Home » Boeken: Lezen over Italië » De Regel van Benedictus als bron voor leiderschap
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De Regel van Benedictus als bron voor leiderschap

De heilige Benedictus schreef rond het jaar 540 De Regel, een leidraad voor het gezamenlijke leven van monniken in een klooster, onder leiding van een abt. Vijftien eeuwen later is deze gids nog altijd bijzonder actueel – en niet alleen binnen de kloostermuren. Ook daarbuiten blijkt De Regel een beproefde bron voor leiderschap.

In Benedictijns leiderschap neemt Yvonne Nieuwenhuijs je mee naar de geboorteplek van Benedictus in Umbrië, als een unieke inspiratiebron voor werk én leven. Waartoe doe je de dingen die je doet? Wat is de zin en de betekenis ervan? En wat is jouw opdracht? Hoe richt je je leven en werk zo in dat je ook daadwerkelijk aan die opdracht toekomt?

Benedictus hield zich al met deze onderwerpen bezig. Hij verwerkte in zijn Regel een praktische ordening van tijd, omgeving en relaties. Met behulp daarvan kun je de structuur van je werk en leven zo verbeteren dat de bezieling weer terugkomt. Een klein stukje uit de inleiding van Benedictijns leiderschap:

‘In 2004 kwam ik voor het eerst in aanraking met het gedachtegoed van Benedictus. In zijn geboorteplaats Norcia werkte ik mee aan de ontwikkeling van het zestiende-eeuwse Palazzo Seneca, waar we gasten van het goede leven in Umbrië zouden laten proeven. Jarenlang organiseerde ik hier thematische wandel-, cultuur- en kookreizen. Inmiddels is mijn werkterrein verschoven en ontwikkel ik projecten waarbij cultuur, geschiedenis en filosofie de inspiratiebron zijn voor ontwikkeling. Ik werk op allerlei plekken in Europa, maar in Norcia en de omringende vallei Valnerina kom ik al meer dan twintig jaar steeds weer terug. In de zoektocht naar de betekenis van deze plek voor reizigers in de eenentwintigste eeuw, maakte ik kennis met Benedictus, de Regel van Benedictus en de monniken die leven naar zijn Regel. Een kennismaking die leidde tot een avontuur dat nog steeds voortduurt.

Het centrum van de Valnerina is Norcia, een ommuurd stadje dat zesduizend inwoners telt. Het openbare leven speelt zich af in de corso en op het plein dat fungeert als huiskamer en ontmoetingsplek. Hier kom je voor een praatje, om te spelen, om te weten of de jacht iets heeft opgeleverd, maar ook om zwijnenham, schapenkaas en truffels te kopen, burgemeester en wethouders te spreken of voor een caffè of aperitivo.

Behalve bewoners tref je hier in de zomermaanden veel Umbriërs die inmiddels elders werken en wonen, maar geregeld terugkomen voor het milde klimaat, de relaxte sfeer en het goede eten. Op het midden van het plein staat prominent een standbeeld van Benedictus. Tegen de avond zit jong en oud aan zijn voeten om samen de dag door te nemen.

De heilige Benedictus van Nursia – de Latijnse naam van het huidige stadje Norcia – is hier geboren in het jaar 480. Op de plek waar mogelijk zijn geboortehuis stond, staat nu een kerk die aan hem gewijd is, de S. Benedetto. Zeven keer per dag klinkt daar het serene geluid van klokken en daarna hoor je ingetogen gezang. Sinds het jaar 2000 wonen er namelijk weer monniken in het klooster achter de kerk. Jonge monniken die leven naar de Regel van Benedictus onder leiding van prior padre Cassiano.

Benedictus schreef zijn Regel voor het samenleven van monniken in een klooster onder leiding van een abt. Dat was in de roerige zesde eeuw. Nu, vijftien eeuwen later, is deze richtlijn nog steeds actueel. Duizenden monniken leven nog steeds naar de Regel van Benedictus. Hoe is het mogelijk dat iemand in de zesde eeuw een leidraad schrijft, die vijftien eeuwen later nog wordt nageleefd en waaraan nog steeds mensen zich voor het leven verbinden? Mijn nieuwsgierigheid was gewekt.’

Laat je inspireren door de inzichten en handvatten die Yvonne Nieuwenhuijs verzamelde in de zeven jaar dat ze werkt met en leeft naar de Regel van Benedictus, waarbij de ongerepte vallei van Umbrië een extra dimensie vormt. Yvonne: ‘De Valnerina en de kluizenaars, monniken, herders en boeren die daar woonden, hebben Benedictus merkbaar geïnspireerd om zijn eigen weg te gaan. Ook nu nog vinden vele gasten en ikzelf hier de inspiratie, helderheid en gastvrijheid om ons te beraden op wat ons beweegt en hoe daarnaar te leven.’

Benedictijns leiderschap – De Regel van Benedictus als inspiratiebron
Yvonne Nieuwenhuijs
ISBN 9789025901646
€ 19,95
Ten Have

Bestel Benedictijns leiderschap via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *