Download gratis de Ciao tutti app!

Ciao tutti Italië Agenda – mei

In onze agenda van mei vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Let wel: vanwege het coronavirus kan men afwijken van deze agenda. Via deze pagina vind je meer informatie over het coronavirus tijdens je vakantie in Italië.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

Festa del Lavoro
1 mei, heel Italië

De Dag van de Arbeid is in Italië een vrije dag. Dat betekent veel winkels die dicht zijn, zondagsregeling voor het openbaar vervoer en – in de authentieke betekenis van de dag – veel demonstraties en politieke bijeenkomsten. Het betekent vaak ook feest, met tal van concerten en festiviteiten. Het bekendst is wellicht het grote Concerto di Primo Maggio op het plein voor de San Giovanni in Laterano (Sint-Jan in Lateranen) in Rome.

Sant’Efisio – de langste processie ter wereld
1-4 mei, Cagliari (Sardinië)

Efisio heeft Sardinië in 1652 gered van de pest. Als dank wordt er elk jaar een processie voor deze heilige gehouden. En niet zomaar een processie, nee, het is de langste processie ter wereld! Een indrukwekkende stoet eilandbewoners trekt van 1 tot 4 mei door de straten van Cagliari, vergezeld door paarden en ossen die de mooiste karren en koetsen voorttrekken. In deze blog lees je meer over Sant’Efisio.

La Festa dei Serpari – kronkelende slangen
1 mei, Cocullo (Abruzzo)

Het kleine dorpje Cocullo wordt op 1 mei overspoeld door slangen. Tijdens de Processione dei Serpari wordt San Domenico (de beschermheilige tegen slangenbeten) door het dorp gedragen, gesierd door juwelen, geld en levende slangen. De slangen kronkelen over het beeld – en over de dragers! – maar daardoor zijn alle dorpsbewoners een jaar lang beschermd tegen de beet van deze giftige beesten. In deze blog lees je meer over de slangenprocessie in Cocullo.

Calendimaggio – terug in de tijd in Assisi
4-7 mei 2022, Assisi (Umbrië)

Assisi is de eerste dagen van mei nog meer een bezoek waard dan anders. De stad staat dan namelijk in het teken van de Calendimaggio, een feestelijk festival waarbij oude tijden herleven. De wijk Parte di Sopra neemt het op tegen de wijk Parte di Sotto. Er zijn wedstrijden, optochten, optredens van onder andere koren, dansgezelschappen en vaandelzwaaiers, stuk voor stuk in schitterende kostuums.

foto: Calendimaggio di Assisi

Iris – symbool van Florence
hele maand mei, Florence (Toscane)

De Giardino dell’Iris, de Iristuin in Florence, is alleen in mei geopend, ter gelegenheid van de internationale Iriswedstrijd. Van juni tot september sturen kwekers van over de hele wereld wortelstokken toe die in de tuin worden geplant en gekweekt, en in mei volgt de prijsuitreiking.

Het toezenden gebeurt anoniem, de planten krijgen een code toegewezen en de naam van de winnaar wordt pas na de bekendmaking van de winnende code vrijgegeven. Er is ook een speciale prijs voor de iris die het dichtst bij de kleur rood op de vlag van de stad Florence komt.

Giro d’Italia
6 t/m 29 mei 2022

Dé Italiaanse wielerklassieker van het jaar. Dit jaar start de Giro in Boedapest, om daarna op Sicilië te beginnen aan de koers noordwaarts, met de finish in Verona. Alle details vind je op de officiële website van de Giro d’Italia.

Het bloed van San Gennaro
1 mei 2022, Napels (Campanië)
San Gennaro, oftewel de heilige Januarius, is de patroonheilige van de stad Napels. Drie dagen per jaar, op de eerste zondag in mei, op 19 september en op 16 december, staat de hele stad op zijn kop. Het lot van de stad ligt die dagen in handen van San Gennaro. Als zijn bloed gaat stromen en voor de ogen van duizenden gelovige Napolitanen vloeibaar wordt, slaakt iedereen een diepe zucht van opluchting. De stad is weer een jaar gered!

foto: Anna Serrato

De boot met de heilige Nicolaas
8 mei, Bari (Puglia)
In Bari, diep in het zuiden van de Italiaanse laars, vieren ze al op 8 mei Sinterklaas. De man die dan op een bootje de haven binnen komt gevaren, lijkt echter in niets op de Nederlandse Goedheiligman. Geen lange witte baard, maar een korte grijze. Geen mijter, maar een aureool. En geen blanke huid, nee, deze Sint Nicolaas heeft duidelijk een getinte huidskleur. Geen dansende pieten, maar een gevolg van hooggeplaatste inwoners van Bari. Dit is echter de enige echte Sinterklaas, volgens de Italianen.

Bruiloft van de Boom
8 mei, Vetralla (Lazio)
In Vetralla wordt elk jaar op 8 mei een wel heel bijzondere bruiloft gevierd, de Sposalizio dell’ Albero (Bruiloft van de Boom). Twee eiken in het bos bij Vetralla worden versierd met bloemenkransen, boeketjes met lentebloemen worden aan de voet van de bomen gelegd en in de schaduw van de eiken wordt genoten van een feestelijke picknick. Ook worden er nieuwe bomen geplant; allemaal bedoeld om de band met het bos en Vetralla’s soevereiniteit over het woud te vieren, zodat elke inwoner ook het komend jaar een afgesproken hoeveelheid brandhout mag hakken.

Songfestival
10-14 mei 2022, Turijn (Piemonte)
De Romeinse band Måneskin schreef namens Italië het Songfestival in Rotterdam op hun naam, met het nummer Zitti e buoni. Dat betekent dat we ons mogen verheugen op een Italiaans songfestival in 2022, vanuit Turijn! Op dinsdag 10 mei en donderdag 12 mei vinden de halve finales plaats; op zaterdag 14 mei de finale.

foto: Gabriele Giussani | Eurovision.tv

Corsa dei Ceri – Koers van de kaarsen
15 mei, Gubbio (Umbrië)
De inwoners van Gubbio kijken er een heel jaar naar uit, naar de spannende Corsa dei Ceri (Race van de Kaarsen) op 15 mei. Denk nu niet dat alle inwoners met een kaars door het stadje gaan rennen, nee, de kaarsen zijn hier van hout. Ze wegen maar liefst vierhonderd kilo en dragen elk een eigen heilige: Sant’Ubaldo, de patroonheilige van de stad en van de metselaars, San Giorgio, de patroonheilige van de winkeliers, en Sant’Antonio, de beschermheilige van de boeren. De kaarsen worden op de schouders van sterke mannen door de straten van Gubbio gedragen.

In een rap tempo spoeden de mannen zich naar de driehonderd meter hoger gelegen kerk van Sant’Ubaldo, het thuis van de houten ‘kaarsen’. Overigens is het geen race in de strikte zin van het woord, want Sant’Ubaldo moet als eerste bij de kerk aankomen.

Cavalcata Sarda
22 mei 2022, Sassari (Sardinië)
Tijdens dit kleurrijke festival in Sassari komen ruiters van het hele eiland naar de stad Sassari, voor een kleurrijke parade. De processie wordt gehouden ter nagedachtenis aan de bevrijding van de Spaanse bezetters in 1711. Andere bronnen zeggen dat de Cavalcata Sarda wordt gehouden ter herinnering aan het hoge bezoek van 1899, toen de eerste koning van Italië, Umberto, samen met zijn vrouw Margherita de stad met een bezoek vereerde.

foto: Turismo Sassari

Festa della Sensa – een huwelijk met de zee
26 mei 2022, Venetië (Veneto)
Elk jaar viert Venetië haar huwelijk met de zee tijdens het Festa della Sensa. Deze traditie is ontstaan in de tijd van de Dogen en nog steeds wordt het met dezelfde rituelen gevierd. Het bestuur van de stad gaat te water aan het Piazza San Marco, om vervolgens in een schitterende stoet van boten en bootjes naar de haven van San Nicolò (Lido) te varen, waar ze gezamenlijk een gouden ring in het water werpen om het huwelijk met Neptunus, de zeegod, te bezegelen.

foto: BasPhoto

Zoute tranen voor een huwelijk
Cervia (Emilia-Romagna)
Ook in Cervia viert men het huwelijk met de zee, Lo Sposalizio del Mare. Al sinds 1445 wordt een gouden ring in zee geworpen, als symbool voor het huwelijk dat de stad en de zee samen hebben gesloten. De ring wordt eerst tijdens een historische optocht door de straten van Cervia gedragen, een schitterende aanblik!

Palio di Ferrara
29 mei 2022, Ferrara (Emilia-Romagna)
In Ferrara kennen ze net als in Siena een paardenrace. De Palio di San Giorgio, zoals de race hier heet, is hoewel minder bekend zeker niet minder mooi om te zien. Ook hier strijden de verschillende wijken tegen elkaar om een schitterend vaandel in de wacht te slepen.

Het zijn echter niet alleen de paarden die de overwinning kunnen behalen. Elk weekend in mei kunnen de wijken punten in de wacht slepen. Er zijn wedstrijden voor vaandelzwaaiers en trommelaars en er is een feestelijke parade waarvoor de inwoners van Ferrara hun traditionele kledij uit de kast halen. De stoet voert naar het Castello Estense. Hier legt elke wijk een eed af aan de hertogen van de D’Este-familie.

Tijdens het laatste weekend van mei vindt dan de grande finale plaats. Het Piazza Ariosto, een groot plein met een verlaagd middenstuk, is verbouwd tot toneel voor de race. De Palio bestaat in Ferrara, anders dan in Siena, uit vier verschillende races: de race van de putti (jongens), de race van de putte (meisjes), de race van de asini (ezels), en – de belangrijkste – de race van de cavalli (paarden).

foto: Riccardofe

Palio di San Floriano
Jesi (Le Marche)
Net als veel steden en dorpjes in Italië heeft ook Jesi (Le Marche) een eigen Palio, de Palio di San Floriano. Begin mei nemen de verschillende wijken het vier dagen lang tegen elkaar op, in disciplines als boogschieten, vaandelzwaaien en zwaardvechten. Spectaculair om mee te maken; je waant je echt even terug in de tijd!

Eroica Montalcino
29 mei 2022 (Toscane)
Tijdens deze bijzondere editie van de Eroica waan je je in de Chianti even terug in de tijd. Wielrenners op vintage fietsen toeren door het prachtige Toscaanse landschap, over de beroemde strade bianche, de witte, niet geasfalteerde wegen in de Chianti.

Er zijn routes, van 46, 70, 96 of 171 kilometer lang. De langste route voert vanuit Buonconvento langs prachtige plaatsen als Bagno Vignoni en Pienza. Ook is er een wandelroute van 27 kilometer, door de heuvels bij Siena en de wijngaarden van Brunello.

Rolli Days in Genua (Ligurië)
De imposante Palazzi dei Rolli, een verzameling van ruim veertig palazzi in Genua, danken hun naam aan de rollo, lijst, die in de zestiende eeuw werd opgesteld. Op deze lijst stonden alle palazzi die volgens het bestuur van Genua in aanmerking kwamen om als verblijf voor voorname gasten te dienen.

In 2006 worden de Palazzi dei Rolli, samen met de Strade Nuove, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Wie alle ruim veertig palazzi wil bekijken (ze dragen allemaal een rood bordje met een nummer), moet een paar dagen Genua plannen, want het zijn er te veel om op één dag te zien. Zeker omdat sommige palazzi ook mooie musea herbergen.

Als je álle palazzi wil bewonderen, vereer je Genua het best met een bezoek tijdens de Rolli Days. Veel van de Palazzi dei Rolli openen dan hun deuren en er zijn verschillende bijzondere tentoonstellingen, evenementen, concerten en andere feestelijkheden om de prestigieuze palazzi extra in het zonnetje te zetten.

La Notte dei Musei – museumbezoek by night
heel Italië
Tijdens de Italiaanse Notte dei Musei, Nacht van de Musea, openen verschillende musea, galerieën en archeologische sites tussen 20.00 en 2.00 uur hun deuren voor een gratis bezoek met allerlei extra’s. Er zijn drankjes, hapjes, concerten, voorstellingen en meer culinaire en culturele verrassingen. Het is helaas nog niet bekend of en wanneer deze museumnacht in 2022 wordt gehouden.

Giornata Nazionale dell’Associazione Dimore Storiche Italiane
Tijdens de Giornata Nazionale dell’Associazione Dimore Storiche Italiane (ADSI) openen meer dan driehonderd kastelen, villa’s, residenze d’epoca, cortili (binnenplaatsen), tuinen gratis hun deuren. Zo kun je een uniek kijkje nemen op plekken die normaal gesproken gesloten zijn voor publiek. Meer informatie (inclusief de aangesloten plekken per regio) vind je op de website van de ADSI. Een unieke kans om binnen te kijken!

Kruisboogschieters in actie
Gubbio (Umbrië) & Massa Marittima (Toscane)

Niet lang na de Corsa dei Ceri, de kaarsenrace, is het in Gubbio eind mei weer groot feest. Dit keer komen de kruisbogen tevoorschijn, tijdens de Palio della Balestra. Kleurrijke kruisboogschutters uit Gubbio en omstreken nemen het tegen elkaar op. Ze moeten met hun pijlen een op zesendertig meter afstand geplaatste schietschijf raken. Winnaar is het team dat het vaakst in de roos schiet.

Naast het kruisboogschieten is ook de rest van het feest zeer de moeite waard; het is genieten van alle kleurrijke kostuums, vaandelzwaaiers en ruiters. Bekijk hier de mooiste foto’s van de Palio della Balestra.

Ook in Massa Marittima worden op de laatste zondag van mei pijl en boog ter hand genomen. Tijdens de Balestro del Girifalco nemen vierentwintig kruisboogschieters, acht uit elk van de drie wijken waarin het stadje al eeuwen is verdeeld, het tegen elkaar op. De wedstrijd wordt voorafgegaan door een schitterende historische stoet en spectaculaire demonstraties vaandelzwaaien.

Infiorata – kleurrijke bloementapijten
Op de laatste zondag van mei is Scarperia, een van de borghi più belli van Toscane, nog wat kleurrijker dan anders. De straten van het dorpje worden dan namelijk versierd met duizenden bloemblaadjes in alle kleuren van de regenboog, die samen de mooiste afbeeldingen vormen. Met name op het Piazza dei Vicaro, het Piazza Clasio en in de Via Roma zie je de kleurrijkste figuren ontstaan, een bijzonder mooi eerbetoon aan de lente in de Mugello!

Ook de straten van het Siciliaanse Noto worden in mei omgetoverd tot kunstwerken van bloemen. Het thema van de Infiorata 2022 is nog niet bekend, maar het wordt vast weer een kleurrijk spektakel!

Nog meer bloemkunstwerken zien? Ook in de straten van Spello, Bolsena, Genzano di Roma en Alatri vind je in mei of juni (meestal tijdens het weekend na Corpus Domini) kleurrijke tapijten.

Gelatissimo!
Het Gelato Festival brengt elk jaar de beste ijsmakers naar verschillende steden. Kijk op de website van het Gelato Festival voor alle details van deze Italiaanse ijstournee!

Culinaire festivals in mei
Het hele jaar door kun je in het noorden genieten van een bord risotto, maar in Sessame, een klein plaatsje in Piemonte, wordt op de eerste zondag van mei alleen maar risotto gegeten. Sinds de dertiende eeuw staat dit romige gerecht hier op het menu en tijdens deze Sagra del Risotto laten ze je hier graag van meegenieten. Buonissimo!

Ook de tweede zondag van mei staat in Noord-Italië in het teken van lekker eten. Zo wordt er in Avigliana (Piemonte) een festival gewijd aan polenta gehouden, waarbij je deze stevige maïspap volop kunt proeven, in allerlei varianten. Volgens een oud Italiaans spreekwoord wordt polenta echter pas écht lekker als iedereen die zich er aan tafel tegoed aan doet, erin heeft geroerd. Dat wordt nog wat, tijdens zo’n festival…

In Camogli (Ligurië) staat deze zondag in het teken van gebakken vis, tijdens de Sagra del Pesce van San Fortunato. Deze San Fortunato is de beschermheilige van de vissers en zorgt ervoor dat iedereen zich op de tweede zondag van mei gratis en voor niets te goed kan doen aan gebakken vis.

In Milaan wordt begin mei de Milano Food Week gevierd. Het houdt dan echter nog niet op qua lekkers. In Certaldo (Toscane) viert men in mei La Festa del Pane. Het Piazza Boccaccio wordt bedolven onder deeg en rondstuivend meel en je neus leidt je als vanzelf naar de kraampjes met versgebakken brood.

In mei viert men ten slotte ook de Sagra del Limone (in Monterosso al Mare, Ligurië), de Sagra dell’Olio (in Castelnuovo di Magra, Ligurië), de Sagra dei Pici (in Celle sul Rigo, Toscane) en de Sagra della Fragola (in Cassibile Fontana Biance, Sicilië).

Salute! Wijnfeesten in heel Italië
Ben je in mei in Napels, dan kun je je hart ophalen aan Wine and the City. Tijdens Cantine Aperte (het laatste weekend van mei) openen wijnkelders in heel Italië hun deuren om je kennis te laten maken met hun wijnen – en uiteraard kan dat niet zonder proeven! Tijdens datzelfde weekend kun je in Radda in Chianti (Toscane) terecht voor Radda nel Bicchiere.

Drink je liever grappa? Meld je dan in het Palazzo delle Stelline in Milaan, waar Gocce di Stilla wordt gehouden, een weekend geheel gewijd aan grappa.

Muzikale meimaand
Muziekliefhebbers kunnen hun hart ophalen in mei. In Lucca wordt het Lucca Classica Music Festival gehouden. In Milaan kun je genieten van pianomuziek, tijdens Piano City Milano. In Brescia en Bergamo dwarrelen de klanken van het Festival Pianistico Internazionale door de stad.

Tijdens Maggio Musicale kun je in Florence en omgeving tal van concerten, opera’s en andere muziekvoorstellingen bezoeken. Dit unieke muziekevenement dompelt de stad al bijna tachtig jaar lang onder in een heel scala aan muziek, dans, opera, ballet en theater.

In 2022 organiseert het Teatro del Maggio Musicale Fiorentino, samen met Destination Florence, een extra bijzondere ervaring, met MaggioMusicArt. Tijdens vier speciale thematours en opera’s in mei, juni en juli geniet je zo van een extra welluidend bezoek aan Florence.

MaggioMusicArt begint op 15 mei 2022 met Le Nozze di Figaro van Mozart in het Teatro della Pergola. Op 31 mei 2022 laat je je meeslepen door I due Foscari. In deze blog lees je meer over beide bijzondere voorstellingen.

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

Procida, Culturele Hoofdstad van Italië in 2022
In 2022 mag het eiland Procida zich de Culturele Hoofdstad van Italië noemen. In deze blog lees je al onze Procida-tips.

TRIESTE

Monet en de impressionisten in Normandië
tot 5 juni 2022, Museo Revoltella in Trieste

In Trieste dompel je je onder in de wereld van Monet, met meer dan zeventig werken van hem en van andere impressionisten uit Normandië, zoals Renoir, Delacroix en Courbet. Via deze link vind je meer informatie.

VENETIË

La Biennale 2022
tot 27 november 2022
Dit jaar vindt de negenenvijftigste internationale kunsttentoonstelling van de Biennale plaats. Het begint op 23 april en duurt tot 27 november. Het thema wordt The Milk of Dreams en de curator is Cecilia Alemani; de eerste vrouwelijke Italiaanse curator.

Tijdens de Biennale zijn er twee hoofdlocaties. In de Giardini della Biennale wandel je langs de paviljoens van verschillende landen. De andere locatie van de Biennale bevindt zich op het terrein van het Arsenale.

Burning Falls – Koen Vanmechelen
Fondazione Berengo Art Space, Murano, tot 15 mei 2022
Na een succesvolle expositie in de Galleria degli Uffizi in Florence zijn de dertig sculpturen van kunstenaar Koen Vanmechelen te zien in Venetië. In de oude glasoven van Fondazione Berengo Art Space zie je onder meer een rode tijger, Medusa’s met hoofden vol hybride wezens met scherpe tanden en gehoornde leguanen.

Vanmechelens kunstwerken zijn een uitnodiging aan de bezoekers om te ontsnappen aan de grenzen van het rationele denken en weerspiegelen Vanmechelens visie op het belang om nieuwe filosofieën, ideeën en benaderingen te ontwikkelen om een betere toekomst in te kunnen luiden.

Nieuw zijn twee kroonluchters in glas, Formula Segreta, waarvan de geheime formule de evolutieketen is, het proces van ontstaan, vergaan en regenereren van al wat leeft. Burning Falls loopt tot 15 mei 2022; daarna presenteert Berengo Studio Glasstress; een terugkerende tentoonstelling met werk van hedendaagse kunstenaars in glas, waarin ook werk van Vanmechelen te zien zal zijn.

Gusto! Gli Italiani a tavola – 1970-2050
tot 25 september 2022, M9 Mestre
Gusto! Gli Italiani a tavola is de eerste van een drietal tentoonstellingen over het dagelijks leven van de Italianen. Je duikt in de recente historie van de Italiaanse keuken, van tradities en gewoonten tot recepten en gerechten. Een extra reden om het M9 (Museo del ’900) in Mestre (Venetië) te bezoeken!

Nog meer exposities in Venetië
In de Gallerie dell’Accademia en Palazzo Manfrin bewonder je tot 9 oktober 2022 het werk van Anish Kapoor – met als curator Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Via deze link lees je er meer over.

In het Palazzo Grassi schittert Marlene Dumas tot 8 januari 2023. Je bewondert meer dan honderd werken van deze in Zuid-Afrika geboren kunstenares, die in Amsterdam woont en werkt. Meer informatie vind je hier.

Het beroemde Palazzo Ducale, het Dogepaleis, opent de deuren voor moderne kunst. In de Sala dello Scrutinio bewonder je tot 29 oktober 2022 kunstwerken van Anselm Kiefer, tijdens de expositie genaamd Questi scritti, quando verranno bruciati, daranno finalmente un po’ di luce. Via deze link vind je meer informatie.

Tot 26 september 2022 dompel je je in het Guggenheim Museum onder in surrealisme en magie. In het Museum Ocean Space is een tentoonstelling met werk van kunstenaar Dineo Seshee Bopape (te zien tot 2 oktober 2022).

Punta della Dogana toont een expositie met werken van de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman (tot 27 november 2022), terwijl Casa dei Tre Oci op het eiland Giudecca een mooie tentoonstelling wijdt aan het werk van fotografe Sabine Weiss.

MILAAN

The World of Banksy
tot 15 mei 2022, Stazione di Milano Centrale
In de Galleria dei Mosaici van het centraal station van Milaan bewonder je The World of Banksy. De tentoonstelling omvat meer dan honderddertig werken van Banksy, waaronder dertig muurschilderingen op ware grootte, gemaakt door internationale street artists die je zo laten kennismaken met de wereld van de mysterieuze Banksy.

Marc Chagall – Una storia di due mondi
tot 31 juli 2022, Mudec
In het Mudec bewonder je meer dan honderd werken van Marc Chagall, allemaal afkomstig uit het Israël Museum in Jeruzalem. De werken zijn grotendeels gedoneerd door vrienden en familie van Chagall, met veel grafische werken en illustraties van zijn hand. Via deze link vind je meer informatie.

Marmi di Torlonia
25 mei tot 18 september 2022
Na de schitterende expositie in de Musei Capitolini in Rome kun je de Marmi di Torlonia bewonderen in de Gallerie d’Italia aan het Piazza della Scala in Milaan. Er zijn bijna honderd marmeren beelden, bas-reliëfs, bustes en sarcofagen te zien, die tientallen jaren in een stoffige kelder huisden.

Ciao tutti’s Jesper toont in deze blog een aantal prachtige kunststukken uit de collectie van de familie Torlonia, die na al die tijd verborgen te zijn geweest nu eindelijk voluit mogen schitteren.

TURIJN

The World of Banksy
tot 29 mei 2022, Stazione di Porta Nuova in Turijn
Banksy is de bekendste onbekende kunstenaar ter wereld. In de Sala degli Stemmi van het Stazione di Porta Nuova in Turijn bewonder je The World of Banksy.

De tentoonstelling omvat meer dan negentig werken van Banksy, waaronder dertig muurschilderingen op ware grootte, gemaakt door internationale street artists die je zo laten kennismaken met de wereld van de mysterieuze Banksy.

Vivian Maier – Inedita
tot 26 juni 2022, Sale Chiablese in Turijn

In de Sale Chiablese van de Musei Reali in Turijn bewonder je meer dan tweehonderdvijftig foto’s van de Amerikaanse straatfotografe Vivian Maier, met nog nooit eerder vertoonde afdrukken van haar reizen in Italië, met name van Turijn en Genua in de zomer van 1959. Via deze link vind je meer informatie.

BOLOGNA

Anche se il tempo passa
tot 17 juli 2022, Museo Civico Archeologico
Lucio Dalla wordt dit jaar extra in het zonnetje gezet, onder meer tijdens de exposite Anche se il tempo passa in het Museo Civico Archeologico (aan de Via dell’Archiginnasio 2).

Je maakt kennis met alle facetten van het leven van Lucio Dalla, van zijn excentrieke persoonlijkheid tot zijn veelomvattende carrière, met persoonlijke documenten, foto’s, video’s en andere herinneringen aan deze ster.

Op de speciale Lucio Dalla-website vind je meer informatie over de tentoonstelling, die later ook nog te zien zal zijn in Rome, Napels en Milaan.

FLORENCE & TOSCANE

Michelangelo: l’effigie in bronzo di Daniele da Volterra
tot 19 juni 2022,
Galleria dell’Accademia
Daniele Ricciarelli, die meestal Daniele da Volterra wordt genoemd, naar zijn geboorteplaats, was een leerling en een goede vriend van Michelangelo. Na de dood van Michelangelo gaf Leonardo Buonarroti, een neef van Michelangelo, Daniele de opdracht twee bronzen portretten te maken. Later vroeg ook antiquair Diomede Leoni, eveneens een vriend van Michelangelo, om zo’n uniek portret.

Uiteindelijk zijn er negen van deze bronzen Michelangelo’s, waarvan het ontwerp wordt toegeschreven aan Daniele da Volterra, die de meeste hoofden echter niet voltooide.

Normaal gesproken worden Michelangelo’s bronzen hoofden bewaard in de Galleria dell’Accademia, het Museo Nazionale del Bargello en in Casa Buonarroti in Florence, maar ook in bijvoorbeeld de Musei Capitolini in Rome, het Louvre in Parijs en het Ashmolean Museum in Oxford.

Nu zijn ze allemaal samen te bewonderen in de Galleria dell’Accademia, waar ook Michelangelo’s David te vinden is, net als zijn vier gevangenen (zoals je in deze blog kunt lezen).

Via deze link lees je meer over de expositie en bekijk je een mooie video met de details van de bronzen meesterwerken.

Donatello – Il Rinascimento
tot 31 juli 2022, Palazzo Strozzi
Palazzo Strozzi staat bekend om de schitterende exposities. Na de tentoonstelling met Jeff Koons in de hoofdrol is het dit keer tijd om een Florentijn in het zonnetje te zetten: Donatello, een van de grootste beeldhouwers aller tijden.

De expositie wordt georganiseerd in samenwerking met het Museo del Bargello, met bruiklenen van meer dan vijftig musea van over de hele wereld. Via deze link vind je meer informatie.

Le tre Pietà di Michelangelo
tot 1 augustus 2022, Museo dell’Opera del Duomo
Voor het eerst in de geschiedenis komen de drie Pietà’s van Michelangelo samen in één stad, en wel in Florence. In het Museo dell’Opera del Duomo schitteren van 24 februari tot 1 augustus de Pietà Bandini uit eigen collectie, het model van de Pietà Rondanini uit de Vaticaanse Musea en dat van de Pietà in de Sint-Pieter.

Zo kun je Michelangelo’s ontwikkeling als artiest op een unieke manier bestuderen. Hij was nog heel jong toen hij de Pietà voor de Sint-Pieter maakte, terwijl hij de Pietà Bandini en de Pietà Rondanini (waarvan het origineel te bewonderen is in Milaan) aan het einde van zijn carrière maakte.

Via deze link vind je meer informatie over de tentoonstelling, die in het najaar een vervolg zal krijgen in Milaan.

I pittori della luce
tot 2 oktober 2022, Lucca
Tot 2 oktober 2022 bewonder je in de Ex Cavallerizza aan het Piazzale Verdi de prachtige expositie I pittori della luce – da Caravaggio a Paolini, met meer dan honderd schitterende werken van schilders die toveren met licht.

Er zijn werken uit verschillende grote Italiaanse musea te zien, maar ook stukken uit (internationale) privécollecties die je nog niet eerder in deze samenstelling kon bekijken.

Naast Caravaggio en Pietro Paolini schitteren onder meer Rubens, De Ribera, Preti, Bigot en Orazio Gentileschi in Lucca, in een wervelende expositie die je eigenlijk niet mag missen als je in de buurt bent.

ROME

La Notte dei Musei
14 mei
’s Nachts naar je favoriete Romeinse museum? Dat kan op zaterdag 14 mei. Een groot aantal musea in Rome opent dan de deuren voor een speciaal bezoek, van acht uur ’s avonds tot twee uur ’s nachts, voor de speciale prijs van één euro.

Je kunt tijdens deze museumnacht naar de Ara Pacis, de Capitolijnse Musea, Centrale Montemartini, de Galleria d’Arte Moderna, de Mercati di Traiano, het Museo di Roma en het Museo di Roma in Trastevere, het Museo Barracco, het Museo delle Mura en de Musei di Villa Torlonia (Casina delle Civette, Casino Nobile en de Serra Moresca).

Ook een aantal kleinere musea zoals het Museo Napoleonico, het Museo Pietro Canonica in Villa Borghese, , het Museo Carlo Bilotti, het Museo della Repubblica Romana e della memoria garibaldina en het Museo di Casal de’ Pazzi openen de deuren.

Crazy
19 februari 2022 tot 8 januari 2023, Chiostro del Bramante
Na de kleurrijke exposities Love, Dream en Enjoy is het Chiostro del Bramante in 2022 het decor van Crazy, een unieke expositie met werk van eenentwintig internationale kunstenaars, waarvan ongeveer de helft speciaal voor deze expositie is gemaakt.

Laat je ‘gek’ maken door onder meer Hrafnhildur Arnardóttir / Shoplifter, Massimo Bartolini, Gianni Colombo, Fallen Fruit / David Allen Burns en Austin Young, Lucio Fontana, Anne Hardy, Thomas Hirschhorn en Alfredo Pirri. In dit artikel geven we alvast een voorproefje!

Superbarocco: Arte a Genova da Rubens a Magnasco
tot 3 juli 2022, Scuderie del Quirinale
In de Scuderie del Quirinale laaf je je dit voorjaar aan barokke kunstwerken uit Genua, tijdens een reis langs de aristocratische families, hun rijkdom, hun macht en hun kunstwerken, in een tijdperk waarin Genua, la Superba, het centrum van de wereld was.

Naast prachtige werken van Italiaanse meesters bewonder je ook werken van Peter Paul Rubens. Wil je nog meer moois van deze Vlaamse meester in Rome bewonderen, klik dan hier.

Bill Viola – Icons of light
tot 26 juni 2022, Palazzo Bonaparte
Palazzo Bonaparte organiseert dit voorjaar een tentoonstelling met een hoofdrol voor de iconische installaties van de Amerikaanse video artist Bill Viola.

Op de piano nobile, waar ooit de vertrekken lagen van Madama Letizia Ramolino Bonaparte, de moeder van Napoleon, dompel je je nu onder in de magie van Viola, met meesterwerken als Ascension en Water Portraits. Via deze link vind je meer informatie.

Jago. The exhibition
tot 3 juli 2022, Palazzo Bonaparte
Op de tweede verdieping van Palazzo Bonaparte bekijk je de eerste grote tentoonstelling van Jago, een jonge kunstenaar uit Frosinone (een dorp in de regio Lazio), die hoofdzakelijk actief is in de beeldhouwkunst. In deze blog lees je meer over hem.

In Rome bewonder je twaalf van Jago’s beelden, met onder meer zijn Pietà en Habemus Hominem, maar ook kleinere kunstwerken als Memoria di sé en Excalibur. Via deze link vind je meer informatie.

Casa Balla – bijzondere openstelling
tot 31 december 2022
Honderdvijftig jaar geleden werd kunstschilder Giacomo Balla geboren. Om dit te vieren openen de deuren van zijn vroegere woning tijdelijk ook voor bezoekers. Het interieur van Casa Balla (Via Oslavia 39B) is net zo kleurrijk en futuristisch als Balla’s oeuvre – en daarmee een museum op zich. In deze blog lees je er meer over.

foto’s: M3Studio

Scarabocchio – da Leonardo da Vinci a Cy Twombly
Villa Medici, tot 22 mei 2022
De Accademia di Francia – die zetelt in de Villa Medici, vlak bij de Spaanse Trappen, toont tot 22 mei schitterende originele doodles van de hand van onder anderen Leonardo da Vinci, Michelangelo, Pontormo, Titiaan, Bernini, Picasso, Basquiat. Via deze link lees je meer.

PPP – 100 jaar Pier Paolo Pasolini
Op 5 maart 2022 is het precies honderd jaar geleden dat Pier Paolo Pasolini in Bologna werd geboren. Als eerbetoon aan deze dichter, schrijver en filmregisseur worden er onder de naam PPP100 in Rome verschillende lezingen, theater- en filmvoorstellingen en kleine exposities in onder meer de Terme di Diocleziano en de Galleria d’Arte Moderna.

Voor het najaar van 2022 staan er  drie exposities in Rome op het programma, in het Palazzo Barberini, het MAXXI en het Palazzo delle Esposizioni. We zullen de details tegen die tijd met jullie delen.

In deze blog tippen we een aantal plekken in Rome én in Bologna waar je oog in oog staat met Pasolini en zijn erfenis.

Colori dei Romani – I mosaici dalle Collezioni Capitoline
Centrale Montemartini, tot 15 juni 2022
Tijdens deze kleurrijke tentoonstelling bewonder je een schitterende selectie mozaïeken die werden gemaakt tussen de eerste eeuw voor Christus en de vierde eeuw na Christus.

Net als de beelden die vast tentoongesteld worden in de Centrale Montemartini, komen de mozaïeken uit de Capitolijnse Musea, soms zelfs uit de depots van dit museum. Een unieke kans om deze meesterwerkjes te zien dus, zeker omdat een aantal vergezeld gaat van archiefstukken als tekeningen en foto’s. Via deze link vind je meer informatie.

Guido Reni a Roma – il sacro e la natura
tot 22 mei 2022, Galleria Borghese
Guido Reni ging onder meer in de leer bij de uit Antwerpen afkomstige Denys Calvaert in Bologna, waarna hij zich aansloot bij de academie van de familie Carracci. Begin zeventiende eeuw trok hij naar Rome, waar hij een aantal mooie fresco’s en schilderijen maakte.

Tijdens de expositie in de Galleria Borghese staat het schilderij Danza Campestre centraal, dat sinds eind 2020 weer op Romeinse bodem is, nadat men dacht dat het verloren was gegaan.

Rondom dit vroege werk van Reni vind je andere landschapswerken van de kunstenaar en zijn tijdgenoten, waarmee de Galleria Borghese een kleurrijk eerbetoon vormt aan il bel paesaggio.

Cursus Honorum – Il governo di Roma prima di Cesare
Musei Capitolini, tot 2 oktober 2022
In de Capitolijnse Musea bewonder je tot begin oktober de expositie Cursus Honorum – Il governo di Roma prima di Cesare, over de regering van Rome voor Caesar.

De cursus honorum was een fundamenteel aspect van het politieke leven in het oude Rome. Vijf anonieme Romeinse beelden – vier mannen en één vrouw – geven je een inkijkje in het politieke leven van het Rome ten tijde van de Republiek. Via deze link vind je meer informatie.

Folon – L’etica della poesia
6 mei tot 31 augustus 2022, Vaticaanse Musea
In de Salette della Torre Borgia in de Vaticaanse Musea bewonder je meer dan tachtig werken van Jean-Michel Folon (1934-2005), een veelzijdige Belgische kunstenaar die je wellicht kent van zijn beelden in de Giardino delle Rose in Florence.

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

Vaticaanse Musea by night
Op de laatste vrijdag van mei kun je de Vaticaanse Musea ook ‘s avonds bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur (de entree sluit om 21.30 uur). Voor zo’n avondbezoek moet je echt van tevoren online reserveren via deze link. Je kunt tijdens deze bijzondere avond het Museo Gregoriano Egizio, het Museo Pio Clementino, de Gallerie Superiori, de Stanze di Raffaello, het Appartamento Borgia, de Collezione Arte Religiosa Moderna en de Sixtijnse Kapel bewonderen.

NEDERLAND

Oevers vol Romeinen
Limburgs Museum, Venlo, 20 mei t/m 4 september 2022
Tijdens de interactieve tentoonstelling Oevers vol Romeinen stap je in de wereld van de Romeinen. Zo’n tweeduizend jaar geleden vormde de Rijn de noordelijke grens van het Romeinse Rijk, de Limes.

De Maas was het Romeinse achterland. De Romeinen waren ook in Limburg de baas en hebben er veel prachtige sporen nagelaten. Zwaarden en helmen, maar ook speelgoed, babyflesjes, kinderschoentjes en damessieraden.

Een van de wonderlijkste voorwerpen in de tentoonstelling is een zandstenen hoofd van de ‘Dame van Voerendaal’, gevonden op een heuvel aan de Via Belgica. Deze dame neemt je mee door de tentoonstelling. Aan haar hand verken je het leven van alledag en leer je de Romeinen en hun gewoontes kennen.

Italië Evenement
20, 21 en 22 mei 2022, Kasteel de Haar
Het Italië Evenement bij Kasteel de Haar in Haarzuilens vindt in 2022 plaats op 20, 21 en 22 mei. Op de website van het Italië Evenement vind je meer informatie, zowel over de invulling van de drie Italiaanse dagen als over tickets, prijzen etc.

God op aarde: keizer Domitianus
t/m 22 mei 2022, Rijksmuseum van Oudheden Leiden
In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden bewonder je de tentoonstelling God op aarde: keizer Domitianus. De hoofdrol is weggelegd voor Domitianus, die van 81 tot 96 na Christus keizer van het Romeinse rijk was.

Je volgt het turbulente leven van deze Flavische keizer, zijn keizerin en zijn illustere voorgangers: zijn vader Vespasianus en zijn broer Titus. Vespasianus was de keizer die opdracht gaf voor de bouw van het grootste amfitheater dat Rome tot dan toe had gezien; onder het bewind van zijn zonen werd het enorme bouwproject voltooid.

Domitianus werd op negenentwintigjarige leeftijd tot keizer gekroond, als opvolger van zijn broer Titus. Zijn regeringsperiode geldt als een van de gouden tijden van het imperium. Toch werd hij vermoord en na zijn dood bespot, verguisd en uiteindelijk bijna vergeten. Maar hoe was Domitianus werkelijk als keizer? In deze blog geven we alvast een voorproefje van de tentoonstelling.

Bellissimo – colleges over Italiaanse film bij De Domijnen
mei en juni 2022
Genieten van Italië zonder op reis te gaan? Vanaf 24 mei kun je bij Filmhuis De Domijnen in Sittard terecht voor een zesdelige lezingenreeks over de Italiaanse film, gegeven door Jan Salden, docent Filmtheorie aan de Hogeschool Zuyd.

Als een ervaren gids leidt Salden je door de Italiaanse filmgeschiedenis, met naast klassiekers ook minder bekende pareltjes die je als Italiëliefhebber eigenlijk gezien moet hebben.

Je kunt zowel een of meer los(se) college(s) bijwonen als de gehele reeks. Je vindt alle colleges in de agenda van De Domijnen, op 24 en 31 mei en op 7, 14, 21 en 28 juni.

BELGIË

Ciao Tongeren
15 mei 2022
Op zondag 15 mei wordt Tongeren omgetoverd tot een stukje Italië. Rondom de Onze Lieve Vrouwebasiliek vindt dan van 13.00 tot 18.00 uur Ciao Tongeren plaats, met veel Italiaanse stands, lekkers uit de Italiaanse keuken en dit jaar extra veel activiteiten voor i bambini.Ciao tutti zal er ook zijn, met onder meer Saskia’s reisgidsen Mijn Puglia en Mijn Napels, puzzelboekjes, Italiaanse ansichtkaarten en hebbedingetjes in op en top Italiaanse stijl.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief