder je de velletjes van de tomaten en de knoflook. Breng op smaak met peper en zout en zet weg.

Kook voor de gnocchi de aardappels in een grote pan kokend water tot ze gaar zijn, maar nog niet uit elkaar vallen. Giet af en laat enkele minuten opdrogen. Werk ze door een groentemolen of pureeknijper en vang op in een grote kom (als je deze instrumenten niet hebt, kun je ook een stamper gebruiken en de aardappels tot een zo glad mogelijke puree stampen). Meng het zout, de nootmuskaat en de eieren erdoor. Voeg de bloem toe en druk dat met je vingers losjes in de aardappelpuree tot het op deeg begint te lijken. Het mengsel moet een beetje terugveren als je het lichtjes indrukt. Als het deeg te kleverig is, kun je wat extra bloem toevoegen. Het deeg niet kneden of te lang bewerken, dan worden de gnocchi lijmachtig en taai.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Rol tot dunne worstjes en snijd schuin in stukjes van 2 cm. Kook de gnocchi in enkele porties in kokend water met wat zout tot ze uit zichzelf boven komen drijven. Schep met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken.

Verwarm om te serveren de saus en roer een deel door de gekookte gnocchi. Schep op grote borden met desgewenst wat extra Napolitaanse saus erover. Laat de grana padano rondgaan.

Dompel de gekookte gnocchi als je ze van tevoren wilt bereiden in ijswater om ze te laten afkoelen, laat uitlekken en schep met een beetje olijfolie door elkaar. Je kunt ze dan 2-3 dagen bewaren in een luchtdichte doos in de koelkast, of zelfs invriezen. Verwarm de gnocchi samen met de Napolitaanse saus samen in een pan.

Naast meer van dit soort heerlijke recepten bevat Ciao Italia prachtige foto’s van alle gerechten, de natuur, een keur aan Italiaanse producten en van Mirabella’s huis, familie en vrienden. Uiteraard heeft Guy Mirabella zijn kookboek schitterend vormgegeven, met een stofomslag dat tegelijk een poster is en een bedrukt leeslint waarmee je je favoriete pagina’s en recepten altijd snel terug kunt vinden. Een feest voor het oog en voor de tong!

Ciao Italia
Guy Mirabella
uitgeverij Inmerc
ISBN 9789066115200
€ 29,95

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *