Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Recepten

Bagna cauda – een warm bad naar recept van Antonio Carluccio & Gennaro Contaldo

Nu we zo heerlijk hebben liggen weken in het Romeinse water ook een warm bad voor op tafel. Deze bagna cauda is een traditioneel gerecht uit Piemonte, waar het als een soort fondue wordt gegeten. De saus op basis van ansjovis en knoflook wordt in het midden van de tafel warm gehouden en iedereen doopt er naar eigen smaak stukjes groente en brood in. Antonio Carluccio maakt een meesterlijke bagna cauda, die hier vaak op tafel staat omdat het zo gezellig eet, zo Italiaans dippend. Je hoeft overigens niet bang te zijn voor de hoeveelheid knoflook. Zoals Carluccio het zelf zegt: ‘Vanwege de knoflook zullen velen het een asociaal gerecht vinden, maar deze versie is buitengewoon lekker en heeft geen bijverschijnselen. Ik zou zelf het tegenovergestelde willen beweren – het kan het beste met een groot gezelschap rond de tafel worden gegeten, die allemaal hun groenten dopen in dezelfde warme saus.’ Wat heb je nodig? Voor een voorgerecht voor zes tot acht personen heb je nodig: 8...
Campanië

Waar eet je de lekkerste sfogliatelle van Napels?

‘Napule tre cos ten e bell, a pizz, o sol e a sfugliatell’ – in Napels vind je drie mooie dingen: pizza, zon en sfogliatella, zo staat er op het servetje van Antico Forno delle Sfogliatelle Calde Fratelli Attanasio (Vico Ferrovia 1), waar Saskia ooit haar eerste sfogliatella proefde. Het is een vrije aanpassing van ‘Napule tre cose tene belle: ‘o mare, ‘o Vesuvio, e ‘e sfugliatelle’, waarbij de sfogliatella zich mag meten met de zee en de Vesuvius. De broers Attanasio weten niet alleen Saskia, maar bijna iedereen die het station van Napels uitloopt te verleiden. Door de heerlijke geur te volgen, sta je voor je het weet met een vers gebakken sfogliatella in je hand. Al sinds drie generaties wordt dit typisch Napolitaanse gebakje hier volgens geheim recept gebakken. Prachtig geschulpt gebakje met ricotta De Napolitanen zijn dol op deze prachtig geschulpte lekkernij van dun bladerdeeg, gevuld met ricotta, gekonfijte citroen- en sinaasappelschil, vanille en een vleugje...
Italiaanse films & series

Martin Eden – een film met de straten van Napels als decor

Vanaf 21 november geniet je van de film Martin Eden, met de straten van Napels als decor. De film is een vrije bewerking van de gelijknamige roman van Jack London. Regisseur Pietro Marcello, die werd geboren in Caserta, verplaatste het verhaal van Oakland (in Californië) naar Napels en koos ervoor om volledig op zestien millimeter te draaien. In combinatie met bijzondere archiefbeelden en een verrassende soundtrack levert dit een meeslepend drama op, waarin de charismatische Luca Marinelli op spectaculaire wijze de hoofdrol vertolkt. De film werd op het filmfestival van Venetië bekroond met de prijs voor beste acteur en sleepte de TIFF Platform Prize in de wacht voor artistieke kwaliteit en regie. Martin is een ongeschoolde zeeman. Hij leidt een turbulent leven, totdat hij Arturo, de jongste telg van een rijke familie, uit een penibele situatie weet te redden. Arturo neemt Martin als dank mee naar zijn huis, waar Martin kennismaakt met Elena, Arturo’s zus. Hij is op slag...
Umbrië

Enoteca L’Alchimista – een fantastisch familierestaurant in Montefalco

Onlangs belandde er een tip in onze mailbox, waarin Ristorante L’Alchimista in Montefalco werd aangeraden. Daar moesten we volgens een van onze lezers sicuramente een keer gaan eten. We reserveren een tafeltje en rijden vol verwachting richting Montefalco, ‘het balkon van Umbrië’, om ons een avond culinair in de watten te laten leggen. Op weg naar het Piazza del Comune, waar Enoteca L’Alchimista te vinden is, passeren pittoreske doorkijkjes naar de middeleeuwse stadsmuren, uitnodigende wijnbarretjes en knusse restaurants. Eenmaal op het prachtige plein is het niet zo moeilijk om Enoteca L’Alchimista te ontwaren. Van de diverse aanwezige restaurantjes ziet het er het gezelligste uit en zitten er verreweg de meeste gasten. Een goed teken dus! We worden vriendelijk verwelkomd door Clara, die vraagt of we binnen of buiten willen eten. Aangezien het nog heerlijk nazomerweer is, kiezen we voor buiten. Zodra we zitten, komt eigenaresse Barbara naar ons toe. Na een hartelijke...
Cinque Terre

Wandelen in Varazze – een alternatief voor de drukte in Cinque Terre

Move over Cinque Terre, hier komt Varazze! Natascha en Nicolas nemen je mee naar dit schitterende alternatief voor de drukke dorpjes van de Cinque Terre. Natascha: ‘Ze bekijken ons dan altijd vol ongeloof, want wie heeft er nu gehoord van Varazze, een kustdorpje in het vrij onbekende stukje Ligurië tussen Savona en Genua? De Cinque Terre zijn natuurlijk prachtig, maar dankzij de vele vermeldingen op blogs en in reisgidsen worden ze ook overspoeld door toeristen, niet alleen in het hoogseizoen maar ook in het voor- en naseizoen. Dat maakt de wandelpaden tussen de kleurrijke dorpjes een stuk minder aantrekkelijk. De Italianen zelf zijn ondertussen op zoek gegaan naar alternatieven en hebben de aantrekkingskracht ontdekt van minder bekende badplaatsen, zoals Varazze. Het is vooral het charmante wandelpad dat is aangelegd op de plek van de oude spoorwegbedding, de Lungomare Europa, die in de smaak valt. Je loopt er langs een rotsige kustlijn, omgeven door palmbomen en mediterrane...
Chianti

Ciao tutti bij Campinglife in Florence en in de Chianti

Afgelopen zomer was Saskia in Florence voor opnames van de Toscaanse afleveringen van het televisieprogramma Campinglife. De eerste opnames, met René Pluijm, de kok van Campinglife, vonden plaats op de Mercato di Sant’Ambrogio. We kochten heerlijke courgettebloemen, die we volgens de oude marktvrouw moesten vullen met mozzarella en broodkruim: René ontdekte een bijzonder soort courgette en cameraman Mark zag overal meer dan genoeg lekkers om op beeld vast te leggen: Op zoek naar paprika’s voor bij de risotto: Tja, tien uur ’s ochtends en dan voor de camera trippa (pens) proeven… En net dit stukje moest dan wel vier keer over omdat René zich steeds versprak… De visboer kwam even kijken wat die camera voor zijn deur deed en ook de slager was nieuwsgierig: Nog maar een keer trippa bestellen: Na de trippa is het tijd voor koffie! Van Gabriele Cortopassi, eigenaar van de Espresso Acdemy, kregen René en ik een korte workshop: Na de koffie liet Gabriele Cortopassi ons...
Italiaanse films & series

Geniet van de Siciliaanse serie over commissario Maltese

Heb je genoten van de serie over commissario Montalbano? Dan hebben we goed nieuws voor je: met de achtdelige serie Il commissario Maltese geniet je eveneens van een commissaris die op Sicilië aan het werk is. Deze Italiaanse serie werd gemaakt door de mensen achter de succesvolle serie Gomorra en is, net als Gomorra, gebaseerd op ware gebeurtenissen. Il commissario Maltese is te zien op Lumièreseries.com, op dvd en vanaf 26 juni ook een aantal weken lang op Canvas. Commissario Dario Maltese (een prachtige rol van Kim Rossi Stuart, die we kennen uit onder meer Romanzo criminale) werkt in Rome, waar hij zich vooral bezighoudt met het oprollen van drugsbendes en het traceren van grote partijen heroïne. Hij komt oorspronkelijk uit Trapani, maar aangezien zijn vader daar is overleden toen Dario nog heel jong was, heeft hij Trapani ingeruild voor Rome en keert hij liever niet terug naar zijn geboorteplaats. Tot de heroïnehandel er voet aan de grond krijgt… De serie start met...
Italiaanse films & series

Vanaf 3 oktober in de bioscoop: documentaire over Luciano Pavarotti

Na de boeiende documentaire over voetbalheld Maradona wordt vanaf 3 oktober een grote Italiaanse operazanger opnieuw tot leven gewekt. We hebben het over Luciano Pavarotti (1935-2007), de bekendste en misschien wel meest getalenteerde tenor ooit. De documentaire Pavarotti toon unieke beelden uit het familiearchief, delen van interviews en tv-registraties. Je krijgt een uniek kijkje in Pavarotti’s leven, met zowel uitzonderlijke hoogtepunten als zware dieptepunten. Zijn artistieke ambities, zijn ongekende talent en zijn nauwe band met het publiek maakten Pavarotti tot een wereldster, hetgeen door deze documentaire prachtig in beeld wordt gebracht, mét de keerzijde van deze sterrenstatus. beelden uit de film Pavarotti Regisseur Ron Howard (van onder meer A Beautiful Mind en Inferno) maakte met Pavarotti een ode aan een van de grootste artiesten aller tijden, die je als Italiëliefhebber eigenlijk niet mag missen. Bekijk alvast de trailer: Bij de documentaire over Pavarotti is er...
Sicilië

Caffè Sicilia in Noto – geniet van gelato, granita, cannoli en cassata

Chiara keert elke zomer terug naar Sicilië, het eiland waar ze werd geboren. Ze geniet van het weerzien met familie, van eindeloze dagen onder de Siciliaanse zon, van een dagelijkse duik in zee én van onbeperkte hoeveelheden verfrissende granita’s, goedgevulde cannoli, kleurrijke cassata’s en kilo’s gelato. Luilekkerland voor liefhebbers van zoetigheid Chiara: ‘Sicilië is een waar Luilekkerland voor iedereen die houdt van zoet. De Sicilianen hebben een traditie hoog te houden als het gaat om gebakjes: knapperige cannoli gevuld met romige ricotta, kleine en grote cassata’s, frutta martorana (fruit van marsepein), amandelkoekjes, ijs in alle kleuren van de regenboog en granita, schaafijs, al dan niet met een zoete brioche. Ik eet er elke zomer kilo’s van. ’s Ochtends begin ik nog redelijk light, met granita al caffè en een brioche, maar naarmate de dag vordert, neemt ook de zwaarte van de zoetigheid toe. Zeker als ik in Noto ben, waar Corrado Assenza elke dag opnieuw...
Ligurië

DeGustibus – lekkere najaarswandeling in Levanto

Oktober staat ook wel bekend als wijnmaand. Maar in Levanto, een heerlijk kustplaatsje in Ligurië, valt er in die maand veel meer te proeven dan alleen wijn. Tijdens DeGustibus, een culinaire wandeling die elk jaar in oktober wordt gehouden, proef je het lekkerste van Levanto en omgeving. Saskia logeerde vorig jaar in oktober een weekje bij Hotel Oasi in Levanto. Na een uitgebreid ontbijt verkende ze de omgeving, met onder meer een bezoek aan het klooster van Monterosso al Mare (een van de dorpjes van de Cinque Terre) en een wijnproeverij bij Caffè delle Rose in Bonassola (dat vanuit Levanto prima te bereiken is per fiets, door oude spoortunnels langs de zee). Saskia: ‘Op zondag 7 oktober sla ik alle ontbijtlekkers van Hotel Oasi over. Ik neem alleen een cappuccino en een ieniemienie stukje vers gebakken crostata. Silvia, de eigenaresse van Hotel Oasi, heeft me namelijk verteld dat er die dag een culinaire wandeling door Levanto op de planning staat. DeGustibus genaamd, met vijf...
Italiaanse films & series

Le Quattro Volte – de vier stadia van het leven

Doof vanavond vroeg het licht, steek wat kaarsjes aan en laat je meevoeren door deze poëtische film zonder tekst, maar met indrukwekkende scènes van het Zuid-Italiaanse platteland. Regisseur Michelangelo Frammartino verfilmt in Le Quattro Volte de vier stadia van het leven. Een oude herder slijt in de heuvels van Calabrië zijn laatste dagen, in gezelschap van zijn geiten. Het lijkt idyllisch, met klingelende geitenbellen, een blaffende hond en een kerkklok die in de verte wordt geluid. Maar de herder is ernstig ziek en voelt zijn einde naderen. Hij denkt zichzelf te kunnen genezen met het stof dat zich verzamelt op de vloer van de oude dorpskerk en dat hij dagelijks door zijn drinkwater mengt. Terwijl hij zijn leven probeert te verlengen, zien we tegelijkertijd de eerste wankele stapjes van een pasgeboren geitje – een prachtige symboliek voor de loop van het leven, dat nog eens extra wordt benadrukt door het veranderen van de vijgenboom door het jaar heen. Meer zullen we niet...
Italiaanse films & series

Kijktip: de film Piranhas, naar het verhaal van Roberto Saviano

Kijktip: de film Piranhas, naar het verhaal van Roberto Saviano, die met zijn roman Gomorra een verpletterende indruk maakte. Saviano leeft al meer dan tien jaar lang een ondergedoken en zwaarbeveiligd bestaan, maar dat weerhoudt hem er niet van te blijven schrijven over de misstanden in Napels. Piranhas is gebaseerd op de roman De kinderen in de sleepnetten (originele titel: La paranza dei bambini), die Saviano in 2018 schreef. Hij tekende ook voor het scenario van de film Piranhas. La paranza dei bambini verwijst naar de naam van een juridisch onderzoek naar de kinderen die door de Camorra als volwassenen worden ingezet. Hun onschuld maakt ze onzichtbaar. Dit schokkende filmportret beleefde zijn wereldpremière op het Filmfestival van Berlijn 2019, waar regisseur Claudio Giovannesi samen met co-scenaristen Roberto Saviano en Maurizio Braucci een Zilveren Beer in ontvangst mocht nemen voor Beste Scenario. Giovannesi en Saviano werkten al eerder samen aan de televisieserie Gomorra,...