Pistoia Radici Italiane – een pakket vol lekkers uit Florence, Pistoia, de Maremma of heel Toscane
Na lange reizen in Italië speelt de heimwee hier af en toe behoorlijk op. Gelukkig belde de postbode afgelopen week aan met een grote doos vol lekkers uit Toscane, een cadeautje van Radici Italiane, dat vanuit hun winkel in het Toscaanse Pistoia pakketten vol delicatessen verzorgt. Ideaal tegen de heimwee!
Thuis in Toscane
Saskia: ‘Mensen vragen me vaak naar mijn favoriete regio in Italië. Ga ik het liefste naar Puglia, naar Sicilië of naar Umbrië? Ondanks het feit dat ik die vraag eigenlijk niet kan beantwoorden, omdat elk stukje Italië me even lief is, ben ik in Toscane het meeste thuis.
Dat komt grotendeels door de tijd die ik in zowel Florence als Siena woonde, onder meer tijdens mijn zomerstudies Italiaans, de vrienden die ik daardoor in en rondom deze steden maakte en die ik nog elk jaar probeer te bezoeken.
Maar het komt ook omdat Toscane steeds op een mooie manier op mijn pad komt. Zo voerde mijn allereerste persreis voor Ciao tutti me naar Pistoia, waar ik toen...
Piemonte 10 bijzondere restaurants aan en om het Lago d’Orta
Ten westen van het Lago Maggiore ligt het kleinere Lago d’Orta. Het is een van de schoonste meren van Noord-Italië, met prachtig helder water. Het is een prachtig pareltje dat je als Italiëliefhebber zeker een keer moet bezoeken.
In dit artikel tipten we al een aantal bezienswaardigheden aan, in en rondom het Lago d’Orta, nu zetten we tien bijzondere restaurants aan en om het meer voor je op een rijtje, voor een onvergetelijke lunch of een romantisch diner.
Ristorante Imbarcadero (Pella)
Aan het Piazza Motta in Pella, een plaatsje aan de westelijke oever van het Lago d’Orta ligt Ristorante Imbarcadero, waar je al meer dan dertig jaar niet zomaar neerstrijkt voor een lunch of diner maar voor een culinaire ervaring.
Imbarcadero (dat ‘aanlegsteiger’ betekent) begon in 1984 als een eenvoudige strandkiosk, naar een idee van Antonio en zijn broer Vittorio. Toen Massimiliano, de zoon van Antonio, in 1990 zijn intrede deed in de keuken en alles werd gerenoveerd, ontstond er een...
Piemonte Sacro Monte di Varallo – de allereerste ‘heilige berg’ in Italië
In de regio’s Piemonte en Lombardije schitteren de Sacri Monti. Op deze ‘heilige bergen’ vind je unieke kerken en kapellen, waar de spirituele sfeer meteen voelbaar is.
Negen van de Sacri Monti staan sinds 2003 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ze vertegenwoordigen volgens Unesco op unieke wijze de succesvolle integratie van architectuur en kunst in een landschap dat zich uitstekend leent voor spirituele doeleinden.
Alle negen bedevaartsoorden bestaan uit een unieke kruisweg, die de lijdensweg van Jezus naar Golgotha symboliseert, met daarnaast verschillende kapellen, kerken en basilieken, waarin tal van bijzondere muurschilderingen en beelden te zien zijn.
Hoewel alle negen Sacri Monti volgens bepaalde basisregels werden gebouwd, hebben de bedevaartsoorden allemaal een unieke uitstraling gekregen, met diverse architectonische aspecten.
Het nieuwe Jeruzalem
Het fenomeen van de Sacri Monti ontstond in de zestiende eeuw. Men wilde in Europa bedevaartplekken creëren die als...
Recepten Siciliaanse pasta met bloemkool en pijnboompitten uit De vegetarische Zilveren Lepel
De Italiaanse keuken, met haar nadruk op groenten en granen, is bij uitstek geschikt voor vegetarische maaltijden. In De vegetarische Zilveren Lepel vind je meer dan tweehonderd klassieke en eigentijdse Italiaanse vegetarische recepten.
De nadruk ligt op gezonde recepten voor iedereen die minder vlees wil eten: voorafjes, hoofdgerechten, salades, bijgerechten en desserts, van klassiekers uit de Italiaanse keuken tot eigentijdse recepten met hier en daar een exotische twist.
Denk aan een zomerse minestrone, tomatenrisotto met lentegroente, kastanjelasagne met pompoen en palmkool, pompoentaart met paprika, bietengazpacho met venkel en pasta met bloemkool en pijnboompitten. Dit laatste recept mogen we alvast met jullie delen!
Pasta met bloemkool en pijnboompitten
Ingrediënten (voor vier personen): 50 gram (passolina)krenten* | 350 gram bloemkool, in roosjes | 60-75 ml extra vergine olijfolie | 1 gele ui, gesnipperd | mespunt saffraan | 40 gram pijnboompitten | 320 gram maccheroni | 40...
Reizen door Italië De 10 mooiste grotten & ondergrondse bezienswaardigheden in Italië
Wordt het deze zomer te heet onder je voeten, daal dan af in een van de grottencomplexen of ondergrondse bezienswaardigheden die Italië rijk is. We tippen er tien, van het hoge noorden tot het diepe zuiden – stuk voor stuk ideaal voor een verkoelend dagje uit!
Grotta Gigante (Friuli-Venezia Giulia)
De Grotta Gigante is het grootste grottencomplex ter wereld dat door toeristen bezocht kan worden. De grot, met een lengte van 280 meter, een breedte van 65 meter en een koepelvormig plafond van 107 meter, ligt in de gemeente Sgonico, een paar kilometer van Trieste.
Als je midden in de grot staat, overvalt je een bijzonder gevoel. Je voelt je groots en klein tegelijk, tussen de verschillend gevormde stalactieten en stalagmieten die schitterend worden verlicht. Een van de grootste stalagmieten is, met een lengte van twaalf meter, La Colonna di Ruggero.
Grotte di Frasassi (Le Marche)
Een afdaling in de Grotte di Frasassi is echt een must tijdens je vakantie in Le Marche. De grotten...
Toscane Caseificio Cugusi – op bezoek bij een familie van kaasmakers in de Val d’Orcia
Ze wonen en werken op een van de mooiste plekken van Toscane, vlak bij Montepulciano, in de Val d’Orcia, waar het landschap om je heen mooier is dan welke ansichtkaart ook, met cipressen die fier tussen de heuvels opduiken, velden vol met goudgeel graan, kapelletjes die door een bovenaardse macht lijken te zijn neergezet en schaapskuddes die te midden van al dat moois tevreden grazen.
Het zou zomaar kunnen dat een van die schaapskuddes die je hier tegenkomt, wordt verzorgd door Silvana Cugusi en haar familie. Al meer dan vijftig jaar hoeden ze hier hun schapen en toveren ze de melk om tot tongstrelende pecorino.
De geheimen van zo’n schapenkaas zijn van generatie op generatie doorgegeven, aangevuld en verrijkt met steeds meer kennis, zodat keer op keer de beste pecorino geproefd kan worden.
Chiara laat je graag kennismaken met Caseificio Cugusi, de kaasmakerij van de familie Cugusi. Niet alleen door deze verrukkelijke kazen aan te bieden in haar webshop Chiara’s Food, maar ook...
Italiaanse taal 5x Little Italy over de hele wereld
Met Little Italy wordt een migrantenbuurt, wijk of stadsdeel in een plaats met veel Italiaanse inwoners aangeduid. In deze gebieden komt de Italiaanse cultuur nadrukkelijk naar voren in het straatbeeld, bijvoorbeeld door middel van restaurants, winkels, kunst en het gebruik van de Italiaanse taal. In dit artikel nemen we je mee naar vijf van dit soort Italiaanse wijken over de hele wereld.
Little Italy in New York (Verenigde Staten)
Het bekendste Little Italy is dat van New York. De eerste Italianen kwamen op zoek naar werk, zoals je in deze blog kunt lezen. Dat vonden ze in verschillende hoeken. Zo beschilderde de Italiaan Constantino Brumidi de muren van het Capitool met schitterende fresco’s. Lorenzo da Ponte opende in 1883 het Italian Opera House in New York, als eerste operatheater op Amerikaanse bodem.
Een groot deel van de Italianen, met name veel immigranten uit Napels en Sicilië, openen een pizzeria, delicatessenzaak of restaurant. Nog altijd vind je in Little Italy – en...
Reizen door Italië Keep it cool! 10 tips tegen de zomerhitte
De zomer kan in Italië warmer dan warm zijn. Of zeg maar gerust heet. Nu heeft dat ook zo zijn voordelen – lekker lang buiten zitten ’s avonds, altijd warm genoeg voor een verfrissend ijsje, alleen maar luchtige kleding in de koffer – maar soms is de warmte net iets teveel van het goede.
We vroegen onze Italiaanse vrienden daarom naar de beste tips om de warmte te bestrijden en er zo min mogelijk last van te hebben. Want ook zij roepen ’s zomers regelmatig che caldo! (‘wat een hitte!’) en passen hun dagritme aan aan de zon.
In deze blog delen we al deze tips, zodat je hopelijk lekker cool van de Italiaanse zomer kunt genieten!
1 Houd de luiken dicht
Het is een van de kenmerkende details van een Italiaans huis: de mooie houten luiken. Deze luiken zitten er echter niet voor fare bella figura, nee, ze hebben wel degelijk een functie. Italianen houden deze luiken de hele zomer gesloten. Het vrij dikke hout houdt de warmte echt buiten.
Alleen in de vroege ochtend, zo tussen...
Puglia De mooiste vakantievilla’s met zwembad in Puglia
Onze vrienden van Isula Travel bieden nu niet alleen vakantiehuizen op het zonnige Sicilië aan, maar ook in Puglia, met name in de Salento, in het zuiden van de regio.
Na elke positieve reactie van vakantievierders nam het enthousiasme van het Isula Travel-team steeds maar toe, terwijl de vraag naar mooie villa’s in de regio aan de andere kant van de Straat van Messina groter en groter werd. De populariteit van Puglia is nog altijd groeiende, maar het aanbod van ruime, luxe vakantievilla’s is nog niet zo groot.
Wil je vanuit je eigen villa de betoverende kustlijn van de Salento ontdekken, met de Caribisch aandoende zandstranden, de wereldberoemde trulli van Alberobello zien of het fantastische maar vrij onbekende natuurgebied Le Cesine ontdekken, dan ben je bij Isula Travel aan het goede adres.
Dompel jezelf onder in de lokale cultuur en geniet van het warme welkom van de lokale bevolking. Proef de smakelijke gerechten die in de Salento op tafel komen en vooral ook van de wijnen...
Italië dichtbij Roberto Gelato in Utrecht: ‘Ik eet zes bolletjes ijs per dag!’
Ja, je leest het goed! Zes bolletjes ijs is dagelijkse kost voor Roberto Coletti, eigenaar van Roberto Gelato in Utrecht. En ondanks het feit dat hij de keuze heeft uit een hele vitrine vol met de lekkerste smaken, kiest Roberto toch altijd weer voor chocolade en variegato amarena (yoghurtijs met amarena-kersen). Die vindt hij nu eenmaal het lekkerst.
‘IJs verveelt nooit,’ zo vertelt Roberto terwijl we op de ijshoornstoeltjes voor zijn ijssalon een ijsje eten. Hij dus een bolletje chocolade en een bolletje variegato amarena, ik een bolletje yoghurt en een bolletje bloedsinaasappel.
‘IJs is voor mij dan ook niets nieuws, ik ben er echt mee opgegroeid. Mijn overgrootvader, Giuseppe da Forno, had rond 1900 al een ijssalon in Krakau, in Polen. Mijn hele familie heeft wel iets met ijs. En niet alleen mijn familie: ook veel van mijn Italiaanse buren, vrienden en dorpsgenoten hebben van ijs hun werk kunnen maken.’
Roberto’s familie komt namelijk uit Pozzale di Cadore, een klein...
Reizen door Italië De 20 beste blogs over Italië van 2020
Ciao tutti! Nu 2020 bijna voorbij is, is het tijd voor een overzicht van de best gelezen blogs van dit jaar. Welke verhalen hebben jullie het meest gelezen?
Voor we dat verklappen, willen we jullie bedanken. Mede dankzij jullie terugkerende bezoekjes, ook in de maanden dat we niet hebben kunnen reizen, en dankzij jullie donaties in het voorjaar hebben we ook dit jaar elke dag een verhaal kunnen delen.
Vaker dan anders vonden we die verhalen wat dichter bij huis, of zelfs thuis (in eigen keuken, boekenkast of wijnrek) maar die sprankjes Italië waren dit jaar dan ook welkomer dan ooit.
Grazie di cuore daarvoor – het is heerlijk om te merken dat Italië net zo verankerd zit in jullie hart als in dat van ons, zelfs – of misschien wel juist – als we er niet heen kunnen.
Een dag tussen de citroenen
Hoe zuur 2020 soms ook was, er was gelukkig ook veel moois om te delen. Zo nam Felicia ons mee op Lemon Tour in Amalfi. Jullie genoten mee, zowel virtueel als ter plekke.
De familie Aceto...
Proef het beste van Italië Vino e Basta – proef de wijn van Quacquarini uit Le Marche
Al bijna tien jaar lang volgen Diana en Albert de blogs van Ciao tutti. Hun kennismaking met Italië gaat nog iets verder terug, naar 2008. Toen maakten ze voor het eerst even een uitstapje over de grens, van Zwitserland naar Italië, voor een ijsje in Domodossola.
Dat was liefde op het eerste gezicht en sindsdien brengen Diana en Albert al hun vakanties in Italië door, met als vast onderdeel van elke reis een bezoek aan een mooie wijngaard om wijn te proeven en in te slaan voor eigen consumptie en voor familie en vrienden.
In de loop van tijd ontstond de gedachte om hier meer mee te gaan doen. Uiteindelijk hebben ze eind 2019 de stap gezet en zijn Diana en Albert gestart met een webwinkel met mooie Italiaanse wijnen: Vino e Basta. In dit artikel delen ze een van hun favoriete wijnhuizen.
Een kleine maar fijne selectie wijnhuizen
Diana: ‘Iedereen die ons kent weet dat Italië en Italiaanse wijn onze passies zijn. Dat kunnen we met Vino e Basta perfect combineren, zodat goede wijn...