Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Babà al limoncello uit Belinda’s Italiaans bakboek

Elke regio in Italië heeft een heel repertoire aan eigen brood, pizza’s, koekjes, dolci… Belinda MacDonald – die in Australië werd geboren maar inmiddels in het Belgische Oostduinkerke restaurant La Cucina Antica runt – verzamelde tijdens haar vele culinaire zoektochten in Italië een groot aantal recepten.

De lekkerste recepten deelt ze in Belinda’s Italiaans Bakboek, waarin ze ook veel werkt met lievito madre – de Italiaanse versie van zuurdesem. Ze legt haarfijn uit waarom dit zo gezond is, hoe je het zelf thuis maakt, ermee werkt en onderhoudt.

Ze leert je hoe en met welke bloemsoorten je pizza’s en broden bereidt, hoe je ze afwerkt en wat er nu zo specifiek is aan Italiaans gebak.

In haar bakboek vind je meer dan zestig recepten – van pizza voor alle seizoenen tot taralli, grissini en schiacciata, van allerlei soorten brood tot panettone, panforte, bomboloni, verschillende soorten koekjes en taarten.

We mogen het recept voor babà al limoncello alvast met jullie delen. Het recept voor deze cakejes komt uit Napels, waar ze vaak worden gedrenkt in rum (zoals je in deze blog kunt lezen), maar Belinda dompelt ze in een badje van limoncello!

Belinda’s babà al limoncello

Belinda: ‘Dit heerlijke dessert staat altijd op ons menu in ons restaurant, La Cucina Antica. Wij serveren de babà met ons vers gedraaide vanille-ijs, maar het dessert is ook een aanrader in combinatie met warme vanillepudding, zeker in de winter.

Ik maak deze heerlijke cakejes met mijn desemstarter en mijn eigen limoncello, maar je kunt altijd een droge gist gebruiken en een goede limoncello. Al is je eigen limoncello maken echt niet zo moeilijk, en het geeft toch een extra dimensie aan je dessert.

Wat heb je nodig?

Voor circa 30 babà heb je nodig: 200 gram bloem | 100 gram desemstarter of 5 gram droge gist of 15 gram verse gist | 40 gram suiker | 5 eieren | 75 gram boter op kamertemperatuur | 5 gram vanillearoma | rasp van 1 biologische citroen | 5 gram zout

Voor de siroop: 1,5 liter water | 800 gram suiker | rasp van 1 biologische citroen | 200 milliliter limoncello

Wil je zelf limoncello maken, dan heb je ook nodig: 1 liter 98° alcohol | 10 biologische citroenen, liefst van Sicilië of de Amalfikust | 1,5 liter water | 600 gram suiker

Hoe maak je limoncello?

Gebruik een dunschiller om de schil van de biologische citroenen te verwijderen. Giet de alcohol en citroenschillen samen in een glazen pot en sluit de pot af. Laat de alcohol twee weken trekken en schud de pot dagelijks lichtjes gedurende enkele minuten.

Na twee weken laat je het water en de suiker samen inkoken op een laag vuurtje tot de suiker opgelost is. Laat de siroop afkoelen. Giet de alcohol door een puntzeef bij de siroop et voilà: je eigen limoncello!

Bewaar je limoncello in glazen flessen op een koele plaats en minstens één fles in de diepvries om te serveren als digestivo.

Hoe maak je de babà?

Doe de bloem, suiker en desemstarter of gist in de kom van een keukenmachine. Meng er een voor een de eieren door en geleidelijk aan ook de boter. Mix er de vanille en citroen door en als laatste het zout.

Haal het deeg uit de keukenmachine en kneed het een paar minuten met je handen. Zet het deeg in een lichtjes met olijfolie ingevette kom, dek het af met plasticfolie en laat het rusten tot het in volume verdubbeld is.

Vul een spuitzak met het deeg en vul de siliconen babà-vormpjes. Bij gebrek aan babà-vormpjes kun je ook een vorm voor cupcakes gebruiken.

Bak de cakejes in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende circa vijftien minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn en gemakkelijk loskomen uit de vorm. Laat ze afkoelen op een rooster.

Maak af met de citroensiroop

Zet het water, de suiker en de citroenschillen samen op een laag vuur. Het water mag niet koken, maar de suiker moet wel opgelost zijn, waarbij het water de kleur van de citroenschillen opneemt. Neem de siroop van het vuur en laat afkoelen.

Voeg de limoncello toe. Dompel ten slotte de babà in het mengsel. Zelf gebruik ik een grote glazen pot om de babà al limoncello te bewaren in de koelkast.’

Geniet van alle recepten in

Belinda’s Italiaans bakboek | Belinda MacDonald | ISBN 9789401487139 | € 25,99 | uitgeverij Lannoo | bestel Belinda’s Italiaans bakboek bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *