Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wat een feest! Terugblik op de lancering van ‘Mijn Rome’

Ciao tutti! Wat was april een bijzondere maand, met als hoogtepunt de verschijning van Saskia’s nieuwe boek, dat door jullie zo enorm enthousiast is ontvangen. Grazie di cuore voor alle berichtjes, mailtjes, foto’s en complimenten die jullie na ontvangst van het boek hebben gestuurd. Het is heerlijk om te zien dat jullie zo ontzettend genieten van dit kleurrijke boek!

Espresso-overdosis voor de laatste loodjes
Vandaag blikt Saskia terug op deze feestelijke maand. Saskia: ‘Ik ben het bijna vergeten, maar april begon met een aardige dosis stress, aangezien er aan de vormgeefkant wat mis was gegaan. Ik zal jullie niet vermoeien met de details, maar voor deze laatste fase van het drukken moest ik mijn dagelijkse dosis espresso even flink opschroeven.

Ondanks de tijdsdruk was het heerlijk om nog eens door álle foto’s te gaan (ik verzamelde er bijna duizend, waarvan ongeveer de helft in het boek te vinden is) en weer even opnieuw door Rome te wandelen. Elke foto en elk verhaal brengt prachtige herinneringen boven aan alle reizen die ik de afgelopen twintig jaar maakte, soms alleen, soms in goed gezelschap.

We fotografeerden dit tafereeltje:

Stiekem is dat het leukst, om vrienden mee te nemen naar Rome en ze daar al die betoverende plekken laten zien. Gelukkig hoor ik van iedereen dat het boek een prima alternatief is als je niet met mij persoonlijk op stap kan. Dat is echt elk uur extra werk waard geweest…

Luxe logeren
Gelukkig mocht ik, om een beetje bij te komen van deze last minute stress en uitgerust te kunnen genieten van de lancering, een nachtje slapen bij het Pillows Hotel in Amsterdam. Een heerlijk luxe hotel, waar ik dankzij het aanlokkelijke bed inderdaad geen last had van zenuwen en de nacht voor de grote dag sliep als een roosje.

Ook omdat ik net voor het inchecken een eerste exemplaar van Mijn Rome in handen kreeg. Ik was er zó blij mee, elke pagina is een feestje geworden, in een mooie mix van verhalen en foto’s.

Ik liet het boek dan ook niet meer los en las het nog een keer helemaal door, ’s avonds voor het slapen gaan, wegdromend bij al het moois, en ’s ochtends bij het ontbijt, watertandend bij alle Romeinse lekkers. Dankzij de croissantjes en cappuccino waande ik me zelfs echt even in Rome.

Live op de Limburgse radio
Als geboren Limburgse moest mijn eerste interview natuurlijk plaatsvinden met de Limburgse radio. L1 had de primeur, nog voor de verschijning van Mijn Rome. Je kunt het hele interview terugluisteren via deze link.

Keizerlijk lunchen
Ik heb mijn best gedaan om alle bijzondere plekken, straathoeken, kunstwerken, pleinen en fonteinen in het boek op te nemen, vergezeld van al mijn favoriete adresjes voor koffie, gelato, dolci, pasta en aperitivo.

De lancering van het boek kon dan ook alleen maar met een Romeinse lunch worden gevierd. Daarvoor schoven we aan bij Impero Romano in Amsterdam, waar de kok ons verwende met mijn lievelingsvoorgerecht: gefrituurde courgettebloemen. Hij maakte alleen al van de antipasti een waar feestmaal, met ook op en top Romeinse gefrituurde baccalà, heerlijke bruschetta, superverse ricotta, affettati (vleeswaren) en olijven.

Als primo genoten we van écht Romeinse pasta: cacio e pepe (met een vlammende touch) en amatriciana, gevolgd door saltimbocca met aardappeltjes uit de oven. Voor toe was er caffè met biscotti in de stijl van mijn favoriete koekjesadres in Rome, Biscottificio Innocenti in Trastevere.

Het echte werk: signeren maar!
De dag erna was het tijd voor het echte werk: het signeren van bijna driehonderd boeken, met een persoonlijke boodschap. De uitgeverij was in elk geval even omgetoverd tot een stukje Rome, met een wand vol Mijn Rome. Prachtig om mijn boek zo over de hele muur te zien staan!

De stapels boeken om te signeren logen er ook niet om. Gelukkig mocht ik steeds na zo’n dertig exemplaren even naar het postkantoor wandelen, om de kramp in mijn hand te bestrijden. Even na vijf uur waren alle pakketjes gefrankeerd en wel op de post.

Schalen vol pasta
Tijd voor een prosecco dus! Die dronk ik met alle Ciao tutti-collega’s die hebben meegewerkt aan het boek, met foto’s, met urenlang slenteren door Rome, met suggesties en tips én met morele steun.

We schoven aan bij Renato’s Osteria voor een heerlijk menu geïnspireerd op de Romeinse keuken: schalen en planken vol antipasti (van burrata tot gegrilde groente), gevolgd door grote schalen vol pasta, waaronder een carbonara met knapperig spek, een hartverwarmende pasta met stoofvlees en een romige truffelpasta (waarvan we echter zonder foto’s hebben genoten…).

Toe was er affogato al caffè, een sterke espresso met een romige bol vanille-ijs die er langzaam in verdrinkt, zodat ik dankzij dat laatste beetje cafeïne nog eens zes boeken kon signeren. Een mooie afsluiting van een onvergetelijke week!’

met dank aan Nadine, Tim & Willemijn voor een aantal foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

6 reacties

  1. Wat een fijn boek, Saskia! Tijdens onze 5-daagse trip naar Rome genoten van de bijzondere verhalen en (culinaire) tips. Heel erg leuk om Rome op die manier te leren kennen.

  2. Grazie mille Pauline, heerlijk om te horen!

  3. Monique Buiting

    Ciao Saskia,
    Het boek gekregen van een lieve vriendin voor mijn verjaardag. Afgelopen week een eerste kennismaking met Rome. Wat heerlijk om nu nog eens door het boek te bladeren. Een feest der herkenning, maar ook de bevestiging dat er nog zo veel te ontdekken valt. Non basta una vita 🙂

  4. Wat heerlijk om te horen Monique! Geniet lekker na (en plan stiekem alvast een nieuw reisje Rome)!

  5. Over 2 weken lopen wij in Rome rond. Door jouw boek kunnen we er nu al volop van genieten. Het maakt de voorpret nog groter…hoewel…we beseffen nu ook dat we aan 4 dagen veel te kort zullen komen.

  6. Heerlijk vooruitzicht! Vier dagen is prima om alvast goed sfeer te proeven – en biedt een goede reden om nog een keer terug te keren. Roma, non basta una vita – ook na zo’n 100 keer blijft er nog genoeg te ontdekken over (gelukkig)! Buon viaggio!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *