Le Marche Ontdek Cupramontana – hoofdstad van de Verdicchio-wijn
Ga je mee op ontdekkingstocht in het charmante dorpje Cupramontana, de hoofdstad van de Verdicchio-wijn? Aan de hand van de tips van Isabelle en Laura, die samen de blog Ecco Le Marche schrijven, gaan we op pad.
Una passeggiata in Poggio Cupro
Van bij La Girandola is het een aangename wandeling naar het dichtstbijzijnde dorpje, Poggio Cupro, het kleine zusje van Cupramontana. Je betreedt het dorpje door een eeuwenoude stadspoort, waarachter schilderachtige steegjes kronkelen.
Poggio Cupro was ooit een versterkt klooster en de stadspoort laat deze tijd, net als een deel van de omringde muur, nog altijd voortleven. Het kloppend hart van Poggio Cupro is het piazzetta, pleintje, met daaraan de vijftiende-eeuwse San Salvatore.
Als de kerk open is, bewonder je binnen een fresco van San Floriano, dat in 1460 werd geschilderd. Het is daarmee de oudste afbeelding van deze heilige in de regio Le Marche. Sta je voor een gesloten deur? Bel dan even aan bij de buurman, die heeft een sleutel en...
Piemonte Parco d’Arte Quarelli – kunst in de olijfboomgaard
Piemonte telt amper olijfgaarden, maar deze is zeker een bezoekje waard. Niet zozeer omwille van de olijfbomen, maar omdat in de olijfboomgaard een uniek kunstpark te vinden is, dat je elke dag gratis kunt bezoeken.
Natascha: ‘Dit kunstpark, Parco d’Arte Quarelli, tussen Mombaldone en Roccaverano, is spontaan ontstaan vanuit een passie voor hedendaagse kunst en liefde voor de Langhe. De eigenaar van het landgoed kreeg in de loop der jaren vele kunstenaars uit Turijn op bezoek, die in ruil voor hun verblijf regelmatig een kunstwerk achter lieten.
In eerste instantie vrolijkte deze kunst het huis op, maar naarmate de tijd verstreek, verplaatsten de kunstwerken zich ook voorbij de muren van het pand, naar de natuur. Er wordt regelmatig een kunstwedstrijd gehouden waardoor je hier steeds weer nieuwe kunstwerken kunt ontdekken.
Een gehurkte, stralend witte Batman tussen de struiken, een zwaardvis in een stenen muur en neergehaalde straaljagers… Dit zijn maar een paar van de...
Ligurië Als een koning(in) in Genua – kunst kijken, shoppen, eten & slapen in de Palazzi dei Rolli
Genua staat bekend om haar grote verzameling statige paleizen: de Palazzi dei Rolli. Veel van deze palazzi hebben tegenwoordig een nieuwe functie, van winkel en hotel tot museum en restaurant. Zo kun je een heel weekend in deze palazzi doorbrengen en je even de koning te rijk wanen.
Ciao tutti’s Liza ging op ontdekkingstocht en tipt een aantal voormalige koninklijke verblijven die tegenwoordig een nieuwe functie hebben.
Liza: ‘Genua staat bekend om haar indrukwekkende Palazzi dei Rolli, een verzameling koninklijke paleizen uit de zestiende eeuw. De bekendste liggen aan de indrukwekkende Via Garibaldi, de belangrijkste straat van de stad.
De rijkste families van Genua lieten hier in de zestiende eeuw privéverblijven optrekken, niet alleen om hun rijkdom te tonen maar ook om belangrijke gasten van de Republiek van Genua te ontvangen tijdens staatsbezoeken.
De Zuid-Nederlandse schilder Rubens was zelfs zo onder de indruk van de statige gebouwen aan deze straat dat hij een serie...
Recepten Grissini met olijven en venkelzaadjes met een dip van cannellini en artisjok uit Een tafel vol kleine hapjes
Er is niets fijner dan op zaterdagochtend een bezoek brengen aan de markt, om allerlei heerlijke ingrediënten te kopen die ’s avonds op tafel schitteren. Het liefst struinen we een paar uur langs de kramen vol met verse groenten, pas geoogst fruit, vers gevangen vis en ander lekkers.
Na een paar uur in de keuken druppelen de eerste vrienden binnen en raakt de tafel steeds voller en voller met veel verschillende kleine hapjes. Een goede fles wijn erbij en de avond kan niet meer stuk.
Artisjokken op de markt
In Rome kunnen we vooral de verleiding van de artisjokken niet weerstaan. Groot of klein, in zijn geheel kort gekookt om de blaadjes met een dipsausje te eten of, op z’n Romeins, geschild en gefrituurd… We vinden het allemaal even lekker.
Vanochtend gaan we echter op pad om artisjokken te kopen voor een recept voor een cannellini-artisjokdip uit het kookboek Een tafel vol kleine hapjes. Samen met vers gebakken grissini wordt dat de appetizer vanavond. Succes gegarandeerd, dus...
Gardameer Proef de klinkende wijnen van La Rifra (Desenzano del Garda)
Mooie wijnen met een goed verhaal, dat is waar het hart van Wijndivas Heskia en Kim sneller van gaat kloppen. Ze letten voor hun wijnwebshop Wijndivas niet alleen op de kenmerken van de wijn, maar ook op het verhaal áchter de wijn.
Regelmatig tippen ze op Ciao tutti een bijzonder wijnhuis uit hun collectie. Dit keer is dat La Rifra in Desenzano del Garda, een klein maar verrassend fijn wijnhuis aan het Gardameer.
Heskia: ‘Ik ben altijd gek geweest op het Italiaanse merengebied. Buiten het hoogseizoen kom ik graag in Desenzano del Garda, met een schattig haventje, fijne restaurants en terrasjes aan het meer.
Kim en ik ontdekten hier een klein wijngebied, waar onder meer de verrassende Lugana DOC wordt gemaakt. De druiven hebben een jaloersmakend uitzicht op de bergen. We vonden er een juweeltje van een wijnhuis: La Rifra.’
Kim: ‘Als we er voor het eerst over de drempel stappen, staan we in een kleine keuken met een grote openhaard, waar nonno, opa, zijn handen warmt. Met...
Recepten Gelato di nocciola (hazelnootijs) naar recept van Perchè no! in Florence
Van de aardige eigenaar van Perchè no! in Florence kregen we speciaal voor alle lezers van Ciao tutti het recept voor gelato di nocciola, oftewel hazelnootijs.
Wat heb je nodig?
Ingrediënten (voor 6-8 porties): 4 eieren | 0,5 liter volle melk | 2 dl slagroom | 50 gram zeer fijne kristalsuiker | 75 gram bruine basterdsuiker | 3 eetlepels Frangelico (hazelnootlikeur) | 150 gram hazelnoten, gepeld en geroosterd | 50 gram pure chocolade
Hoe maak je dit hazelnootijs?
Klop twee eieren, twee eierdooiers, de kristalsuiker en de helft van de basterdsuiker los. Verwarm de melk totdat er luchtbellen naar boven komen. Schenk de melk dan bij het eiersuikermengsel.
Doe het mengsel dan in een pannetje en warm het ongeveer tien minuten op middelmatig vuur. Roer regelmatig door. Laat het mengsel niet warmer worden dan 70 tot 75 °C, want dan gaat het schiften. Draai na tien minuten het vuur uit, schenk het mengsel in een kom en meng er de hazelnootlikeur doorheen. Laat afkoelen.
Hak 120 gram van de...
Umbrië Daal af in de Pozzo di San Patrizio in Orvieto – via bordeeltrappen naar het vagevuur
In de prachtige roman De boekhandelaarster uit Orvieto brengt Mathilde een bezoek aan de waterput van Sint-Patricius, de Pozzo di San Patrizio in Orvieto:
‘Hoewel hij uit 1527 stamt, is de waterput echt heel futuristisch uitgerust, Hij heeft een spiraalvormige structuur met twee trappen die identiek is aan die van DNA, dat echter pas vier eeuwen daarna ontdekt zou worden. Clemens VII nam zijn toevlucht tot Orvieto nadat de landsknechten Rome bestormd hadden.
De paus was geobsedeerd door het idee dat hij verstoken zou zijn van watervoorzieningen, dus gaf hij architect Antonio da Sangallo de Jongere opdracht een waterput te ontwerpen die het fort van Albornoz kon bedienen en een goede watervoorziening garandeerde in geval van een invasie.’
Een put tot in het vagevuur
Dat herinnerde me aan een interessant verhaal over deze put dat we laatst op de website Italia Magia lazen en waarvan we jullie vanmiddag deelgenoot mogen maken:
‘Orvieto is een van de mooiste steden van Umbrië. De...
Recepten Zomerse pastasalade: mezze maniche met rauwe ham en meloen
Nu de temperatuur in Toscane al wekenlang hoger en hoger klimt en regelmatig de vijfendertiggradengrens bereikt, zie je steeds meer korte mouwen opduiken. Niet alleen in het straatbeeld (zelfs de Italianen halen met deze hitte op werkdagen hun elegante zomertruitjes uit de kast), maar ook op tafel.
Op tafel? Ja, want korte mouwen is ook de naam van een Italiaanse pastasoort. In het Italiaans klinkt het alleen wat eleganter: mezze maniche. En zeg nou zelf, een volk dat zijn pastasoort zo’n sprekende naam geeft, daar moet je toch wel van houden?
Pasta in de vorm van korte mouwen
De korte mouwtjes heten overigens zo omdat de korte, geribbelde pastabuisjes op korte mouwen lijken. Een goede gelegenheid om ze vooral ook te bereiden en te eten als het mooi zomers weer is. In een pastasalade bijvoorbeeld, met mozzarella, tomaat en basilicum.
Op de website van Barilla lezen we als volgt: ‘Tra i componenti della numerosissima stirpe dei maccheroni ve ne sono alcuni dal nome particolarmente...
Campanië Proef het lekkerste street food van Napels – van pizza fritta tot de cuoppo napoletano
De Napolitaanse keuken is natuurlijk heerlijk, dat hoeven we je niet te vertellen. Je proeft in Napels lekkere pasta’s, zoals pasta met ragù napoletana en pasta alla puttanesca.
Maar ook zoete dolci en niet te vergeten de allerbeste pizza’s van de wereld! De Napolitanen zijn daarnaast ook meesters in het maken van street food. Iris en Joël van Ontdek Napels geven je in deze blog alvast een voorproefje van het lekkerste street food van de stad.
Eenvoud en creativiteit
Joël: ‘Voor we je kennis laten maken met het Napolitaanse street food is het belangrijk om te weten dat de Napolitanen eenvoud in gerechten waarderen. Dit betekent dat er vaak weinig en eenvoudige ingrediënten gebruikt worden, meestal alleen in het seizoen dat ze verkrijgbaar zijn. Zo komen alle ingrediënten goed tot hun recht en krijgt elk gerecht de beste smaak.
Napels is van oudsher een stad met een grote arbeidersklasse. Zoals overal ter wereld waar mensen het zich niet konden veroorloven om eten weg te...
Italiaanse films & series James Bond, Ben Hur & meer Matera op het witte doek
Matera is een geliefde filmset. Niet gek als je de bijzondere aanblik van de stad ziet!
Vanaf 6 april kun je in Matera niemand minder dan Daniel Craig tegenkomen, die voor de vijfde – en tevens ook de laatste – keer in de huid van James Bond zal kruipen. De nieuwe Bond-film, die op 30 september 2021 in première zal gaan, speelt zich deels af in de stad van de Sassi.
Lees ook: 19x doen & proeven in Matera
Daniel Craig alias James Bond is niet de enige voor wie Matera een perfecte filmset is. Beroemde regisseurs als Pier Paolo Pasolini, Giuseppe Tornatore en Mel Gibson kozen het historisch centrum van Matera eerder al uit voor hun kaskrakers.
Voor je Matera bezoekt, kun je thuis al genieten van een voorproefje van deze unieke stad door deze films te kijken:
*Viva l’Italia van Roberto Rossellini (1961)
*Il Vangelo secondo Matteo van Pier Paolo Pasolini (1964)
*C’era una volta van Francesco Rosi (1967)
*Cristo si è fermato ad Eboli van Francesco Rosi (1979)
*King David van...
Recepten Pioppi, hét kookboek – recepten voor het beroemde Pioppi-dieet
Het is een doorslaand succes: het Pioppi-dieet, een gezonde, laagdrempelige leefstijl om lekker maar toch verantwoord te eten. Het dieet is vernoemd naar een Italiaans dorp in de provincie Salerno, waar de locals met dank aan dit ‘dieet’ tot op hoge leeftijd fit en actief blijven.
In het boek Het Pioppi-dieet vind je een duidelijke, gedetailleerde handleiding voor deze Italiaanse leefstijl, met achtergrondinformatie, uitleg, recepten (voor ontbijt, lunch en diner), weekmenu’s, boodschappenlijstjes en richtlijnen. Nóg meer Pioppi-proof recepten en weekmenu’s vind je nu in Pioppi, hét kookboek.
Start je dag bijvoorbeeld met notengranola met kokos, een romige koffieshake met cacao en kaneel of met crêpes van kastanjemeel met frambozen. Dan kun je er zeker tegen tot de lunch, waar je opnieuw een feestje van maakt met een spinaziewrap, frittata met zoete aardappel en spekjes of een salade met makreel en olijventapenade.
Voor ’s avonds is er een heerlijke waslijst aan...
Campanië Orto Botanico di Napoli – een oase van rust in een hectische stad
Een stedentrip Napels is een heerlijke ervaring, maar wel een ervaring die veel van je zintuigen eist. Iris en Joël van Ontdek Napels delen vandaag een oase van rust in de Napolitaanse hectiek.
Iris: ‘Op de Via Foria in Napels staat vaker wel dan geen file. Toeterende auto’s, de loeiende sirenes van een ambulance en het gejank van opgevoerde scootertjes maken het allesbehalve een rustige straat. Toch is er een plek langs de Via Foria waar je in één klap het gevoel hebt de stad uit te zijn: de Orto Botanico di Napoli.
Achter de hekken van nummer 223 leiden twee grote stenen trappen je naar de botanische tuin van Napels. Eenmaal boven word je begroet door tientallen verschillende bomen en honderden tinten groen. Het is de perfecte plek om even tot rust te komen als het drukke leven in Napels je iets te veel wordt.’
Joël: ‘De botanische tuin van Napels werd ruim tweehonderd jaar geleden aangelegd, tijdens de Franse overheersing van de stad. Destijds werd er veel...