Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Campanië

Vico Equense – verborgen parel op het Sorrentijns schiereiland

Het schilderachtige Vico Equense is een paradijs dat zich uitstrekt op het Sorrentijns schiereiland. Dankzij de gunstige ligging en goede verbindingen is het voor veel reizigers een logische uitvalsbasis. Zo logeren wij er graag bij Villa Ketty, net buiten het centrum van Vico Equense. Vico zelf is echter ook een karaktervolle bestemming vol verrassingen. Het ligt hoog op een indrukwekkende rots van tuf- en kalksteen, zo’n negentig meter boven zee. De gemeente is met bijna dertig vierkante kilometer de grootste van het hele schiereiland. Van de kust tot aan de toppen van de Monti Lattari en zelfs tot aan de grens met de Amalfikust, vlak bij Positano: het gebied is bijzonder uitgestrekt en veelzijdig. Feitelijk bestaat Vico Equense uit zestien kleine dorpjes, de zogenaamde casali, waar je tussen de groene heuvels nog volop verborgen plekjes kunt ontdekken. Felicia van Salerno Travel nam ons tijdens ons recente bezoek aan Vico Equense mee naar haar favoriete plekken in Vico Equense,...
Italiaanse films & series

Kijk de film 10 giorni con i suoi en reis mee naar Puglia!

Vanaf 17 juli geniet je in de bioscoop van 10 giorni con i suoi, een film over het Romeinse gezin Rovelli dat naar Puglia reist om kennis te maken met Antonio Paradiso, het nieuwe vriendje van hun dochter Camilla, en zijn familie. Namens ArtiFilm geven we alvast een voorproefje! Romeinse reuring op het Pugliese platteland De achttienjarige Camilla gaat in Puglia studeren en heeft besloten om daar bij haar vriendje Antonio in te trekken. Met name voor haar vader Carlo is dit een grote stap. Hij besluit dan ook met het hele gezin naar Puglia te reizen om de ouders van Antonio te leren kennen. Antonio’s welgestelde ouders wonen in een traditionele masseria. Ze zijn dol op hun gewoonten en tradities, die ze graag met Camilla en haar familie willen delen. De eigenwijze Romeinen zorgen echter voor veel reuring op het Pugliese platteland. Hoewel het er even op lijkt dat Camilla haar plek in Puglia kan vergeten, realiseren de Rovelli’s en de Paradiso’s zich uiteindelijk dat ze, ondanks...
Recepten

For the Love of Lemons – citroenschuitjes naar recept van Letitia Clark

When life gives you lemons… Dan maak je er heerlijke Italiaanse gerechten mee! Letitia Clark geeft in haar zonnige kookboek For the Love of Lemons heel veel recepten waarin een vleugje citroen schittert. Aan de hand van recepten en charmante verhalen leer je hoe dit bijzondere ingrediënt ieder gerecht naar een hoger niveau tilt. In het boek staan hartige en zoete recepten met citroen, van gestoofde kip met artisjok en citroen tot zeebaarscarpaccio met citrus, van geglazuurde citroen-vlierbloesembuns tot citroentiramisù en citroenschuitjes, waarvan we het recept graag met jullie delen als voorproefje van dit zalig zonnige kookboek. Eeuwenoude liefde ‘De liefde van de mens voor citroenen is eeuwenoud, en tegenwoordig omvat het traject van ontstaan tot consumptie het grootste deel van de wereld. De kleine, verdacht gladde en glanzende, bijna ronde, kanariegele citroenen die we in de supermarkt aantreffen hebben een behoorlijke reis achter de rug gehad om daar te komen. Als je een...
Venetië

Proef de lekkerste ijsjes in Venetië – zes goede gelateria’s

Italiaans ijs is een verwennerij, zeker in de zomer. Dat geldt overigens niet alleen voor ons. Wist je dat tijdens de Venetiaanse republiek de zogenaamde sorbettieri veneziani beroemd waren in heel Europa? De unieke handelspositie van Venetië met het verre oosten zorgde ervoor dat de stad kennis maakte met exotische vruchten en specerijen. Italiaans ijs is inmiddels in vele landen te verkrijgen, maar smaakt in Italië toch op z’n best. Daarom tipt Marian van Venetian Steps het lekkerste ijs in Venetië, met een ijskoude top zes aan goede gelateria’s voor een verfrissende pauze tijdens je bezoek aan de stad. Marian: ‘Venetië kent zoveel gelateria’s dat je nooit ver hoeft te lopen voor een ijsje, maar de kwaliteit varieert nogal. Al is de verleiding groot om bij de eerste de beste gelateria naar binnen te stappen, ik raad je aan eerst deze tips te lezen en op te slaan. Ik heb de laatste maanden veel ijs gegeten en ‘gekeurd’. Zo is het mij onder meer opgevallen dat de...
Piemonte

Il richiamo dell’acqua – bewonder kleurrijke dieren aan het Lago Maggiore

Tot en met eind september 2025 bewonder je in Arona, aan het Lago Maggiore, de felgekleurde beelden van Cracking Art. Kikkers, dolfijnen, olifanten en slakken van gerecycled plastic veranderen het centrum van de stad en de oevers van het meer in een kleine maar kleurrijke dierentuin. De roep van het water Het project Il richiamo dell’acqua combineert kunst en duurzaamheid en nodigt bezoekers uit om na te denken over de relatie met het milieu. Al wandelend langs de beelden onderzoek je op symbolische wijze de relatie tussen de stad en het water, dat niet alleen een essentieel natuurlijk element is, maar ook een symbool van wedergeboorte, transformatie en verbinding tussen levende wezens. De olifant bijvoorbeeld observeert het meer alsof hij het niveau van het water dat voor hem van vitaal belang is nauwkeurig bekijkt, terwijl de krokodil dreigend opduikt als waarschuwing voor de risico’s van vervuiling. Ga op zoek naar kleurrijke kikkers, katten en pinguïns, die je uitnodigen...
Ligurië

Palazzo Nicolosio Lomellino – herinnering aan de gouden jaren van Genua

Genua is in de zestiende eeuw bekend geworden als ‘stad van de palazzi’. In die eeuw werd er een aantal prachtige, rijkelijk versierde paleizen gebouwd, een symbool voor de ‘Gouden Eeuw’ die de Italiaanse havenstad toen doormaakte. Slechts enkele daarvan zijn het hele jaar door te bezoeken en daarvan is Palazzo Nicolosio Lomellino misschien wel het interessantste. Marc neemt je mee naar dit prachtige pareltje in Genua. Strada Nuova – nieuwe weg met palazzi aan weerszijden Marc: ‘Eigenlijk was het puur machtsvertoon en een feestje ter meerdere eer en glorie van zichzelf, toen de aristocratische leiders van de republiek Genua in 1550 besloten een nieuwe weg aan te leggen en aan die weg luxe palazzi te bouwen, het ene nog mooier en indrukwekkender dan het andere. Hiervoor werd een gebied gekozen dat toen nog buiten het middeleeuwse centrum lag, aan de voet van de Castelletto-heuvel. Diep onder de indruk schreef de zestiende-eeuwse schilder en architect Giorgio Vasari,...
Umbrië

Wanneer muren zingen – meander langs de muurschilderingen van Mugnano

Veel reizigers rijden Mugnano achteloos voorbij, op weg naar bekendere plaatsen als Perugia en Assisi. Zonde, want dit dorpje is een waar openluchtmuseum, met muren die zijn omgetoverd tot kleurrijke kunstwerken. Van leegloop naar levendig kunstwerk Mugnano ligt in de vallei van de Cestola, een zijrivier van de Nestore, op een steenworp van het Lago Trasimeno. De vruchtbare vallei, met graanvelden, wijngaarden en olijfboomgaarden, wordt omringd door groene heuvels. In het westen prijkt de Colle Montali, met weelderige bossen van steeneiken. Het historisch centrum van Mugnano liep na de Tweede Wereldoorlog langzaam leeg en dreigde in verval te raken. Dankzij artistieke initiatieven en de inzet van de Pro Loco is het middeleeuwse dorpje gelukkig weer tot leven gewekt en getransformeerd in een levend kunstwerk dat steeds meer bezoekers trekt. Muri dipinti – tientallen muurschilderingen in één dorp Mugnano sembrava diversa prima che i suoi muri cominciassero a cantare –...
Piemonte

Ontdek de tijdloze dorpjes Torrette en Casteldelfino in het Parco del Monviso

Na ons bezoek aan Balma Boves neemt Stefania van NaturAS ons mee naar nog twee in de tijd verzonken dorpjes: Torrette en Casteldelfino, in het Parco del Monviso, dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijkt. We snuiven de sfeer in deze stenen dorpjes op, proeven van de befaamde ravioles en maken een wandeling naar de hangbrug bij Becetto, boven de Rio Crosa. Torrette – dorp van steen Verstopt in het Parco del Monviso, op bijna twaalfhonderd meter hoogte, ligt Torrette. Net als Chianale is Torrette een Occitaans gehucht met stenen huizen met leien dakpannen en houten balkonnetjes die zich langs de Via Maestra scharen. Het hele jaar door wonen er slechts vierentwintig mensen, zo vertelt een van de dorpelingen ons, die veel traditionele aspecten hebben behouden van hoe het leven hier al tientallen jaren is. Hoewel hij ons in het Italiaans te woord staat, spreekt men hier onderling nog steeds Occitaans. Ooit telde Torrette – of La Toureto in het Occitaans – zo’n...
Napels

Bezoek de tombe van Vergilius en Leopardi in Napels

In de baai van Napels, onder het Castel dell’Ovo, ligt volgens een oude legende een ei verborgen dat de stad altijd zal beschermen. Het was de Latijnse dichter Vergilius die dit magische ei hier begraven zou hebben, zo wordt verteld. Dat het graf van Vergilius op slechts drie kilometer van deze plek te vinden is, weten maar weinig mensen. Ook omdat deze plek pas sinds april 2025 na jaren van sluiting weer toegankelijk is voor het publiek. Iris en Joël van Ontdek Napels bezochten de tombe van Vergilius in een ontzettend mooi hoekje van de stad en nemen je er graag mee naartoe. Parco Vergiliano a Piedigrotta Piedigrotta is een piepklein stuk van Napels dat tegen de Posillipo-heuvel ligt, tussen treinstation Mergellina en Piazza Sannazzaro. De naam betekent letterlijk ‘aan de voet van de grot’. Dit is een verwijzing naar een grot uit de eerste eeuw na Christus, die je in de Posillipo-heuvel vindt. Je moet wel een klein beetje zoeken, want de toegang tot deze bijzondere plek is...
Umbrië

Een culinair verblijf bij Borgo Castello Panicaglia in Umbrië – limoncello maken, pasta kneden en wijn proeven

Midden in de groene heuvels van Umbrië, niet ver van Assisi en Spello, prijkt Borgo Castello Panicaglia, een heerlijk vakantieverblijf en bovendien een perfecte trouwlocatie, met dank aan de romantische sfeer van het vroegere kasteel, de uitgestrekte tuinen en het omringende heuvellandschap dat vanaf achthonderd meter hoogte een prachtige backdrop vormt voor een overtuigend jawoord. Sinds 2019 is Borgo Castello Panicaglia in handen van Inger Dickhof en Albert Top, maar de basis van het kasteel dateert al uit 1266. Er is uiteraard flink verbouwd om er een comfortabel onderkomen van te maken, waarbij de authentieke sfeer grotendeels behouden is gebleven. Ciao tutti’s Simone ontdekte de charme van deze droomplek tijdens een culinair verblijf, met verschillende kookworkshops. Sprookjesachtige aankomst Simone: ‘Hoe dichter ik bij Borgo Castello Panicaglia kom, hoe smaller de weg, die alsmaar verder omhoog voert, tot aan de oprijlaan van de borgo. Aangezien het al donker is als ik...
Piemonte

Droomvlucht boven drie pittoreske wijndorpjes in Piemonte

Tijdens haar verblijf bij Sotto La Vigna, een heerlijke bed & breakfast aan de voet van de wijngaarden even buiten Montegrosso d’Asti, geniet Saskia zowel vanaf het ruime balkon bij haar suite als bij het zwembad van het uitzicht op de frisgroene wijnranken. Dankzij deze druivenranken staat dit gebied op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Tijdens een vlucht met piloot Emiliano, een goede vriend van Maurice en Jolanda, de eigenaren van Sotto la Vigna, mag Saskia dit prachtige wijngebied ook van bovenaf bekijken, voor een unieke blik op de Werelderfgoed-wijngaarden van de Langhe en Monferrato, waar veel Barbera-druiven rijpen onder de al warme voorjaarszon. Uniek uitzicht op de wijngaarden Saskia: ‘Na een wat wiebelige start vliegen we op lage snelheid over de wijndorpjes in de omgeving van Sotto la Vigna. Emiliano wijst me Montegrosso d’Asti aan, met het robuuste kasteel en de zonniggele kerk. Het zwembad van Sotto La Vigna herken ik meteen, net als Bricco Lù, met een...
Recepten

Cartellate – traditioneel decemberlekkers uit Puglia

Wil je typisch Zuid-Italiaans decemberlekkers op tafel zetten? Bak dan deze cartellate, naar traditioneel recept uit Puglia, de hak van de laars. Wat heb je nodig? Voor een feestelijke portie (en alvast wat voorsnoepen) heb je nodig: 1 kilo bloem | 200 gram droge witte wijn (op kamertemperatuur) | 400 gram extra vergine olijfolie | zout | lauwwarm water | olie om te frituren | kaneelpoeder | poedersuiker Bereidingswijze Maak een bergje van de bloem en schenk in het midden de wijn en de olijfolie. Los een mespuntje zout op in 50 cl lauwwarm water en meng dit met de wijn en de olijfolie door de bloem tot je een zacht en soepel deeg hebt. Laat het deeg even rusten en rol het na circa een uur met de deegroller uit tot een dunne lap. Snijd hier met een kartelmes deegrepen van drie centimeter breed en circa vijftien centimeter lang van. Rol deze repen op tot een soort slakkenhuis en laat ze minimaal zes uur rusten, zodat ze kunnen indrogen. Als de cartellate goed droog zijn, verhit je een...