Wie houdt er nou niet van pasta al forno, pasta uit de oven? Zeker met dit recept, uit het nieuwe kookboek De easy Vegeterranean, zul je iedereen verrassen. In Italië staat dit vaak op tafel bij een lekkere zondagse lunch. De hele familie zal er gek op zijn. Serveer het gerecht met een rode Conero DOCG.
Wat heb je nodig?
Voor deze rigatoni al forno heb je nodig: 500 gram grote rigatoni | 500 gram buffelmozzarella | 500 milliliter verse tomatensaus | 250 milliliter bechamelsaus | 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt | 5 basilicumblaadjes | zout en zwarte peper | extra vergine olijfolie
Voor de tomatensaus heb je nodig: 800 gram hele gepelde tomaten (uit blik) | 3 teentjes knoflook | 1 middelgrote ui, in vieren | 1 middelgrote wortel, in vieren | 1 stengel bleekselderij, in vieren | 1 vers takje peterselie | 1 vers takje basilicum | 8 eetlepels extra vergine olijfolie | zout en zwarte peper
Bereidingswijze pasta al forno
Werk de gepelde tomaten door een groentezeef direct in een grote steelpan. Meng de rest van de ingrediënten door de tomaten. Breng het tomatenmengsel aan de kook, laat het zachtjes pruttelen en verhit het ongeveer dertig minuten, zonder deksel en af en toe roerend. Schep de aromatische groente er met een schuimspaan uit en voeg indien nodig nog wat zout en peper toe. Houd de saus warm.
Voor de bechamelsaus heb je nodig: 100 gram bloem | 30 gram boter | 350 milliliter melk (of sojamelk)
Neem voor de bechamelsaus een steelpan en verhit de bloem in de boter tot hij lichtbruin wordt. Schenk de melk erbij en roer krachtig om klontjes te voorkomen. Breng de melk aan de kook en voeg zout, peper en nootmuskaat toe. Zet het vuur uit en zet de saus opzij.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de helft van de mozzarella in reepjes van twee centimeter en de andere helft in kleine blokjes.
Kook de pasta in kokend gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking en zorg dat hij al dente is en niet te gaar! Giet de pasta af en leg de rigatoni meteen in ijskoud water met een scheutje olijfolie. Giet de pasta nogmaals af, doe hem in een kom, schenk er nog een scheutje olijfolie bij zodat de pasta niet gaat plakken en voeg zout en peper toe.
Neem een ovenschaal van 25 bij 30 centimeter en schep er anderhalve soepopscheplepel (150 milliliter) tomatensaus in. Vul alle rigatoni met een langwerpig stukje mozzarella, leg ze in de tomatensaus, strooi er wat Parmezaanse kaas over en schep er nog meer tomatensaus en bechamelsaus over. Eindig met de rest van de Parmezaanse kaas en blokjes mozzarella.
Bak de rigatoni circa vijftien minuten in de voorverwarmde oven tot de mozzarella lichtbruin is. Serveer het gerecht heet.
Kijk voor nog meer heerlijke en honderd procent vegetarische recepten in De easy Vegeterranean – en lees ook onze eerdere blog over het vegetarische paradijs van de auteurs, Montali.
De easy Vegeterranean | Alberto Mussachio & Malu Simões | ISBN 9789045205052 | uitgeverij Karakter | bij bol.com alleen nog tweedehands verkrijgbaar via deze link