We delen Anna’s recept voor authentieke Apfelstrudel, dat we leerden maken tijdens een kookworkshop in Zuid-Tirol. Da leccarsi i baffi!
Ingrediënten voor het deeg: 250 gram meel | 1 ei | 2 eetlepels olie | ca 60 milliliter water
Ingrediënten voor de vulling: 1 kilo appels (bijvoorbeeld Golden Delicious) | kaneel | schil van een citroen | 150 gram broodkruim (van bruin brood) | 150 gram boter | 90 gram suiker | 50 gram rozijnen | 50 gram pijnboompitten (deze zijn typisch voor Zuid-Tiroolse Apfelstrudel) | mespuntje zout | 100 gram gesmolten boter, om het deeg aan elkaar te plakken
Verwarm de oven voor op 220 graden (180 graden bij een heteluchtoven).
Zeef het deeg op een droog en schoon werkvlak en mix het met het ei, zout en olie, met één hand. Voeg water toe met de andere hand totdat het één geheel wordt.
Kneed het deeg dan met beide handen totdat het glimt. Vorm ballen van het deeg en laat deze een half uur rusten. In de tussentijd kun je de appels schillen en de klokhuizen verwijderen. Snijd de appels dan in kleine plakjes of stukjes. Meng het broodkruim met de boter.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Plaats de bovenkant van allebei je handen onder het deeg en trek het vanuit het midden uit elkaar, zodat het flinterdun wordt. Strijk met een kwastje de gesmolten boter over het deeg.
Verdeel de broodkruimels over het midden van het deeg, met daaroverheen de appel, suiker, kaneel, citroenschil, rozijnen en pijnboompitten. Rol vervolgens de kant waar nog geen vulling zit over het gedeelte met de vulling.
Plaats de opgerolde Strudel op een met bakpapier beklede bakplaat en strijk met het kwastje de overige boter over de Strudel.
Bak de Strudel vervolgens een half uur in de voorverwarmde oven. Haal de goudbruine Apfelstrudel uit de oven, laat hem ietsje afkoelen en strooi er dan poedersuiker over voor de finishing touch. Buon appetito!