Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Reis mee naar Rome met het boek Opnieuw het Colosseum voorbij

Tijdens onze Zomerlezen Zesdaagse tippen we elke dag een nieuw boek, perfect voor in de koffer maar net zo heerlijk om thuis bij weg te dromen en te genieten van Italiaanse sferen. Vandaag is dat Opnieuw het Colosseum voorbij van Tessa Vrijmoed, vol verhalen uit Rome.

De Nederlandse Tessa Vrijmoed woont al twaalf jaar in Rome, maar nog altijd heeft ze het gevoel dat ze op vakantie is. Dat is ook niet zo vreemd als de stad waar je woont soms een levende filmset is, die op andere momenten echter verrassend genoeg aanvoelt als een dorp.

In haar boek Opnieuw het Colosseum voorbij beschrijft Tessa minder bekende locaties en situaties, letterlijk het Colosseum voorbij. Dat doet ze binnen de Romeinse stadsgrenzen, met onder meer een uitstapje naar de volkswijk Garbatella of de watervallentuin in de wijk EUR, maar ook buiten de stad, met bijvoorbeeld het zwanenmeer van Spoleto en de villa van keizer Nero in Anzio.

Er zijn tips voor wie met kleine kinderen Rome bezoekt (van speeltuintjes tot plekken waar je makkelijk een luier kunt verschonen), maar ook tips voor reizigers met een klein budget.

Tessa: ‘Alles bij elkaar genomen kun je zeggen dat mijn leven in Rome een aaneenschakeling is van verbazing en vlinders in mijn buik. Ik zou op dit moment van mijn leven nergens anders willen wonen. […]

Het lijkt een droom dat ik jarenlang dagelijks als meertalig rondleidster in het Vaticaan heb gewerkt. Ik ben moeder geworden op het eiland in de Tiber en heb mijn rijbewijs onder hachelijke omstandigheden gehaald. Ik heb nog steeds het gevoel dat ik op vakantie ben en als ik níet in Rome ben, heb ik heimwee.’

Een klein voorproefje
Het boek bevat een bonte mix van verhalen en tips, aangevuld met een aantal eerder gepubliceerde columns, anekdotes en recensies van boeken en films voor wie meer wil lezen / zien over Rome. We delen alvast een voorproefje uit de tip over de Giardino delle Cascate, de ‘tuin van de watervallen’ in de Romeinse wijk EUR.

Tessa: ‘Talrijke bogen van keurig achter elkaar opspringende waterstralen verrassen je nog vóór binnenkomst. Ze doen de een denken aan de Tuinen van Versailles, de ander aan een toverachtige sfeer à la Disneyland. […]

Raffaele De Vico ontwierp de tuin, die deel uitmaakt van het park rondom het meer van EUR, het zogenaamde laghetto. […] Het langgerekte wateroppervlak van het meer van ongeveer honderdzestigduizend vierkante meter is omringd door schaduwrijke laantjes.

Je bent er ver van de drukte van het centrum, maar het is goed te bereiken met de metro (stap uit bij de halte EUR Palasport of EUR Fermi, zes haltes ten zuiden van het Colosseum. […] In de lentemaanden kun je de Japanse kersenbomen rondom het water hun witte blaadjes zien laten vallen.’

Lees meer tips en verhalen in

Opnieuw het Colosseum voorbij | Tessa D.M. Vrijmoed | ISBN 9789464056235 | € 25,99 | Brave New Books | bestel Opnieuw het Colosseum voorbij via deze link bij bol.com

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

83 reacties

 1. Mijn favoriete plek in Rome is het Pantheon. Ingenenieuze en indrukwekkende architectuur die ondanks het nodige stripwerk na 20 eeuwen nog fier overeind staat.

 2. Marja de Frankrijker

  Al vanaf mijn 7e ga ik ieder jaar naar Italië op vakantie. Nu al 48 jaar achter elkaar en het verveelt nooit. Wat een geweldig land! Mijn fijnste plek in Rome is bij het Pantheon. Niet zozeer de omgeving, maar de kracht die het gebouw uitstraalt, heel bijzonder. Door Corona slaan we dit jaar noodgedwongen over. Hoe fijn is het om dan toch de sfeer te kunnen proeven met dit boek van Tessa.?

 3. Er is voorbij het Colosseum zoveel moois te zien!!! Een van mijn favoriete plekken buiten het centrum en goed bereikbaar met het OV: de straten van architect Coppede en hier vlak bij Villa Torlonia met het schitterend mooie Uilenhuisje en op loopafstand daarvan, de Sant Agnese fuori le mura.
  Meerdere keren per jaar opzoek naar nieuwe plekjes in Rome!

 4. Annemarie Timmer

  Ieder jaar begeleid ik een groep middelbare scholieren naar Rome. Altijd neem ik hen mee naar de rozentuin op de Aventijn en laat ik hen kijken door het sleutelgat op het plein van de Maltezer ridders. Ook een bezoek aan Ostia Antica staat jaarlijks op het programma. De rust en het vogelgekwetter maken de opgraving aldaar ook geweldig. Dergelijke rust kun je ook ervaren bij de thermen van Caracalla. Rome is een fantastische stad, waar je met gemak ook kunt genieten van de natuur en de rust.

 5. de rozentuin op de Aventijn is mijn lievelingsplek
  Benieuwd naar het boek

 6. Ben 2x in Rome geweest. Ik vind het echt een geweldige stad. Kom graag binnenkort weer eens terug en dan beslagen ten ijs met leuke tips vanuit dit boekje. Vind zelf altijd erg bijzonder om naar het Vaticaan te gaan en het museum te bezoeken.

 7. Marc Lensink

  Mijn favoriete plekje in Rome is het Forum Romanum; stel je simpelweg voor hoe het er in die tijd uit heeft gezien en loop er dan zelf overheen. Heerlijk.

 8. Lily Huygens

  De Via Appia antica, de groene en rustige omgeving met de gaftombes en catacomben, de aangename ontmoeting met de herder en zijn schaapjes

 9. zou graag het boek lezen om zo een favoriet plekje in Rome te ontdekken

 10. Aangezien ik nog nooit in Rome geweest ben, maar deze stad wel hoog op mijn stedentrip-lijstje staat, zou het boek me juist kunnen helpen een favoriete plek te gaan vinden!

 11. Judith Richter

  Hmm, moeilijke keuze… Mijn favoriete museum is zeker de Centrale Montemartini, waar klassieke beelden tussen de machinerie van een oude elektriciteitscentrale staan. En verder is Rome eigenlijk het mooist te bewonderen van een hoge plek: bovenop de suikertaart, vamaf het terras van de Capitolijnse musea, de koepel van de Sint Pieter, vanaf de Gianicolo, de Engelenburcht… Het blijft leuk om alle koepels en torens te spotten en te genieten van het mooie licht.

 12. Mijn favoriete plek? Moeilijk om slechts 1 plek aan te wijzen aangezien ik in Rome van de ene prachtige plek naar de andere loop… Ik vind de wijk Monti heel mooi met al die kleine straatjes om doorheen te slenteren. Maar ook de Terme di Caracalla is prachtig om te bekijken. Heerlijk ook om een tijdje te zitten en even goed op je in te laten werken. Ben nog lang niet uitgekeken in Rome, dat weet ik in ieder geval wel!

 13. De bijzonderste plek in Rome is voor mij het Cimitero acattolico, in Testaccio. Als je uit het metrostation Piramide stapt, zie je aan de overkant van een drukke weg de mysterieuze Pyramide staan. Het is niet echt een fijne plek om hem te bewonderen, tenzij je van voorbij razende auto’s houdt. Je trippelt dan voorzichtig tussen de gebruikte naalden door naar de ingang van de “Protestantse begraafplaats”. Dan gebeurt er iets wat je niet voor mogelijk houdt: je komt in een andere wereld terecht! Het geraas van het verkeer wordt buiten de deur gehouden door een dikke muur en hoge cipressen. De begraafplaats is een bijna parkachtig geheel met de prachtigste graven. Er is bijna niemand, er lopen alleen poezen rond. Zo’n plek kun je bijna niet verzinnen, hoe sprookjesachtig het er ook uitziet.

 14. De favoriete plek van ons driejarige zoontje is de speeltuin achter de Engelenburcht. Het is een hele fijne plek om na een wandeling door de stad samen met de Italiaanse kinderen te spelen. Ook de draaimolen op Piazza Navona met kerst heeft indruk op hem gemaakt. Noah is nu twee keer in Rome geweest en we hopen de komende jaren nog heel veel mooie plekken met hem te ontdekken. We zeggen vaak tegen hem: Rome is de stand van onze dromen. De stad waar we heel graag zouden willen wonen. D

 15. Het tabularium in de Capitolijnse Musea. Het uitzicht op het stadscentrum van Rome in zijn hoogtijdagen, beginnend bij het Forum Romanum, voorbij het Colosseum naar de Boog van Constantijn, en dan fantaseren over hoe mooi het in de hoogtijdagen van de Eeuwige Stad geweest moet zijn, is al geweldig. Terwijl je je tegelijkertijd bevindt op de belangrijkste van de zeven heuvels van Rome tussen al het moois dat de Capitolijnse Musea heden ten dage nog steeds tonen!

 16. Christa Heeren

  Mijn.favoriete plek.is de engelenburcht. Bovenin koffie en een mooi uitzicht

 17. Dat is het mooie Piazza Navona met zijn fonteinen en Obelisk

 18. ‘Vides ut alta stet nive candidum / Soracte…’ Prof. Bastet citeerde Horatius, wijzend naar Monte Soratte in de verte. We schrijven ergens in de jaren ’70, we staan met een groep Leidse studenten op de mooiste plek van Rome: het uitzichtpunt op de Aventijn, bij de sinaasappeltuin. Later stond ik er nog vele malen met míjn eigen leerlingen te genieten van het prachtige panorama. En ook met mijn gezin bezocht ik de plek, met altijd Horatius in mijn achterhoofd.
  Een plaats ontleent zijn schoonheid niet alleen aan wat je ogen zien, maar ook aan alle herinneringen die worden opgeroepen. Zo komt het dat Rome steeds mooier wordt, hoe vaker je er komt…

 19. Esther Potters

  Geen idee eigenlijk want ik ben nog nooit in Rome geweest!
  Maar wie weet doe ik inspiratie op via dit boek en bezoek ik
  ooit nog de mooiste plek van Rome voorbij het Colosseum!

 20. Sardijns restaurant in zijstraat van Colosseum. Opverzoek van ons heeft de eigenaar een speenvarken geroosterd. Droom nog steeds van dit feest maaltijd.

 21. La Garbatella, leren kennen door Ciao Tutti, heel rustige plek, een dorp in de stad. Heel goed restaurantje gevonden waar we lekkere Gnocchi alla Romana gegeten hebben. En dan slenteren in de meest fascinerende “wijk” van Rome. Dit is één van onze lievelingsplekken in Rome.

 22. linda gautiers

  Ik schat ongeveer al 10 keer in Rome geweest te zijn. Het plein aan het Pantheon is het mooiste voor ‘s avonds, maar ik heb al uren en uren en uren genoten op een terrasje van een klein cafeetje op de Campo de’ Fiori . Ik kon er in de voormiddag als de markt er staat, genieten van alle geuren en kleuren. Tegen het middaguur slenterde ik rond en kocht ik kaas, brood en allerlei lekkers om op de frisse hotelkamer op te eten. Ik heb heimwee nu ik dit jaar niet naar daar kan reizen.

 23. Debora Lippens

  Mijn favoriete plek in Rome… dat is een moeilijke vraag. Ik heb Rome al heel veel bezocht en telkens opnieuw ontdek ik nieuwe, mooie plekjes waar het zeer aangenaam is om te vertoeven. Rome is voor mij Dolce far niente en 200 procent genieten!!!

 24. hennie altena

  Ik ben met mijn dochter 1x naar Rome geweest. Een 2e keer staat iin de plannng (hopelijjk snel?) maar nu willen op zoek naar die onbekende wijken / plekken in Rome. Dit boek zal ons zeker kunnen helpen.

 25. Na twee jaar geleden een goede indruk van Rome te hebben gekregen ben ik nu klaar om ook de minder bekende stadsdelen van de stad te ontdekken!
  In de afgelopen maanden heb ik dan ook met heel veel plezier het boek Rome Precincts over de stad en haar vele gezichtje gelezen.
  Opnieuw voorbij het colosseum lijkt me hier een mooie aanvuop.
  Ik kan niet wachten om als het goed is aanstaande september erheen te gaan.
  En dan staan in ieder geval de volgende wijken op mijn lijstje: Prati naast Vaticaanstad en het mooie Parioli naast de Villa Borghese!

 26. Ook al ben ik er slechts 1x geweest, zo’n 50 jaar geleden met school, blijft het Forum Romanum voor mij een plek, die in mijn geheugen staat gegrift. Uit de literatuur wist ik al dat hier de belangrijke Romeinse beslissingen werden genomen en toen ik daar dus als knaapje in de puberleeftijd rondliep, maakte dat grote indruk op me.

 27. Om mijn favoriete plaats/plek in Rome te verwoorden is moeilijk, er zijn zoveel plekken die hiervoor in aanmerking komen. Om hier een specifieke plaats te benoemen zou de anderen tekort doen. Piramide, pantheon , forum, Colosseum, badhuizen, boca, vele pleinen en tuinen, sleutelgat, begraven kerken, enzovoort teveel om op te noemen. Zijn inmiddels vele malen in Rome geweest en ontdekken nog steeds nieuwe plaatsen en wijken die ons doen verwonderen. Er staat in het voorjaar 2021 weer een trip gepland, maak ons blij met nieuwe plaatsen die we nog niet hebben bezocht.

 28. Tanja Davidse

  Wij gaan in oktober naar Rome met onze kinderen en aanhang (als de corona het toelaat) om mijn 60e verjaardag te vieren. Dan lijkt me het heel leuk om ook onbekende plekjes in Rome te vinden.
  Daarom zou ik graag dit boek winnen.

 29. Zeer indrukwekkend vind ik de Sixtijnse kapel. Natuurlijk toeristenttekpleister maar binnen zo mooi!! Dit jaar zouden we naar Rome gaan, maar helaas… nu mag ik misschien dit boek lezen zodat we ons toch in Rome kunnen wanen en goed voorbereiden op volgend jaar.

 30. Hanneke Peters

  Parco Borghese is mijn favoriete plek omdat er zoveel te doen en zien is in relatieve rust met als hoogtepunt natuurlijk een bezoek aan Villa Borghese!

 31. Het liefst zou ik elk jaar minstens een week naar Rome gaan om in ieder geval te slenteren langs de vele opgravingen die je her en der tegenkomt als er weer her-/ver- of gebouwd gaat worden. maar altijd breng ik een bezoekje aan de “schervenheuvel’ die tot de verbeelding spreekt en me kan laten dromen over ‘wat was’.

 32. Ben zo vaak in Rome geweest … bijna alle plekken favoriet maaar Campo di fiori staat bovenaan.

 33. Stefan Havermans

  Travestere, heerlijk levendige volkswijk vol met studenten. ‘s Ochtends relatief rustig, lekker slenteren langs de kleine speciale winkeltjes, daarna een ijsje of op een terrasje neerploffen. Veel goede pizzeria’s en trattoria’s, waarna het feest wordt!
  De ligging is ook ideaal: op loopafstand van Vaticaanstad en de brug over en je bent in het toeristische centrum.

 34. Stefan Havermans

  Hè autospelling, het is Trastevere! Ciao!

 35. Mijn favoriete plek in Rome is Hotel Tritone, aan de Via del Tritone.
  Hotel Tritone Rome ligt in het historische hart van Rome, op 250 meter van de Trevi-fontein en op 500 meter van het metrostation Barberini.

 36. Will Langenberg

  Helaas ben ik nog nooit in Rome geweest, maar dat gaat er na de coronatijd vast nog een keer van komen.
  Ik denk dat ik dan als eerste naar de rozentuin op de Aventijn ga, omdat rozen mijn favoriete bloemen zijn.
  Als ik daar dan ben en die rozenpracht zie, dan maakt mijn hart een sprongetje.
  Ik kan daar echt mijn hart ophalen aan die prachtige rozen.
  Dat wordt vast en zeker mijn favoriete plekje in Rome.
  Rome, tot na coronatijd!
  Ciao, Will

 37. Het is al veel te lang geleden dat ik in Rome ben geweest. Ik zou er graag weer eens naar toe gaan om naast de bekende plekken de meer onbekende plekjes te ontdekken. Daar lijkt me dit boek met uitstek geschikt voor.

 38. John Steenwinkel

  Ik denk dat ik het liefst verblijf in Hotel Kolbe met die twee levensgrote schildpadden in de tuin en een beeld van Franciscus. En dan vandaar linksom ga door een straatje, heerlijk restaurant voor spaghetti carbonara met echte wangspek, en via een doorsteekje bij musei Capitolini met uitzicht over het forum en het Colosseum.
  En bij het volgende bezoek staat EUR op mijn lijstje. Elk bezoek een volgend stukje Rome!

 39. Van mijn oma (1901) heb ik de liefde voor het fonteintje met de schildpadden doorgekregen. Een snoepje! Het verdient alleen een mooier pleintje.

 40. Lutgarde Schoukens

  Het is niet zo eenvoudig om een favoriete plek in Rome aan te duiden. Het is zo ontzettend mooi op veel plaatsen in Rome.
  We zijn graag in de wijken Trastevere, Coppedè en Ostiense. De rozentuin is een oase van schoonheid in een drukke stad. Het uitzicht dat je hebt vanuit Il Giardino degli Aranci en vanaf la Fontana dell’acqua Paola zijn telkens adembenemend.
  Een wandeling door het park van Villa Borghese is zeker ook een aanrader. Rome heeft alles om een heerlijke vakantie te beleven.

 41. Annemie Stautemas

  Ik ben nog maar één keer in Rome geweest en het was gewoonweg verbluffend. Ik kan echter (nog) geen favoriet plekje aanduiden. Ik moet duidelijk zo snel mogelijk teruggaan!!!
  Kan dit boek mij daarbij misschien helpen?

  Ik denk het wel!

 42. Ik ben nog niet in Rome geweest, hopelijk volgend jaar.
  Dan ga ik eerst voor de high lights.
  Ik hoop daarna nog eens te kunnen gaan om te ontdekken wat Rome nog meer te bieden heeft.

 43. De Sint Paulus kerk in Rome, zeker zo prachtig als de St Pieter

 44. Ik ben nog nooit in Rome geweest, dus geen idee! Wel in Venetië.. Maar zou zodra het weer mogelijk is een citytrip naar Rome willen. En met dit prachtige boek zo meer te lezen over deze mooie stad!

 45. Hilda van der Spoel

  Mijn favoriete plek? Ik ben vorig jaar 5 dagen in Rome geweest en vond Trastevere erg mooi en gezellig om rond te lopen.

 46. Ronald van der ark

  De Via Appia. Prachtige wandeling buiten de hectiek van de stad via de Quo Vades-kerk naar de catacombes.

 47. Marianne vd M

  Absoluut het vaticaan…geweldig.

 48. De catacomben , wat een prachtige mysterieuze plek !

 49. Rome, al drie keer bezocht en “de” must see’s allemaal gehad, zelfs een grandiose tour in de catacomben. Nu een boek winnen met tips voor een ander Rome is een goede reden om ook een vierde keer te gaan

 50. Mijn favoriet plek in Rome is de Fontana di Trevi maar wel ‘s morgens heel vroeg of ‘s avonds heel laat wanneer er geen toeristen meer zijn. Ik weet nog de eerste keer dat ik die zag, ik kwam om de hoek en ik stond versteld, zo’n mooie fontein die zo uit de muur komt met al die beeldhouwwerken !!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.