In het gebied tussen Florence en Siena dat de Chianti grofweg bestrijkt, wordt al eeuwenlang wijn gemaakt. Er zijn bronnen uit de dertiende eeuw die al vermelden dat de inwoners van de dorpjes die in dit gebied liggen zich bezighouden met de productie van wijn.
Radda in Chianti werd in 1384 de hoofdstad van de Lega del Chianti, het verbond van steden en dorpen in de Chiantistreek. Nu is het de hoofdzetel van het Consorzio di Chianti Classico en als zodanig mag je dit stadje op een tocht door de Chianti niet links laten liggen.
Een Chianti Classico proeven kun je echter beter net iets buiten Radda doen, bij Castello d’Albola bijvoorbeeld. In het Dizionario Fisico Geografico del Granducato di Toscana van Emanule Repetti (1841) valt al te lezen dat hier zeer goede wijn vandaan komt: ‘Chiamasi propriamente Albolauna piaggia accreditata per i suoivigneti, dai quali si ottengono forse i migliori vini del Chianti.’
Woensdag proefden we de wijn die hier wordt gemaakt in Siena, maar in april bezochten Saskia en Sophie dit wijnkasteel. De hoogste tijd om daar uitgebreid verslag van te doen.
Wijn proeven bij Castello d’Albola is niet zomaar genieten van een paar glazen wijn. Nee, het is een ware beleving die je even in andere sferen brengt – en niet alleen dankzij de betoverende smaak van de wijn. Het oudste gedeelte van het kasteel dateert namelijk al uit de twaalfde eeuw en dat is in veel details nog te zien. Alles ademt historie, van de bijzondere kasten in de ontvangstruimte tot de enorme wijnkelders.
Het landgoed was altijd het eigendom van adellijke Toscaanse families, maar sinds ruim dertig jaar is het in handen van de familie Zonin, die zorgde voor een uitbreiding van het aantal hectare wijngaarden én voor de restauratie van het kasteel en de villa. Dankzij deze familie vind je hier nu een betoverende plek – met tal van details.
Wij werden rondgeleid door de Vlaamse Veronique Peeters, die alles weet over de geschiedenis van het kasteel en de bijzondere wijnen die er gemaakt worden. Ze laat ons op ons gemak door de cantine wandelen, tussen wijnvaten van verschillende formaten. Sommige zijn echt enorm!
Dan wordt er geproefd, van de magische witte wijn, de volle rode wijn en de tongstrelende Vin Santo. Geef ons maar zo’n vat of vaatje mee naar huis!
Ook mogen we – bij hoge uitzondering – buiten een kijkje nemen, bij de villa en de kapel. Normaal gesproken is dit gesloten voor publiek, maar we laten jullie dankzij onderstaande foto’s toch even meegenieten!
Een bezoek aan de wijnkelders van Castello d’Albola zelf is wel voor iedereen mogelijk. In principe kun je elke dag terecht tussen 10.00 en 18.30 uur. Om 12.00 uur en 17.00 uur is er een rondleiding in het Engels, Frans en Nederlands, die wordt gevolgd door een wijn- en olijfolieproeverij. De kosten bedragen € 15,- per persoon. Op verzoek zijn er ook proeverijen met lunch en diner mogelijk.
Vallende sterren
Ben je in augustus in de Chianti? In de nacht van San Lorenzo (10 augustus) wordt er getoost op elke vallende ster die aan de hemel boven Toscane te zien is. Deze bijzondere nacht wordt daarom ook wel ‘Nacht van de Vallende Sterren’ genoemd. Salute, bellissime stelle!
Nog meer wijn proeven in de Chianti
Ga dan op pad met onze wijnroute, een heerlijke tocht door het hart van Toscane. Onderweg geniet je van schitterende vergezichten, een rondleiding door een wijngaard en uiteraard een goed glas wijn in een van de vele cantina’s (wijnkelders) die in dit gebied gevestigd zijn. Buon viaggio!
Bestel onze wijnroute in de Chianti
Deze Ciao tutti route is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail, een link om de route te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, je laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.
Vandaag zijn we na het lezen van dit artikel het kasteel gaan bezoeken. Het is prachtig gelegen en mooi onderhouden. De rondleiding viel ons echter tegen, na 15 minuten was die al voorbij. We hadden er meer van verwacht.
Ciao Sonja! Leuk dat jullie Castello d’Albola zijn gaan bezoeken. De wijnkelders zijn inderdaad niet heel groot, maar hebben jullie na de rondleiding dan geen wijnen geproefd? Dat is het lekkerste onderdeel! De tuinen zijn zoals geschreven niet toegankelijk voor publiek (wij kregen een extraatje), maar ook met de rondleiding door de wijnkelders en een proeverij waren wij toch wel even zoet…
Uiteraard hebben we mogen proeven, mmmmmm. We hadden misschien wat meer willen zien over het fabriceren van de wijn. Maar het was een mooie uitstap ook naar het dorp Radda in Chianti.