Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Romige lasagne uit De Zilveren Lepel Kookschool Pasta

De Zilveren Lepel heeft net drie gloednieuwe kookboeken uitgebracht: De Zilveren Lepel Kookschool Pasta, De Zilveren Lepel Kookschool Pizza en De Zilveren Lepel Kookschool Dolci (waar we al deze heerlijke amaretti, amandelkoekjes, uit maakten).

De-Zilveren-Lepel-Kookschool-serie

Vandaag duiken we in De Zilveren Lepel Kookschool Pasta, met meer dan 75 recepten voor authentieke Italiaanse pastagerechten. Natuurlijk deelt De Zilveren Lepel het recept voor het beste pastadeeg en de klassieke lasagne alla bolognese, maar ook voor cannelloni gevuld met artisjokken en ravioli met witte truffel.

De-Zilveren-Lepel-Kooschool-Pasta-2

Wij maken een heerlijk herfstige lasagne con crema di parmigiano e funghi, een romige lasagne met Parmezaancrème en paddenstoelen.

De-Zilveren-Lepel-Kooschool-Pasta-lasagne

Voor 6 personen heb je nodig: voor de verse lasagnebladen: 300 gram bloem, type 00 | 3 eieren | een halve theelepel olijfolie

En verder: 100 gram boter, plus extra om in te vetten | 4 tot 5 verse salieblaadjes | 50 ml slagroom | 100 gram geraspte Parmezaanse kaas | 3 eetlepels olijfolie | 1 teentje knoflook | 500 gram cantharellen, schoongemaakt, in kleine stukjes gesneden | zout en peper

Voor de verse lasagnebladen zeef je de bloem in een grote kom of in een bergje op een werkvlak, maak er een kuiltje in, breek de eieren erin en klop ze met een vork. Voeg de olijfolie en een halve theelepel water toe.

Werk de bloem erdoor, beginnend bij de rand van het kuiltje. Kneed zodra de eieren en bloem een zacht deeg beginnen te worden het mengsel met je handen tot een bal. Kneed het deeg dan 5 minuten of tot het zacht en elastisch is. Wikkel de deegbal in plasticfolie en laat hem 30 minuten rusten.

Snijd het deeg als je het in de machine gaat uitrollen in vieren. Maak van elk stuk een langwerpige rol van circa 10 x 5 cm. Haal het deeg met de rollers op de wijdste stand door de machine. Herhaal dit met de machine steeds op een smallere stand tot de pasta de gewenste dikte heeft.

Je kunt het deeg ook met een deegroller uitrollen. Leg de deegbal op een met bloem bestoven werkvlak en rol het deeg uit. Draai de uitgerolde deeglap 45 graden en rol hem nogmaals uit tot een dunne, gelijkvormige cirkel. Snijd de lap met een glad pastawieltje in rechthoeken van circa 10 bij 18 centimeter.

Breng een grote pan water met zout en een eetlepel olijfolie aan de kook en leg de lasagnevellen er met een paar tegelijk in. Haal de vellen er als ze komen bovendrijven met een schuimspaan uit en leg ze op een schone theedoek of bakpapier.

Smelt 70 gram boter met de salieblaadjes op laag vuur en gooi de blaadjes weg als ze bruin beginnen te worden. Schenk de slagroom erbij en breng die zachtjes aan de kook. Haal de pan van het vuur, roer de geraspte Parmezaanse kaas erdoor en zet de pan opzij.

Verhit twee eetlepels olijfolie in een ondiepe pan, bak de knoflook lichtbruin en gooi hem weg. Voeg de cantharellen en een mespunt zout toe en bak ze 30 minuten.

Verhit de oven tot 180 °C en vet een ovenschaal in met boter. Leg de ingrediënten in lagen in de schaal, beginnend met de lasagnevellen, dan de kaassaus en de paddenstoelen. Maak lagen tot de ingrediënten op zijn en eindig met een laag pasta.

Verdeel de resterende boter in kleine stukjes erover en zet de lasagne 20 minuten in de oven. Laat hem een paar minuten staan en serveer hem heet.

Tip: voorkom dat de bovenste laag pasta uitdroogt in de oven door de schaal de eerste 10 minuten met een stuk aluminiumfolie af te dekken.

Buon appetito!

De-Zilveren-Lepel-Kooschool-Pasta

De Zilveren Lepel Kookschool Pasta | ISBN 9789000347797 | € 15,- | Uitgeverij Unieboek Het Spectrum

De Zilveren Lepel Kookschool Pasta maakt deel uit van de nieuwe, budgetvriendelijke serie De Zilveren Lepel Kookschool: basiskookboeken met recepten van de gerespecteerde experts van De Zilveren Lepel, het bestverkochte Italiaanse kookboek van de afgelopen zestig jaar.

De-Zilveren-Lepel-Kookschool-serie

Per boek haal je de smaak van Italië in huis met ruim 75 nieuwe basisrecepten, inclusief stap-voor-stapfoto’s, technieken, informatie over ingrediënten en bij elk recept een smakelijke foto.

Uit De Zilveren Lepel Kookschool Dolci maakten we deze heerlijke amaretti; uit De Zilveren Lepel Kookschool Pizza maakten we pizza rossa.

De-Zilveren-Lepel-Kookschool-Pizza (2)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *