Ga op pad met onze City Walks!

Ciao tutti Agenda – mei

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

Festa del Lavoro
(1 mei, heel Italië)

De Dag van de Arbeid is in Italië een vrije dag. Dat betekent veel winkels die dicht zijn, zondagsregeling voor het openbaar vervoer en – in de authentieke betekenis van de dag – veel demonstraties en politieke bijeenkomsten. Het betekent vaak ook feest, met tal van concerten en festiviteiten. Het bekendst is wellicht het grote Concerto di Primo Maggio op het plein voor de San Giovanni in Laterano (Sint-Jan in Lateranen) in Rome.

Giudizio Universale – Michelangelo & de geheimen van de Sixtijnse Kapel
(tot en met 31 mei 2019, Rome, Lazio)
In Rome kun je je nog tot en met eind mei onderdompelen in Giudizio Universale, een spectaculaire show met in de hoofdrol de schilderingen die Michelangelo in de Sixtijnse Kapel maakte. Lees meer in deze blog over Giudizio Universale.

foto: Luca Parisse

Een zoet rozenbriesje op de Aventijn
(heel de maand mei, Rome, Lazio)
In mei zijn de poorten van de Roseto Comunale, Romes rozentuin op de Aventijn, open voor bezoekers. Onder het genot van een zoet rozenbriesje wandel je langs de meest schitterend gekleurde rozen, in alle soorten en maten die je maar kunt bedenken. Tot half juni wandel je er tussen de verliefde Romeinse stelletjes en hoor je niets anders dan romantisch gefluisterde liefdesverklaringen en het ruisen van de rozenblaadjes.

Viaggio nei Fori
(tot en met eind november, Rome, Lazio)
Zowel op het Forum van Augustus als op het Forum van Caesar vindt van 21 april tot en met 11 november 2018 een spectaculaire lichtshow plaats waarbij het verleden bijna letterlijk tot leven wordt gebracht. Alle praktische informatie (met o.a. aanvangstijden, prijzen en de mogelijkheid tot het reserveren van kaartjes) vind je via de website Viaggio nei Fori.

L’Ara com’era
(tot eind oktober, Rome, Lazio)
Tijdens L’Ara com’era (‘het altaar zoals het was) kun je de Ara Pacis aanschouwen in de kleuren die het vredesaltaar van Augustus ooit moet hebben gehad. Een geavanceerde virtual reality-techniek zorgt ervoor dat je een betoverende stap terug in de tijd kunt doen.’ Klik hier voor het reserveren van kaartjes of bekijk hier alvast een voorproefje!

Sant’Efisio – de langste processie ter wereld
(1-4 mei, Cagliari, Sardinië)

Efisio heeft Sardinië in 1652 gered van de pest. Als dank wordt er elk jaar een processie voor deze heilige gehouden. En niet zomaar een processie, nee, het is de langste processie ter wereld! Een indrukwekkende stoet eilandbewoners trekt van 1 tot 4 mei door de straten van Cagliari, vergezeld door paarden en ossen die de mooiste karren en koetsen voorttrekken. Lees meer over Sant’Efisio

Parma Street Food Festival
(tot en met 1 mei, Parma, Emilia-Romagna)
Op het Piazzale della Pilotta, in hartje Parma, geniet je van 10.00 uur ’s ochtends tot 01.00 uur ’s nachts van heel veel street food en live muziek (zie deze link voor het programma). Letterlijk en figuurlijk een heerlijk festival!

La Festa dei Serpari – kronkelende slangen
(1 mei, Cocullo, Abruzzo)

Het kleine dorpje Cocullo wordt op 1 mei overspoeld door slangen. Tijdens de Processione dei Serpari wordt San Domenico (de beschermheilige tegen slangenbeten) door het dorp gedragen, gesierd door juwelen, geld en levende slangen. De slangen kronkelen over het beeld – en over de dragers! – maar daardoor zijn alle dorpsbewoners een jaar lang beschermd tegen de beet van deze giftige beesten. Lees meer over de slangenprocessie in Cocullo

Calendimaggio – terug in de tijd in Assisi
(2-5 mei, Assisi, Umbrië)

Assisi is de eerste dagen van mei nog meer een bezoek waard dan anders. De stad staat dan namelijk in het teken van de Calendimaggio, een feestelijk festival waarbij oude tijden herleven. De wijk Parte di Sopra neemt het op tegen de wijk Parte di Sotto. Er zijn wedstrijden, optochten, optredens van onder andere koren, dansgezelschappen en vaandelzwaaiers, stuk voor stuk in schitterende kostuums.

foto: Calendimaggio di Assisi

Iris – symbool van Florence
(tot 22 mei, Florence, Toscane)

De Giardino dell’Iris, de Iristuin in Florence, is alleen in mei geopend, ter gelegenheid van de internationale Iriswedstrijd. Van juni tot september sturen kwekers van over de hele wereld wortelstokken toe die in de tuin worden geplant en gekweekt, en in mei volgt de prijsuitreiking. Het toezenden gebeurt anoniem, de planten krijgen een code toegewezen en de naam van de winnaar wordt pas na de bekendmaking van de winnende code vrijgegeven. Er is ook een speciale prijs voor de iris die het dichtst bij de kleur rood op de vlag van de stad Florence komt.

Giro d’Italia
(4 tot en met 27 mei, heel Italië)
Dé Italiaanse wielerklassieker van het jaar, met dit jaar op 1 mei een vertrek ver van huis, in Jeruzalem. Vanaf 4 mei fietsen de renners over Italiaanse bodem, met de eerste etappe op Sicilië, van Catania naar Caltagirone. Op 27 mei finishen ze na een lange route door de laars in de hoofdstad Rome. Alle details vind je op de officiële website van de Giro d’Italia.

Open House Roma
(12-13 mei, Rome, Lazio)
In het weekend van 12 en 13 mei 2018 openen verschillende bijzondere gebouwen in Rome eenmalig hun deuren. Alle bezoeken en rondleidingen zijn gratis. Kijk voor het complete programma op de website van Open House Roma.

foto: Moreno Maggi | Open House Rome

Palio di San Floriano
Jesi, Le Marche
Net als veel steden en dorpjes in Italië heeft ook Jesi (Le Marche) een eigen Palio, de Palio di San Floriano. Begin mei nemen de verschillende wijken het vier dagen lang tegen elkaar op, in disciplines als boogschieten, vaandelzwaaien en zwaardvechten. Spectaculair om mee te maken; je waant je echt even terug in de tijd!

Salute! Wijnfeesten in heel Italië
Ben je tussen 3 en 25 mei in Napels, dan kun je je hart ophalen aan Wine and the City . Tijdens Cantine Aperte (26 en 27 mei) openen wijnkelders in heel Italië hun deuren om je kennis te laten maken met hun wijnen – en uiteraard kan dat niet zonder proeven! Tijdens datzelfde weekend kun je in Radda in Chianti (Toscane) terecht voor Radda nel Bicchiere.

Drink je liever grappa? Meld je dan op 5 en 6 mei in het Palazzo delle Stelline in Milaan, waar Gocce di Stilla wordt gehouden, een weekend geheel gewijd aan grappa.

De heilige Januarius…
6 mei, Napels, Campanië
San Gennaro, oftewel de heilige Januarius, is de patroonheilige van de stad Napels. Drie dagen per jaar, op de eerste zondag in mei, op 19 september en op 16 december, staat de hele stad op zijn kop. Het lot van de stad ligt die dagen in handen van San Gennaro. Als zijn bloed gaat stromen en voor de ogen van duizenden gelovige Napolitanen vloeibaar wordt, slaakt iedereen een diepe zucht van opluchting. De stad is weer een jaar gered!

foto: Anna Serrato

… en de heilige Nicolaas
8 mei, Bari, Puglia
In Bari, diep in het zuiden van de Italiaanse laars, vieren ze al op 8 mei Sinterklaas. De man die dan op een bootje de haven binnen komt gevaren, lijkt echter in niets op de Nederlandse Goedheiligman. Geen lange witte baard, maar een korte grijze. Geen mijter, maar een aureool. En geen blanke huid, nee, deze Sint Nicolaas heeft duidelijk een getinte huidskleur. Geen dansende pieten, maar een gevolg van hooggeplaatste inwoners van Bari. Dit is echter de enige echte Sinterklaas, volgens de Italianen.

Bruiloft van de Boom
8 mei, Vetralla, Lazio
In Vetralla wordt elk jaar op 8 mei een wel heel bijzondere bruiloft gevierd, de Sposalizio dell’ Albero (Bruiloft van de Boom). Twee eiken in het bos bij Vetralla worden versierd met bloemenkransen, boeketjes met lentebloemen worden aan de voet van de bomen gelegd en in de schaduw van de eiken wordt genoten van een feestelijke picknick. Ook worden er nieuwe bomen geplant; allemaal bedoeld om de band met het bos en Vetralla’s soevereiniteit over het woud te vieren, zodat elke inwoner ook het komend jaar een afgesproken hoeveelheid brandhout mag hakken.

Festa della Sensa – een huwelijk met de zee
13 mei, Venetië, Veneto
Elk jaar viert Venetië haar huwelijk met de zee tijdens het Festa della Sensa. Deze traditie is ontstaan in de tijd van de Dogen en nog steeds wordt het met dezelfde rituelen gevierd. Het bestuur van de stad gaat te water aan het Piazza
San Marco, om vervolgens in een schitterende stoet van boten en bootjes naar de haven van San Nicolò (Lido) te varen, waar ze gezamenlijk een gouden ring in het water werpen om het huwelijk met Neptunus, de zeegod, te bezegelen.

foto: BasPhoto

Zoute tranen voor een huwelijk
12-13 mei, Cervia, Emilia-Romagna
Ook in Cervia viert men het huwelijk met de zee, Lo Sposalizio del Mare. Al sinds 1445 wordt een gouden ring in zee geworpen, als symbool voor het huwelijk dat de stad en de zee samen hebben gesloten. De ring wordt eerst tijdens een historische optocht door de straten van Cervia gedragen, een schitterende aanblik!

Palio di Ferrara
12-27 mei, Ferrara, Emilia-Romagna
In Ferrara kennen ze net als in Siena een paardenrace. De Palio di San Giorgio, zoals de race hier heet, is hoewel minder bekend zeker niet minder mooi om te zien. Ook hier strijden de verschillende wijken tegen elkaar om een schitterend vaandel in de wacht te slepen.

Het zijn echter niet alleen de paarden die de overwinning kunnen behalen. Elk weekend in mei kunnen de wijken punten in de wacht slepen. Er zijn wedstrijden voor vaandelzwaaiers en trommelaars en er is een feestelijke parade waarvoor de inwoners van Ferrara hun traditionele kledij uit de kast halen. De stoet voert naar het Castello Estense. Hier legt elke wijk een eed af aan de hertogen van de D’Este-familie.

Tijdens het laatste weekend van mei vindt dan de grande finale plaats. Het Piazza Ariosto, een groot plein met een verlaagd middenstuk, is verbouwd tot toneel voor de race. De Palio bestaat in Ferrara, anders dan in Siena, uit vier verschillende races: de race van de putti (jongens), de race van de putte (meisjes), de race van de asini (ezels), en – de belangrijkste – de race van de cavalli (paarden).

foto: Riccardofe

Corsa dei Ceri – Koers van de kaarsen
15 mei, Gubbio, Umbrië
De inwoners van Gubbio kijken er een heel jaar naar uit, naar de spannende Corsa dei Ceri (Race van de Kaarsen) op 15 mei. Denk nu niet dat alle inwoners met een kaars door het stadje gaan rennen, nee, de kaarsen zijn hier van hout. Ze wegen maar liefst vierhonderd kilo en dragen elk een eigen heilige: Sant’Ubaldo, de patroonheilige van de stad en van de metselaars, San Giorgio, de patroonheilige van de winkeliers, en Sant’Antonio, de beschermheilige van de boeren. De kaarsen worden op de schouders van sterke mannen door de straten van Gubbio gedragen.

In een rap tempo spoeden de mannen zich naar de driehonderd meter hoger gelegen kerk van Sant’Ubaldo, het thuis van de houten ‘kaarsen’. Overigens is het geen race in de strikte zin van het woord, want Sant’Ubaldo moet als eerste bij de kerk aankomen.

Mille Miglia – duizend mijlen door Italië
16-19 mei, heel Italië
Precies duizend mijlen staan na de finish op de teller van de auto’s die deelnemen aan de beroemde Mille Miglia. Deze race start in Brescia, waar de inwoners volgens een veel aangehaald gezegde benzine in plaats van bloed door hun aderen hebben stromen.

Van Brescia gaat het via Verona naar Ferrara. Van daaruit voert de route naar Ravenna en San Marino, waarna de oversteek naar Rome wordt gemaakt. Via Viterbo, Siena en Florence rijden de coureurs vervolgens weer richting Brescia, met tussenstops in onder andere Bologna en Modena.

Bekijk de mooiste foto’s van de Mille Miglia | duik in de geschiedenis van de Mille Miglia

Artigianato & Palazzo
17-20 mei, Florence, Toscane
Tijdens dit jaarlijks terugkerende festijn wordt handwerk in het zonnetje gezet. Lucia bezocht Artigianato & Palazzo een paar jaar geleden en werd vooral geraakt door de passie in de ogen van de kunstenaars, vooral in die van de jonge artiesten. Zij proberen hun passie te verwezenlijken en door te geven, aan ons bezoekers, of ze nu beeldhouwen, schilderen, juwelen of stoffen maken… Lees meer over Artigianato & Palazzo

Infiorata – kleurrijk bloementapijt op straat
18-20 mei, Noto, Sicilië

Van 18 tot en met 20 mei worden de straten van het Siciliaanse Noto omgetoverd tot kunstwerken van bloemen. Het thema van de Infiorata 2018 is de Zijderoute, dus we verwachten prachtige oosterse motieven en zijdezachte kleuren…

Rolli Days
19-20 mei, Genua, Ligurië
De imposante Palazzi dei Rolli, een verzameling van ruim veertig palazzi in Genua, danken hun naam aan de rollo, lijst, die in de zestiende eeuw werd opgesteld. Op deze lijst stonden alle palazzi die volgens het bestuur van Genua in aanmerking kwamen om als verblijf voor voorname gasten te dienen.

In 2006 worden de Palazzi dei Rolli, samen met de Strade Nuove, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Wie alle ruim veertig palazzi wil bekijken (ze dragen allemaal een rood bordje met een nummer), moet een paar dagen Genua plannen, want het zijn er te veel om op één dag te zien. Zeker omdat sommige palazzi ook mooie musea herbergen.

Als je álle palazzi wil bewonderen, vereer je Genua het best met een bezoek tijdens de Rolli Days. Veel van de Palazzi dei Rolli openen dan hun deuren en er zijn verschillende bijzondere tentoonstellingen, evenementen, concerten en andere feestelijkheden om de prestigieuze palazzi extra in het zonnetje te zetten.

La Notte dei Musei – museumbezoek by night
19 mei, heel Italië
Tijdens de Italiaanse Notte dei Musei, Nacht van de Musea, openen verschillende musea, galerieën en archeologische sites tussen 20.00 en 2.00 uur hun deuren voor een gratis bezoek met allerlei extra’s. Er zijn drankjes, hapjes, concerten, voorstellingen en meer culinaire en culturele verrassingen!

Sant’Angelo Festival
19-20 mei, Sant’Angelo in Pontano, Le Marche
In 2016 werd het zuiden van Le Marche door verschillende aardbevingen getroffen. Om de bevolking van het gebied een hart onder de riem te steken, heeft een groep Nederlanders in 2017 een muziekfestival in het stadje Sant’Angelo in Pontano georganiseerd.

Het festival was een groot succes en wordt ook dit jaar weer georganiseerd, op 19 en 20 mei. Er komen een tiental Nederlandse musici naar Italië die samen met Italiaanse en Engelse artiesten zullen optreden. Van de partij zijn onder meer de wereldberoemde gitarist Phil Palmer en de populaire acteur en zanger Neri Marcorè, die in de zomer 2017 een reeks succesvolle concerten in de Monti Sibillini georganiseerd heeft. Op Santangelofestival.it vind je het volledige programma.

foto: Santangelofestival.it 

Rozenregen in het Pantheon
Pinksterzondag 20 mei, Rome, Lazio
Op Eerste Pinksterdag laat de Romeinse brandweer tijdens de Heilige Mis rozenblaadjes door de oculus (het gat in de koepel) van het Pantheon naar beneden dwarrelen, als symbool voor de vurige tongen die de Heilige Geest met Pinksteren op Maria en de Apostelen liet neerdalen. Lees meer over deze rozenregen in het Pantheon

La Palombella
Pinksterzondag 20 mei, Orvieto, Umbrië
Op Pinksterzondag daalt in Orvieto de Heilige Geest neer, gesymboliseerd door een duif, la Palombella. Dat gaat gepaard met vuurwerk, rode vlammen en rookwolken. De duif daalt neer in een doosje van plexiglas. Als het beestje de tocht overleeft, zal de oogst dat jaar goed zijn – zo geloven de inwoners van Orvieto althans. Als dank wordt de duif aan het laatst getrouwde paar cadeau gedaan, dat tot aan de dood van het beestje zorg draagt voor la palombella.

Venetiaanse Vogalonga
Pinksterzondag 20 mei, Venetië, Veneto
Deze spectaculaire botenparade wordt al sinds 1974 elke Pinksterzondag gehouden. De aanleiding is echter niet zo feestelijk; het is een protest tegen alle vervuilende motorvaartuigen die dagelijks over het Canal Grande varen. Er doen zo’n 1500 roeiboten mee aan de Vogalonga, met in totaal zo’n 4000 prachtig uitgedoste roeiers.

De botenparade begint in alle vroegte, als de roeiers vertrekken vanaf het Piazza San Marco. Ze doen eerst de eilanden in de lagune aan, voor ze het hele Canal Grande over varen, met een schitterende aankomst in de schaduw van de Santa Maria della Salute.

foto: Simone Padovani

Cavalcata Sarda
20 mei, Sassari, Sardinië
Tijdens dit kleurrijke festival, dat meestal op de voorlaatste zondag van mei wordt gehouden in Sassari, komen ruiters van het hele eiland naar de stad, voor een kleurrijke parade. De processie wordt gehouden ter nagedachtenis aan de bevrijding van de Spaanse bezetters in 1711. Andere bronnen zeggen dat de Cavalcata Sarda wordt gehouden ter herinnering aan het hoge bezoek van 1899, toen de eerste koning van Italië, Umberto, samen met zijn vrouw Margherita de stad met een bezoek vereerde.

foto: Turismo Sassari

Biennale Architettura
26 mei tot en met 25 november, Venetië, Veneto
De Architectuur Biennale staat dit jaar in het teken van het thema Freespace. Curatoren Yvonne Farrell en Shelley McNamara maken van de zestiende editie vast weer een bijzonder gebeuren, met prachtige paviljoen in de Giardini, het Arsenale en andere locaties in Venetië. Kijk voor alle praktische informatie en het precieze programma op de website van de Biennale Architettura.

Eroica Montalcino
27 mei, Chianti, Toscane
Tijdens deze bijzondere editie van de Eroica waan je je in de Chianti even terug in de tijd. Wielrenners op vintage fietsen toeren door het prachtige Toscaanse landschap, over de beroemde strade bianche, de witte, niet geasfalteerde wegen in de Chianti. Er zijn routes, van 46, 70, 96 of 171 kilometer lang. De langste route voert vanuit Buonconvento langs prachtige plaatsen als Bagno Vignoni en Pienza. Ook is er een wandelroute van 27 kilometer, door de heuvels bij Siena en de wijngaarden van Brunello.

Giornata Nazionale dell’Associazione Dimore Storiche Italiane
27 mei, heel Italië
Tijdens de Giornata Nazionale dell’Associazione Dimore Storiche Italiane (ADSI) openen meer dan driehonderd kastelen, villa’s, residenze d’epoca, cortili (binnenplaatsen), tuinen gratis hun deuren. Zo kun je een uniek kijkje nemen op plekken die normaal gesproken gesloten zijn voor publiek. Meer informatie (inclusief de aangesloten plekken per regio) vind je op de website van de ADSI.

Kruisboogschieters in actie
27 mei, Gubbio, Umbrië en Massa Marittima, Toscane

Niet lang na de Corsa dei Ceri, de kaarsenrace, is het in Gubbio weer groot feest. Dit keer komen de kruisbogen tevoorschijn, tijdens de Palio della Balestra. Kleurrijke kruisboogschutters uit Gubbio en omstreken nemen het tegen elkaar op. Ze moeten met hun pijlen een op 36 meter afstand geplaatste schietschijf raken. Winnaar is het team dat het vaakst in de roos schiet.

Naast het kruisboogschieten is ook de rest van het feest zeer de moeite waard; het is genieten van alle kleurrijke kostuums, vaandelzwaaiers en ruiters. Bekijk hier de mooiste foto’s van de Palio della Balestra.

Ook in Massa Marittima worden op de laatste zondag van mei pijl en boog ter hand genomen. Tijdens de Balestro del Girifalco nemen 24 kruisboogschieters, acht uit elk van de drie wijken waarin het stadje al eeuwen is verdeeld, het tegen elkaar op. De wedstrijd wordt voorafgegaan door een schitterende historische stoet en spectaculaire demonstraties vaandelzwaaien.

Infiorata di Scarperia
27 mei, Scarperia, Toscane
Op zondag 27 mei is Scarperia, een van de borghi più belli van Toscane, nog wat kleurrijker dan anders. De straten van het dorpje worden dan namelijk versierd met duizenden bloemblaadjes in alle kleuren van de regenboog, die samen de mooiste afbeeldingen vormen.

Het thema is dit jaar Fumetti in Fiori, ‘stripfiguren in bloemen’. Met name op het Piazza dei Vicaro, het Piazza Clasio en in de Via Roma zie je de kleurrijkste figuren ontstaan, een bijzonder mooi eerbetoon aan lente in de Mugello!

Gelatissimo!
Het Gelato Festival brengt elk jaar de beste ijsmakers naar verschillende steden. In 2018 kun je onder meer proeven in Rome (1 mei), Turijn (5-6 mei), Milaan (12-13 mei) en Florence (14-16 september). Kijk op de website van het Gelato Festival voor alle details van deze Italiaanse ijstournee!

Culinaire festivals in mei
Het hele jaar door kun je in het noorden genieten van een bord risotto, maar in Sessame, een klein plaatsje in Piemonte, wordt op de eerste zondag van mei alleen maar risotto gegeten. Sinds de dertiende eeuw staat dit romige gerecht hier op het menu en tijdens deze Sagra del Risotto laten ze je hier graag van meegenieten. Buonissimo!

Ook de tweede zondag van mei staat in Noord-Italië in het teken van lekker eten. Zo wordt er in Avigliana (Piemonte) een festival gewijd aan polenta gehouden, waarbij je deze stevige maïspap volop kunt proeven, in allerlei varianten. Volgens een oud Italiaans spreekwoord wordt polenta echter pas écht lekker als iedereen die zich er aan tafel tegoed aan doet, erin heeft geroerd. Dat wordt nog wat, tijdens zo’n festival…

In Camogli (Ligurië) staat deze zondag in het teken van gebakken vis, tijdens de Sagra del Pesce van San Fortunato. Deze San Fortunato is de beschermheilige van de vissers en zorgt ervoor dat iedereen zich op de tweede zondag van mei gratis en voor niets te goed kan doen aan gebakken vis.

In Milaan wordt van 7 tot en met 13 mei de Milano Food Week gevierd. Daarna is het feest echter nog niet over, want van 19 tot en met 21 mei vindt het Milano Coffee Festival plaats.

Het houdt dan echter nog niet op qua lekkers. In Certaldo (Toscane) viert men in mei La Festa del Pane. Het Piazza Boccaccio wordt bedolven onder deeg en rondstuivend meel en je neus leidt je als vanzelf naar de kraampjes met versgebakken brood.

In mei viert men ten slotte ook de Sagra del Limone (in Monterosso al Mare, Ligurië), de Sagra dell’Olio (in Castelnuovo di Magra, Ligurië), de Sagra dei Pici (in Celle sul Rigo, Toscane) en de Sagra della Fragola (in Cassibile Fontana Biance, Sicilië).

Muzikale meimaand
Muziekliefhebbers kunnen hun hart ophalen in mei. In Lucca wordt van 3 tot en met 6 mei het Lucca Classica Music Festival gehouden. In Milaan kun je van 18 tot en met 20 mei genieten van pianomuziek, tijdens Piano City Milano. In Brescia en Bergamo dwarrelen tot en met 16 juni de klanken van het Festival Pianistico Internazionale door de stad.

Tijdens Maggio Musicale kun je in Florence en omgeving tal van concerten, opera’s en andere muziekvoorstellingen bezoeken. Dit unieke muziekevenement dompelt de stad al bijna tachtig jaar lang onder in een heel scala aan muziek, dans, opera, ballet en theater.

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

Gratis naar het museum – elke eerste zondag van de maand kan het!
Elke eerste zondag van de maand kun je gratis naar musea die door de Italiaanse staat worden beheerd. In Rome betekent dit dat je op die dag bijvoorbeeld geen entree hoeft te betalen voor het Colosseum en het Forum Romanum, Galleria Borghese, de Thermen van Caracalla en voor de Engelenburcht.

In Florence kun je gratis naar de Galleria degli Uffizi, de Galleria dell’Accademia en de Medici-kapellen, terwijl je in Venetië kosteloos naar de Gallerie dell’Accademia en het Arsenaal kunt. Ook de opgravingen van Herculaneum en Pompeï, Villa Oplontis en het Archeologisch Museum vallen onder de staatsmusea.

Helaas kunnen we hier niet alle staatsmusea noemen, maar alle musea die je op de eerste zondag van de maand gratis kunt bezoeken, vind je via deze link (je kunt heel handig per regio zoeken).

ROME

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

Vaticaanse Musea by night
Op vrijdag 25 mei kun je de Vaticaanse Musea ook ’s avonds bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur (de entree sluit om 21.30 uur). Voor zo’n avondbezoek moet je echt van tevoren online reserveren via deze link. Je kunt tijdens deze bijzondere avond het Museo Gregoriano Egizio, het Museo Pio Clementino, de Gallerie Superiori, de Stanze di Raffaello, het Appartamento Borgia, de Collezione Arte Religiosa Moderna en de Sixtijnse Kapel bewonderen.

Canaletto, 1697-1768
Palazzo Braschi, tot en met 19 augustus 2018
Tweehonderdvijftig jaar na het overlijden van Canaletto eert Rome deze Venetiaanse schilder met een grootse tentoonstelling, met werken die voor een groot deel nog nooit eerder in Italië werden tentoongesteld. Er zijn ruim veertig schilderijen te zien, waaronder enkele pareltjes die je even meenemen naar la Serenissima. Lees meer via deze link.

Citazioni pratiche – Fornasetti
Palazzo Altemps, tot en met 9 september 2018

Traiano – costruire l’impero, creare l’Europa
Markten van Trajanus, tot en met 16 september 2018

Klimt Experience
Complesso Monumentale S. Giovanni Addolorata, tot en met 10 juni 2018

La mela di Magritte
Palazzo delle Esposizioni, tot en met 10 juni 2018

World Press Photo
Palazzo delle Esposizioni, tot en met 27 mei 2018

Magnum Photos
Ara Pacis, tot en met 3 juni 2018

La Dolce Vitti: una mostra celebra vita, stile e film dell’attrice romana
Teatro dei Dioscuri al Quirinale, tot en met 10 juni 2018

Hiroshige – Visioni dal Giappone
Scuderie del Quirinale, tot en met 29 juli 2018

Van Gogh
Museo del Barbiere, tot en met 30 juni 2018

Turner – werken uit Tate Gallery
Chiostro del Bramante, tot en met 26 augustus 2018

Liu Bolin – The Invisible Man
(lees meer over deze onzichtbare kunstenaar in dit artikel)
Complesso del Vittoriano, tot en met 1 juli 2018

FLORENCE

The Florence Experiment
Palazzo Strozzi, tot en met 25 augustus 2018

Op de binnenplaats van het imposante Palazzo Strozzi prijkt het nieuwste experiment van de Duitse kunstenaar Carsten Höller: The Florence Experiment. Het bestaat uit twee grote glijbanen die je als bezoeker mag gebruiken, maar dan krijg je wél een pot met een plant in je handen die je tijdens je tocht van twintig meter naar beneden moet vasthouden. Höller zal samen met neurobioloog Stefano Mancuso vanuit een laboratorium op de tweede verdieping de relatie tussen mensen en groeiende planten onderzoeken. Een uniek experiment!

Nascita di una Nazione – tra Guttuso e Fontana
Palazzo Strozzi, tot en met 22 juli 2018

Pinokkio, Harry Potter & Mickey Mouse
Villa Bardini, tot en met 3 juni 2018

MILAAN

Capolavori Sibillini – Le Marche e i Luoghi della Bellezza
Museo Diocesano, tot en met 30 juni 2018

Deze expositie brengt een bijzonder mooie selectie kunstwerken uit Le Marche naar Milaan. Het gaat om werken van onder anderen Perugini, Fortunato Duranti, Spadino, Cristoforo Munari, Simone De Magistris, Ignazio Stern, Salvatore Monosilio en Vincenzo Pagani, allemaal uit de gebieden die in augustus 2016 getroffen werden door een zware aardbeving.

Dürer e il Rinascimento tra Germania e Italia
Palazzo Reale, tot en met 24 juni 2018

Albrecht Dürer maakte in 1494 een reis naar het Gardameer, Milaan en Venetië. Dat zorgde voor een unieke uitwisseling van inspiratie tussen kunstenaars uit Noord- en Zuid-Europa, met Dürer en zijn Duitse tijdgenoten enerzijds en Italiaanse kunstenaars als Giovanni Bellini en Leonardo da Vinci anderzijds.

De expositie toont meer dan 130 werken van Dürer, maar ook van tijdgenoten als Lucas Cranach, Giovanni Bellini, Andrea Mantegna, Leonardo da Vinci, Giorgione, Titiaan en Lorenzo Lotto.

*Storie – il design italiano
Triennale, tot en met 20 januari 2019

ELDERS IN ITALIË

*Wildlife Photographer of the Year
Forte di Bard, Aosta, tot en met 10 juni 2018

*Picasso, De Chirico & Morandi
Palazzo Martinengo, Brescia, tot en met 10 juni 2018

*Tiziano e la pittura del’500 tra Venezia e Brescia
Museo di Santa Giulia, tot en met 1 juli 2018

*Raffaello e l’eco del mito
Galleria d’Arte Moderna e Contemporanea, Bergamo, tot en met 6 mei 2018

*PerFumum – i profumi della storia
Palazza Madama, Turijn, tot en met 21 mei 2018

*Renato Guttuso
GAM, Turijn, tot en met 24 juni 2018

*L’occhio magico di Carlo Mollino: fotografie 1934-1973
CAMERA – Centro Italiano per la Fotografia, Turijn, tot en met 13 mei 2018

*Capolavori di Giorgio de Chirico
Castello di Rivoli, Turijn, tot en met 27 mei 2018

*Capolavori a Confronto: Bellini – Mantegna
Fondazione Querini Stampalia, Venetië, tot en met 1 juli 2018

*Fulvio Roiter – fotografie 1948-2007
Casa dei Tre Oci, Venetië, tot en met 26 augustus 2018

*L’Eterno e il Tempo – tra Michelangelo e Caravaggio
Musei San Domenico, Forlì, tot en met 17 juni 2018

*Cola dell’Amatrice – da Pinturicchio a Raffaello
Pinacoteca Civica, Ascoli Piceno, tot en met 15 juli 2018

*Il Museo della Follia -da Goya a Maradona
Chiesa di Santa Maria Maggiore alla Pietrasanta, Napels, tot en met 27 mei 2018

*Da Giotto a De Chirico – i tesori nascosti
Castello Ursino, Catania, tot en met 20 mei 2018

*Toulouse-Lautrec
Palazzo della Cultura, Catania, tot en met 3 juni

*Sicilië – pittura fiamminga
Palazzo Reale, Palermo, tot en met 28 mei 2018

*Da Ribera a Luca Giordano
Villa Zito, Palermo, tot en met 10 juni 2018

NEDERLAND

Romeinenweek
tot en met 6 mei, heel Nederland

Van 28 april tot en met 6 mei 2018 vindt in heel Nederland de Romeinenweek plaats. Een week die volledig in het teken staat van de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland, met dagelijks tientallen activiteiten en evenementen voor jong en oud.

Dit jaar nemen de Romeinen je mee op reis, van Friesland tot Limburg, en van Amsterdam tot Ermelo. Er is de hele Romeinenweek van alles te doen. Je vindt een overzicht van alle evenementen, workshops, fiets- en wandeltochten, kinderactiviteiten en nog veel meer op de website van de Romeinenweek.

Gort over de grens
televisieserie, vanaf 11 mei 2018
Na het succesvolle eerste seizoen van Gort over de grens reist wijnboer Ilja Gort dit jaar verder door Italië, op zoek naar het geheim van la dolce vita. Vanaf 11 mei neemt hij ons elke vrijdagavond mee naar een aantal van de mooiste en verrassendste plekken van Italië, op zoek naar het verhaal achter de schoonheid van het land, de mooiste wijnen én het lekkerste eten.

In vijf gloednieuwe afleveringen reist Ilja Gort achtereenvolgens naar Ligurië, Sardinië, Toscane, Le Marche en Calabrië, op zoek naar het antwoord op die ene, prangende vraag: wat is het geheim van la dolce vita?

Lees meer over het tweede seizoen Gort over de grens

Escher op reis
Fries Museum, Leeuwarden, tot en met 28 oktober 2018
Leeuwarden is dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa. Ter ere van deze bijzondere status zet het Fries Museum een van de bekendste inwoners van de stad in het zonnetje: Maurits Cornelis Escher.

Tijdens de tentoonstelling Escher op reis (die nog tot en met 28 oktober 2018 te zien is) treed je in de voetsporen van de grote kunstenaar. Je reist met Escher mee, onder andere naar prachtige plekken in Italië, waar Escher zijn hart aan had verloren en die hij in bijna perfecte tekeningen vereeuwigde.

Er zijn meer dan tachtig originele prenten, circa twintig tekeningen en diverse foto’s en voorwerpen te zien van de reislustige graficus, die in Italië volop inspiratie vond voor zijn bekendste werken.

deel van Metamorphose II
© The M.C. Escher Company | www.mcescher.com

Passione Italiana – L’arte dell’Espresso
Cube design museum Kerkrade, tot en met 29 oktober 2018
Kun je niet zonder koffie? Dan mag je de tentoonstelling ‘Passione Italiana – L’arte dell’Espresso’ in het Cube design museum in het Limburgse Kerkrade niet missen. Deze expositie neemt je mee terug in de tijd, naar het Italië van 1910, waar de allereerste espresso’s worden gezet. De reis voert je verder langs peperdure, indrukwekkende, antieke én wifi-gestuurde espressomachines en design serviezen door de decennia heen.

foto: Ruud Balk

Morandi – meester in stillevens
Museum Belvédère Heerenveen, tot en met 10 juni 2018
De Bolognese kunstenaar Giorgio Morandi (1890-1964) was een meester in stillevens. Met zijn in zachte kleuren geschilderde vazen, potjes en flessen veroverde hij een belangrijke plek in de kunstwereld.

In nauwe samenwerking met het Museo Morandi in Bologna wijdt Museum Belvédère in Heerenveen een grote tentoonstelling aan Morandi. In dit artikel lees je meer over deze bijzondere expositie én over Morandi zelf.

Primavera – Italiaanse lente in Woerden
Stadsmuseum Woerden, tot en met 15 juli 2018
Tijdens de tentoonstelling ‘Primavera, Nederlandse kunstenaars in Italië’, te zien in het Stadsmuseum Woerden, is werk van Herman van Swanevelt en Leo Gestel te zien, naast dat van tijdgenoten zoals Matthias Withoos, Casper van Wittel, Pieter van Bloemen, Isaac Israëls, Hendrik Jan Wolter, Willem van den Berg en vele anderen die geïnspireerd raakten door oude steden, sfeervolle kusten of glooiende landschappen in Italië.

Week van de Italiaanse film
Natlab Eindhoven, 24 tot en met 30 mei 2018
In Italië groeit men op met de schoonheid van steden en landschappen, die op zichzelf al een filmdecor zijn. De rijke Italiaanse filmcultuur heeft natuurlijk ook vele wortels in de klassieke oudheid, de renaissancekunst, de commedia dell’arte, de literatuur, de opera en het hedendaagse design. Recent maakte de Italiaanse film weer een grote bloei mee, met films als La grande bellezza (2013) en Call me by your name (2017). Dat is niet in de laatste plaats te danken aan het vakmanschap dat in de Italiaanse filmwereld op elk niveau zo ruim aanwezig is.

Tijdens de Week van de Italiaanse film wordt er bij Natlab gesproken met regisseurs en vakmensen uit Italië en Nederland over de manier waarop we in Nederland door Italië geïnspireerd zijn – en kunnen blijven. Op zondagmiddag 27 mei bijvoorbeeld geeft director of photography Gian Filippo Corticelli een gratis toegankelijke masterclass ‘Photography in film’. Aansluitend geeftfilm editor Cristiano Travaglioli (tweemaal winnaar van de David di Donatello Award voor Beste Montage) een gratis toegankelijke masterclass filmediting.

Het programma wordt omlijst door gratis toegankelijke vertoningen van nieuwe Italiaanse films, die voor het eerst in Nederland te zien zijn. Daarnaast zijn recente hoogtepunten uit de Italiaanse film te zien. Zie voor alle details de website van Natlab.

still uit de film Call me by your name

Little Italy Event
Passage Roosendaal, 25 tot en met 27 mei

In hartje Roosendaal ligt winkelcentrum de Passage, waar je van vrijdag 25 tot en met zondag 27 mei terecht kunt voor de eerste editie van het Little Italy Event. Het winkelcentrum staat dan helemaal in het teken van Italië, met onder meer een modeshow, Italiaanse markthal, moonlight shopping en entertainment.

Het actuele programma van het Little Italy Event is te vinden op de website van de Passage, maar we lichten graag al een tipje van de sluier op. Zo is het winkelcentrum compleet in Venetiaanse stijl ingericht en draait er continu Italiaanse muziek. In aanloop naar Little Italy verschijnen er pop-upstores van diverse Italiaanse merken en leveranciers. Caffè Dono uit Roosendaal vult een ruimte met onder meer de heerlijke Only Cannoli en Dolci Baci koekjes.

Kaashuis Roosendaal verzorgt heerlijke Italiaanse proeverijen in het prachtige Italiaanse koffiehuis in de Passage, dat speciaal voor deze gelegenheid wordt geopend. Ook zijn er Italiaanse kook- en reisboeken verkrijgbaar bij het Verboden Rijk en zijn er Italië reizen te boeken bij TravelXL. Verder zal er volop entertainment voor de kinderen aanwezig zijn, zoals Venetiaanse masker schminken.

Bella Italia
in het theater tot en met 26 mei 2018
Bella Italia brengt de lekkerste Italiaanse hits in één theaterconcert! De smaken en ingrediënten van het Italiaanse lied zijn net zo rijk als die van de Italiaanse keuken. Hoogste tijd dus voor een avond met de lekkerste en mooiste Italiaanse nummers van Andrea Bocelli, Laura Pausini, Eros Ramazzotti, Paolo Conte, Raffaella Carrà en Riccardo Cocciante. Het complete speelschema vind je via deze link.

Escher, het oneindige verhaal
nu in de bioscoop

Escher’s persoonlijke documenten zoals brieven en dagboeken geven een prachtig beeld van wie hij was, wat hij dacht, voelde en waar hij naar op zoek was. Persoonlijker, poëtischer en puntiger dan Escher zelf deed in zijn privédocumenten, kunnen zijn emoties en gedachten niet verwoord worden.

Als kijker zie je de film door de ogen van Escher zelf, de camera is Escher en hij neemt je bij de hand op reis door zijn leven. Hij legt uit wat hem zo fascineerde in Italië waar hij bijna twintig jaar woonde. Je volgt hem op zijn trektochten door de bergen van Italië, op zoek naar inspiratie.

La Superba – het mooiste meisje van Genua
in het theater tot en met 9 juni 2018

Het toneelstuk La Superba, gebaseerd op de gelijknamige roman van Ilja Leonard Pfeijffer, en uitgevoerd door Toneelgroep Maastricht. Artistiek leider Servé Hermans regisseert La Superba, Ilja Leonard Pfeijffers adembenemende lofzang op de stad Genua.

Een muzikale voorstelling over migranten die op zoek zijn naar een mooier en beter leven in de stad van ratten en kerken, van dromers en gelukzoekers. De hoofdrollen worden gespeeld door Wim Opbrouck en Angela Schijf, de livemuziek is van Axl Peleman, Ron Reuman en Roeland Vandemoortele.

foto: Stephan Vanfleteren

BELGIË

Ciao Tongeren
Elke eerste zondagmiddag van mei vindt het evenement Ciao Tongeren plaats. De Grote Markt wordt dan omgetoverd tot een Italiaans plein, met ruim vijftig enthousiaste Italiaanse standhouders (onder wie ook Ciao tutti’s Saskia), sfeervolle muziek en originele Italiaanse foodtrucks die zorgen voor een onvergetelijke ambiance.

Viva Roma!
La Boverie Luik, tot en met 26 augustus 2018
In samenwerking met het Louvre in Parijs organiseert La Boverie in Luik de tentoonstelling ‘Viva Roma!’ Je bewondert Rome door de ogen van Europese kunstschilders uit de zeventiende tot en met de twintigste eeuw. ‘Viva Roma!’ neemt je mee in de voetsporen van de kunstenaars die een Grand Tour maakten, de voorlopers van de huidige toeristen die reisden om hun opvoeding te voltooien, of van kunstenaars, kunstliefhebbers en kunstverzamelaars. De expositie gaat over de reis die deze kunstenaars en kunstliefhebbers maakten en de tijd die ze doorbrachten in de Eeuwige Stad. Lees meer over ‘Viva Roma!’

Pompeï – the immortal City
Beurs van Brussel, tot en met 5 augustus 2018

Tijdens ‘Pompeï – the immortal city’ in de Beurs van Brussel wordt Pompeï op een unieke manier tot leven gewekt. Een bezoek aan de tentoonstelling is een ware onderdompeling in de ruïnes van de antieke stad en het drama dat Pompeï in 79 na Christus trof.

Aan de hand van een aantal uniek vormgegeven spektakelmomenten beleef je de verwoesting van de stad. Ook maak je kennis met een aantal bewoners uit die tijd, die verstard zijn in de as van de vulkaan. Lees meer in onze blog over deze tentoonstelling.

Medardo Rosso
MSK Gent, tot en met 24 juni 2018
De Italiaanse kunstenaar Medardo Rosso (1858-1928) is dé pionier van de twintigste-eeuwse sculptuur. Op het snijpunt van twee eeuwen groeit Rosso uit tot een voorloper voor de futuristen en beïnvloedt hij de artistieke ontwikkelingen van de jaren 1960.

De tentoonstelling in het MSK Gent belicht de bijzondere ontwikkeling van zijn oeuvre en haalt – voor het eerst sinds 1909 – een van de belangrijkste kunstenaars uit de late negentiende en vroege twintigste eeuw naar België. Lees meer over deze tentoonstelling.

Ontdek onze droomplekken in Italië!