Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De Marathon van Rome – il mio capolavoro

Vandaag vindt de Maratona di Roma plaats, voor de 22ste keer. Deze speciale Jubilee Edition begint en eindigt bij het Forum – met misschien wel een officieel zegen van de paus als startsein… Er worden bijna 17.000 deelnemers verwacht. Het belooft weer een prachtige race te worden, want de route is áltijd schitterend. De marathon van Rome wordt mede dankzij het decor gezien als een van de mooiste ter wereld.

Marathon-Rome-Maratona-Roma (1)

Op de dag dat de duizenden renners door de Eeuwige Stad lopen, denkt Martine terug aan maart 2013, toen ze een van de marathonlopers was.

Marathon-Rome-Maratona-Roma (17)

Martine: ‘Op een maandagochtend bij de koffiemachine vertelde ik vol trots over de eerste Ladiesrun van vijf kilometer die ze in het weekend had gelopen. Mijn collega Arthur, die al wat vaker wedstrijden liep, was in training voor de Dam-tot-Damloop. Hoe het gesprek uiteindelijk een grootsere wending kreeg, weet ik niet meer precies, maar op een gegeven moment hadden we het over hoe mooi het zou zijn als je één keer in je leven een marathon zou lopen – en dan natuurlijk liefst die van Rome.

We waren het er beiden over eens: als het er dan toch van moest komen, dan zou Rome de stad moeten zijn waar we ruim 42 kilometer lang zouden lopen. Rome… die prachtige stad waar we allebei zulke mooie herinneringen aan hebben en waar we allebei een tijdje Italiaans hebben gestudeerd.

We deden wat je het beste kunt doen met dit soort ‘bluf-gesprekken’: het ijzer smeden als het heet is. Tijdens de lunchpauze schreven we ons officieel in via de website van de Maratona di Roma.

©Cavaliere Emiliano© foto Cavaliere Emiliano Marathon-Rome-Maratona-Roma (5)

Pas later bedachten we ons dat die marathon al over negen maanden van start ging en dat er nog heel wat doorzettingsvermogen en training aan vooraf zou moeten gaan, wilde het uitlopen van die marathon – met name voor mij – conditioneel haalbaar zijn. Er was geen weg meer terug, met als stok achter de deur de vele collega’s, familie en vrienden die ons waanidee en onze voortgang met interesse, enthousiasme en soms wat scepsis volgden.

Zelf waren we er van overtuigd: we doen dit op karakter. Het zou óns meesterwerk worden – zoals het thema van de marathon dat jaar zou luiden: Il Mio Capolavoro. In de maanden die nog restten, trainden we ons suf (en dat met het strenge winterweer van 2012/13). Op atletiekbanen, op het strand en in de duinen, er roffelden heel wat kilometers asfalt onder onze schoenen voorbij. We deden mee de Dan-tot-Damloop, met de Zevenheuvelenloop en uiteindelijk met diverse halve marathons en de ‘30 van Schoorl’. We waren er helemaal klaar voor!

Marathon-Rome-Maratona-Roma (25)

Maar Italië zou Italië niet zijn, als er niet iets ongeplands of onverwachts tussendoor zou komen – om de spanning nog wat op te voeren. En dat gebeurde ook: enkele weken voor de marathon van start zou gaan, kondigde paus Benedictus zijn vertrek aan en werd de nieuwe paus gekozen. De inauguratie van paus Franciscus zou – juist – precies op de zondag van de marathon plaatsvinden.

Tot enkele dagen voor vertrek was het onzeker of de marathon überhaupt door zou gaan. Twee grote evenementen in één stad, dat was natuurlijk een hele organisatie. Uiteindelijk werd er voor de marathon een later tijdstip op de dag aangekondigd (dat later nog eens zou veranderen) en werd de route gedeeltelijk omgeleid. Maar: de marathon ging door! In uitgelaten stemming stapten we met onze supporters het vliegtuig in voor wat een geweldig mooi weekend zou worden.

De start en finish vonden plaats bij het machtige Colosseum, in het hart van de stad. Ik kan me nog goed herinneren hoe het voelde om daar te staan. Met duizenden sportievelingen om me heen stond ik te popelen om van start te gaan, terwijl de helikopters van de media en de beveiliging over de menigte cirkelden. De stemming zat er goed in. Er werd uitbundig gezongen en gedanst – en dat terwijl iedereen zijn energie nog hard nodig zal hebben.

Na de startstreep duurde het even voordat ik mijn ritme gevonden had, maar na enkele kilometers verspreidde de menigte zich en kwam er meer ruimte om te genieten. We daalden af naar het zuiden van de stad, met als decor onder meer het Circus Maximus en de Piramide van Cestius.

Marathon-Rome-Maratona-Roma (11)

Na een lange slinger door de wijken Ostiense en Portuense staken we voor de eerste maal de Tiber over, via de Ponte Marconi. Na een lange weg langs de rivier, over de Lungotevere, zaten de eerste tien kilometers in de benen. Via Testaccio en Trastevere kwamen we langzaam maar zeker weer terug  in het historische centrum van de stad.

Marathon-Rome-Maratona-Roma (14) Marathon-Rome-Maratona-Roma (15) Marathon-Rome-Maratona-Roma (16)

Na vijftien kilometer kwam de Sint Pieter duidelijk in zicht, een heerlijke beloning voor de eerste inspanningen. In 2013 bleef het voor mij helaas bij dit zicht op afstand (vanwege de routewijziging), maar dit jaar loop je er – via de Ponte Cavour, de Engelenburcht en met een prachtige, lange aanloop over de statige Via della Conciliazione – recht op af!

Ongeveer halverwege begon ik de vele kilometers over de ongelijke sampietrini toch wel een beetje te voelen. Het werd echter nog zwaarder. Het parcours, dat tot dan toe redelijk vlak was, werd uitdagender, met een forse klim naar het noordelijke, hoger gelegen en stillere gedeelte van de stad. Er zijn in dit stadsdeel beduidend minder enthousiaste supporters en minder hotspots en uiteindelijk begon het ook nog eens licht te regenen. Op mijn tandvlees rende ik verder.

Nét toen de moed me in mijn hardloopschoenen begon te zinken en mijn gedachten en gevoel voor richting vertroebelden, dook daar ineens de fontein van Neptunus op… Een gevoel van onwerkelijkheid overheerste: ik was op Piazza Navona! Wat een geweldige energiekick! Het publiek was terug en ik rende – veel te snel – langs de imposante Fontana dei Quattro Fiumi. Ik zwaaide nog even naar de tritons van de Fontana del Moro en dan door, met nog ruim vijf kilometer te gaan.

Marathon-Rome-Maratona-Roma (12)

De laatste kilometers waren fantastisch en voelden écht als een ereronde. Ik draaide de bekende winkelstraat Via del Corso op; een lange rechte weg van 1,6 kilometer waar het winkelend publiek iedereen massaal toe juichte. Pas hier viel het me op hoe gemêleerd het deelnemersveld is: links werd ik ingehaald door Julius Caesar terwijl ik zelf net een paus passeerde.

Marathon-Rome-Maratona-Roma (3) Marathon-Rome-Maratona-Roma (4)

Ik ving een glimp op van de prachtige tweelingkerken Santa Maria di Montesanto en Santa Maria dei Miracoli. Voor ik mijn blik weer op oneindig richtte, focuste ik even op de Egyptische obelisk aan het einde, op het Piazza del Popolo.

Aan de Via del Babuino werd ik nog even getrakteerd op de Spaanse Trappen. Verderop, aan het Piazza Venezia, wachtten mijn trouwe supporters, vlak bij het majestueuze monument ter ere van Vittorio Emanuele II. Ze hielpen me door de allerlaatste kilometers heen en dat was wel nodig ook.

Marathon-Rome-Maratona-Roma (13)

Er restte namelijk nog een hels stukje vals plat, dat me met een slinger achter het Colosseum langs leidde, op weg naar de eindstreep. Toen door de speakers de trance-versie van Now We Are Free schalde (de soundtrack van de film Gladiator), kwamen de emoties los. Wat een kippenvelmoment! Echt het hoogtepunt van de race door de geschiedenis, dwars door deze mooie stad.

Hoewel de eindtijd van zowel mij als Arthur verbleekten bij die van de Ethiopische man (2:08:11) en de Keniaanse vrouw (2:24:40) die uren voor ons als eersten over de finish kwamen, blonken onze medailles er niet minder om. Ze werden ons omgehangen door grandioos uitgedoste gladiatoren. We ontkurkten de flessen prosecco die onze supporters voor ons mee hadden gebracht en proostten met z’n allen op óns meesterwerk. Een geweldige ervaring om nooit te vergeten!’

Marathon-Rome-Maratona-Roma (19) Marathon-Rome-Maratona-Roma (20)Marathon-Rome-Maratona-Roma-medaille (1) Marathon-Rome-Maratona-Roma (21) Marathon-Rome-Maratona-Roma (22)Marathon-Rome-Maratona-Roma-medaille (2)OLYMPUS DIGITAL CAMERAMINOLTA DIGITAL CAMERA

Roma Fun Run
Zodra de deelnemers van de marathon vertrokken zijn, zal er gestart worden met de Roma Fun Run, voor iedereen die 42,195 kilometer gekkenwerk vindt. Het is een race of een ontspannen wandeling van vier kilometer, waaraan iedereen kan deelnemen . Jong en oud, sportief of niet, samen met je gezin, huisdier, kinderwagen, op rolschaatsen of op je sloffen; het is ieder jaar weer een vrolijke drukte en een superleuke manier om deel te nemen aan het grootste sportieve evenement van Italië.

Marathon-Rome-Maratona-Roma-medaille (3)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *