Recepten Zomerse pastasalade alla puttanesca
‘Als het licht na een lange winter weer terugkeert en de warmte ons weer bereikt, als we luie zomerdagen vieren met water en zon en we misschien liever in een hangmat liggen dan in de keuken staan, dan moet de maaltijd gemakkelijk en eenvoudig te bereiden zijn.’
Aan het woord is Caroline Hofberg, die het heerlijke kookboek Meer dan 80 spannende salades uitbracht. Als het om zomerse salades gaat, geven wij natuurlijk de voorkeur aan een smaakvolle Italiaanse pastasalade.
De ingrediënten van de traditionele pasta alla puttanesca – een krachtige tomatensaus met kappertjes, ansjovis en olijven – lenen zich volgens Caroline uitstekend voor een zomerse saladevariant.
Pastasalade puttanesca met salami; dat wilden wij natuurlijk zelf proeven! Gelukkig is het heel eenvoudig te maken.
Wat heb je nodig?
Voor vier personen heb je nodig: 3 eetlepels olijfolie | 2 eetlepels vers geperst citroensap | 1 teen knoflook, geperst | 3 eetlepels gekneusde tijmblaadjes | 8 ansjovisfilets, gehakt...
Chianti Castello d’Albola – sprookjeskasteel in het hart van de Chianti
In het gebied tussen Florence en Siena dat de Chianti grofweg bestrijkt, wordt al eeuwenlang wijn gemaakt. Er zijn bronnen uit de dertiende eeuw die al vermelden dat de inwoners van de dorpjes die in dit gebied liggen zich bezighouden met de productie van wijn.
Radda in Chianti werd in 1384 de hoofdstad van de Lega del Chianti, het verbond van steden en dorpen in de Chiantistreek. Nu is het de hoofdzetel van het Consorzio di Chianti Classico en als zodanig mag je dit stadje op een tocht door de Chianti niet links laten liggen.
Een Chianti Classico proeven kun je echter beter net iets buiten Radda doen, bij Castello d’Albola bijvoorbeeld. In het Dizionario Fisico Geografico del Granducato di Toscana van Emanule Repetti (1841) valt al te lezen dat hier zeer goede wijn vandaan komt: ‘Chiamasi propriamente Albolauna piaggia accreditata per i suoivigneti, dai quali si ottengono forse i migliori vini del Chianti.’
Woensdag proefden we de wijn die hier wordt gemaakt in Siena, maar in...
Recepten Fregola met verse worst en paddenstoelen naar recept van Toscanini
Pasta is áltijd goed! Of je nu een simpel bordje spaghetti met tomatensaus eet als lunch of een heerlijke schaal lasagne in de oven schuift, pasta smaakt altijd. Er gaat hier bijna geen dag voorbij zonder dat we een portie pasta in het water laten borrelen, waarbij we vooral variëren tussen verse ravioli in allerlei varianten, Romeinse amatriciana, spaghetti aglio, olio e peperoncino en orecchiette met venkelworst en broccoli.
Dankzij het nieuwe kookboek Toscanini: pasta van Maud Moody en Leonardo Pacenti, de sterren van het Amsterdamse restaurant Toscanini, staat er de komende weken heel wat meer pastavariatie op de planning.
Elk pastarecept in het boek is om van te watertanden, van de casarecce con peperonata tot de spaghetti alla Nerano, van de busiate met bloemkool, pijnboompitten, rozijnen en saffraan tot de pizzoccheri met aardappel, groene kool en fontina.
Maar ook bij de spaghettini all’assassina, de fusilli met romanesco en mosselen, de spaghetti met verse tonijn,...
Campanië Kerststallen kijken in Napels – Via San Gregorio Armeno & Strada dell’Anticaglia
Wandel mee door de Via San Gregorio Armeno, de ‘kerststraat’ in hartje Napels. Hier vind je de mooiste kerststallen en de meest bijzondere figuren voor in de kerststal, van beroemde voetballers tot spraakmakende politici, van acteurs en zangers tot de paus!
365 dagen per jaar kerst
In de Via San Gregorio Armeno, een zijstraatje van de Spaccanapoli, vind je een keur aan kleine winkeltjes en werkplaatsen die werkelijk alles voor de kerststal verkopen, van de behuizing tot de figuurtjes in alle soorten en maten, van de aankleding (inclusief konijnenhokken, pizzaovens en spinnenwielen) tot allerlei elektrische apparaten die van het geheel een zelfstandig functionerend dorp moeten maken.
Daarnaast leven de Napolitanen zich elk jaar opnieuw uit om bekende stad- en landgenoten een plek te geven in de kerststal: je ziet dan ook honderden versies van Maradona, Pulcinella en Totò tussen de herders en de koningen in staan.
De drie koningen uit het oosten staan zij aan zij met de...
Sicilië Piazza Armerina – middeleeuwse kerken en moderne kunst
Piazza Armerina ligt ongeveer in het midden van Sicilië, in een gebied dat al in de prehistorie werd bewoond. De geschiedenis van de huidige stad begint echter in de middeleeuwen, tijdens de Normandische heerschappij.
Piazza Armerina is vooral bekend vanwege Villa Romana del Casale, met de beroemde mozaïeken die sinds 1997 op Unesco’s Werelderfgoedlijst staan. Via deze link lees je onze blog over deze schitterende mozaïeken, die Piazza Armerina wereldwijd op de kaart hebben gezet.
De mooiste bezienswaardigheden van Piazza Armerina
Tijdens een rondreis in het zuidoosten van Sicilië is Tim ook kort even in Piazza Armerina, voor een bezoek aan de kathedraal. Onderweg komt hij meer interessante bezienswaardigheden tegen, die hij in deze blog met je deelt.
Teatro Garibaldi
Tim: ‘Ik parkeer voor het Teatro Garibaldi, aan de Salita Santo Stefano. Het twee verdiepingen tellende theater, dat rond 1800 is gebouwd, heeft driehonderdtwintig zitplaatsen.
Op de façade staan de...
Sicilië Ispica – barokke kerken, de Loggiato del Sinatra, eeuwenoude grotten en catacomben
Ispica ligt op ongeveer dertig kilometer van Ragusa, bijna op de grens met de provincie Syracuse. Net als in de andere stadjes in deze omgeving (zoals Ragusa, Modica en Scicli) wordt je oog in Ispica gestreeld door veel barokke versieringen, zoals aan het Piazza dell’Unità d’Italia, met onder meer de Chiesa Madre San Bartolomeo en het Palazzo Antonino Bruno.
Ook een bijzondere vermelding waard is het Palazzo Bruno di Belmonte, het huidige gemeentehuis dat werd ontworpen door Ernesto Basile, die ook mede verantwoordelijk is voor het Teatro Massimo in Palermo.
Santa Maria Maggiore en Sinatra’s zuilengalerij
Een van de eerste gebouwen die na de aardbeving van 1693 verrees, was de Basilica di Santa Maria Maggiore, naar een ontwerp van Rosario Gagliardi, die ook in Noto tekende voor veel barokke gebouwen.
De kerk werd in 1725 ingewijd, maar twee jaar later stortte het gebouw als gevolg van een nieuwe aardbeving deels weer in. Het duurde tot 1763 voor de barokbasiliek opnieuw...
Recepten Pasta e fagioli uit het kookboek Roberta’s cucina povera
Dat lekker Italiaans koken niet duur hoeft te zijn, bewijst Roberta Pagnier in haar kookboek Roberta’s cucina povera, met honderd klassieke en eigen gerechten uit de Italiaanse cucina povera.
Roberta’s cucina povera is een laagdrempelig kookboek met recepten, doorspekt met weetjes over de Italiaanse keuken, de oorsprong van de gerechten en ingrediënten en hun culturele achtergrond. Met dit boek bij de hand kun je thuis heerlijk zorgeloos en betaalbaar koken én minder verspillen.
Honderd recepten uit de cucina povera
In een tijd waarin alles duurder wordt, moet je soms net iets creatiever zijn om iets lekkers en gezonds op tafel te zetten. Dat weten de Italianen allang. Zij hebben hun eigen kooktraditie: de cucina povera, een eenvoudige keuken van restjes en betaalbare seizoensproducten.
Roberta Pagnier is geïnspireerd door deze kookstijl, die uitermate goed past in de huidige maatschappij: een bewuste wereld zonder verspilling, en verzamelde honderd makkelijke recepten, van...
Italiaanse films & series Il Colibrì – prachtige film naar de internationale bestseller van Sandro Veronesi
Vanaf 21 september geniet je in de bioscoop van Il Colibrì, de openingsfilm van het prestigieuze Filmfestival van Rome.
Deze prachtige film is gebaseerd op de gelijknamige internationale bestseller van Sandro Veronesi, van wie eerder al het prachtige Caos calmo werd verfilmd.
Regisseur Francesca Archibugi zet met een echte sterrencast – met onder anderen Pierfrancesco Favino, Bérénice Bejo, Nanni Moretti, Kasia Smutniak, Laura Morante en Benedetta Porcaroli – een gelaagd drama neer over familie, liefde en de kracht van het leven.
Zomer aan de Toscaanse kust
Marco Carrera (Pierfrancesco Favino) brengt de zomers van zijn jeugd door aan de Toscaanse kust, waar hij verliefd wordt op Luisa. Als volwassen man leeft Marco tussen Rome en Parijs als gerespecteerd arts. Ondertussen ziet hij zijn dochter Adele opgroeien en komt hij zijn oude geliefde tegen.
Il Colibrì springt tussen heden en verleden en vangt het leven van drie generaties in dit sterke Italiaanse familie epos.
Net...
Recepten Easy vijgentaart uit het nieuwe kookboek 5 ingrediënten mediterraan van Jamie Oliver
In zijn nieuwste kookboek 5 ingrediënten mediterraan deelt Jamie Oliver meer dan honderdvijfentwintig recepten, waarmee je met minimale inspanning je maaltijden een boost kunt geven.
De gerechten zijn stuk voor stuk vol van smaak, maar zonder veel ingrediënten en eindeloze boodschappenlijstjes, en zijn geïnspireerd op Jamies reizen door het Middellandse Zeegebied.
Met deze nieuwe, heerlijke en makkelijk te volgen recepten, wordt koken elke dag weer spannend en haalbaar. Met salades, soepen, broodjes, pasta, vis en zeevruchten, vlees en gevogelte groente én zoetigheid vind je iets lekkers voor elke dag van de week en voor elke gelegenheid.
Jamie Oliver: ‘Het was helemaal niet de bedoeling om nóg een 5 ingrediënten-kookboek te schrijven, maar ik kon niet meer bijhouden hoe vaak ik er wel niet naar gevraagd ben!
Dit boek is echt een ode aan een van de meest geliefde en gerespecteerde keukens ter wereld – denk aan volle smaken, eenvoudige methodes en slimme hacks, allemaal...
Campanië De mooiste wandelingen op het eiland Capri
Prachtige natuur, betoverende uitzichten en een eeuwenoude geschiedenis komen samen op Capri. Geen wonder dat het eiland bij veel mensen hoog op het wensenlijstje met bestemmingen staat. Het eiland weet je met haar tijdloze charme en adembenemende landschappen virtueel al te verleiden.
Bij Capri denken veel mensen echter vooral aan luxe hotels, dure designerwinkels en exclusieve restaurants. Hoewel dit zeker onderdeel is van het imago dat het eiland heeft opgebouwd, heeft Capri ook een hele andere kant die het ontdekken waard is.
Het zijn namelijk de wandelingen op dit paradijselijke eiland die de ziel raken en een diepere verbinding met de natuur en geschiedenis mogelijk maken.
Wanneer een trip naar Capri op de planning staat, maak dan in je koffer zeker ruimte voor een paar comfortabele wandelschoenen en neem dit lijstje schitterende wandelroutes van Felicia van Salerno Travel mee. Zo word je volledig ondergedompeld in de pure schoonheid van Capri.
Il Sentiero dei Fortini Borbonici...
Palermo I Quattro Canti – het Theater van de Zon in Palermo
Het kloppend hart van Palermo is voor ons de Il Capo-markt, een van de markten die de stad rijk is. Hier is het heerlijk struinen en voel je met al je zintuigen de bijzondere sfeer van de stad. De navel van Palermo wordt gevormd door I Quattro Canti, het plein met de vier ‘hoeken’.
Het plein is het mooist als je het ’s ochtends vroeg of later op de avond bezoekt, voor de zon ondergaat. Er zijn dan weinig andere mensen op straat, zodat je de sfeer van het plein in alle rust in je op kunt nemen.
Op zo’n moment kun je je goed voorstellen dat het plein vroeger de belangrijkste ontmoetingsplek van de stad was.
Vier Spaanse koningen en vier beschermheiligen
De Quattro Canti werd aangelegd tussen 1608 en 1620, maar in eerste instantie kreeg het plein de naam Piazza Vigliena, als eerbetoon aan de Spaanse onderkoning Vigliena die de opdracht had gegeven het plein te bouwen. Hij was het ook die besliste dat er op de vier hoeken van het plein vier verschillende palazzi gebouwd moesten...
Recepten Koude meloensoep met Parmaham uit het kookboek Quattro Stagioni
Met de recepten in het recent verschenen kookboek Le Quattro Stagioni maak je van soep een écht culinaire hoofdmaaltijd, met een heerlijk stuk zelfgemaakt brood of focaccia erbij.
Voor een verjaardagsfeest of een gezellige avond met vrienden. Zonder stress, want de meeste soepen worden het liefst van tevoren gemaakt. Dus op de avond zelf is de kok lekker vrij!
Het boek is ingedeeld in vier jaargetijden, waardoor er altijd met verse groente kan worden gewerkt. Ieder gerecht is warm en duidelijk gefotografeerd en voorzien van een passend Italiaans wijnadvies. Completer kan haast niet! Bovendien staat bij ieder recept een QR-code waarin het boodschappenlijstje zit verstopt.
Wij kiezen vandaag voor de zomerse meloensoep met Parmaham. Een klassieke combinatie, maar dan nét even lekker anders!
Wat heb je nodig?
Ingrediënten: 350 gram cantaloupe-meloen, geschild en in stukjes gesneden | sap van 1 grote citroen | een halve eetlepel acaciahoning | 1 glas droge witte wijn | 1 theelepel rasp...