Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Caravaggio’s prachtige Madonna van de pelgrims in de Sant’Agostino in Rome

Al eeuwenlang reizen pelgrims naar Rome. Vooral de Sint-Pieter, gebouwd op het graf van Petrus, is een belangrijke bestemming. Als de pelgrims uit het noorden na een maandenlange reis, die niet zonder gevaren was, een glimp opvingen van de Porta del Popolo wisten ze dat ze hun bestemming bijna hadden bereikt. Vanaf daar doorkruisten ze de stad richting de Sint-Pieter.

Sint-Pieter-Rome-2

Nog altijd is Rome een populaire bedevaartbestemming. Je vindt er ontelbaar veel middeleeuwse kerken met prachtige schilderijen, straten waar pelgrims tastbare herinneringen aan hun reis kochten en waar ze op hun beurt herinneringen achterlieten.

Een van die plekken is de Sant’Agostino, met een prachtige Madonna van Caravaggio. Het werk heet officieel Madonna di Loreto, maar is beter bekend als Madonna dei Pellegrini, Maria van de pelgrims.

Caravaggio-Madonna-van-de-pelgrims

Caravaggio zou het doek hier ter plekke hebben geschilderd, omdat hij in de kerk asiel zocht vanwege een begane misdaad. Toen het doek zijn voltooiing naderde, gingen de eerste kritische stemmen al op. Was Jezus niet veel te groot afgebeeld? Waarom zag Maria eruit alsof ze een gewone Romeinse volksvrouw was? En die vieze voeten van die pelgrims in beeld: dat hoorde toch niet?

Caravaggio werd vanwege de laatste constatering beschuldigd van het gebrek aan respect voor de kerk. ‘De meest vieze voeten in de hele kunstgeschiedenis,’ zo worden de voeten van deze man en vrouw, misschien wel zoon en moeder, vaak spottend genoemd.

De paters waren echter maar wat blij met het werk en hingen het gelijk op in de Cavaletti-kapel. Niet vreemd, want de ontroering en de aandoenlijkheid spatten werkelijk van het werk af. De deur van het Heilige Huis in Loreto is voor de pelgrims even de poort naar de hemel geworden.

Het Rome van Caravaggio

In onze City Walk ontdek je nog veel meer kunstwerken van Caravaggio in Rome. Caravaggio werd in 1571 geboren als Michelangelo Merisi, in het dorp Caravaggio, in de provincie Bergamo, waaraan hij zijn artiestennaam te danken heeft. Nadat hij in de leer is geweest in het nabijgelegen Milaan, vertrekt hij in 1593 naar Rome, waar hij eerst voornamelijk stillevens met fruit en bloemen schildert.

Zijn Jongen gebeten door een hagedis verkoopt hij, net als een aantal van zijn andere vroege werken, gewoon op straat. Tot kardinaal Francesco del Monte in 1595 zijn talent ontdekt en Caravaggio onder zijn hoede neemt.

Caravaggio is de eerste grote meester van de barok. Zijn leven was net zo enerverend en dramatisch als zijn werk, zoals je in deze City Walk zult ontdekken. Hoewel hij nu wereldberoemd is en wordt bewonderd vanwege de manier waarop hij de kunstenaars na hem heeft beïnvloed, was men in zijn tijd niet zo lovend. De manier waarop hij heiligen afbeeldde, sober en zonder opsmuk, leidde bijvoorbeeld tot veel kritiek.

Bestel Het Rome van Caravaggio

De Ciao tutti City Walks zijn digitale uitgaven. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail de links om de City Walks te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ze vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (smartphone, laptop, computer en/of tablet) van alle moois genieten. In de City Walks vind je een link naar de route in Google Maps.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *