Home » Ciao tutti Agenda – mei
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Ciao tutti Agenda – mei

In onze agenda van mei vind je een overzicht van alle evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

Festa del Lavoro
1 mei 2019, heel Italië

De Dag van de Arbeid is in Italië een vrije dag. Dat betekent veel winkels die dicht zijn, zondagsregeling voor het openbaar vervoer en – in de authentieke betekenis van de dag – veel demonstraties en politieke bijeenkomsten. Het betekent vaak ook feest, met tal van concerten en festiviteiten. Het bekendst is wellicht het grote Concerto di Primo Maggio op het plein voor de San Giovanni in Laterano (Sint-Jan in Lateranen) in Rome.

 

Sant’Efisio – de langste processie ter wereld
1-4 mei, Cagliari, Sardinië

Efisio heeft Sardinië in 1652 gered van de pest. Als dank wordt er elk jaar een processie voor deze heilige gehouden. En niet zomaar een processie, nee, het is de langste processie ter wereld! Een indrukwekkende stoet eilandbewoners trekt van 1 tot 4 mei door de straten van Cagliari, vergezeld door paarden en ossen die de mooiste karren en koetsen voorttrekken. Lees meer over Sant’Efisio

Parma Street Food Festival
Parma, Emilia-Romagna
Op het Piazzale della Pilotta, in hartje Parma, geniet je van 10.00 uur ’s ochtends tot 01.00 uur ’s nachts van heel veel street food en live muziek (zie deze link voor het programma). Letterlijk en figuurlijk een heerlijk festival!

La Festa dei Serpari – kronkelende slangen
1 mei, Cocullo, Abruzzo

Het kleine dorpje Cocullo wordt op 1 mei overspoeld door slangen. Tijdens de Processione dei Serpari wordt San Domenico (de beschermheilige tegen slangenbeten) door het dorp gedragen, gesierd door juwelen, geld en levende slangen. De slangen kronkelen over het beeld – en over de dragers! – maar daardoor zijn alle dorpsbewoners een jaar lang beschermd tegen de beet van deze giftige beesten. Lees meer over de slangenprocessie in Cocullo

Calendimaggio – terug in de tijd in Assisi
8-11 mei 2019, Assisi, Umbrië

Assisi is de eerste dagen van mei nog meer een bezoek waard dan anders. De stad staat dan namelijk in het teken van de Calendimaggio, een feestelijk festival waarbij oude tijden herleven. De wijk Parte di Sopra neemt het op tegen de wijk Parte di Sotto. Er zijn wedstrijden, optochten, optredens van onder andere koren, dansgezelschappen en vaandelzwaaiers, stuk voor stuk in schitterende kostuums.

foto: Calendimaggio di Assisi

Iris – symbool van Florence
Florence, Toscane

De Giardino dell’Iris, de Iristuin in Florence, is alleen in mei geopend, ter gelegenheid van de internationale Iriswedstrijd. Van juni tot september sturen kwekers van over de hele wereld wortelstokken toe die in de tuin worden geplant en gekweekt, en in mei volgt de prijsuitreiking. Het toezenden gebeurt anoniem, de planten krijgen een code toegewezen en de naam van de winnaar wordt pas na de bekendmaking van de winnende code vrijgegeven. Er is ook een speciale prijs voor de iris die het dichtst bij de kleur rood op de vlag van de stad Florence komt.

Giro d’Italia
11 mei t/m 2 juni 2019

Dé Italiaanse wielerklassieker van het jaar, met op zaterdag 11 mei 2019 de start in Bologna en op zondag 2 juni 2019 de finish in Verona. Alle details vind je op de officiële website van de Giro d’Italia.

Palio di San Floriano
Jesi, Le Marche
Net als veel steden en dorpjes in Italië heeft ook Jesi (Le Marche) een eigen Palio, de Palio di San Floriano. Begin mei nemen de verschillende wijken het vier dagen lang tegen elkaar op, in disciplines als boogschieten, vaandelzwaaien en zwaardvechten. Spectaculair om mee te maken; je waant je echt even terug in de tijd!

Salute! Wijnfeesten in heel Italië
Ben je tussen 3 en 25 mei in Napels, dan kun je je hart ophalen aan Wine and the City . Tijdens Cantine Aperte (laatste weekend van mei) openen wijnkelders in heel Italië hun deuren om je kennis te laten maken met hun wijnen – en uiteraard kan dat niet zonder proeven! Tijdens datzelfde weekend kun je in Radda in Chianti (Toscane) terecht voor Radda nel Bicchiere.

Drink je liever grappa? Meld je dan op 5 en 6 mei in het Palazzo delle Stelline in Milaan, waar Gocce di Stilla wordt gehouden, een weekend geheel gewijd aan grappa.

De heilige Januarius…
5 mei, Napels, Campanië
San Gennaro, oftewel de heilige Januarius, is de patroonheilige van de stad Napels. Drie dagen per jaar, op de eerste zondag in mei, op 19 september en op 16 december, staat de hele stad op zijn kop. Het lot van de stad ligt die dagen in handen van San Gennaro. Als zijn bloed gaat stromen en voor de ogen van duizenden gelovige Napolitanen vloeibaar wordt, slaakt iedereen een diepe zucht van opluchting. De stad is weer een jaar gered!

foto: Anna Serrato

… en de heilige Nicolaas
8 mei, Bari, Puglia
In Bari, diep in het zuiden van de Italiaanse laars, vieren ze al op 8 mei Sinterklaas. De man die dan op een bootje de haven binnen komt gevaren, lijkt echter in niets op de Nederlandse Goedheiligman. Geen lange witte baard, maar een korte grijze. Geen mijter, maar een aureool. En geen blanke huid, nee, deze Sint Nicolaas heeft duidelijk een getinte huidskleur. Geen dansende pieten, maar een gevolg van hooggeplaatste inwoners van Bari. Dit is echter de enige echte Sinterklaas, volgens de Italianen.

Bruiloft van de Boom
8 mei, Vetralla, Lazio
In Vetralla wordt elk jaar op 8 mei een wel heel bijzondere bruiloft gevierd, de Sposalizio dell’ Albero (Bruiloft van de Boom). Twee eiken in het bos bij Vetralla worden versierd met bloemenkransen, boeketjes met lentebloemen worden aan de voet van de bomen gelegd en in de schaduw van de eiken wordt genoten van een feestelijke picknick. Ook worden er nieuwe bomen geplant; allemaal bedoeld om de band met het bos en Vetralla’s soevereiniteit over het woud te vieren, zodat elke inwoner ook het komend jaar een afgesproken hoeveelheid brandhout mag hakken.

Festa della Sensa – een huwelijk met de zee
12 mei, Venetië, Veneto
Elk jaar viert Venetië haar huwelijk met de zee tijdens het Festa della Sensa. Deze traditie is ontstaan in de tijd van de Dogen en nog steeds wordt het met dezelfde rituelen gevierd. Het bestuur van de stad gaat te water aan het Piazza
San Marco, om vervolgens in een schitterende stoet van boten en bootjes naar de haven van San Nicolò (Lido) te varen, waar ze gezamenlijk een gouden ring in het water werpen om het huwelijk met Neptunus, de zeegod, te bezegelen.

foto: BasPhoto

Zoute tranen voor een huwelijk
11-12 mei, Cervia, Emilia-Romagna
Ook in Cervia viert men het huwelijk met de zee, Lo Sposalizio del Mare. Al sinds 1445 wordt een gouden ring in zee geworpen, als symbool voor het huwelijk dat de stad en de zee samen hebben gesloten. De ring wordt eerst tijdens een historische optocht door de straten van Cervia gedragen, een schitterende aanblik!

Palio di Ferrara
12-27 mei, Ferrara, Emilia-Romagna
In Ferrara kennen ze net als in Siena een paardenrace. De Palio di San Giorgio, zoals de race hier heet, is hoewel minder bekend zeker niet minder mooi om te zien. Ook hier strijden de verschillende wijken tegen elkaar om een schitterend vaandel in de wacht te slepen.

Het zijn echter niet alleen de paarden die de overwinning kunnen behalen. Elk weekend in mei kunnen de wijken punten in de wacht slepen. Er zijn wedstrijden voor vaandelzwaaiers en trommelaars en er is een feestelijke parade waarvoor de inwoners van Ferrara hun traditionele kledij uit de kast halen. De stoet voert naar het Castello Estense. Hier legt elke wijk een eed af aan de hertogen van de D’Este-familie.

Tijdens het laatste weekend van mei vindt dan de grande finale plaats. Het Piazza Ariosto, een groot plein met een verlaagd middenstuk, is verbouwd tot toneel voor de race. De Palio bestaat in Ferrara, anders dan in Siena, uit vier verschillende races: de race van de putti (jongens), de race van de putte (meisjes), de race van de asini (ezels), en – de belangrijkste – de race van de cavalli (paarden).

foto: Riccardofe

Corsa dei Ceri – Koers van de kaarsen
15 mei, Gubbio, Umbrië
De inwoners van Gubbio kijken er een heel jaar naar uit, naar de spannende Corsa dei Ceri (Race van de Kaarsen) op 15 mei. Denk nu niet dat alle inwoners met een kaars door het stadje gaan rennen, nee, de kaarsen zijn hier van hout. Ze wegen maar liefst vierhonderd kilo en dragen elk een eigen heilige: Sant’Ubaldo, de patroonheilige van de stad en van de metselaars, San Giorgio, de patroonheilige van de winkeliers, en Sant’Antonio, de beschermheilige van de boeren. De kaarsen worden op de schouders van sterke mannen door de straten van Gubbio gedragen.

In een rap tempo spoeden de mannen zich naar de driehonderd meter hoger gelegen kerk van Sant’Ubaldo, het thuis van de houten ‘kaarsen’. Overigens is het geen race in de strikte zin van het woord, want Sant’Ubaldo moet als eerste bij de kerk aankomen.

Mille Miglia – duizend mijlen door Italië
15-18 mei 2019, heel Italië
Precies duizend mijlen staan na de finish op de teller van de auto’s die deelnemen aan de beroemde Mille Miglia. Deze race start in Brescia, waar de inwoners volgens een veel aangehaald gezegde benzine in plaats van bloed door hun aderen hebben stromen.

Van Brescia gaat het via Verona naar Ferrara. Van daaruit voert de route naar Ravenna en San Marino, waarna de oversteek naar Rome wordt gemaakt. Via Viterbo, Siena en Florence rijden de coureurs vervolgens weer richting Brescia, met tussenstops in onder andere Bologna en Modena.

Bekijk de mooiste foto’s van de Mille Miglia | duik in de geschiedenis van de Mille Miglia

Artigianato & Palazzo
17-20 mei, Florence, Toscane
Tijdens dit jaarlijks terugkerende festijn wordt handwerk in het zonnetje gezet. Lucia bezocht Artigianato & Palazzo een paar jaar geleden en werd vooral geraakt door de passie in de ogen van de kunstenaars, vooral in die van de jonge artiesten. Zij proberen hun passie te verwezenlijken en door te geven, aan ons bezoekers, of ze nu beeldhouwen, schilderen, juwelen of stoffen maken… Lees meer over Artigianato & Palazzo

Infiorata – kleurrijk bloementapijt op straat
18-20 mei, Noto, Sicilië

Van 18 tot en met 20 mei worden de straten van het Siciliaanse Noto omgetoverd tot kunstwerken van bloemen. Het thema van de Infiorata 2019 is nog niet bekend, maar het wordt vast weer een kleurrijk spektakel!

Rolli Days
18-19 mei, Genua, Ligurië
De imposante Palazzi dei Rolli, een verzameling van ruim veertig palazzi in Genua, danken hun naam aan de rollo, lijst, die in de zestiende eeuw werd opgesteld. Op deze lijst stonden alle palazzi die volgens het bestuur van Genua in aanmerking kwamen om als verblijf voor voorname gasten te dienen.

In 2006 worden de Palazzi dei Rolli, samen met de Strade Nuove, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Wie alle ruim veertig palazzi wil bekijken (ze dragen allemaal een rood bordje met een nummer), moet een paar dagen Genua plannen, want het zijn er te veel om op één dag te zien. Zeker omdat sommige palazzi ook mooie musea herbergen.

Als je álle palazzi wil bewonderen, vereer je Genua het best met een bezoek tijdens de Rolli Days. Veel van de Palazzi dei Rolli openen dan hun deuren en er zijn verschillende bijzondere tentoonstellingen, evenementen, concerten en andere feestelijkheden om de prestigieuze palazzi extra in het zonnetje te zetten.

La Notte dei Musei – museumbezoek by night
18 mei, heel Italië
Tijdens de Italiaanse Notte dei Musei, Nacht van de Musea, openen verschillende musea, galerieën en archeologische sites tussen 20.00 en 2.00 uur hun deuren voor een gratis bezoek met allerlei extra’s. Er zijn drankjes, hapjes, concerten, voorstellingen en meer culinaire en culturele verrassingen!

Sant’Angelo Festival
19-20 mei, Sant’Angelo in Pontano, Le Marche
In 2016 werd het zuiden van Le Marche door verschillende aardbevingen getroffen. Om de bevolking van het gebied een hart onder de riem te steken, heeft een groep Nederlanders in 2017 een muziekfestival in het stadje Sant’Angelo in Pontano georganiseerd.

Het festival was een groot succes en wordt ook dit jaar weer georganiseerd, op 19 en 20 mei. Er komen een tiental Nederlandse musici naar Italië die samen met Italiaanse en Engelse artiesten zullen optreden. Van de partij zijn onder meer de wereldberoemde gitarist Phil Palmer en de populaire acteur en zanger Neri Marcorè, die in de zomer 2017 een reeks succesvolle concerten in de Monti Sibillini georganiseerd heeft. Op Santangelofestival.it vind je het volledige programma.

foto: Santangelofestival.it 

Cavalcata Sarda
19 mei, Sassari, Sardinië
Tijdens dit kleurrijke festival, dat meestal op de voorlaatste zondag van mei wordt gehouden in Sassari, komen ruiters van het hele eiland naar de stad, voor een kleurrijke parade. De processie wordt gehouden ter nagedachtenis aan de bevrijding van de Spaanse bezetters in 1711. Andere bronnen zeggen dat de Cavalcata Sarda wordt gehouden ter herinnering aan het hoge bezoek van 1899, toen de eerste koning van Italië, Umberto, samen met zijn vrouw Margherita de stad met een bezoek vereerde.

foto: Turismo Sassari

Eroica Montalcino
26 mei 2019, Chianti, Toscane
Tijdens deze bijzondere editie van de Eroica waan je je in de Chianti even terug in de tijd. Wielrenners op vintage fietsen toeren door het prachtige Toscaanse landschap, over de beroemde strade bianche, de witte, niet geasfalteerde wegen in de Chianti. Er zijn routes, van 46, 70, 96 of 171 kilometer lang. De langste route voert vanuit Buonconvento langs prachtige plaatsen als Bagno Vignoni en Pienza. Ook is er een wandelroute van 27 kilometer, door de heuvels bij Siena en de wijngaarden van Brunello.

Giornata Nazionale dell’Associazione Dimore Storiche Italiane
26 mei, heel Italië
Tijdens de Giornata Nazionale dell’Associazione Dimore Storiche Italiane (ADSI) openen meer dan driehonderd kastelen, villa’s, residenze d’epoca, cortili (binnenplaatsen), tuinen gratis hun deuren. Zo kun je een uniek kijkje nemen op plekken die normaal gesproken gesloten zijn voor publiek. Meer informatie (inclusief de aangesloten plekken per regio) vind je op de website van de ADSI.

Kruisboogschieters in actie
26 mei, Gubbio, Umbrië en Massa Marittima, Toscane

Niet lang na de Corsa dei Ceri, de kaarsenrace, is het in Gubbio weer groot feest. Dit keer komen de kruisbogen tevoorschijn, tijdens de Palio della Balestra. Kleurrijke kruisboogschutters uit Gubbio en omstreken nemen het tegen elkaar op. Ze moeten met hun pijlen een op 36 meter afstand geplaatste schietschijf raken. Winnaar is het team dat het vaakst in de roos schiet.

Naast het kruisboogschieten is ook de rest van het feest zeer de moeite waard; het is genieten van alle kleurrijke kostuums, vaandelzwaaiers en ruiters. Bekijk hier de mooiste foto’s van de Palio della Balestra.

Ook in Massa Marittima worden op de laatste zondag van mei pijl en boog ter hand genomen. Tijdens de Balestro del Girifalco nemen 24 kruisboogschieters, acht uit elk van de drie wijken waarin het stadje al eeuwen is verdeeld, het tegen elkaar op. De wedstrijd wordt voorafgegaan door een schitterende historische stoet en spectaculaire demonstraties vaandelzwaaien.

Infiorata di Scarperia
26 mei, Scarperia, Toscane
Op zondag 26 mei is Scarperia, een van de borghi più belli van Toscane, nog wat kleurrijker dan anders. De straten van het dorpje worden dan namelijk versierd met duizenden bloemblaadjes in alle kleuren van de regenboog, die samen de mooiste afbeeldingen vormen.

Het thema is dit jaar Fumetti in Fiori, ‘stripfiguren in bloemen’. Met name op het Piazza dei Vicaro, het Piazza Clasio en in de Via Roma zie je de kleurrijkste figuren ontstaan, een bijzonder mooi eerbetoon aan lente in de Mugello!

Gelatissimo!
Het Gelato Festival brengt elk jaar de beste ijsmakers naar verschillende steden. In 2019 kun je onder meer proeven in Rome, Turijn, Milaan en Florence. Kijk op de website van het Gelato Festival voor alle details van deze Italiaanse ijstournee!

Culinaire festivals in mei
Het hele jaar door kun je in het noorden genieten van een bord risotto, maar in Sessame, een klein plaatsje in Piemonte, wordt op de eerste zondag van mei alleen maar risotto gegeten. Sinds de dertiende eeuw staat dit romige gerecht hier op het menu en tijdens deze Sagra del Risotto laten ze je hier graag van meegenieten. Buonissimo!

Ook de tweede zondag van mei staat in Noord-Italië in het teken van lekker eten. Zo wordt er in Avigliana (Piemonte) een festival gewijd aan polenta gehouden, waarbij je deze stevige maïspap volop kunt proeven, in allerlei varianten. Volgens een oud Italiaans spreekwoord wordt polenta echter pas écht lekker als iedereen die zich er aan tafel tegoed aan doet, erin heeft geroerd. Dat wordt nog wat, tijdens zo’n festival…

In Camogli (Ligurië) staat deze zondag in het teken van gebakken vis, tijdens de Sagra del Pesce van San Fortunato. Deze San Fortunato is de beschermheilige van de vissers en zorgt ervoor dat iedereen zich op de tweede zondag van mei gratis en voor niets te goed kan doen aan gebakken vis.

In Milaan wordt begin mei de Milano Food Week gevierd. Het houdt dan echter nog niet op qua lekkers. In Certaldo (Toscane) viert men in mei La Festa del Pane. Het Piazza Boccaccio wordt bedolven onder deeg en rondstuivend meel en je neus leidt je als vanzelf naar de kraampjes met versgebakken brood.

In mei viert men ten slotte ook de Sagra del Limone (in Monterosso al Mare, Ligurië), de Sagra dell’Olio (in Castelnuovo di Magra, Ligurië), de Sagra dei Pici (in Celle sul Rigo, Toscane) en de Sagra della Fragola (in Cassibile Fontana Biance, Sicilië).

Muzikale meimaand
Muziekliefhebbers kunnen hun hart ophalen in mei. In Lucca wordt het Lucca Classica Music Festival gehouden. In Milaan kun je genieten van pianomuziek, tijdens Piano City Milano. In Brescia en Bergamo dwarrelen de klanken van het Festival Pianistico Internazionale door de stad.

Tijdens Maggio Musicale kun je in Florence en omgeving tal van concerten, opera’s en andere muziekvoorstellingen bezoeken. Dit unieke muziekevenement dompelt de stad al bijna tachtig jaar lang onder in een heel scala aan muziek, dans, opera, ballet en theater.

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

MATERA – EUROPESE HOOFDSTAD VAN DE CULTUUR

Matera is dit jaar Europese Hoofdstad van de Cultuur. Op 19 januari 2019 gaat het programma van start met een grootse openingsceremonie. Daarna zijn er het hele jaar door allerlei tentoonstellingen en evenementen, zoals I-dea, met vanaf 2 maart een installatie van fotograaf Mario Cresci bij Cava del Sole.

Andere aanraders: de exposities Ars Excavandi (vanaf 19 januari in Palazzo Lanfranchi) en Rinascimento visto da Sud (vanaf 19 april in Palazzo Lanfranchi), de show Purgatorio (vanaf 17 mei) en Abitare l’Opera (van 1 tot 15 augustus). Met een speciaal ‘paspoort’ à € 19 kun je alle evenementen zien/bezoeken.

Lees al onze tips voor Matera

Ontmoet Dalì in Matera
In 2019 is Matera de Culturele Hoofdstad van Europa. Maar er is nog een extra reden om een bezoek te brengen aan Matera: in de stad vind je een aantal werken van de Spaanse kunstenaar Salvador Dalì. Een aantal grote werken is al te zien, zoals zijn gesmolten horloge aan de Via Madonna delle Virtù en zijn gigantische olifant op het Piazza Vittorio Veneto.

Tweehonderd kleine meesterwerkjes worden tentoongesteld in de rotskerk Madonna delle Virtù. Lees meer over Dalì in Matera

ROME

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

Vaticaanse Musea by night
Op vrijdag 25 mei kun je de Vaticaanse Musea ook ’s avonds bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur (de entree sluit om 21.30 uur). Voor zo’n avondbezoek moet je echt van tevoren online reserveren via deze link. Je kunt tijdens deze bijzondere avond het Museo Gregoriano Egizio, het Museo Pio Clementino, de Gallerie Superiori, de Stanze di Raffaello, het Appartamento Borgia, de Collezione Arte Religiosa Moderna en de Sixtijnse Kapel bewonderen.

Open House Roma
11-12 mei 2019

In een van de meiweekenden openen verschillende bijzondere gebouwen in Rome eenmalig hun deuren. Alle bezoeken en rondleidingen zijn gratis. Kijk voor het complete programma op de website van Open House Roma.

foto: Moreno Maggi | Open House Rome

La Notte dei Musei
18 mei 2019
Op zaterdag 18 mei opent een aantal Romeinse musea ook ’s nachts de deuren. Tot 2 uur ’s kun je voor slechts één euro genieten van een museumbezoek. Via deze link vind je alle deelnemende musea in Rome.

Een zoet rozenbriesje op de Aventijn
heel de maand mei
In mei zijn de poorten van de Roseto Comunale, Romes rozentuin op de Aventijn, open voor bezoekers. Onder het genot van een zoet rozenbriesje wandel je langs de meest schitterend gekleurde rozen, in alle soorten en maten die je maar kunt bedenken. Tot half juni wandel je er tussen de verliefde Romeinse stelletjes en hoor je niets anders dan romantisch gefluisterde liefdesverklaringen en het ruisen van de rozenblaadjes.

Viaggio nei Fori
tot en met eind november
Zowel op het Forum van Augustus als op het Forum van Caesar vindt van 21 april tot en met 11 november 2018 een spectaculaire lichtshow plaats waarbij het verleden bijna letterlijk tot leven wordt gebracht. Alle praktische informatie (met o.a. aanvangstijden, prijzen en de mogelijkheid tot het reserveren van kaartjes) vind je via de website Viaggio nei Fori.

L’Ara com’era
tot eind oktober
Tijdens L’Ara com’era (‘het altaar zoals het was) kun je de Ara Pacis aanschouwen in de kleuren die het vredesaltaar van Augustus ooit moet hebben gehad. Een geavanceerde virtual reality-techniek zorgt ervoor dat je een betoverende stap terug in de tijd kunt doen.’ Klik hier voor een voorproefje!

La Scienza prima della Scienza – Leonardo da Vinci
Scuderie del Quirinale, tot en met 30 juni 2019
De tentoonstellingen van de Scuderie del Quirinale zijn stuk voor stuk grote successen. Daar komt nog eens bij dat de Scuderie voor deze expositie samenwerken met het Museo Nazionale della Scienza della Tecnologia en de Biblioteca Ambrosiana, beide in Milaan, die over zeel veel uniek materiaal van Da Vinci beschikken.

De tentoonstelling focust op de technologische en wetenschappelijke interesse van Da Vinci: op zijn aantekeningen, zijn vaak vooruitstrevende ideeën en technische kennis. Zo zie je schetsen van oorlogstuig, machines, ideale steden en waterwerken. Zo krijg je een klein kijkje in het enorm ontwikkelde brein van een van de grootste genieën die de wereld gekend heeft.

De tentoonstelling in de Scuderie del Quirinale is te zien van 13 maart tot en met 30 juni 2019. Meer informatie vind je op de website van de Scuderie del Quirinale.

Roma nella camera oscura – 180 jaar fotografie in Rome
Museo di Roma, tot en met 22 september 2019

Roma Universalis – l’impero e la dinastia venuta dall’Africa
Colosseum / Forum Romanum / Palatijn, tot en met 24 augustus 2019

Mondo Perduto – meer dan 250 foto’s van het Italië in de jaren vijftig en zestig van Paolo di Paolo
MAXXI, tot en met 30 juni 2019

Claudio Imperatore – Messalina, Agrippina e le ombre di una dinastia
verken het leven van Claudius, een van de meest controversiële keizers in de geschiedenis van Rome
Ara Pacis, tot 27 oktober 2019

Speciale openstelling van de Scala Santa
Voor het eerst in driehonderd jaar is de Scala Santa, de heilige trap bij de San Giovanni in Laterano, te zien zonder houten bekleding. De achtentwintig marmeren treden zijn nog tot 9 juni ‘naakt’ te zien.

Capolavori da scoprire – het grafmonument van Marcus Virgilius Eurysaces
Centrale Montemartini, tot 30 juni 2019
Het grafreliëf van de Romeinse bakker Marcus Vergilius Eurysaces en zijn vrouw Atistia (ooit te zien op de Porta Maggiore) is recent volledig gerestaureerd en wordt tot eind juni tentoongesteld in Sala Colonna van de Centrale Montemartini (Ostiense).

Cristo Portacroce – Vasari per Bindo Altoviti
Galleria Corsini, tot en met 30 juni 2019

DREAM – L’arte incontra i sogni
Chiostro del Bramante, tot en met 25 augustus 2019
Kunst ontmoet dromen, in de unieke setting van het Chiostro del Bramante in hartje Rome, op een steenworp afstand van Piazza Navona. Met open ogen stap je een droomwereld binnen, met kunstwerken die speciaal voor deze tentoonstelling zijn gemaakt door onder anderen Bill Viola, Anish Kapoor, Luigi Ontani, James Turrell en Anselm Kiefer.

FLORENCE & TOSCANE

Verrocchio, Il Maestro di Leonardo
Palazzo Strozzi & Bargello, t/m 14 juli 2019
Aangezien het in 2019 vijfhonderd jaar geleden is dat Leonardo da Vinci overleed, wordt er veel georganiseerd om  de werken van dit genie uit de renaissance in de schijnwerpers te zetten. Ook Leonardo’s meester wordt niet vergeten. Palazzo Strozzi en het Bargello organiseren een prachtige dubbeltentoonstelling over Andrea del Verrocchio en zijn tijdgenoten. Lees meer over deze tentoonstelling

#Leonardo500
Ter ere van Leonardo500 toont het Palazzo Vecchio Da Vinci’s aantekeningen uit de Codex Atlanticus, die normaal gesproken worden bewaard in de Biblioteca Ambrosiana in Milaan. Van 25 maart t/m 24 juni 2019 vergaap je je aan zijn schetsen en notities.

Nog meer Leonardo om je op te verheugen: in de Santa Maria Novella zal van 13 september t/m 15 december een tentoonstelling te zien zijn met Leonardo’s botanische tekeningen. In Vinci, het geboortedorp van Leonardo, is van 15 april tot en met 19 oktober een tentoonstelling te zien over de roots van hun lokale genie. Ook het Museo del Tessuto in Prato wijdt een expositie aan Da Vinci, over zijn uitvindingen voor het maken van stoffen (te zien tot 26 mei).

Lessico Femminile – portretten van vrouwen in Palazzo Pitti
Palazzo Pitti, tot en met 26 mei 2019
Lessico Femminile. De expositie toont zeventig jaar vrouwenemancipatie, van 1861 tot 1926. Je maakt een reis door de tijd, met in de hoofdrol het portret van de vrouw – zowel schilderijen als foto’s – en de snel veranderende rol van de vrouw in de maatschappij, van eind negentiende naar begin twintigste eeuw.

De tentoonstelling is samengesteld met behulp van de Advancing Women Artists, die ervoor hebben gezorgd dat de kunstig vereeuwigde vrouwen stralen als nooit tevoren. Lees ook onze blog over deze tentoonstelling.

*Animalia Fashion
Palazzo Pitti, Museo della Moda e del Costume, t/m 5 mei 2019

*What I saw on the road – Kiki Smith
Palazzo Pitti, Galleria d’Arte Moderna, t/m 2 juni 2019

*A Passi di Danza – Isadora Duncan
Villa Bardini & Museo Stefano Bardini, t/m 22 september 2019
Wie van dans houdt, moet zeker deze tentoonstelling bezoeken. Het is de eerste expositie over de Amerikaanse danseres Isadora Duncan in Italië, met kleurrijke schilderijen, portretten, beelden en documenten.

*Essere – Antony Gormley
Galleria degli Uffizi, t/m 26 mei 2019

*In the Feminine – Women, social commitment and talent 1861–1926
Palazzo Pitti, Galleria d’arte moderna, t/m 26 mei 2019

ELDERS IN ITALIË

*Giornata Nazionale dell’Associazione Dimore Storiche Italiane
Op 19 mei 2019 openen talloze Italiaanse kastelen, villa’s, landhuizen, parken en tuinen die privébezit zijn hun deuren een dag lang voor bezoekers. Via deze link vind je het complete programma. Een unieke kans om binnen te kijken!

*Madame reali – Koninklijke dames: cultuur en macht van Parijs tot Turijn
Palazzo Madama, Turijn (Piemonte), t/m 6 mei 2019

*Water Light Festival
Geniet elke avond tussen 21.00 en 24.00 uur van een spectaculaire lichtshow bij alle fonteinen en andere waterpunten van Bressanone (Brixen).
Bressanone (Trentino-Alto Adige), 9 t/m 25 mei 2019

*Canaletto e Venezia
Palazzo Ducale, Venetië (Veneto), t/m 9 juni 2019

*Boldini e la moda
Palazzo dei Diamanti, Ferrara (Emilia-Romagna), t/m 2 juni 2019

*Caravaggio Napoli – over de Napolitaanse jaren van Caravaggio
Museo di Capodimonte, Napels (Campanië), 12 april tot 14 juli 2019

Caravaggio | Museo Capodimonte, Napels

NEDERLAND

Everything Starts Somewhere
Art3035 Gallery, Amsterdam, t/m 20 juli 2019
Everything Starts Somewhere toont werken van wereldberoemde moderne kunstenaars, onder wie Alice Pasquini (die ook voor het kleurrijke street art-portret buiten zorgde), Keith Haring en Bansky.

A Different View – Michelangelo in Amsterdam
Beurs van Berlage, Amsterdam, t/m 12 mei 2019
Een unieke kijk op de beroemde plafondfresco’s die Michelangelo maakte in de Sixtijnse Kapel in Rome! Lees meer in deze blog

Maestro Van Wittel, Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht
Kunsthal KAdE, Amersfoort, t/m 5 mei 2019
Caspar van Wittel (1653-1736) werd geboren in Amersfoort, verhuisde rond 1673 naar Italië, verwierf daar naam en faam en keerde niet meer terug naar Nederland. Tegenwoordig bevindt het overgrote deel van zijn oeuvre zich in Italiaanse, Engelse en Spaanse collecties.

Met de tentoonstelling ‘Maestro Van Wittel – Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht’ eert Kunsthal KAdE in Amersfoort deze in Nederland vrijwel onbekende meester met een groot retrospectief. Lees meer over deze tentoonstelling

Gezicht op Rome met de Engelenburcht | Caspar van Wittel
Musée des Beaux-Arts, Rouen

Manzoni in Holland
Stedelijk Museum Schiedam, t/m 2 juni 2019
Waarom schilderen met verf als je ook ander materiaal kan gebruiken? Piero Manzoni (1933-1963) maakte kunst met zijn adem, blikte eigen poep in, signeerde lichamen en nodigde mensen uit op een sokkel te staan. Op dat magische voetstuk werd iedereen een kunstwerk, een levend sculptuur.

Tijdens Manzoni in Holland kun je als bezoeker even op zijn magische sokkel staan, om zelf een kunstwerk te zijn. De expositie laat een uitgebreid overzicht van Manzoni’s werk zien, met niet alleen zijn artistieke ontwikkeling maar ook de samenwerking van Manzoni met kunstenaars in Nederland en daarbuiten. Lees meer in deze blog

Brittenburg, verdronken hoeksteen van het Romeinse Rijk
Katwijks Museum, Katwijk, t/m 25 mei 2019
De mysterieuze Brittenburg – de eeuwen geleden bij Katwijk in Zee verdwenen ruïne – moet een bovengemiddeld Romeins fort zijn geweest dat in de laat-Romeinse tijd in verkleinde vorm in gebruik bleef.

De verdronken hoeksteen van het Romeinse Rijk was, zover bekend, de eerste plaats van de ruim 2000 kilometer lange Romeinse noordgrens waar oudheidkundig bodemonderzoek werd uitgevoerd (1520) en sporen zijn vastgelegd (1552). Deze verdwenen plattegrond is gereconstrueerd aan de hand van bij vorige onderzoeken niet gebruikt materiaal.

Archeoloog Tom Buijtendorp deed die bevindingen tijdens drie decennia onderzoek naar de betekenis en ligging van de verdronken ruïne bij Katwijk aan Zee. Deels nog nooit gepubliceerde documenten en Romeinse vondsten zijn te zien in vier zalen. Lees meer

Romeinenweek
4 t/m 12 mei 2019, heel Nederland

Van 4 tot en met 12 mei 2019 vindt de zesde editie van de Romeinenweek plaats. Een week die volledig in het teken staat van de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland, met dagelijks tientallen activiteiten en evenementen voor jong en oud.

Het thema van de Romeinenweek 2019 is ‘Waar zijn de vrouwen?’. Van moeders tot echtgenotes, van rijke villabewoonsters tot arme boerinnen. Vrouwen speelden een belangrijke rol in de Romeinse samenleving maar blijven vaak onderbelicht. Ten onrechte.

Voor zowel Romeinse als lokale vrouwen lag een belangrijke rol binnen het gezin en de familie. Volgens de letter van de Romeinse wet stonden vrouwen onder het gezag van hun mannelijke familieleden, maar in de praktijk lagen de zaken anders. Als moeders, dochters en echtgenotes konden vrouwen invloed uitoefenen op familiezaken. Aan het hof van de Romeinse keizer bijvoorbeeld speelden Livia en Agrippina een belangrijke rol.

Ook de Lage Landen kenden machtige vrouwen. Zo beheerde de Dame van Simpelveld mogelijk enorme landgoederen in Zuid-Limburg: de CEO van haar eigen familiebedrijf. Lang niet alle vrouwen hadden zo’n invloedrijke positie. Het Meisje van Yde bijvoorbeeld werd met geweld om het leven gebracht door haar eigen gemeenschap, mogelijk als offer aan de goden.

Italië Evenement
24, 25 en 26 mei 2019, Kasteel de Haar, Haarzuilens
Tijdens het Italië Evenement bij Kasteel de Haar geniet je van veel entertainment, Italiaanse producten én een bijzondere Italiaanse kookboekverkiezing. Meer details vind je op de website van het Italië Evenement.

Het Pizza Festival
25 en 26 mei 2019, Rembrandtpark, Amsterdam
Het Pizza Festival laat je genieten van de allerbeste pizza’s, zoals de klassieke pizza margherita, pizza fritta, pizza tartufo of een geheel veganistische pizza. Samen met pizzeria’s, traiteurs, wijnspecialisten en Italiaanse bierbrouwers zorgt Het Pizza Festival ervoor dat jij je buik helemaal rond kunt eten.

Alle pizzeria’s proberen? Pak een pizza stempelkaart, ga alle pizzeria’s af en maak met een volle stempelkaart kans op mooie prijzen. Er zijn allerlei leuke activiteiten. Zo kun je je eigen pizza bakken, workshops volgen en deelnemen aan pizzawedstrijden. Ook is er een mini-openluchtcinema.

BELGIË

Ciao Tongeren
5 mei 2019
Elke eerste zondagmiddag van mei vindt het evenement Ciao Tongeren plaats. De Grote Markt wordt dan omgetoverd tot een Italiaans plein, met ruim vijftig enthousiaste Italiaanse standhouders, sfeervolle muziek en originele Italiaanse food trucks die zorgen voor een onvergetelijke ambiance. Nieuw dit jaar is de  Italiaanse kinderstraat, waar de bambini zich kunnen uitleven.

Saskia is ook weer van de partij, mét onder andere haar nieuwe boek over Puglia dat ze ter plekke graag voor je signeert.

Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een genie
6 februari t/m 12 mei 2019, Museum van het Waalse leven, Luik
Ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de dood van Leonardo da Vinci, wordt een uitzonderlijke tentoonstelling over dit renaissance-genie gepresenteerd in het Museum van het Waalse leven.

Deze tentoonstelling werd in 2017 in Brugge gecreëerd door Liégeois Jean-Christophe Hubert en Vincent Damseaux en reisde onder meer naar Istanbul, Antalya en Lyon. Na Luik wachten Barcelona gaan, Moskou, Kiev en Dubai.

De tentoonstelling presenteert meer dan 120 maquettes, gemaakt op basis van de tekeningen van Leonardo da Vinci. Deze maquettes worden vergezeld van documenten en reproducties waardoor bezoekers meer dan 250 voorwerpen kunnen ontdekken en het werk illustreren van de meest beroemde renaissance-genie.

Op basis van de meest recente historische en wetenschappelijke kennis, werd het ontwerp van deze tentoonstelling uitgevoerd door een multidisciplinair team bestaande uit ingenieurs, historici, grafisch ontwerpers en ambachtslieden. In een grandioze en dynamische scenografie werd nooit eerder een dergelijke collectie van de renaissance-meester gepresenteerd.

Giorgio de Chirico – aan de wieg van het Belgische surrealisme
BAM, Mons (Bergen), tot en met 2 juni 2019
Een unieke tentoonstelling over Giorgio de Chirico, een Italiaanse kunstenaar die grote invloed had op het werk van Belgische surrealisten als René Magritte, Paul Delvaux en Jane Graverol is tot en met 2 juni te zien in Beaux Arts Mons.

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië