Sicilië La trinacria – met drie benen op Sicilië
Ciao tutti! We zijn gisteren veilig geland op Siciliaanse bodem, vergezeld door de geur van de zee en een kleurrijk schouwspel van een ondergaande zon die in tientallen zoutpannen werd weerspiegeld.
Meteen op weg naar ons hotel maakten we kennis met een van de symbolen van het eiland: de trinacria, een mysterieus mythologisch symbool dat onder andere op de vlag van Sicilië wappert. De trinacria bestaat uit een driebenig monster, de zogenaamde gorgo. Het hoofd van het monster wordt gesierd door twee vleugels en omringd door slangen.
Eromheen zwermen drie gebogen benen, net als de wieken van een molen. Deze drie benen, alle drie in de vorm van een driehoek gebogen en samen eveneens een driehoek vormend, staan symbool voor de ietwat driehoekige vorm van het eiland zelf. Hier dankt het symbool van Sicilië ook zijn naam aan: trinacria, of triskeles in het Grieks, betekent driebenig.
Waar komt dit driebenige wezen vandaan?
We vroegen onze taxichauffeur naar de oorsprong van het...
Recepten IJspret – maak een Napolitaanse ijstaart!
Het wordt langzamerhand echt zomer. We kunnen weer minimaal één keer per dag een ijsje eten of ontbijten met een broodje ijs. Ook krijgen we dankzij de zon verschrikkelijk veel zin in zelf ijs maken. Zeker nadat het boek IJspret van Linda Lomelino op de deurmat viel, staan we te popelen.
Gisteren maakten we de Napolitaanse ijstaart uit het boek. Het kost even wat tijd om deze taart te maken, maar hij is heerlijk en wordt bovendien heel mooi. Moeilijk is het ook allemaal niet, maar de taart vereist wel veel handelingen en dus alle aandacht. Maar geloof ons: dat is elke hap meer dan waard!
Wat heb je nodig?
Voor een taart voor acht tot tien personen heb je het volgende nodig:
*voor de taartbodem: 110 gram boter (op kamertemperatuur) | 220 gram lichte muscovadosuiker of rietsuiker | 2 grote eieren | 1 theelepel vanille-extract | 40 gram cacao | 300 gram tarwebloem | 1 theelepel bakpoeder | een vierde theelepel zout
*voor het ijs: 500 ml slagroom | 1 blik gezoete gecondenseerde melk...
Recepten Frittata met artisjokken – uit De klassieke Italiaanse keuken van Marcella Hazan
We vallen op de markt in Palermo meteen met onze neus in de boter, met een keur aan artisjokken. We maken er een heerlijk recept mee uit Marcella Hazans De klassieke Italiaanse keuken, dat recent in een nieuwe uitgave is verschenen.
foto: FornStudio
Marcella Hazan weet als geen ander de heerlijke geuren, de subtiele smaak van verse ingrediënten en de eenvoud van echt Italiaans eten over te brengen. In élk recept, maar zeker ook in deze frittata met artisjokken!
Wat heb je nodig?
Voor zes personen heb je nodig: 2 middelgrote artisjokken | een halve citroen | 2 theelepels zeer fijn gehakte knoflook | 2 eetlepels extra vergine olijfolie | 2 eetlepels zeer fijn gehakte peterselie | zout | zwarte peper uit de molen | 5 eieren | 4 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas | 25 gram boter om de frittata in te bakken
Hoe maak je de frittata met artisjokken?
Verwijder alle harde delen van de artisjokken. Wrijf daarbij de artisjokken in met de halve citroen om te voorkomen dat ze verkleuren....
Recepten Vegan Italiaanse soep uit het kookboek Vegan Pasta
Pasta alla carbonara zonder spek, linguine alla puttanesca zonder ansjovis en ragù alla bolognese zonder gehakt? Het nieuwe kookboek Vegan Pasta geeft recepten waarbij de smaak en texturen absoluut recht overeind blijven staan en je geen idee hebt dat je bordje pasta veganistisch is. Ideaal als je af en toe plantaardig wil eten of helemaal geen dierlijke producten meer eet.
Brianna Claxton is opgegroeid in de keuken van haar Italiaanse oma en leerde van haar de fijne kneepjes van het vak: van verse ravioli maken tot en met rijke sauzen en meer. Het is haar overtuiging dat de smaken die dierlijke producten geven aan een gerecht ook op een andere manier te bereiken zijn.
Vol recepten voor vegan Italiaanse gerechten
Met Vegan Pasta leer je bijvoorbeeld ‘ricotta’ maken op basis van tofu, gehakt op basis van soja en room op basis van rauwe cashewnoten. Je smult van penne arrabbiata met ‘Parmezaanse kaas’, linguine met ‘pancetta’ en doperwten en rigatoni met geroosterde venkel...
Recepten Spaghetti met citroenpesto uit Procida uit het kookboek Pasta Grannies – Comfort Cooking
Van wie kun je beter pasta leren koken dan van de Pasta Grannies, die hun leven hebben gewijd aan koken, familie en samen genieten?
In het tweede kookboek van de Pasta Grannies verzamelde Vicky Bennison nóg meer hartverwarmende recepten en verhalen van onze favoriete Italiaanse grootmoeders. Je smult niet alleen van de prachtige foto’s, maar leert ook stap voor stap hoe je authentieke Italiaanse (pasta)gerechten maakt waarvan iedereen zal genieten.
Pasta Grannies – Comfort Cooking is niet zomaar een kookboek, maar ook en vooral een vrolijke Italiaanse levensles. Daarom bevat het boek ook QR-codes naar YouTube-filmpjes waarin de nonna’s je ieder recept precies uitleggen, alsof je bij hen in de keuken staat.
Van gnocchi tot tagliatelle
Proef de kastanjegnocchi met walnotenpesto van Pina (91), liefdevol gemaakt met ingrediënten die ze rond haar huis in Ligurië verbouwt, of het speciale tagliatellerecept van Marietta (99), rechtstreeks uit haar moestuin op het platteland van...
Cinque Terre Wandel van Riomaggiore (Cinque Terre) naar Portovenere
Je hebt gewone wandelingen en wandelingen die je niet snel meer zult vergeten, die zó mooi zijn dat je af en toe in je armen moet knijpen om te controleren of je niet droomt. Vandaag neemt Paul jullie mee op zo’n wandeling, met als vertrekpunt een van de dorpjes van de Cinque Terre in Ligurië.
‘De Cinque Terre in Ligurië zijn bij uitstek geschikt voor mooie kustwandelingen. Met name de etappes van Corniglia naar Vernazza en van Vernazza naar Monterosso (of andersom) zijn prachtig.
De állermooiste wandeling in dit gebied voert je echter van Riomaggiore naar het havenstadje Portovenere, zuidwaarts over het schiereiland.
Het is een hele rustige wandelroute en dus veel minder druk dan het beroemde wandelpad van de Cinque Terre, dat regelmatig volstroomt met actieve wandelaars.
Op een zonnige voorjaarsdag zijn we er klaar voor. We starten in Riomaggiore, het meest zuidelijke dorpje van de Cinque Terre. Hier start onder andere de wereldberoemde wandeling over de Via dell’Amore,...
Italiaanse films & series Vera – een film over de Romeinse actrice Vera Gemma
Vanaf 16 februari schittert Vera op het witte doek, een film over Vera Gemma, een actrice van middelbare leeftijd die in Rome woont. Namens Arti Film mogen we alvast van een voorproefje van Vera delen.
Opgegroeid op de set van spaghettiwesterns
Vera (1970) is de dochter van acteur Giuliano Gemma (1938-2013) en zijn eerste vrouw Natalia Roberti. Ze groeide op in Rome en was vaak op de set van spaghettiwesterns te vinden, waarin haar vader speelde, zoals A Pistol for Ringo, Arizona Colt en Day of Anger.
Ook speelde hij als Garibaldi’s generaal in Visconti’s Il Gattopardo en won hij een David di Donatello (het Italiaanse equivalent van een Oscar) voor zijn rol in Il deserto dei Tartari.
In 2013 maakte ze een documentaire over hem: Giuliano Gemma – un italiano nel mondo. Als eerbetoon aan haar vader draagt Vera iedere dag een cowboyhoed op haar geblondeerde haren.
Hoewel ze eigenlijk haar hele leven in zijn schaduw staat, schitterde ze zelf ook op het witte doek, onder andere in La...
Italiaanse films & series Nostalgia – een film over vriendschap en vetes in Napels
Vanaf 9 februari draait de Italiaanse film Nostalgia in de bioscoop. De verfilming van het gelijknamige boek van Ermanno Rea was in handen van regisseur Mario Martone.
De drie hoofdrollen in deze film – de Italiaanse Oscarinzending – zijn voor de Romeinse acteur Pierfrancesco Favino (die je wellicht kent van Romanzo Criminale, Suburra en Il traditore) als Felice Lasco, de Napolitaanse acteur Francesco di Leva als Don Luigi en de Pugliese acteur Tommaso Ragno (die je wellicht ook hebt gezien in Lazzaro Felice) als Oreste Spasiano.
Maar ook Napels heeft een prachtige rol. De sfeer van de stad wordt perfect weergegeven, van de rauwe kant tot de gastvrijheid en de (mede)menselijkheid van de buren, van de inzet van de priester en de jongeren voor wie hij een mentor is tot de schoonheid van de vervallen en verweerde palazzi.
Herinneringen aan een jeugd in Napels
Felice Lasco keert na ruim veertig jaar van zijn woonplaats Caïro terug naar Rione Sanità in Napels, waar hij geboren en...
Umbrië Proeven van Perugia – drie culinaire tips in de hoofdstad van Umbrië
Umbrië is de enige Italiaanse bestemming die voor 2023 op de Best in Travel-lijst van Lonely Planet staat, vanwege de heerlijke keuken. Van truffel tot ‘heilige wijn’, van porchetta tot de beroemde Baci, Umbrië is een waar Luilekkerland.
We zullen dit jaar extra veel culinaire tips uit Umbrië delen, te beginnen met drie heerlijke adressen in de hoofdstad Perugia. Alle drie anders-dan-anders, met een eigentijdse, moderne touch. Buon appetito!
Alphaville
Italianen houden van goede koffie, maar iets lekkers voor erbij is – buiten de klassieke cornetto als ontbijt – niet altijd aan hen besteed. Behalve bij de kleurrijke koffiebar Alphaville (Via Sant’Ercolano 30).
Hier kun je niet alleen terecht voor een lekkere cappuccino of espresso, maar ook voor cupcakes, muffins (probeer zeker die met pistachenootjes), koekjes of worteltaart. Absoluut het proeven waard is ook de chocoladetaart waarin de beroemde lokale Baci zijn verwerkt!
foto’s: Alphavilla
Ristorante Il Moderno...
Verona Eataly Art House – kunst kijken in een voormalige koelcel in de buurt van Verona
In oktober vorig jaar opende Eataly Art House, een gloednieuwe tentoonstellingsruimte even ten zuiden van het centrum van Verona, de deuren.
De locatie is uniek: Eataly Art House is gevestigd in La Rotonda, de grootste voormalige koelcel van Europa. Waar sinds de jaren dertig kazen, hammen en andere vleeswaren werden opgeslagen, wandel je nu tussen moderne kunst.
Van koelcomplex tot kunstkoepel
Het complete complex – waar ook Eataly Verona onderdak heeft gevonden – omvat meer dan elfduizend vierkante meter, waarvan een deel nu wordt gebruikt voor de wisselende tentoonstellingen van E.ART.H., zoals de afkorting van Eataly Art House luidt.
Het ronde Stazione Frigorifera Specializzata werd begin vorige eeuw ontworpen door ingenieur Pio Beccherle. Onder de cementen koepel – met een diameter van maar liefst vierentwintig meter! – bevonden zich verschillende koelcellen, die al jaren leeg stonden.
Supermarkt, restaurant én museum
Na een restauratie van dit unieke bouwwerk door...
Palermo Giardini del Palazzo Orléans – een groene oase in Palermo
Palermo is het bruisende hart van het eiland Sicilië, in de Middellandse Zee. De Siciliaanse hoofdstad is een smeltkroes van culturen en volkeren die in de afgelopen eeuwen het eiland hebben veroverd en bewoond.
Deze mengelmoes komt het best tot uiting op een van de bekende markten van Palermo, zoals je ook in deze podcast kunt beleven. Chaos ten top, met veel geschreeuw in een waterval aan Palermitaans dialect en kramen vol kleur.
Als je na je bezoek aan de markt even wil ontsnappen aan alle hectiek van de stad dan is een bezoek aan Giardini del Palazzo Orléans het ideale recept. Erwin neemt je er in dit artikel mee naartoe.
De tuinen van het Palazzo d’Orléans
Erwin: ‘Op een steenworp afstand van het wereldberoemde Palazzo Reale, aan een van de drukste verkeersaders van Palermo, staat het imposante Palazzo d’Orléans. Het palazzo, dat stamt uit de achttiende eeuw, is tegenwoordig het thuis van de presidente van de regio Sicilië.
In 1775 startte men met de bouw, maar de...
Recepten Sbrisolona – kruimelnotentaart met grappa
Tijdens ons laatste bezoek aan Parma en omgeving proefden we talloze malen van een stukje sbrisolona, kruimelnotentaart. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord voor kruimels, briciole.
Het recept voor deze kruimelnotenkoek
Het recept komt oorspronkelijk uit Mantova, maar neemt ook in de provincie Parma een belangrijke plek op het menu in.
‘De sbrisolona wordt vaak als dessert gegeten, je besprenkelt de koek dan met een beetje grappa. Zelf eet ik hem het liefst met een glaasje zoete dessertwijn erbij. Of gewoon tussendoor. Want als ik hem eenmaal gemaakt heb, kan ik maar moeilijk wachten tot het tijd is voor het dessert,’ aldus Sarena Solari, die in haar bakboek een perfect recept voor sbrisolona heeft opgenomen, dat we graag met jullie delen.
Wat heb je nodig?
150 gram blanke amandelen | 50 gram ongepelde amandelen | 200 gram fijn maïsmeel | 200 gram bloem | 200 gram kristalsuiker plus twee extra eetlepels | 200 gram koude boter | de geraspte schil van 1 citroen | een...