Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Het grote genieten: Grand’Aperitivo

Misschien is het wel het mooiste moment van een Italiaanse dag, de tijd tussen la passeggiata en la cena. Je geniet met vrienden van een mooi glas prosecco, een kleurrijke Aperol Spritz of een ander feestelijk drankje, vergezeld van een keur aan hapjes. L’aperitivo, zoals dit fenomeen heet, wint steeds meer aan populariteit.

aperitivo

Van Milaan naar Rome
Toch is l’aperitivo niets nieuws. De eerste bars en cafés die deze traditie – een drankje in combinatie met een keur aan hapjes – in gang zetten, openden al aan het begin van de twintigste eeuw. Als geboortegrond wordt meestal Milaan aangewezen, maar ook in Turijn, Venetië en Florence bestaat deze traditie al langere tijd.

L’appetito viene mangiando
Langzamerhand zakte de aperitivo-traditie steeds verder zuidwaarts, zodat je nu in heel Italië kunt genieten van een keur aan hapjes en bijpassende drankjes voor het diner. Soms is de keuze aan hapjes zelfs zo groot, dat je het diner bijna zou kunnen overslaan.

De hapjes, variërend van stukjes focaccia of kleine sandwiches tot pastasalades en van chips en nootjes tot arancini, zijn gratis voor wie tijdens l’aperitivo een alcoholisch drankje bestelt. De prijs daarvan is dan gemiddeld wel zo’n tien euro – iets duurder dus dan in eigen land, maar daarbij hoort dus een selectie hapjes die de ergste trek alvast stillen en in combinatie met de alcohol – en zeker met het bittertje in bijvoorbeeld Aperol Spritz, Campari of een Negroni – de eetlust juist opwekken.

aperitivo-Panellaaperitivo bij Panella in Rome 

Aperitivo in Nederland
De aperitivo-traditie is een van de dingen die we in Nederland het meeste missen. Hoewel we erg ons best doen om elk etentje met vrienden feestelijk te beginnen met een drankje en een tafel vol hapjes, wordt er toch al snel in de pannen gekeken. Met het weer van de afgelopen weken zijn we aperitivo wise al erg blij – dankzij de Italiaanse temperaturen zijn gli amici blij met een picknickkleed vol hapjes, maar over het algemeen is er nog een wereld te winnen.

Grand’Italia zet de eerste stap met Grand’Aperitivo, een lijn van vier soorten Italiaanse toast en zes soorten tapenades en kleine hapjes die vanaf nu in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Kies bijvoorbeeld voor de scrocchiette rosmarino met een tapenade van pomodori secchi of voor de sfogliette aglio gegarneerd met frisse peperoni.

Grand-Aperitivo (1) Grand-Aperitivo (2)

Komt het er toch niet van uitgebreid te borrelen voor het eten, door kleine kinderen, een drukke werkweek, een sportieve avond of onverwachte file? De Grand’Aperitivo-producten vormen ook een goede basis voor antipasti.

Vanavond staat hier echter een uitgebreide aperitivo klaar, met naast bovengenoemde Grand’Aperitivo-producten verschillende vleeswaren, Parmezaanse kaas, kleine sandwiches, olijven, pastasalade en Aperol Spritz. Een grande begin van het weekend, salute!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *