In 2018 begonnen de Vlaamse Anna en Koen met veel enthousiasme en energie aan hun eerste eigen druivenoogst in Piemonte. Eerder dat jaar openden ze hun eigen wijnmakerij in het dorpje Isola d’Asti, die ze de naam iDivini gaven.
Barbera, Cortese en Freisa in hedendaagse wijnen
Anna: ‘We namen mooie en zelfs deels historische wijngaarden en een quasi-leeg gebouw over en begonnen onze wijnmakerij vorm te geven.
We wilden vooral de prachtige autochtone druiven uit de streek, zoals de Barbera, Cortese en Freisa, laten schitteren in hedendaagse wijnen. Zou Cortese in combinatie met een Pinot Nero een geschikte druif zijn voor een Spumante Metodo Classico?
Wat als je een vermout zou maken van Barbera, geeft dat dan meer diepgang? Of kunnen we die Freisa ook opvoeden op grote houten vaten en er een mooie gestructureerde wijn van maken?
Dit waren enkele van de vragen waarmee we Luca, onze oenoloog, overvielen. We vergaderden, proefden, discussieerden en bleven vragen stellen. We wisten immers dat het niet makkelijk is om een identiteit op te bouwen tussen alle reeds bestaande wijnhuizen, dus het moest meteen goed zijn.’
Elf wijnen vol karakter
Koen: ‘Zo ontwikkelden we door de jaren heen elf verschillende wijnen, elk met hun eigen karakter en identiteit. Als gemeenschappelijke deler kunnen we stellen dat ze allemaal elegant en hedendaags zijn.
Barbera is in onze streek de bekendste druivensoort. Hiervan maken we een frisse zomerse Barbera d’Asti DOCG en ook een Barbera d’Asti DOCG Superiore, die wat voller en ronder van smaak is. Tevens speelt Barbera een hoofdrol in onze Monferrato Rosso, een blend van vier verschillende druivensoorten.’
Duurzame druiven
Anna: ‘Naast het ontwikkelen van de wijnen, was het ook van cruciaal belang dat we onze wijngaarden goed leerden onderhouden, om jaarlijks een mooie opbrengst te kunnen oogsten.
Er moesten ook nog wat extra wijngaarden aangeplant worden. Dankzij de goede begeleiding van onze agronoom Roberto behaalden we in 2023 een duurzaamheidscertificaat (SQNPI) voor onze wijngaarden en wijnmakerij.
Dit wil zeggen dat we ons engageren om respectvol om te gaan met de natuur rondom ons, geen pesticiden of herbiciden gebruiken, blijven studeren hoe we onze impact op het klimaat kunnen verminderen, zuiver werken in de wijnmakerij en ons personeel correct betalen.’
Alles in eigen hand
Koen: ‘We doen het hele proces van het wijn maken zelf. We bottelen zelf en ook het etiketteren gebeurt bij ons op de wijnmakerij. Dit vraagt heel wat handwerk, dus gelukkig stapte ook Domenico aan boord. Als cantiniere zorgt hij voor de dagelijkse taken.
De etiketten hebben we trouwens ook helemaal zelf ontworpen. We vonden het fijn om onze creatieve achtergrond als interieurarchitecten/vormgevers toch een beetje te kunnen laten doorleven in de wijnmakerij.’
Wijn proeven bij iDivini
Anna: ‘We zouden nog uren kunnen vertellen over wat we doen, maar eigenlijk is het veel leuker dat je eens bij ons op bezoek komt. Dan laten we je het gewoon zien!
We lopen samen door de wijnmakerij en brengen je graag in behapbare termen de basis van het wijn maken bij. Je krijgt een blik achter de schermen en als je wil, proeven we samen wat wijn, rechtstreeks van het vat getapt.
Ook hebben we op de eerste verdieping een mooie proefruimte ingericht, dus daar kun je op een ontspannen manier de verschillende wijnen leren kennen.
Een bezoekje duurt gemiddeld zo’n twee uur en kun je via deze link reserveren. Je kunt ook een e-mail sturen naar info@idivini.org of bellen naar 0039-3479299347.’