‘Geloof het of niet, ik maak, kook en eet al zeven decennia pasta, en ik ben er nog steeds verzot op. Ik moet er al meer dan zeventig jaar geleden mee begonnen zijn, want ik ben in 1937 geboren, en een paar maanden later heb ik – zoals elke Italiaanse baby – mijn eerste pasta gegeten. Zo begon een levenslange passie.’ Aldus Antonio Carluccio in zijn nieuwste kookboek met in de hoofdrol pasta, pasta en nog eens pasta.
Carluccio: ‘Pasta biedt zo veel mogelijkheden dat het onderwerp nog lang niet is uitgeput. […] Italië produceert al meer dan 600 soorten pasta, en het aantal sauzen is beslist nog veel groter. Ik kan er natuurlijk niet onderuit om de meest klassieke Italiaanse pastagerechten op te nemen, en die vind je hier dus ook (zij het anders dan anders), maar de meeste heb ik spiksplinternieuw ontwikkeld of zijn mijn versies van regionale of nationale gerechten waarin de vele aspecten van de authentieke Italiaanse keuken tot uiting komen.
Dit boek is echter ook de neerslag van mijn liefde, hartstocht en ervaring, en die maken het je gemakkelijker om deze gerechten zelf klaar te maken. Neem van bepaalde ingrediënten af en toe gerust iets meer of minder dan ik. Maar ik zou het vreselijk vinden als je een bolognesesaus bederft met knoflook en oregano. Dát gaat mij te ver…’
In zijn nieuwe boek geeft Carluccio zijn kennis, recepten, tips en geheimen over en rondom pasta door, die hij tijdens zijn culinaire carrière heeft verzameld. Wij mogen vandaag alvast een recept uit het nieuwe kookboek delen!
Insalata di fusilli e funghi
(pastasalade met wilde paddenstoelen)
Paddenstoelen plukken is een van Carluccio’s grootste passies (zie ook onze eerdere blog) – naast pasta natuurlijk. Er is niets zo lekker als een pastasalade die, vooral in de late zomer, met wilde paddenstoelen is gemaakt.
Voor 4 personen heb je nodig: 300 gram gedroogde fusilli, zout en peper naar smaak, 1 eetlepel extra vergine olijfolie, sap van 1 citroen, 800 gram (schoon gewicht) gemengde wilde paddenstoelen, of gekweekte kastanjechampignons, cantharellen, oesterzwammen enzovoort (je kunt er voor meer smaak nog 25 gram geweekte gedroogde porcini bij doen), 4 eetlepels goede kwaliteit wittewijnazijn, 5 kruidnagels, ½ theelepel kaneel, 1 kleine verse rode chilipeper, 2 tenen knoflook (ongepeld), 4 laurierblaadjes, 5 eetlepels extra vergine olijfolie, 1 eetlepel oregano of marjolein (plus extra om te garneren), 2 eetlepels grof gesneden bladpeterselie
Kook de pasta van tevoren zodat hij koud kan worden. Kook hem in een pan met ruim kokend water met zout in acht tot tien minuten al dente. Giet de pasta af, meng hem met de olijfolie en citroensap en laat hem koud worden. Veeg de paddenstoelen zorgvuldig schoon met vochtig keukenpapier; was ze niet.
Breng in een pan anderhalve liter water aan de kook. Voeg de wittewijnazijn, 20 gram zout, de kruidnagels, kaneel, chilipeper, knoflook en laurier toe en kook alles een paar minuten zodat de smaken zich mengen. Kook de paddenstoelen tien minuten hierin. Laat de paddenstoelen goed uitlekken en meng de olie en de eetlepel oregano erdoor. Laat ze koud worden.
Meng de ‘gemarineerde’ paddenstoelen met de pasta, proef of er zout bij moet, voeg wat zwarte peper toe, bestrooi met de extra oregano of marjolein en de peterselie en geniet ervan!
Meer pastarecepten van Antonio Carluccio
Nog veel meer pastarecepten van Antonio Carluccio vind je in
Antonio Carluccio’s Pasta – Onweerstaanbare recepten uit de regionale keukens van Italië | Antonio Carluccio | ISBN 9789059565364 |Fontaine Uitgevers | bestel Antonio Carluccio’s Pasta via deze link bij bol.com