Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De Abbazia di San Pietro in Valle – een plek om stil van te worden

Op weg naar de watervallen van Marmore slaan we ter hoogte van het dorpje Ferentillo een landweggetje in dat ons via een steil pad naar een aangename verrassing brengt. Midden tussen de groene bergen prijkt de Abbazia di San Pietro in Valle. De oudste delen van deze abdij stammen al uit de achtste eeuw.

In de groene bergen van de Monte Sibillini, geflankeerd door ranke cipressen, schittert de mooie abdij als een droomkasteel in een betoverend sprookje. Waar ooit het gezang van monniken klonk, heerst nu vooral stilte.

In deze spirituele en mystieke omgeving kun je helemaal één worden met de natuur. In de abdij is een hotel gevestigd, waar je je dagenlang kunt onderdompelen in niets dan rust. Je kunt de tijd nemen voor jezelf, in alle rust nadenken en schrijven en je laten inspireren door de omgeving die nooit verveelt.

De abdij ligt zeer strategisch, op 365 meter boven zeeniveau, diep verscholen tussen de groene vegetatie. Nadat je door de sfeervolle entree het complex binnentreedt, kom je in de ommuurde tuin die een prachtig uitzicht biedt over de vallei, rivieren, watervallen en bergen.

In de tuin zelf wacht – naast de schitterende elfde-eeuwse klokkentoren – een mooi groen gazon, een fontein, zitjes, groene bomen en prachtige planten. Via de tuin wandel je naar de kerk, rechts van de rechthoekige binnenplaats die compleet door portici omringd wordt.

In de romaanse kerk valt je oog meteen op de fresco’s die tussen de dertiende en zeventiende eeuw gemaakt zijn, met verhalen uit het oude en nieuwe testament uit. Hoewel de meeste fresco’s goed gerestaureerd zijn, zijn sommige afbeeldingen helaas zwaar beschadigd. Er zijn vage vlakken en soms ontbreken er hele stukken – al maakt dat het geheel nog indrukwekkender.

De gids vertelt dat deze fresco’s als het ware de stripverhalen van de middeleeuwen zijn. De meeste mensen konden in die tijd niet lezen of schrijven en op deze manier kon er toch een verhaal verteld worden. Het is een prachtig kleurrijk geheel.

In de sarcofagen voor in de kerk bevinden zich de overblijfselen van de stichters van de abdij: de kluizenaars Sint Lazarus, Sint Johannes en Sint Jacobus. Zij kwamen helemaal uit Syrië om een afgelegen plek te zoeken. Na de dood van Johannes bad Lazarus tot God voor troost.

God antwoordde door Petrus te laten verschijnen aan Faroaldo II, op dat moment hertog van Spoleto, met de opdracht een kerk in de vallei te bouwen. Dat deed Faroaldo II – en hij bouwde in de achtste eeuw na Christus een abdij. Hij woonde en werkte er zelf als abt en werd er ook begraven.

De oude gebouwen stralen een geheimzinnige sfeer uit. Achter de portici op de eerste verdieping van de binnenplaats bevinden zich mooie sfeervolle half overdekte gangen vanwaar je een prachtig zicht op het complex en de omliggende tuinen hebt.

We zouden wel langer van de rust rondom de Abbazia di San Pietro in Valle willen genieten en een kamer willen boeken om een paar dagen in deze bijzondere omgeving te vertoeven. Het is dat we de roep van de Cascate delle Marmore niet kunnen weerstaan…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *