Vandaag koken we uit het heerlijke kookboek Ristorante Da Gigino. Het boek draagt de titel van een restaurant in Sorrento, maar eigenlijk ís dit boek het restaurant.
Meteen nadat je het boek hebt opengeslagen, beland je namelijk in die fijne stad aan zee, met uitzicht op een helderblauwe hemel waartegen de Vesuvius duidelijk herkenbaar afsteekt. Even verderop zit je op het terras van Da Gigino, onder de rode luifel, met het menu op mooie keramieken tegeltjes aan de muur.
Even verderop brengt het boek je in de keuken van Da Gigino, waar chef-kok Ciro de scepter zwaait en de lekkerste gerechten bereidt, die uiteindelijk op de tafel belanden waar je als lezer als vanzelf aanschuift.
‘De dag van aankomst in Sorrento ervaar ik iedere keer als een feest: het gevoel van we zijn er weer gecombineerd met de heerlijke gedachte wat zal ik vanavond gaan eten bij Da Gigino? Best lastig is dat trouwens, want er staan zó veel lekkere gerechten op het menu dat ik vaak van gekkigheid niet weet wat ik als eerste zal bestellen.
Toch merk ik dat een van de primi piatti mijn sterke voorkeur heeft: pennette con zucchini e provola, pasta in de vorm van kleine penne met een saus van courgettes, room (bijvoorbeeld crème fraîche) en gesmolten kaas van de provolone. Ik doe er dan nog graag flink wat Parmezaanse kaas overheen, maar zonder dat heeft het ook al een rijke smaak.
Toen ik het een keer at, kwam Carolina bij ons aan het tafeltje zitten. Ze vertelde dat zij ook zo dol is op courgettes, maar dat zij ze thuis bakt zonder toevoeging van de crema, de room. Dan komt de smaak van de courgette beter tot zijn recht, vond zij, en voegde er bijna verontschuldigend aan toe: ‘Zo vinden wij het in ieder geval het lekkerst.’
Wat ook meespeelt: haar zoon Luigi eet deze pasta het liefst een dag later na zijn voetbaltraining. Het gerecht wordt dan opgewarmd en dat is minder lekker met een uitgedroogde roomsaus.
Natuurlijk heb ik Carolina’s versie later eens zelf gemaakt, en het is inderdaad heerlijk – de geur van de gebakken courgettes is niet te weerstaan! En Luigi had ook helemaal gelijk; grappig toch dat een Italiaan net als ik zo kan genieten van de opgewarmde restjes van de vorige dag…
Wat heb je nodig?
Voor vier tot zes personen heb je nodig: 500 gram pasta | 2 courgettes in plakjes gesneden | olijfolie | een klontje boter | een handvol basilicum | 250 milliliter room naar keuze (bijvoorbeeld crème fraîche) | Parmezaanse kaas | 150 gram provolone | zout
Bereidingswijze
Snijd de courgettes in kleine plakjes en bak ze goudglanzend aan in een flinke scheut olijfolie. Laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze apart.
Zet een pan water met zout op en kook de pasta beetgaar. Laat ondertussen in een andere pan een beetje boter smelten waarin je de gebakken courgettes warm houdt, samen met een handvol basilicumblaadjes. Giet de pasta af roer de pasta door het courgettemengsel. Serveren met versgeraspte Parmezaanse kaas.
Ga je voor de versie met de roomsaus voeg je bij de gebakken courgettes de room en de in kleine stukjes gesneden of geraspte provolone toe en roer je dit rustig om. Buon appetito!
Alle recepten vind je in
Ristorante Da Gigino – Aan tafel met familie in Sorrento | Saskia Schmitz & Hans de Kort | ISBN 9789492037084 | uitgeverij Brandt | bestel Ristorante Da Gigino via deze link bij bol.com