Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Caravaggio’s prachtige Madonna van de pelgrims

Al eeuwenlang reizen pelgrims naar Rome. Vooral de Sint-Pieter, gebouwd op het graf van Petrus, is een belangrijke bestemming. Als de pelgrims uit het noorden na een maandenlange reis, die niet zonder gevaren was, een glimp opvingen van de Porta del Popolo wisten ze dat ze hun bestemming bijna hadden bereikt. Vanaf daar doorkruisten ze de stad richting de Sint-Pieter.

Sint-Pieter-Rome-2

Nog altijd is Rome een populaire bedevaartsbestemming. Tijdens het door paus Franciscus afgekondigde Bijzondere Jubeljaar van Barmhartigheid, van 8 december 2015 tot 20 november 2016, zal Rome vele pelgrims verwelkomen.

Daarom maakten we een City Walk waarmee je als moderne pelgrim de route verkent die miljoenen anderen door de eeuwen heen hebben afgelegd, van de Porta del Popolo tot aan de Sint-Pieter. De laatste kilometers op weg naar het grootse einddoel leiden je langs middeleeuwse kerken met prachtige schilderijen, straten waar pelgrims tastbare herinneringen aan hun reis kochten en waar ze op hun beurt herinneringen achterlieten.

Een van die plekken is de Sant’Agostino, met een schitterend werk van Rafaël en een prachtige Madonna van Caravaggio. Het werk heet officieel Madonna di Loreto, maar is beter bekend als Madonna dei Pellegrini, Maria van de pelgrims.

Caravaggio-Madonna-van-de-pelgrims

Caravaggio zou het doek hier ter plekke hebben geschilderd, omdat hij in de kerk asiel zocht vanwege een begane misdaad. Toen het doek zijn voltooiing naderde, gingen de eerste kritische stemmen al op. Was Jezus niet veel te groot afgebeeld? Waarom zag Maria eruit alsof ze een gewone Romeinse volksvrouw was? En die vieze voeten van die pelgrims in beeld: dat hoorde toch niet?

Caravaggio werd vanwege de laatste constatering beschuldigd van het gebrek aan respect voor de kerk. ‘De meest vieze voeten in de hele kunstgeschiedenis,’ zo worden de voeten van deze man en vrouw, misschien wel zoon en moeder, vaak spottend genoemd.

De paters waren echter maar wat blij met het werk en hingen het gelijk op in de Cavaletti-kapel. Niet vreemd, want de ontroering en de aandoenlijkheid spatten werkelijk van het werk af. De deur van het Heilige Huis is voor de pelgrims even de poort naar de hemel geworden.

In onze City Walk lees je meer over Caravaggio’s prachtige Madonna en alle andere schitterende schilderijen, kerken, beelden en bezienswaardigheden die je op weg van het Piazza del Popolo naar de Sint-Pieter tegenkomt.

Ciao-tutti-City-Walk-Heilig-Jaar-Rome

Download Rome – naar het graf van Petrus voor € 3,99

Bestel de papieren versie van Rome – naar het graf van Petrus voor € 4,99*

*de papieren versie is excl. verzendkosten (€ 1,- in Nederland, € 2,- buiten Nederland)

De beste tips voor een vakantie in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *