Proef het beste van Italië Aan tafel met Cicero en zijn favoriete nagerecht: cannoli!
Vandaag, morgen en overmorgen duiken we massaal de keuken in en genieten we, het liefst met de hele familie aan tafel, van heerlijke gerechten afgewisseld met gezellige, vrolijke en diepzinnige gesprekken.
Terwijl wij daar een paar dagen per jaar de tijd voor nemen, deden de oude Grieken en Romeinen dat wat vaker. Willemijn dook uitgebreid in de geschiedenis van de feestmaaltijd, voor een smaak- en betekenisvolle kerst met de klassieken!
Vandaag publiceren we het laatste stukje van Willemijns artikel, met een lekkernij van niemand minder dan Cicero.
Want hoewel het zeker niet altijd en overal in de oudheid gebruikelijk was om een toetje te eten, lustten de Romeinen er wel pap van. Of eigenlijk pasta van, want ze waren een van de eersten die de gewoonte opnamen om zoete deegwaren toe te nuttigen.
We dienen vandaag een van de meest sprekende voorbeelden op, het recept van Cicero’s favoriete nagerecht: cannoli!
Tubus farinarius dulcissimo edulio ex lacte factus, zo zijn...
Italië dichtbij 12x Italiaans eten in Amsterdam – Italiaanse restaurants, delicatessenzaken & ijssalons
Hoera! De Ciao tutti app heeft een nieuwe update gekregen. Niet alleen is het design vernieuwd, ook de techniek erachter werkt nóg beter en sneller.
Daarnaast vind je nu heel veel Italiaanse adressen in Nederland terug in de app. Van restaurants tot musea, van delicatessenzaken tot ijssalons en andere plekken met een tricolore tintje. We hebben in heel Nederland ongeveer duizend adressen voor je verzameld!
De app is beschikbaar voor Android en iOS. Je kunt de app gratis downloaden om al onze tips – zowel in Italië als in Nederland – te kunnen zien, met extra informatie.
Wil je een keer niet vanaf de bank een pizza bestellen in Amsterdam, dan geven we in dit artikel een voorproefje met twaalf buonissimi Italiaanse tips, van een fijne broodjeszaak tot authentieke pizzeria’s, van delicatessenwinkels tot restaurants waar je je een avond lang in la bella Italia waant.
Alberto Pozzetto
Voor een goede kop koffie, iets zoets (de citroencake is echt een omweg waard) of een goed belegd...
Amalfikust 10x kajakken of kanoën in Italië – van de Italiaanse meren en Cinque Terre tot Venetië en de Amalfikust
De laatste jaren zijn watersporten zoals kajakken, kanoën en suppen steeds populairder geworden – ook in Italië. Er zijn dan ook veel prachtige plekken die zeer geschikt zijn voor een onvergetelijk tochtje op het water, zowel aan de kust als op een van de schitterende meren die Italië rijk is.
We hebben tien perfecte plekken om te kajakken of kanoën in Italië voor je op een rijtje gezet, met afwisselende decors voor onvergetelijke peddelavonturen. Van Venetië tot de Cinque Terre, van het Lago d’Orta tot het Gardameer en van de Dolomieten tot de Amalfikust.
Lago d’Orta
Het Lago d’Orta is een van de schoonste meren van Noord-Italië, met prachtig helder water. Het mooiste plaatsje aan het meer is Orta San Giulio, dat op een schiereiland in het Lago d’Orta ligt, met schitterend uitzicht over het water.
Na een wandeling door het pittoreske plaatsje, met schilderachtige straatjes die van het Piazza Motta naar het meer meanderen, kun je bij Canoe Lago d’Orta (aan de Via...
Reizen door Italië De mooiste treinreizen in Italië – van de Centovalli Express tot de nieuwe Orient Express La Dolce Vita
Reizen met de trein is een ideaal alternatief als je niet van vliegen of lange autoritten houdt. Je reist ontspannen én duurzaam en onderweg geniet je van het steeds veranderende landschap. Geen eindeloze wachttijden op het vliegveld of stress bij het inchecken van je bagage, maar in alle rust de mooie uitzichten voorbij zien glijden.
Je kunt echter niet alleen naar Italië met de trein, ook ín Italië vind je veel prachtige spoorlijnen. We hebben een aantal bijzondere treinreizen voor je op een rijtje gezet, van de beroemde Centovalli Express in het noorden tot schitterende spoorroutes op de eilanden, van Slow Food-treinreizen tot de nieuwe Orient Express La Dolce Vita. Andiamo?!
Centovalli Express – van Piemonte naar Zwitserland
De Centovalli Express verbindt Domodossola in Piemonte met Locarno in Zwitersland, aan de noordelijke oever van het Lago Maggiore.
Officieel heet deze spoorlijn de Ferrovia Vigezzina-Centovalli. Vigezzina verwijst naar het Italiaanse dal, Centovalli naar...
Ligurië Ontdek de geschiedenis van olijfolie in Imperia – met olijfolieblikken als kleurrijke ansichtkaarten
In het glas-in-loodraam van het indrukwekkend trappenhuis van een van de art nouveau-villa’s in Imperia prijkt het logo van Carli, geflankeerd door het pauselijk wapen en het koninklijke wapen van het Huis van Savoia. Met zulke hoogstaande klanten kun je niet anders dan pronken, zal Carlo Carli gedacht hebben.
De naam Carli is in Imperia en omstreken echter ook niet de minste. Het olijfoliebedrijf kent een rijke geschiedenis, met verrassende verhaallijnen. Tijdens haar bezoek aan Olioliva (waarover je in deze blog meer leest) bracht Jessica dan ook een bezoek aan het Museo dell’Olivo Carlo Carli, dat is gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van de olijfolieproducent.
Jessica: ‘In het museum wordt weliswaar in de eerste plaats de geschiedenis van de olijfolie verteld, maar daarmee ook automatisch de geschiedenis van de familie Carli en van de regio Ligurië. Een absolute aanrader, dit kleine maar interessant museum waar ook de bezoeker met een iets kortere spanningsboog niet...
Napels Bezoek het Museo e Real Bosco di Capodimonte in Napels
Op de Capodimonte-heuvel in Napels vind je het museum van Capodimonte, dat is gevestigd in het voormalige zomerpaleis van het Huis Bourbon. Eromheen vind je een enorm park dat uitzicht biedt op de stad en de Golf van Napels.
Het paleis herbergt een van de belangrijkste kunstcollecties in Italië, maar ook als je geen kunstliefhebber bent is er hier veel te ontdekken. Joël & Iris van Ontdek Napels vertellen je graag wat er allemaal te zien is.
Het museum van Capodimonte
Capodimonte werd in de achttiende eeuw aangelegd als jachtreservaat voor Karel van Bourbon, die aan het hoofd stond van het Koninkrijk der Beide Siciliën, dat heel Zuid-Italië en het eiland Sicilië omvatte.
Het vormde een koninklijke residentie voor drie dynastieën, maar in 1957 openden de deuren voor het publiek, toen het koninklijke paleis was omgetoverd tot het Museo di Capodimonte.
De prachtige koninklijke tuin werd ontworpen door architect Ferdinando Sanfelice, wiens naam je misschien kent van het Palazzo...
Pistoia Radici Italiane – een pakket vol lekkers uit Florence, Pistoia, de Maremma of heel Toscane
Na lange reizen in Italië speelt de heimwee hier af en toe behoorlijk op. Gelukkig belde de postbode afgelopen week aan met een grote doos vol lekkers uit Toscane, een cadeautje van Radici Italiane, dat vanuit hun winkel in het Toscaanse Pistoia pakketten vol delicatessen verzorgt. Ideaal tegen de heimwee!
Thuis in Toscane
Saskia: ‘Mensen vragen me vaak naar mijn favoriete regio in Italië. Ga ik het liefste naar Puglia, naar Sicilië of naar Umbrië? Ondanks het feit dat ik die vraag eigenlijk niet kan beantwoorden, omdat elk stukje Italië me even lief is, ben ik in Toscane het meeste thuis.
Dat komt grotendeels door de tijd die ik in zowel Florence als Siena woonde, onder meer tijdens mijn zomerstudies Italiaans, de vrienden die ik daardoor in en rondom deze steden maakte en die ik nog elk jaar probeer te bezoeken.
Maar het komt ook omdat Toscane steeds op een mooie manier op mijn pad komt. Zo voerde mijn allereerste persreis voor Ciao tutti me naar Pistoia, waar ik toen...
Piemonte 10 bijzondere restaurants aan en om het Lago d’Orta
Ten westen van het Lago Maggiore ligt het kleinere Lago d’Orta. Het is een van de schoonste meren van Noord-Italië, met prachtig helder water. Het is een prachtig pareltje dat je als Italiëliefhebber zeker een keer moet bezoeken.
In dit artikel tipten we al een aantal bezienswaardigheden aan, in en rondom het Lago d’Orta, nu zetten we tien bijzondere restaurants aan en om het meer voor je op een rijtje, voor een onvergetelijke lunch of een romantisch diner.
Ristorante Imbarcadero (Pella)
Aan het Piazza Motta in Pella, een plaatsje aan de westelijke oever van het Lago d’Orta ligt Ristorante Imbarcadero, waar je al meer dan dertig jaar niet zomaar neerstrijkt voor een lunch of diner maar voor een culinaire ervaring.
Imbarcadero (dat ‘aanlegsteiger’ betekent) begon in 1984 als een eenvoudige strandkiosk, naar een idee van Antonio en zijn broer Vittorio. Toen Massimiliano, de zoon van Antonio, in 1990 zijn intrede deed in de keuken en alles werd gerenoveerd, ontstond er een...
Piemonte Sacro Monte di Varallo – de allereerste ‘heilige berg’ in Italië
In de regio’s Piemonte en Lombardije schitteren de Sacri Monti. Op deze ‘heilige bergen’ vind je unieke kerken en kapellen, waar de spirituele sfeer meteen voelbaar is.
Negen van de Sacri Monti staan sinds 2003 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ze vertegenwoordigen volgens Unesco op unieke wijze de succesvolle integratie van architectuur en kunst in een landschap dat zich uitstekend leent voor spirituele doeleinden.
Alle negen bedevaartsoorden bestaan uit een unieke kruisweg, die de lijdensweg van Jezus naar Golgotha symboliseert, met daarnaast verschillende kapellen, kerken en basilieken, waarin tal van bijzondere muurschilderingen en beelden te zien zijn.
Hoewel alle negen Sacri Monti volgens bepaalde basisregels werden gebouwd, hebben de bedevaartsoorden allemaal een unieke uitstraling gekregen, met diverse architectonische aspecten.
Het nieuwe Jeruzalem
Het fenomeen van de Sacri Monti ontstond in de zestiende eeuw. Men wilde in Europa bedevaartplekken creëren die als...
Recepten Siciliaanse pasta met bloemkool en pijnboompitten uit De vegetarische Zilveren Lepel
De Italiaanse keuken, met haar nadruk op groenten en granen, is bij uitstek geschikt voor vegetarische maaltijden. In De vegetarische Zilveren Lepel vind je meer dan tweehonderd klassieke en eigentijdse Italiaanse vegetarische recepten.
De nadruk ligt op gezonde recepten voor iedereen die minder vlees wil eten: voorafjes, hoofdgerechten, salades, bijgerechten en desserts, van klassiekers uit de Italiaanse keuken tot eigentijdse recepten met hier en daar een exotische twist.
Denk aan een zomerse minestrone, tomatenrisotto met lentegroente, kastanjelasagne met pompoen en palmkool, pompoentaart met paprika, bietengazpacho met venkel en pasta met bloemkool en pijnboompitten. Dit laatste recept mogen we alvast met jullie delen!
Pasta met bloemkool en pijnboompitten
Ingrediënten (voor vier personen): 50 gram (passolina)krenten* | 350 gram bloemkool, in roosjes | 60-75 ml extra vergine olijfolie | 1 gele ui, gesnipperd | mespunt saffraan | 40 gram pijnboompitten | 320 gram maccheroni | 40...
Reizen door Italië De 10 mooiste grotten & ondergrondse bezienswaardigheden in Italië
Wordt het deze zomer te heet onder je voeten, daal dan af in een van de grottencomplexen of ondergrondse bezienswaardigheden die Italië rijk is. We tippen er tien, van het hoge noorden tot het diepe zuiden – stuk voor stuk ideaal voor een verkoelend dagje uit!
Grotta Gigante (Friuli-Venezia Giulia)
De Grotta Gigante is het grootste grottencomplex ter wereld dat door toeristen bezocht kan worden. De grot, met een lengte van 280 meter, een breedte van 65 meter en een koepelvormig plafond van 107 meter, ligt in de gemeente Sgonico, een paar kilometer van Trieste.
Als je midden in de grot staat, overvalt je een bijzonder gevoel. Je voelt je groots en klein tegelijk, tussen de verschillend gevormde stalactieten en stalagmieten die schitterend worden verlicht. Een van de grootste stalagmieten is, met een lengte van twaalf meter, La Colonna di Ruggero.
Grotte di Frasassi (Le Marche)
Een afdaling in de Grotte di Frasassi is echt een must tijdens je vakantie in Le Marche. De grotten...
Toscane Caseificio Cugusi – op bezoek bij een familie van kaasmakers in de Val d’Orcia
Ze wonen en werken op een van de mooiste plekken van Toscane, vlak bij Montepulciano, in de Val d’Orcia, waar het landschap om je heen mooier is dan welke ansichtkaart ook, met cipressen die fier tussen de heuvels opduiken, velden vol met goudgeel graan, kapelletjes die door een bovenaardse macht lijken te zijn neergezet en schaapskuddes die te midden van al dat moois tevreden grazen.
Het zou zomaar kunnen dat een van die schaapskuddes die je hier tegenkomt, wordt verzorgd door Silvana Cugusi en haar familie. Al meer dan vijftig jaar hoeden ze hier hun schapen en toveren ze de melk om tot tongstrelende pecorino.
De geheimen van zo’n schapenkaas zijn van generatie op generatie doorgegeven, aangevuld en verrijkt met steeds meer kennis, zodat keer op keer de beste pecorino geproefd kan worden.
Chiara laat je graag kennismaken met Caseificio Cugusi, de kaasmakerij van de familie Cugusi. Niet alleen door deze verrukkelijke kazen aan te bieden in haar webshop Chiara’s Food, maar ook...