Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Italiaanse films & series

L’ultima notte di Amore – bloedstollende politiethriller met Pierfrancesco Favino

We verheugen ons op elke Italiaanse film of serie, maar als Pierfrancesco Favino een van de hoofdrollen vertolkt, nog net een beetje meer. Sinds we hem voor het eerst zagen in L’ultimo bacio is hij een van onze favoriete Italiaanse acteurs. De in Rome geboren en getogen Favino speelde daarna in onder meer Romanzo criminale (waarvoor hij in 2006 een David di Donatello kreeg), La sconosciuta, Baciami ancora, Suburra, Il traditore, A casa tutti bene, Gli anni più belli en vrij recent nog in de schitterende film Nostalgia. Ook speelde hij de rol van inspecteur Ernesto Olivetti in de film Angels & Demons, naar het boek van Dan Brown. foto’s: Denis Makarenko L’ultima notte di Amore – bloedstollende film Vanaf 10 augustus schittert Pierfrancesco Favino in de bloedstollende politiethriller L’ultima notte di Amore, waarbij je twee uur op het puntje van je stoel zit en af en toe je adem inhoudt, zo meeslepend en spannend is de verhaallijn van regisseur Andrea di Stefano. L’ultima...
Italiaanse films & series

Il sol dell’avvenire – een film over de grote liefdes van Nanni Moretti: Rome en cinema

Het belooft een prachtige filmzomer te worden! Na Astolfo, de nieuwe film van Gianni di Gregorio, die op 13 juli in première gaat en waar we je in dit artikel al meer over vertelden, geniet je vanaf 27 juli van Il sol dell’avvenire, de nieuwste film van Nanni Moretti. We delen alvast een voorproefje van deze heerlijke film-in-film en tippen een aantal filmlocaties in Rome. Il sol dell’avvenire – over Rome en cinema Met Il sol dell’avvenire keert regisseur, schrijver en acteur Nanni Moretti (die ons eerder wist te betoveren met onder meer Caro diario, La stanza del figlio en Mia madre) terug naar zijn grote liefdes: Rome en de cinema, met verschillende verwijzingen naar bekende films en filmregisseurs. Het is een van de persoonlijkste films uit Moretti’s oeuvre. Nanni Moretti speelt uiteraard ook zelf mee. Hij kruipt in de huid van filmregisseur Giovanni, die eind jaren vijftig worstelt met de productie van zijn nieuwste film. Terwijl hij zijn acteurs tevreden moet houden,...
Campanië

Koninklijk pootjebaden bij Bagni Regina Giovanna in Sorrento

De ongekende schoonheid van Sorrento heeft door de jaren heen al vele harten sneller doen kloppen. Sorrento’s magische sfeer is fascinerend en lijkt ongrijpbaar, hoewel velen hebben geprobeerd de pracht van de stad te vangen in gedichten en liedjes. In het wereldwijd bekende nummer Torna a Surriento wordt de pracht van Sorrento liefdevol omschreven. Ook Lucio Dalla liet zich voor zijn Caruso inspireren door de sfeer in Sorrento. Het is echter iets wat je zelf moet ervaren om het écht te begrijpen. Om dit te kunnen ervaren, heeft Felicia verschillende tips verzameld om het beste uit een bezoek aan deze badplaats te halen (zie dit artikel). Ook heeft ze een heerlijke wandelroute door het centrum van Sorrento uitgestippeld, om de mooiste plekken van deze elegante stad te ontdekken. In dit artikel neemt Felicia je mee naar een locatie net buiten het centrum van Sorrento, waar je even heerlijk kunt bijkomen van alle indrukken die je in de stad hebt opgedaan. Punta del Capo di Sorrento...
Recepten

Pittige linguine ai frutti di mare uit het kookboek van Pien laat haar eten zien

Piens salade van gegrilde perziken met burrata staat hier ’s zomers minstens één keer per week op tafel en ook veel van haar andere gerechten staan hier regelmatig op het menu. Voor inspiratie voor een etentje met vrienden of familie scrollen we vaak door Piens Instagramaccount of nemen we haar kookboek Pien laat haar eten zien ter hand. Dankzij de zonnige fotografie, sfeervolle verhalen en mooie vormgeving voelt het alsof je aanschuift bij Pien zelf, die je meteen leert hoe je de tafel mooi dekt en hoe je zonder stress een etentje voor je vrienden verzorgt waar ze nog lang over na zullen praten. Een van de zomerse favorieten uit het kookboek is deze linguine met lekker pittige tomatensaus en zeevruchten. Met elke hap zijn we even terug bij Paradise Beach (niet ver van Rome), met onze voeten in het zand en uitzicht op zee! Pittige linguine met mosselen, octopus en gamba’s Pien: ‘Deze linguine met zeevruchten is mijn ode aan de zomer, aan een tafel met dierbaren om je heen....
Italiaanse films & series

Astolfo – de nieuwe film van Gianni di Gregorio

Vanaf 13 juli geniet je in de bioscoop van Astolfo, de nieuwe film van regisseur Gianni di Gregorio, die eerder ons hart veroverde met de film Pranzo di Ferragosto. Astolfo is een zomerse komedie vol romance, waarvoor Di Gregorio niet alleen het scenario schreef en de regie deed, maar ook – net als in Pranzo di Ferragosto – de hoofdrol speelt, geflankeerd door Stefania Sandrelli. Een zwerver, kok en klusjesman als huisgenoten De goedhartige Astolfo, een gepensioneerde professor die uit zijn Romeinse appartement is gezet, besluit zijn intrek te nemen in een oud adellijk maar vervallen palazzo, het laatste overblijfsel van zijn familiebezit in een afgelegen dorp, waarvoor Artena (niet ver van de Castelli Romani) het decor vormt. Hij is er al tientallen jaren niet meer geweest en bij aankomst blijkt er een zwerver te wonen. Astolfo besluit dat hij er kan blijven wonen. Maar het blijft niet bij deze ene huisgenoot, want al snel wordt het duo vergezeld door een gepensioneerde kok en...
Sicilië

Op de fiets van Punta Secca naar Marina di Ragusa

De kust rondom Marina di Ragusa, in het zuidoosten van Sicilië, leent zich uitstekend voor een verkenning op de fiets. B&B Il Varo a Mare – logeren aan zee De nacht voor de fietstocht logeert Tim bij B&B Il Varo a Mare in Punta Braccetto, prachtig gelegen aan zee met een eigen strandje, terras en speeltoestellen voor de kinderen. Eigenaar Simone heeft een fijne fietsroute uitgestippeld, naar onder andere Punta Secca, Marina di Ragusa en Fornace Penna. Punta Secca – magisch decor van Montalbano Tim: ‘De eerste stop is in Punta Secca, een dorpje van zo’n vijfhonderd inwoners aan zee, dat vooral bekend is van de serie over commissario Montalbano. Het huis dat in de serie gebruikt wordt als Montalbano’s woonhuis staat hier aan het strand. Voor de fans van de zeer populaire serie is het een hele belevenis om onder het grote balkon te staan vanwaar de commissaris geregeld, peinzend over een misdaad, over zee uitkijkt. Andrea Camilleri, de auteur van de boeken over...
Recepten

Lekkers uit Toscane: castagnaccio (kastanjetaart) uit de Garfagnana

Simpele gerechten met pure en eenvoudige ingrediënten; veel van de typische gerechten uit Toscane zijn voortgekomen uit de creativiteit van de arme boeren, die met het weinige dat ze hadden toch iets lekkers en voedzaams probeerden te maken. Bij gebrek aan zout is zo bijvoorbeeld het zoutloze Toscaanse brood ontstaan, dat vandaag de dag nog altijd gegeten wordt. Ook de kastanje was een typische lekkernij voor de armen. Men maakte er bijvoorbeeld castagnaccio van, kastanjetaart. Op het platteland werd deze dolce met kastanje gebruikt als riempipancia, een ‘buikvuller’ die de hongerige boeren een verzadigd gevoel gaf. De castagnaccio wordt in verschillende gebieden op diverse wijzen bereid. Wij proefden in de Garfagnana een van de lekkerste castagnacci die we ooit voorgeschoteld kregen… Wat heb je nodig? Uiteraard delen we graag het recept voor deze typisch Toscaanse lekkernij. Voor een castagnaccio heb je nodig: 400 gram kastanjebloem | 50 gram pijnboompitten | 50 gram suiker |...
Sicilië

Een kussende Madonna in Modica en uitzinnige paasvreugde in Scicli – Pasen in de Val di Noto

Het is altijd een feestje om door de straten van Modica te lopen, een van de pareltjes in de Val di Noto, in het zuidoosten van Sicilië. Dit Siciliaanse stadje is na een aardbeving in 1693 volledig herbouwd in laat-barokke stijl, met onder meer de indrukwekkende San Giorgio als blikvanger. Met Pasen is een bezoek aan Modica nóg bijzonderder dan anders. Dan vieren de locals namelijk het feest van Madonna Vasa Vasa, dat in het Siciliaanse dialect ‘kussende Madonna’ betekent. Carmelo en zijn collega’s van Enjoy Barocco nemen Ciao tutti’s Tim mee naar dit bijzondere paasfeest. Dankzij een prachtig plekje op een van de balkons kan Tim het spektakel goed aanschouwen en vastleggen zodat ook jullie mee kunnen genieten van deze paasviering. Madonna Vasa Vasa – een kussende Madonna in Modica Tim: ‘Op de Corso Umberto I verzamelen jong en oud zich om de belangrijkste katholieke feestdag, de wederopstanding van Jezus, te vieren. Vaandelzwaaiers geven alvast een showtje weg en de...
Recepten

Vignarola – Romeinse lentestoof met artisjokken, doperwtjes en tuinbonen uit Zin in salade

Bibi Loomans – die eerder een aantal heerlijke adresjes in Bologna tipte – bundelde al haar favoriete salades in Zin in salade, een kleurrijk kookboek vol salades voor elk seizoen. Bibi laat met meer dan vijftig recepten voor salade zien dat het een perfect gerecht is om creatief mee te zijn. Er staan ook heerlijke Italiaanse salades in haar boek, van Siciliaanse caponata tot Toscaanse panzanella, van geblakerde courgette met cannellinibonen tot coeur de boeuf met vitello tonnato voor het voorjaar en de zomer. Voor de koudere seizoenen is er een salade met geroosterde pompoen, gestoofde en rauwe radicchio, vijgen, hazelnoten en pecorino. Altijd goed: melanzane alla parmigiana, maar dan in een salade. Wij mogen als voorproefje het recept delen voor vignarola, een Romeinse lentestoof met artisjokken, doperwtjes en tuinbonen. Wat heb je nodig? 100 gram guanciale (wangspek) of spek, in blokjes of reepjes | 1 grote prei, gewassen, gehalveerd en in halve ringen | 100 gram groene...
Recepten

Bak de lekkerste citroenkoekjes – van cantuccini al limone tot limoncini

Zin in een lekker koekje met citroen? We delen vier verschillende recepten: citroen-amandelkoekjes, cantuccini al limone, brosse citroenkoekjes en limoncini. Citroen-amandelkoekjes Lekker voor bij een espresso of cappuccino, deze zachte amandelkoekjes met citroen, die we leerden maken aan de Amalfikust. Ingrediënten (voor ongeveer tien koekjes): 250 gram amandelmeel | zout | 125 gram poedersuiker, plus extra om te bestuiven | 1 theelepel bakpoeder | rasp en sap van een halve citroen | 1 eetlepel gesmolten boter | 2 eierdooiers Verwarm de oven voor tot 250° C. Meng het amandelmeel met een snuf zout, de poedersuiker en het bakpoeder. Voeg dan ook citroenrasp, citroensap, gesmolten boter en eierdooiers toe en kneed alles tot een glad en soepel deeg. Rol balletjes van het deeg en rol ze door wat poedersuiker. Leg de koekjes op de bakplaat en druk ze iets platter. Schakel de oven uit en schuif vervolgens de bakplaat onder in de oven. Laat de koekjes in ongeveer twintig minuten garen in...
Recepten

Citroenplaatcake uit de Bakplaatbijbel van Janneke Philippi

In de Bakplaatbijbel van Janneke Philippi vind je meer dan driehonderd makkelijke recepten die je na een korte voorbereiding alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. Van plaatpizza’s en plaatfocaccia’s tot frittata, maar ook gerechten als cannelloni met ricotta en groenten en crostini met kruiden maak je op de bakplaat. Janneke deelt recepten voor vlees- en visgerechten, zoals de zomerse rollade met pesto, citroen en coppa di Parma, rode mulfilets met broccoli en citroenpesto of kabeljauwfilet met citroenkruim maar ook voor een Italiaanse bonensalade met citroen. Sowieso is er ook veel keuze in vega-recepten in deze culinaire bijbel. Ook is er een heerlijke selectie aan hartige en zoete plaattaarten, zoals een ricotta-kruidenplaatcake, crostata of ricottaplaatcake met blauwe bessen. Wij delen het recept voor de lekker frisse citroenplaatcake. Wat heb je nodig voor deze citroenplaatcake? Voor een plaatcake voor ca. 16 personen heb je nodig: 6 biologische citroenen | 400 gram...
Recepten

Panna cotta met verbena en citrusfruit uit het kookboek Big Mamma in 30 minuten

Komt je schoonmoeder onverwachts langs? Kook je voor een nieuwe date, een oude vlam of voor een tafel vol familie of vrienden? Met het kookboek Big Mamma in 30 minuten zet je in een handomdraai een fantastisch Italiaans gerecht op tafel. Het populaire Big Mamma-team geeft haar geheimen prijs om snelle én ultra gastronomische gerechten op tafel te zetten, van antipasti tot en met dolci. Heerlijke Italiaanse gerechten in een half uur De honderd nieuwe recepten van de Big Mamma-groep zijn eenvoudig en snel te maken en altijd erg smaakvol. Van gegrilde prei met stracciatella tot Siciliaanse caponata, van een Napolitaanse schotel met inktvis, olijven, kappertjes en tomaten tot panna cotta met citrusvruchten en verbena, van pizza met burrata en coppa tot vijgensalade met Parmaham. Met deze recepten krijgen jouw tafelgenoten de indruk dat je uren in de keuken hebt gestaan, terwijl alle gerechten in een half uurtje te maken zijn. Bovendien krijg je veel tips van Italiaanse mamma’s die...