Home » Reizen door Italië » Sicilië » Granita – Siciliaanse zomer in een glas
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

Granita – Siciliaanse zomer in een glas

granita-Da-Alfredo-Salina (13)

Je mag ons ’s zomers letterlijk wakker maken voor granita, geschaafd ijs, dat op Sicilië zelfs vaak als ontbijt wordt gegeten. Schaafsels ijs, suiker en fruit (of pistachenoten, amandelen of koffie) worden omgetoverd tot een heerlijk koude traktatie.

De lekkerste granita, zo vinden de bewoners van Salina (een van de Eolische Eilanden) eet je bij Da Alfredo, een kleine bar met een terras dat bijna doorloopt tot aan zee.

granita-Da-Alfredo-Salina (4)

Al sinds 1968 staat men hier ’s zomers geregeld in de rij voor een granita. In dat jaar openden de ouders van Pietro Olivieri, de huidige eigenaar, de deuren. Sindsdien groeide de vaste klantenkring én de lijst granita-smaken.

Maakte men eerst alleen granita al limone en limone al caffè, nu is er een brede keuze aan smaken: fragola (aardbei), gelsi (moerbei), anguria (watermeloen), pesca (perzik), fichi (vijgen), arancia (sinaasappel), cioccolato (chocolade), nocciola (hazelnoot), pistacchio (pistache), fichi d’India (cactusvijgen)…

granita-Da-Alfredo-Salina (2)granita-Da-Alfredo-Salina (9) granita-Da-Alfredo-Salina (11)

Wij kiezen voor een coupe pistacchio en gelso, een overheerlijke combinatie die nóg een beetje beter smaakt met een stukje van een nog warme brioche col tupo, een zoet broodje dat wel wat wegheeft van een tulband. En dat voor slechts € 2,60 (als je één of twee smaken kiest, al dan niet met slagroom)!

granita-Da-Alfredo-Salina (12)granita-Da-Alfredo-Salina (3)

Liever iets hartigs? Da Alfredo is naast zijn granite ook beroemd om zijn pane cunzatu, een speciaal soort brood, dat wordt gebakken volgens traditioneel recept, en dat wordt gevuld met onder meer tomaat, oregano, kappertjes en ander eilandlekkers.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *