Boeken uit & over Italië Nederlanders in Rome – een unieke reisgids vol verrassende verhalen
Historicus Arthur Weststeijn raakte verzeild in Rome en bleef er jarenlang plakken. Hij overleefde het Romeinse verkeer, een klassieke passiemoord én een aanstelling als docent aan het Koninklijk Nederlands Instituut Rome. Nu doceert hij Italiaanse geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, maar hij kan Rome niet loslaten. Daarom schreef hij een unieke reisgids voor alle liefhebbers van Rome, thuis en op reis: Nederlanders in Rome.
Overal in Rome zijn sporen te vinden van landgenoten. Maar wie kent nog de verhalen van de Bataafse bodyguards van keizer Nero? Of die van de kardinaal uit Utrecht die zomaar tot paus werd verkozen?
Dit boek neemt je mee langs de vele verrassende plekken in Rome met een Nederlandse geschiedenis. Langs de antieke ruïnes waar Nederlandse kunstenaars en dichters hun verbeelding de vrije loop lieten en langs de kroegen en kerken waar ze hun toevlucht zochten.
Je volgt een prinses van Oranje-Nassau die met haar minnaar naar Rome vluchtte en een Amsterdamse...
Rome Ciao Totti! – Francesco Totti’s afscheid van AS Roma
Na vierentwintig jaar het voetbalshirt van AS Roma te hebben gedragen is misschien wel de grootste mythe van het Italiaanse voetbal, Francesco Totti, klaar om afscheid te nemen. Vandaag, op zondag 28 mei, speelt hij zijn laatste wedstrijd voor de Romeinse voetbalclub.
portret van Totti bij het Piazza del Fico in Rome
Zijn afscheid zal bij menig Romein gepaard gaan met een waterval aan tranen. Ook Ciao tutti’s Jesper zal vandaag met een brok in zijn keel in het stadion staan, als Totti voor het laatst de grasmat betreedt in het rood/geel van AS Roma.
Jesper: ‘Juventus heeft lo scudetto voor het zesde jaar op rij op zijn naam geschreven, dus eigenlijk is deze laatste wedstrijd van het seizoen niet echt spannend meer. Met Genua als tegenstander valt er bovendien niet veel vuurwerk te verwachten.
Het stadion zal echter tot aan de nok toe vol zitten; geen enkele AS Roma-fan wil deze wedstrijd missen. Want zondag neemt heel het stadion, heel Rome (zelfs een discreet deel van de tifosi,...
Rome Wat een feest! Terugblik op de lancering van ‘Mijn Rome’
Ciao tutti! Wat was april een bijzondere maand, met als hoogtepunt de verschijning van Saskia’s nieuwe boek, dat door jullie zo enorm enthousiast is ontvangen. Grazie di cuore voor alle berichtjes, mailtjes, foto’s en complimenten die jullie na ontvangst van het boek hebben gestuurd. Het is heerlijk om te zien dat jullie zo ontzettend genieten van dit kleurrijke boek!
Espresso-overdosis voor de laatste loodjes
Vandaag blikt Saskia terug op deze feestelijke maand. Saskia: ‘Ik ben het bijna vergeten, maar april begon met een aardige dosis stress, aangezien er aan de vormgeefkant wat mis was gegaan. Ik zal jullie niet vermoeien met de details, maar voor deze laatste fase van het drukken moest ik mijn dagelijkse dosis espresso even flink opschroeven.
Ondanks de tijdsdruk was het heerlijk om nog eens door álle foto’s te gaan (ik verzamelde er bijna duizend, waarvan ongeveer de helft in het boek te vinden is) en weer even opnieuw door Rome te wandelen. Elke foto en elk verhaal...
Recepten Rigatoni met worstjes naar recept van Anthony Bourdain
Dankzij Anthony Bourdain hebben we al menig culinair adresje ontdekt (zoals Roma Sparita in Trastevere, waar ze een bijzondere cacio e pepe serveren). Vanaf nu kunnen we ook met hem de keuken induiken. In zijn kookboek Beter wordt het niet vind je een verzameling van zijn favoriete gerechten, geselecteerd na meer dan veertig jaar koken en reizen.
© Bobby Fisher | Beter wordt het niet
Er is voor ieder wat wils, van roerei als ontbijt tot kleurrijke soepen en salades, van stevige sandwiches tot een gevulde kalkoen. Bij de pasta watertanden we van linguine met venusschelpjes naar malloreddus met wildzwijnragout, maar we likkebaarden ook bij Bourdains recept voor fegato alla veneziana en bij dat voor ossobuco, zeker als je het serveert met de eveneens in het kookboek opgenomen saffraanrisotto.
© Bobby Fisher | Beter wordt het niet
Het allerlekkerste recept is dat voor zondagse jus met worstjes en rigatoni, dat meer dan perfect is voor il pranzo della domenica, de zondagse familielunch....
Rome La Fontana dei Libri – een van de mooiste fonteinen in Rome
Tijdens elk bezoek aan Rome zetten we ze op de foto, de nasoni (‘grote neuzen’) die het Romeinse straatbeeld sieren en die het hele jaar door zorgen voor fris water waarmee je gratis je dorst kunt lessen. In deze blog deelden we het verhaal van de nasoni al met jullie – en lieten we zien hoe je uit deze neuzen kunt drinken.
De meeste nasoni hebben een karakteristieke vorm, maar er zijn ook mooi bewerkte drinkfonteintjes, met bijvoorbeeld draken, engeltjes en dieren. Vandaag neemt Saskia je mee naar een van haar favoriete fonteinen in Rome.
Een hert tussen de boeken
Saskia: ‘Als schrijver is de Fontana dei Libri voor mij een vaste stop tijdens elk bezoek aan Rome. Deze fontein is te vinden aan de Via degli Staderari, tussen het Pantheon en Piazza Navona (zie deze link voor de exacte locatie). Tussen vier oude boeken, twee aan elke zijde, zie je de kop van een hert, het symbool van de Romeinse wijk waarin de fontein klatert, Sant’Eustachio.
De fontein werd in 1927 ontworpen...
Rome Vallende engelen, deugdelijke dames & een kerk zonder koepel
Rome is de ideale stad om al wandelend te ontdekken. Op elke straathoek en elk piazza valt er namelijk wel iets te ontdekken, van grootse monumenten tot kleine kunstwerkjes, van kleurrijke markten tot kleine ateliers waar kunstenaars en ambachtslieden allerlei moois creëren, van bombastische fonteinen tot moderne street art…
Voor de Nederlandse Rosalie Dols is het dwalen door de stad inmiddels een eerste levensbehoefte geworden. Haar dag is niet compleet zonder een wandeling over de Romeinse sampietrini, langs Bernini’s fonteinen, in de schaduw van koepels en klokkentorens.
Rosalie belooft ons een aantal plekken in Rome te laten zien die we waarschijnlijk nog niet kennen. Een gedurfde uitspraak, aangezien we de tel van onze bezoeken aan Rome inmiddels zijn kwijtgeraakt en de weg in de Eeuwige Stad beter kennen dan in Amsterdam. Maar we nemen de uitdaging graag aan. Saskia gaat, samen met een paar vrienden die toevallig ook een weekje in Rome zijn, met Rosalie op pad.
We laten...
Rome Anna Magnani – straatkunst bij de Mercato Trionfale in Rome
Een van de meest legendarische dames uit de geschiedenis van Rome, Anna Magnani, schittert sinds kort op de trappen bij de Nuovo Mercato Trionfale (aan de Via Andrea Doria, in de Romeinse wijk Prati). Magnani is vereeuwigd door de Italiaanse straatkunstenaar David Vecchiato, die bij de Romeinen beter bekend staat als Diavù.
Anna Magnani, die in 1908 in Rome werd geboren, is bij het grote publiek vooral bekend vanwege haar rol in Roma, Città Aperta (1945). Op de trappen van de Nuovo Mercato Trionfale is twee keer een portret van haar te zien: we zien haar breed lachend, met een kat in haar armen, en dromerig, terwijl ze een hond omhelst. De trap was de afgelopen weken net een groot schildersdoek, waar Diavù dag na dag aan werkte om de beroemde Romeinse filmdiva tot leven te wekken.
foto’s: Vincenzo de Francesco | La Repubblica
Diavù’s portretten van Anna Magnani maken deel uit van het project Pop Stairs, waarvoor hij eerder onder meer Ingrid Bergman (Via Flamignano, bij...
Rome De beroemde wandtapijten van Rafaël – van Brussel naar Vaticaanstad
Toen Rafaël in Rome arriveerde, amper vijfentwintig jaar oud, had de jonge kunstenaar uit Urbino nog geen idee hoe hoog zijn ster in de caput mundi zou rijzen.
Hij werkte voor pausen, kardinalen en rijke bankiers. Hij stierf helaas veel te vroeg – op 6 april 1520, zijn zevenendertigste geboortedag – waarna hij werd begraven in het Pantheon, de hoogst mogelijke eer voor een Italiaanse kunstenaar.
Nooit verlaten we het Pantheon zonder een liefdevolle blik geworpen te hebben op het prachtige graf van de zo jong gestorven kunstenaar. Maar ook elders bewonderen we zijn werk graag.
Vorig najaar stonden we nog oog in oog met de sensuele nimf Galatea in de Villa Farnesina, een goed bewaard geheim in Trastevere.
In de Vaticaanse Musea stappen we altijd even binnen in de wereldberoemde stanze van Rafaël, die door sommigen zelfs worden gezien als serieuze concurrentie voor Michelangelo’s Sixtijnse Kapel.
De fresco’s in de Stanza della Segnatura, de Stanza di Eliodoro, de Stanza...
Rome Rome door de ogen van een fotograaf
Voor fotografen is Rome een waar paradijs. Op iedere hoek is wel iets bijzonders te zien en de ene straat is nog pittoresker dan de ander. Hoewel de standaard kiekjes van het Colosseum en de Trevifontein natuurlijk niet kunnen ontbreken in de vakantiegalerij, kan het een uitdaging zijn om Rome op een bijzondere manier vast te leggen. Terwijl dat juist zo leuk is!
Elena ging deze uitdaging aan en struinde samen met fotograaf Francesco door Rome. Ze deelt haar ervaring én een aantal tips, zodat ook jij Rome (of elke andere stad in Italië) door de ogen van een fotograaf kunt bekijken.
Elena: ‘Als beginnend fotograaf kan het maken van foto’s op vakantie flink tegenvallen. Je hebt thuis leren omgaan met de uitgebreide mogelijkheden van je spiegelreflex- of systeemcamera, maar eenmaal on the spot is het een hele klus om deze kennis toe te passen. De sleutel tot interessante foto’s is echter simpel: neem de tijd. Als je tijd hebt om voor bepaalde situaties de juiste instellingen te...
Rome Forza! Martine nam deel aan de Marathon van Rome
Vandaag vindt de Maratona di Roma plaats. Deze speciale Jubilee Edition begint en eindigt bij het Forum – met misschien wel een officiële zegen van de paus als startsein…
Er worden bijna zeventienduizend deelnemers verwacht. Het belooft weer een prachtige race te worden, want de route is áltijd schitterend. De marathon van Rome wordt mede dankzij het decor gezien als een van de mooiste ter wereld.
Op de dag dat de duizenden renners door de Eeuwige Stad lopen, denkt Martine terug aan maart 2013, toen ze een van de marathonlopers was.
Martine: ‘Op een maandagochtend bij de koffiemachine vertelde ik vol trots over de eerste Ladiesrun van vijf kilometer die ik in het weekend had gelopen. Mijn collega Arthur, die al wat vaker wedstrijden liep, was in training voor de Dam-tot-Damloop.
Hoe het gesprek uiteindelijk een grootsere wending kreeg, weet ik niet meer precies, maar op een gegeven moment hadden we het over hoe mooi het zou zijn als je één keer in je leven een marathon zou...
Reizen door Italië Tips voor een Italiaanse Valentijn
Het is weer bijna Valentijnsdag! Tijd om je geliefde te verwennen – liefst natuurlijk met een romantisch weekendje weg, bijvoorbeeld naar Rome of Verona. Blijf je liever thuis, zorg dan voor romantische sferen door een toepasselijk Italiaans gerecht te maken of geniet van Italiaanse liefdesliedjes. Op een Italiaanse San Valentino!
Romantiek in Rome
Iedereen droomt graag weg bij liefde en romantiek. Of het nu in het echt is of in een film of een lied, we smelten ervoor, we laven ons eraan en we dromen erover. Er is geen ontkomen aan: wij mensen houden van de liefde. Boven alles spreekt de liefde tot onze verbeelding. En onze verbeeldingskracht? Die leeft van bijzondere verhalen én van bijzondere plekken. Misschien is Rome voor ons juist daarom een van de meest romantische bestemmingen in heel Italië – de stad barst van de verhalen, die letterlijk achter (en onder) elke steen schuilgaan.
Bijna elk plek in Rome kent zijn eigen romantiek, maar er zijn een paar plaatsen waar je de...
Boeken uit & over Italië Koken voor kardinalen – historisch kookboek van Bartolomeo Scappi
Niet iedere kok heeft de eer om te koken voor kardinalen. Bartolomeo Scappi, een van de beroemdste koks die Italië gekend heeft, voorzag diverse kardinalen van de dagelijkse maaltijd én kookte zelfs voor paus Pius V. Zijn ervaringen deelde hij in een ‘kookboek’ dat nu voor het eerst ook in een Nederlandse vertaling is uitgegeven.
De vertaling van Scappi’s kunststuk is een samenwerking van Ike Cialona, die de vertaling verzorgde, en Jonah Freud, die een aantal recepten bewerkte zodat ze ook geschikt zijn voor hedendaags gebruik.
Koken voor kardinalen is echter meer dan een kookboek. In zijn keuken bereidde Scappi namelijk niet alleen tongstrelende gerechten, maar tekende Scappi ook culinair advies op. In zijn verhandeling over de kookkunst die voor het eerst in 1570 in Venetië gedrukt werd, schrijft hij bijvoorbeeld:
‘Een vakkundige en competente meester-kok streeft naar een goed begin, een beter middendeel en een best einde. Hij gaat te werk als een bedachtzame architect...