Milaan Bosco Verticale – groene wolkenkrabbers in Milaan
Milaan is in vele opzichten anders dan andere Italiaanse steden. Een van de belangrijkste kenmerken is dat de stad altijd met haar tijd is meegegaan en op allerlei vlakken innoveert. Hoewel dat betekent dat je minder nauwe straatjes en gezellige pleintjes ziet dan in andere Italiaanse steden, heeft het ook wel zijn charme. Nergens anders in het land vind je zoveel moderne architectuur bij elkaar.
Het bekendste moderne gebouw van Milaan is het Bosco Verticale, aan de noordwestzijde van de stad, vlak bij Porta Garibaldi. Inge neemt je mee naar een van de belangrijkste iconen van de stad.
Groene wolkenkrabbers in Milaan
Deze twee groene wolkenkrabbers, Bosco Verticale (‘verticaal bos’) genaamd, vind je in een van de nieuwste wijken van de stad. In de afgelopen decennia werd een bijna driehonderdduizend vierkante meter groot terrein opnieuw ingericht naar de modernste maatstaven.
Hoewel de wijk vooral een zakelijk centrum is geworden, met kantoren van internationale bedrijven,...
Recepten Maak zelf pesto met rucola en basilicum!
Pesto is misschien wel een van de meest geliefde ‘sausjes’ uit de Italiaanse keuken. Officieel is het natuurlijk geen echte saus die wordt gebonden: de smeuïge substantie ontstaat door het stampen (pestare) van alle ingrediënten in een grote, stenen vijzel.
Toch wordt pesto wel vaak als zodanig geserveerd, over de pasta (trofie) bijvoorbeeld. Onderstaande pestovariant met rucola is daar bij uitstek geschikt voor!
Ingrediënten: 125 gram rucola | 25 gram basilicum | 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt | teentje knoflook | 2-3 eetlepels pijnboompitten | 4-5 eetlepels extra vergine olijfolie | een flinke snuf zout | de geraspte schil en het sap van een halve citroen
Doe de rucola, basilicumblaadjes, Parmezaanse kaas, knoflook en pijnboompitten in een vijzel (of keukenmachine). Maal alles grof. Voeg dan de overige ingrediënten toe. Meng alles goed door elkaar.
Serveer de pesto met brood bij de borrel of als saus over een korte pasta (met een tot twee eetlepels van het kookvocht)....
Recepten Penne all’arrabbiata – pittige pasta met tomatensaus en pepertjes
Speciaal voor Valentijnsdag delen we een recept waarvan je geliefde in vuur en vlam zal staan – en dat geblust dient te worden met een heerlijke Italiaanse wijn: penne all’arrabbiata!
Wat heb je nodig?
Ingrediënten (voor zes personen): 500 gram penne | 500 gram ontvelde tomaten | 2 teentjes knoflook | 2 rode pepers | een paar blaadjes basilicum | 5 eetlepels extra vergine olijfolie | zout
Hoe maak je penne all’arrabbiata?
Hak de knoflook fijn en snijd de rode pepers in ringetjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de knoflook en de peper. Voeg na een paar minuten de fijngeprakte tomaten en een snufje zout toe. Doe het deksel op de pan en laat ongeveer twintig minuten koken. Roer af en toe door.
Voeg vlak voor het einde van de kooktijd een paar blaadjes basilicum toe. Kook in de tussentijd de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking in voldoende water met zout al dente. Giet af en meng de penne door de saus. Buon appetito!
Sicilië Castelmola – il paese dei panorami – biedt prachtig uitzicht op Taormina
Castelmola, een van de borghi più belli d’Italia op Sicilië, heeft niet voor niets als bijnaam il paese dei panorami, het dorp van de panorama’s.
Het ligt prachtig, hoog boven Taormina en de baai van Giardini Naxos, met in de verte de Etna en zover je kunt kijken het typisch Siciliaanse landschap, met veel bloeiende cactusvijgen.
Als je je los kunt rukken van alle prachtige vergezichten, zul je zien dat het dorpje zelf er ook mag zijn. De smalle, omhooglopende straatjes kronkelen langs kleine huisjes naar de top, waar een kasteel over de omgeving uitkijkt.
Slenter op de terugweg langs de Duomo en de Chiesa di San Giorgio, met een klein standbeeld van de heilige Joris.
Amandelwijn bij Caffè San Giorgio
Bestel bij het authentieke Caffè San Giorgio (dat reeds in de achttiende eeuw door monniken werd geopend) een glas vino alla mandorla, amandelwijn. Sinds eigenaar Don Vincenzo Blandano de gewoonte opvatte om zijn gasten als welkomstdrankje een glaasje amandelwijn in te...
Italiaanse muziek È Natale per tutti!
Hoewel het op het moment dat we dit schrijven nog licht is, kijken we nu al uit naar vanavond, la Vigilia, oftewel kerstavond. Met brandende kaarsen, een mooi versierde boom met nog mooier versierde cadeautjes eronder en een uitgebreid diner met Italiaanse vrienden zullen we de kerst gezellig beginnen.
Hier op Ciao tutti luiden we de kerstdagen in met È Natale per tutti. ‘Het is Kerstmis voor iedereen,’ dat is de boodschap van dit kerstliedje, dat we toegestuurd kregen van onze Amerikaanse collega-blogger Jeff. Te mooi om niet met jullie te delen, aan de vooravond van kerst:
Cinque Terre Kerststal van 15.000 lichtjes in Manarola – lichtspektakel in Ligurië
De Italianen mogen zich niet alleen beroepen op de grootste kerstboom ter wereld, in Gubbio (Umbrië) maar ook op de grootste kerststal ter wereld. Je vindt deze presepe in Manarola, een van de dorpjes van de Cinque Terre.
Elk jaar schitteren hier vanaf 8 december driehonderd (!) figuren, ontworpen en gebouwd door Mario Andreoli. Deze oud-spoorwegbeambte begon al in 1976 met zijn unieke kerststal.
Na dertig jaar lukt het hem met de kerststal de hele heuvel bij Manarola te bedekken. Het is een waar spektakel om te zien, met in totaal zo’n vijftienduizend lichtjes, die samen Maria, Jozef en het kindje Jezus maar ook vissers en vissen vormen.
Dat vonden ook de mensen achter Guinness World Records, die de kerststal in 2007 toevoegden aan hun indrukwekkende lijst wereldrecords. Niet gek als je weet dat voor de regenboog aan engelen, herders, schapen, koningen en andere figuren elf kilometer aan elektrische kabels nodig is.
Deze schitterende kerststal is tot eind januari te bewonderen....
Umbrië Trasimeno Dreams – in een Fiat500 op het Lago Trasimeno
Vier je vakantie aan het Lago Trasimeno en wil je graag in een bijzondere boot op dit prachtige meer varen? Stap dan aan boord bij Trasimeno Dreams in Castiglione del Lago!
Je kunt kiezen uit elegante, moderne boten of voor een absoluut unicum gaan: een Fiat500 die niet over de weg, maar over het water zoeft. Deze iconische Italiaanse bolide is omgetoverd tot een limited edition die gegarandeerd bekijks trekt. Ideaal voor een originele date of een glamoureus vriendenuitje.
Liever iets ruimer? Dan is er de stijlvolle Trimarchi 57S, een comfortabele open boot met plek voor zeven personen, perfect voor als je met familie of vrienden het meer in alle vrijheid wil verkennen.
Voor sommige boten heb je een vaarbewijs nodig, voor andere niet. De medewerkers van Trasimeno Dreams kunnen je goed adviseren wat bij je wensen past. Ook extra’s zoals een picknick aan boord of een aperitivo bij zonsondergang kunnen zij voor je regelen, voor een onvergetelijke ervaring aan boord!
Meer informatie...
Recepten Comfort cookies: chocoladekoekjes met Nutella en zeezout
Wanneer je familie of vrienden op bezoek krijgt, zet je ze natuurlijk het liefst alleen maar huisgemaakte lekkernijen voor, ook bij de koffie of thee.
Deze Italiaanse chocoladekoekjes – naar een recept van Il Cucchiaio d’Argento – zijn in een handomdraai klaar en hebben een lekkere twist door de toevoeging van Nutella en zeezout. Buonissimi!
Wat heb je nodig?
Om de koekjes te maken heb je nodig: 110 gram zachte boter | 100 gram rietsuiker of bruine suiker | een half vanillestokje | 1 groot ei op kamertemperatuur | 150 gram bloem | 30 gram cacaopoeder | 1 theelepel bakpoeder | 125 gram Nutella | 100 gram pure chocolade | zeezout (grof of in vlokken)
Dit recept is voor ongeveer twintig tot vijfentwintig koekjes, afhankelijk van hoe groot je ze maakt.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de boter en suiker in een kom. Klop gedurende ongeveer tien minuten met een elektrische mixer of in een keukenmachine tot een schuimig beslag ontstaat.
Schraap de zaadjes uit het...
Campanië Kerstmis in Napels – van kerststallen tot kerstlekkers
Napels zien en dan pas is het Kerstmis. Zo gaat het gezegde natuurlijk niet helemaal, maar de stad is al wel eeuwenlang, sinds de zestiende eeuw, hofleverancier van kerstfiguren en kerststallen… Het hele jaar door!
Pizzabakkers, de paus en Pulcinella
De Via San Gregorio Armeno is van oudsher de straat van de kerststallen. Hier maken talloze ambachtslieden dagelijks de mooiste en meest bijzondere kerstfiguren voor in de kerststal, van uiterst modern tot traditioneel. Hier is het driehonderdvijfenzestig dagen per jaar Kerstmis.
Het hele jaar door kun je bij de kraampjes en achtergelegen winkeltjes terecht voor werkelijk alles dat bij de kerststal hoort, van de behuizing tot de figuurtjes in alle soorten en maten, van de aankleding (inclusief konijnenhokken, pizzaovens en spinnewielen) tot allerlei elektrische apparaten die van het geheel een zelfstandig functionerend dorp moeten maken.
Daarnaast leven de Napolitanen zich elk jaar opnieuw uit om bekende personen een plek te geven in...
Umbrië Solomeo – het dorp van kasjmierkoning Brunello Cucinelli
Op het eerste gezicht lijkt Solomeo op talloze andere dorpjes in Umbrië. Het ligt op een heuvel, omringd door olijfbomen en wijngaarden, met kronkelende steegjes en een uitzicht om stil van te worden.
Achter de gevels van Solomeo schuilt echter een bijzonder verhaal. Hier wandel je namelijk door het koninkrijk van kasjmier, de wereld van Brunello Cucinelli, de man die van Solomeo zijn levenswerk maakte.
Vergeten dorp met een nieuwe ziel
Solomeo ligt op nog geen tien kilometer van Perugia. De historie van het dorpje gaat terug tot in de twaalfde eeuw. In 1361 bestond het al uit een palazzo, twaalf huizen, twee boerderijen en de kerk van San Bartolomeo. Rond 1390 zorgde het kasteel, dat nu nog steeds het hart van het dorp vormt, voor versterking.
Eeuwenlang leek Solomeo langzaam weg te zakken in de tijd, tot mode-ondernemer Brunello Cucinelli in 1985 besloot hier zijn hoofdkwartier te vestigen. Niet in een moderne kantoortoren, maar in het kasteel, uit respect voor het verleden en...
Sicilië Alicudi – zet voet aan wal op dit magische vulkaaneiland
Alicudi is een van de Eolische Eilanden, die net boven de noordoostkust van Sicilië in de diepblauwe zee drijven. Het is het meest westelijke eiland van de archipel en daarmee ook het meest geïsoleerd en dus het moeilijkst te bereiken.
Alicudi is een nog ongerept eiland, waar maar weinig mensen wonen. Met een oppervlakte van circa vijf vierkante kilometer is het overigens niet het kleinste van de Eolische Eilanden (dat is Panarea). Chiara neemt je er daarom virtueel alvast mee naartoe, voor een kennismaking met dit magische vulkaaneiland.
Tussen wilde kappertjes en cactusvijgen
Chiara: ‘Ik heb iets met kleinere eilanden, waar een unieke energie rondwaart die je meteen omhult zodra je voet aan wal zet. Dat geldt zeker voor Alicudi, waar de alledaagse drukte ver weg is. De tijd wordt hier gemarkeerd door de boten die aanleggen en weer vertrekken.
Het eiland is een wereld op zich, een magische wereld waar ik me graag een paar dagen in onder dompelde, tussen wilde kappertjes en...
Sicilië Ontdek de heerlijkste culinaire adresjes met historie in Catania, Syracuse en Val di Noto
Struin samen met de Siciliaanse Chiara van La Bottega di Chiara door Catania, Syracuse, Ragusa, Modica en omstreken, voor een bezoek aan Chiara’s favoriete culinaire adresjes waar je naast je cannolo of gelato ook een flinke dosis historie geserveerd krijgt.
Pasticceria Savia – Catania
Je hebt misschien al gehoord van Pasticceria Savia (Via Etnea 300-304), want het is niet alleen een icoon van Catania maar van heel Sicilië. Angelo en Elisabetta Savia openden de deuren in 1897, maar nog niet op de huidige plek. Die kreeg Savia pas met Alfio en Carmelina. Inmiddels staat de vierde generatie in de banketbakkerswinkel aan de Via Etnea, het kloppend hart van Catania.
Volgens de Italiaanse krant La Repubblica is Savia een van de tien beste plekken op Sicilië om de beroemde cannoli te proeven, uiteraard bereid volgens familietraditie. Ook Savia’s cassata, frutta martorana, torrone en amandel- en pistachekoekjes vallen steevast goed in de smaak.
Naast deze dolci mag je ook de granita...